18:00 uur
Mexico
2:1
0 : 1 Torinfos in de Ticker Giovani dos Santos 48. / Schot met links
1 : 1 Torinfos in de Ticker Wesley Sneijder 88. / Schot met rechts  (Klaas-Jan Huntelaar)
2 : 1 Torinfos in de Ticker Klaas-Jan Huntelaar 90. / Penalty  (Arjen Robben)

90'
Even bijkomen hoor. Wát een ontknoping in Fortaleza. Oranje kwam snel op achterstand in de tweede helft door een droge knal van Dos Santos, maar Sneijder en Huntelaar maakte die achterstand binnen zes minuten goed. Het gaat dan wel om de 88e en 94e minuut. Sneijder schoot een afgeslagen corner keihard tegen de touwen, terwijl Huntelaar een penalty binnenschoot, die Robben versierde. Nederland gaat naar de kwartfinale en speelt daarin tegen de winnaar van de wedstrijd Costa Rica - Griekenland.
90'
90'
Gele kaart voor Andrés Guardado (Mexico)
Nog een gele kaart voor Andrés Guardado, die probeert Huntelaar uit zijn concentratie te halen. Dat lukt lekker niet, puh.
90'
Doelpunt voor Nederland, 2:1 door Klaas Jan Huntelaar
JAAAAAA! Huntelaar vindt het net en zet Oranje voor het eerst op voorsprong tegen Mexico. De linkerhoek ligt open en daar prikt de spits het balletje in.
90'
Huntelaar achter de bal. Kom op lieve Klaas. Kom op.
90'
Gele kaart voor Rafael Márquez (Mexico)
Geel voor de aanvoerder van Mexico, voor onderstaande overtreding.
90'
PENALTY ORANJE!! Dit kan de beslissing worden. Márquez haalt Robben onderuit op de achterlijn en de bal gaat op de stip.
90'
Goeiedag zeg, er komen zes minuten blessuretijd bij. Kunnen we het nog in reguliere speeltijd beslissen?
90'
Even een minuutje bijkomen. Wat een ontsnapping van Nederland. Mexico loopt al twintig minuten achter de bal aan en dat is slopend voor een ploeg. Als de verlenging komt lijkt Oranje het voordeel te hebben.
88'
Doelpunt voor Nederland, 1:1 door Wesley Sneijder
WESLEY SNEIJDER WESLEY SNEIJDER WESLEY SNEIJDER!!!! Wat een slotoffensief van Oranje en wat worden we beloond in deze wedstrijd! Een corner van Robben wordt richting de lijn van de zestien meter gekopt en daar staat onze kleine generaal. De nummer tien van Oranje rost de bal hard in de linkerhoek, voorlopig geen uitschakeling!
87'
Door de drinkpauze komen er minimaal drie minuten bij. Dit betekent dat Oranje nog tien minuten heeft om iets te doen aan die vervelende 0-1.
85'
Hard weggewerkt door Aguilar. Daarna komt Huntelaar in een mooie positie, maar de spits staat buitenspel.
84'
Kuyt werkt hard en verdient een corner!
84'
Het is tegenhouden wat Mexico nu doet. Loeren op de counter en niets meer weggeven. Inmiddels is Kuyt naar voren geschoven, waardoor Huntelaar, Robben, Depay, Sneijder en Kuyt als aanvallers in het veld staan.
82'
Beide landen hebben de drie wissels gebruikt. Het zijn nu deze elf spelers die het moeten doen voor Nederland. Wie wordt de held. Robben, Sneijder of Huntelaar misschien?
79'
We gaan weer verder en Salcido meldt zich voor de tweede keer gevaarlijk bij het doel. Hij komt met wat geluk voorbij enkele verdedigers, maar schiet dan te gehaast en te wild over het doel van Cillessen.
77'
Cooling break
Pech voor Nederland, dat in een flow verkeerde, maar de scheidsrechter besluit om een drinkpauze in te zetten. Kan Van Gaal nog wat extra tactiek meegeven?
