FC Utrecht
2:2
1 : 0 Torinfos in de Ticker Mattias Johansson 27. / Schot met links
1 : 1 Torinfos in de Ticker Ruud Boymans 82. / Kopbal  (Sean Klaiber)
1 : 2 Torinfos in de Ticker Sébastien Haller 85. / Schot met rechts  (Sofyan Amrabat)
2 : 2 Torinfos in de Ticker Jeffrey Gouweleeuw 90. / Penalty

90'
Lange tijd was de tweede helft een helft als alle andere met her en der een kans en twee leuk aanvallend voetballende ploegen. In de slotfase kwam daar echter verandering in. De tumultueuze laatste tien minuten leverde nog drie doelpunten en een onterecht afgekeurd doelpunt op. Mühren zag zijn goal om onbegrijpelijke redenen afgekeurd worden waarna Boymans niet veel later de 1-1 tegen de touwen kopte. Nog wat later zette Haller Utrecht zelfs op voorsprong. In de laatste minuut maakte Gouweleeuw uit een strafschop de al met al verdiende gelijkmaker.
90'
Een winnaar komt er niet meer want Nijhuis fluit voor het einde van de wedstrijd. Wat een sensationele slotfase hier in Alkmaar! Eindstand: 2-2.
90'
90'
Doelpunt voor AZ Alkmaar, 2:2 door Jeffrey Gouweleeuw
En het is gelijk! Gouweleeuw gaat achter de bal staan en schiet de bal onberispelijk in de hoek. Ruiter zit in de goede hoek, maar kan deze inzet er nooit uithouden. Prima strafschop van de verdediger! Komt er nog een winnaar in de blessuretijd die drie minuten bedraagt?
90'
Een strafschop voor AZ! Amrabat haalt Van Overeem onderuit in zijn eigen Utrechtse strafschopgebied en de bal gaat terecht op de stip!
86'
Wat een kans voor AZ om direct gelijk te maken! Hupperts schiet van dichtbij in, Ruiter redt en in de rebound is de kans voor Mühren. Opnieuw redt Ruiter met een uitstekende reflex op de inzet van dichtbij van Mühren.
85'
Doelpunt voor FC Utrecht, 1:2 door Sébastien Haller
En daar is zelfs de voorsprong van Utrecht! Amrabat geeft voor op Haller. De spits kroop voor zijn tegenstander en tikte van dichtbij het leder achter de verbouwereerde Coutinho. Wat een slotfase van deze wedstrijd!
82'
Doelpunt voor FC Utrecht, 1:1 door Ruud Boymans
Vlak na het afgekeurde doelpunt van Mühren maakt Boymans de gelijkmaker! Boymans troeft Vlaar in de lucht af en kopt de fijn aangesneden voorzet van Boymans op fraaie wijze tegen de touwen. Uitstekende goal van de invaller!
80'
Mühren denkt de wedstrijd te hebben beslist door de bal van grote afstand in de goal te schieten. Scheidsrechter Nijhuis keurt de goal, op advies van zijn grensrechter, af, maar het is niemand duidelijk waarom hij dat doet. Het lijkt alsof AZ hier een glaszuiver doelpunt wordt ontnomen.
78'
Wissel in bij AZ Alkmaar -> Guus Hupperts
78'
Wissel uit bij AZ Alkmaar -> Mounir El Hamdaoui
78'
Wissel in bij AZ Alkmaar -> Robert Mühren
78'
Wissel uit bij AZ Alkmaar -> Vincent Janssen
77'
Wissel in bij FC Utrecht -> Ruud Boymans
77'
Wissel uit bij FC Utrecht -> Bart Ramselaar
75'
Een knappe uithaal van Amrabat van grote afstand. Coutinho ziet dat de bal naast gaat en komt dan ook niet in actie. Utrecht heeft nog ruim een kwartier om een nederlaag te voorkomen. AZ moet dezelfde tijd zien te voorkomen dat het de zege nog uit handen geeft.
72'
AZ mag een vrije trap nemen en die belandt bij de tweede paal. Gouweleeuw en Luckassen lopen elkaar wat in de weg waardoor geen van beiden goed kan koppen. De kopbal die Luckassen uiteindelijk produceert is dan ook niet doeltreffend.