76'
Huntelaar komt een kwartier voor tijd in het veld. Kan de spits van Schalke 04 zich onsterfelijk maken in Nederland? Een doelpunt is genoeg voor verlenging.
76'
Wissel in bij Nederland -> Klaas Jan Huntelaar
76'
Wissel uit bij Nederland -> Robin van Persie
75'
Wissel in bij Mexico -> Javier Hernández
75'
Wissel uit bij Mexico -> Oribe Peralta
74'
ROBBEN! Hij komt knap langs Márquez en komt één op één met Ochoa, maar het schot wordt gekeerd door de goalie.
74'
De negentigste minuut komt dichter en dichter bij. Misschien last de scheidsrechter nog een drinkpauze in, wat het momentum van Oranje onderbreekt.
71'
Van Persie lijkt moegestreden. De spits mengt zich steeds minder in het veld en misschien is het dan wel tijd voor Klaas Jan Huntelaar.
69'
Gele kaart voor Paul Aguilar (Mexico)
Harde overtreding van Paul Aguilar, die Depay van achteren neer schopt. Mocht Mexico de volgende ronde halen, laten we hopen van niet, dan mist hij die wedstrijd.
68'
Robben gaat opnieuw naar de grond! Vanaf rechts wil hij tussen twee man door en de aanvaller struikelt over de benen van Layún. Die kan er echter maar weinig aan doen, een penalty zou hier onterecht zijn.
67'
Peralta wordt bereikt achter de defensie van Oranje, maar de spits staat buitenspel. Hij gaat nog wel door en schiet de bal in het netje, maar het was al vrij vlot duidelijk dat de aanval niet door mocht.
65'
Oranje is met drie aanvallers gaan voetballen en Mexico heeft er ontzettend veel moeite mee. Ons land komt steeds dichter bij de 1-1.
64'
Weer Oranje met een goede kans! Robben komt naar binnen vanaf rechts en zoekt de verre hoek. Sneijder komt inlopen, maar weet de bal niet te raken. Ochoa schrikt nog even, omdat de bal dicht bij de tweede paal komt, maar geen treffer/
62'
Een lange aanval ontstaat uit die corner, waarbij Kuyt betrokken is en Depay ook. De eindconclusie is echter dat Ochoa de bal kan vangen.
61'
Oranje weer dreigend! We komen eruit via Sneijder, die Robben op links vindt. Een actie binnendoor lukt niet helemaal, waardoor Sneijder weer aan de bal komt op de zestien. De nummer tien van Oranje schiet, maar zijn inzet wordt gekraakt. Wel een corner voor Nederland.
61'
Wissel in bij Mexico -> Javier Aquino
61'
Wissel uit bij Mexico -> Giovani Dos Santos
59'
Goed om te zien: Mexico weet het even niet meer achterin en laat het spel aan Oranje. We hebben nog een half uur om iets te doen aan die achterstand.
57'
De Vrij met een levensgrote kans! Robben zet een corner op en levert deze af op de penaltystip, waar De Vrij vrij kan in schieten. Hij raakt de bal goed en hard, maar Guillermo Ochoa houdt de nul met een knappe reflex. Via zijn handen en de lat blijft het 0-1.
57'
Wissel bij Oranje. Depay moet Oranje wat meer aanvallende impulsen geven en hij vervangt Verhaegh. Kuyt gaat van de linkerflank naar de rechterkant.
56'
Wissel in bij Nederland -> Memphis Depay
56'
Wissel uit bij Nederland -> Paul Verhaegh
56'
Weer Mexico, ditmaal met een schot van Peralta buiten de zestien! De nummer negentien van Mexico zoekt de linkerhoek, maar vindt Cillessen op zijn weg. Die weet de bal goed te klemmen.
54'
Twee keer zoekt hij een mannetje bij de eerste paal, maar Mexico weet simpel uit te verdedigen.
54'
Robben gaat op rechts voor de verandering een keer buitenom en krijgt een corner.
53'
Van Gaal heeft meteen Memphis Depay uit de dug-out gestuurd. De PSV'er is erg succesvol in zijn invalbeurten en is dus begonnen aan de warming-up.
51'
Het Nederlands elftal kwam dit toernooi één keer eerder op een achterstand. Tegen Spanje benutte Xabi Alonso een penalty, waardoor het 1-0 werd. Uiteindelijk wonnen we die wedstrijd met 1-5.
48'
Doelpunt voor Mexico, 0:1 door Giovani Dos Santos
Uit het niets de 0-1 voor Mexico. Dos Santos pikt een bal op twintig meter van het doel op en haalt uit met links. De bal schiet richting de rechterhoek, waar Cillessen er niet meer bij kan. Mexico op een voorsprong, vlak na rust.
47'
Aan het begin van de tweede helft een wissel bij Mexico. Moreno kan inderdaad niet verder na zijn blessure op het einde van de eerste helft en hij wordt vervangen door Diego Reyes.
46'
Wissel in bij Mexico -> Diego Reyes
46'
Wissel uit bij Mexico -> Héctor Moreno
46'
45'
En dan is het rust. Een wedstrijd waarin het tempo hoog ligt en de beste kansen toch voor Mexico zijn. Vooral Salcido stelde Cillessen op de proef met een hard afstandsschot. Bij Oranje was Van Persie dicht bij een kans, maar hij kon een lange bal moeilijk controleren. In de blessuretijd kreeg Robben nog een grote kans na balverlies van Mexico, maar de speler van Bayern München kreeg de bal niet lekker mee van Van Persie.
45'
45'
Iets heel anders: Héctor Moreno wordt van het veld gedragen in de brancard. De verdediger blesseerde zich bij die kans van Oranje. Moreno kan niet verder zo lijkt het.
45'
Het fysieke duel had overigens ook in het voordeel van Oranje kunnen uitpakken. Als je kijkt naar de penalty's die Nederland tegen kreeg had dit er ook één kunnen zijn.
45'
Zomaar een hele grote kans voor Oranje! Dom balverlies bij Mexico, waarbij de bal zomaar ingeleverd wordt bij Van Persie. De spits zoekt uiteraard naar Robben, maar geeft de bal niet hard genoeg mee. Robben komt nog voor zijn man, maar komt teveel in het fysieke duel dat de kans verkeken is.
45'
Er komen vier minuten blessuretijd bij. Het is een spannende eerste helft, waarin Mexico zeker niet onderdoet voor het Nederlands elftal.
45'
Met een passzuiverheid van 88 procent doet Nederland het prima. Mexico zit op een gemiddelde van 78 procent, maar schoot al wel vijf keer richting doel.
43'
Getreuzel bij Van Persie! De spits komt slim aan de bal en heeft dan veel ruimte voor zich, maar Van Persie verlegt het spel niet snel genoeg, waardoor hij de bal kwijt raakt.
42'
Cillessen houdt zijn korte hoek en zorgt dat het 0-0 blijft! De goalie van Ajax ziet dat Dos Santos rechts in de zestien los komt, maar de pegel in de korte hoek weet Cillessen te keren.
41'
Oranje is veel in balbezit, maar het weet Robben en Van Persie lang niet vaak genoeg te bereiken. Sneijder krijgt een hele vrije rol van Mexico, maar de kleine middenvelder weet nog geen doorbraak te forceren.
38'
Ron Vlaar heeft moeite met de door de wol geverfde Peralta. De robuuste verdediger van Aston Villa laat zich meerdere keren in het ootje nemen en verliest daarmee een fysiek duel om de bal.
36'
We gaan weer verder met de wedstrijd. Er komen dus minimaal drie minuten blessuretijd bij vanwege deze drinkpauze.
32'
Daar is de eerste drinkpauze in de wedstrijd. De temperatuur gaat boven de 32 graden Celcius, en dus mag de scheidsrechter dit beslissen. Zo'n pauze mag maximaal drie minuten duren.
31'
We blijven hoop houden. Met de gouden driehoek voorin kan er altijd wat gebeuren bij Oranje. Toch zijn de tegenstoten van Mexico gevaarlijk van aard.
28'
Hoe Peralta het doet weet ik niet, maar hij frommelt zich langs drie verdedigers van Oranje. Dos Santos kan uiteindelijk schieten, maar de inzet eindig recht in de handen van onze goalie.
27'
Van Persie voor het eerst! Hij krijgt een moeilijke lange bal, maar neemt knap aan à la Zlatan. Het duurt logischerwijs allemaal wat lang, waardoor de spits van Manchester United twee verdedigers in zijn rug krijgt. Hij schiet met rechts, maar raakt de bal niet goed: naast.
25'
Geen nieuw gevaar voor Oranje. De corner komt uiteindelijk bij de tweede paal, maar daar is het erg leeg.
24'
Van grote afstand neemt Carlos Salcido het doel onder vuur! De oud-PSV'er zoekt de linkerhoek en Cillessen heeft nog aardig wat moeite met de bal. Hij moet een corner weggeven.
21'
Daar komt Georginio Wijnaldum vrij bij de tweede paal! Dirk Kuyt gooit een voorzet vanaf links richting de PSV'er, maar de bal komt net te hoog op de middenvelder, waardoor hij geen kracht kan meegeven aan zijn kopbal.
20'
In de eerste twintig minuten is Mexico de gevaarlijkste ploeg. Nog geen schoten op de doel, maar het land komt steeds dichterbij. Oranje was gevaarlijk via een rush van Robben.
17'
Oranje weer in de verdrukking! Héctor Herrera komt in de zestien aan de bal, kapt kort en zoekt met een schuiver de linkerhoek. De bal scheert nog gevaarlijk dicht langs de linkerpaal, maar Cillessen ziet dat de inzet naast gaat.
16'
Daar is Arjen Robben voor het eerst! De speler komt twee man van Mexico voorbij en zoekt Robin van Persie met een voorzet, maar Rafael Márquez kan blokken. Robben claimt dat de verdediger dit met de hand doet, maar de scheidsrechter geeft geen strafschop.
14'
Weer Mexico dat aanzet! Layún gaat Paul Verhaegh voorbij en de harde voorzet vanaf links schiet voor het doel van Cillessen langs. Peralta zat erbij, maar kon gelukkig niet bij de bal.
13'
Vlaar verslikt zich in Oribe Peralta! De spits is aan de rechterkant weg en zoekt met een voorzet Giovani Dos Santos, maar De Vrij staat goed opgesteld.
13'
Het is natuurlijk ook belangrijk om te kijken hoe het gaat met Martins Indi. De verdediger liep een hersenschudding op tegen Australië en is sindsdien herstellende. Vooraf werd door Van Gaal verteld dat hij ongeveer dertig minuten kan spelen. Het lijken er nu tachtig te worden.
10'
Door de wissel moet er ook gewisseld worden in het veld. Martins Indi gaat spelen als linksback, waardoor Daley Blind doorschuift naar het middenveld.
9'
Dit is echt niet goed. De Jong is heel belangrijk in dit elftal van Van Gaal. Bruno Martins Indi vervangt de ijzervreter.
9'
Wissel in bij Nederland -> Bruno Martins Indi
9'
Wissel uit bij Nederland -> Nigel de Jong
8'
Problemen bij Nederland: Nigel de Jong lijkt last te hebben van zijn liezen. De verdedigende middenvelder kan waarschijnlijk niet verder.
7'
Cillessen vlug uit zijn doel, maar de goalie raakt de bal niet goed!
Het speeltuig eindigt op twintig meter van het doel, maar gelukkig is het een speler van Oranje die aan de bal komt.
7'
Oranje probeert duidelijk combinerend naar voren te komen. In de voorgaande wedstrijden werd de lange bal veelvuldig gehanteerd, dat wil Louis van Gaal nu voorkomen.
5'
Tweede keer dat Miguel Layún vanaf links naar binnen trekt en met rechts uithaalt. Het eerste schot ging hoog over, de tweede inzet schoof langzaam naast het doel van Jasper Cillessen.
4'
Er staan drie spelers op scherp bij Oranje. Daley Blind, Jonathan de Guzmán en Stefan de Vrij zijn allemaal geschorst voor de kwartfinale bij een gele kaart. Robin van Persie kreeg al twee gele kaarten en was geschorst tegen Chili, maar staat nu niet meer op scherp. Na de kwartfinale beginnen alle spelers weer met een schone lei.
1'
Er is afgetrapt en we zijn dus begonnen! Spannende minuten breken aan.
1'
Er wordt ingezoomd op Robben, die klaar staat in de catacomben. De ogen staan op scherp, de blik alleen gericht op doelpunten. Maak ons blij Arjen, schiet ons naar de kwartfinale!
De spelers staan klaar naast de mascottes in Brazilië. Over enkele minuten komen Robin van Persie en co het veld op en dan gaan de volksliederen weer klinken.
Nog maar twintig minuten te gaan tot de aftrap. Het Nederlands elftal heeft net de warming-up afgerond in het stadion. Arjen Robben was op dreef volgens de mensen die het gevolgd hebben. Kan de sterspeler van Oranje aanhaken bij James Rodríguez? De Colombiaan scoorde gisteren twee keer en leidt nu met vijf doelpunten het topscorersklassement.
Heerlijk! Na winstpartijen voor Brazilië en Colombia is het de beurt aan Oranje om te presteren in de achtste finales. Het moet daarbij winnen van Mexico en treft dan de winnaar van de wedstrijd Costa Rica – Griekenland. Maar first things first, eerst richten we ons op Nederland – Mexico. Mijn naam is Jos Boesveld en ik doe live verslag van deze wedstrijd.

Het Oranje-kamp steekt in een positieve stemming. Robin van Persie keert terug van een schorsing, de hersenschudding van Bruno Martins Indi ebt langzaam weg en alleen Leroy Fer heeft te maken met een blessure. Daarnaast zijn er nog geen punten verspeeld op dit Wereldkampioenschap en kreeg Oranje slechts één doelpunt tegen uit het lopende voetbalspel. Het Nederlands elftal kreeg twee, onterechte, penalty’s tegen. die vervolgens werden benut.

In de wedstrijd tegen Mexico is het al duidelijk hoe er gespeeld gaat worden. De 5-3-2 formatie wordt weer uit de kast gehaald en daarin spelen alle bekende namen. Van Persie keert terug voorin, Georginio Wijnaldum blijft staan op de plek van Jonathan de Guzmán en Dirk Kuyt maakt zijn honderdste opwachting voor Oranje op de positie van linksback. De enige wijziging in het elftal is Paul Verhaegh. De rechtsback van FC Augsburg krijgt de voorkeur boven Daryl Janmaat, die hiervoor alles nog speelde.

Hitte
Deze wijziging heeft volgens de kenners te maken met het warme weer waar Oranje mee te maken gaat krijgen in Fortaleza. Naar verluidt wordt de wedstrijd Nederland – Mexico afgewerkt bij temperaturen van boven de dertig graden. Omdat Janmaat een energieke rechtsback is die meerdere keren bij verschillende cornervlaggen is te vinden, is Louis van Gaal bang dat dit spel Janmaat opbreekt. Verhaegh zal ook aanvallen, maar weet zijn energie beter te verdelen.

De voorspellingen zijn dat het kwik oploopt tot ongeveer 33 à 34 graden Celsius. Dit betekent dat volgens de regels van de FIFA, de scheidsrechter twee drinkpauzes mag inzetten, vijftien minuten voor de rust en vijftien minuten voor het einde van de wedstrijd. Van Gaal hoopt hierop, want door de weersomstandigheden kunnen de spelers het nog wel eens erg lastig gaan krijgen.

Om 18.00 staan Nederland en Mexico klaar in Brazilië om te strijden voor een plek in de kwartfinale. De Mexicanen wonnen van Kroatië en Kameroen en hielden het gastland op 0-0 in de groepsfase. Onderschatting moet dus niet aan de orde zijn, aangezien ook Van Gaal ziet dat het land misschien wel beter is dan Chili. Vergeet niet de opstellingen te checken, deze kun je hier vinden.