71'
El Hamdaoui heeft zich nog niet kunnen onderscheiden in dit duel. Ditmaal probeert hij met een schot van afstand Ruiter te verrassen. Zijn inzet vliegt echter hoog over.
68'
Dos Santos stuurt Van Overeem de diepte in en laatstgenoemde kan alleen op Ruiter af. De goalie van Utrecht komt echter goed uit zijn doel en plukt de bal van de voeten van Van Overeem. Prima keeperswerk van Ruiter!
67'
Amrabat wordt nauwelijks aangepakt door de verdediger van AZ en kan opstomen tot aan de achterlijn. Zijn voorzet wordt bij de eerste paal gepakt door Coutinho.
63'
Barazite creëert zelf de ruimte voor het schot en vanuit een moeilijke hoek schiet hij vervolgens in. Zijn schot is onder de maat en levert dan ook geen treffer op.
62'
Vorig seizoen eindigde AZ – FC Utrecht in een klinkende zege voor de bezoekers. Grote man aan de zijde van FC Utrecht was de inmiddels voor ADO Den Haag spelende Édouard Duplan. Hij nam namelijk de eerste twee doelpunten voor zijn rekening. Mark Diemers zorgde voor de derde Utrechtse treffer.
58'
Joosten is Johansson, niet voor het eerst vanavond, te slim af. Hij geeft laag voor op Haller, maar de spits krijgt de bal wat achter zich. Haller probeert het nog wel met de hak, maar weet het leder niet te raken.
56'
Met een knappe reflex voorkomt Ruiter een grotere achterstand voor zijn ploeg. Een hoekschop wordt bij de eerste paal met het hoofd verlengd door Janssen. De inzet van de spits is hard, maar recht op Ruiter af die enkel zijn hand uit hoeft te steken om zijn doel schoon te houden. Goede kopbal van Janssen!
54'
Van Overeem speelt de bal hoog aan op Dos Santos. Die heeft vervolgens wat heel moois in gedachten. Met een spectaculaire omhaal probeert hij Ruiter te verrassen, maar de goalie van Utrecht hoeft niet in actie te komen: de inzet van Dos Santos is niet tussen de palen.
50'
In de eerste minuten na rust zien we een beter AZ dan voor de pauze. Er is meer druk naar voren en de ploeg zoekt nadrukkelijker de aanval. Levert dit spelbeeld AZ een tweede treffer op?
46'
De bal rolt weer in Alkmaar als AZ heeft afgetrapt! Geen wijzigingen bij AZ. Aan Utrecht-zijde zijn Amrabat en Klaiber in het veld gekomen voor Leeuwin en Ayoub.
46'
Wissel in bij FC Utrecht -> Sofyan Amrabat
46'
Wissel uit bij FC Utrecht -> Yassin Ayoub
46'
Wissel in bij FC Utrecht -> Sean Klaiber
46'
Wissel uit bij FC Utrecht -> Ramon Leeuwin
46'
45'
In deze eerste helft waren de bezoekers duidelijk beter. FC Utrecht domineerde het spel en kreeg de beste en meeste kansen. De grootste was voor Haller, maar hij miste een haast niet te missen kans. De eerste de beste mogelijkheid voor AZ leverde de ploeg direct de voorsprong op. Johansson zag de bal voor zijn voeten belanden en schoot het leder fraai in de kruising. Zo gaat AZ, tegen de verhoudingen in, met een 1-0 voorsprong de kleedkamer in.
45'
44'
Utrecht mag een vrije trap nemen en heeft haast. De ploeg hoopt duidelijk nog voor de pauze de gelijkmaker te produceren. Onverdiend zou het zeker niet zijn. De vrije trap levert overigens geen gevaar op.
40'
Ook na de treffer van Johansson blijft Utrecht het spel domineren en de aanval zoeken. Zo dreigend als in het eerste half uur is het echter niet meer wat Utrecht laat zien. Wellicht is de ploeg toch enigszins geschrokken van dat fraaie doelpunt van Johansson.
36'
De vrije trap staat nog na de overtreding van Johansson op Barazite. Letschert gaat achter de bal staan die op ruim twintig meter van de goal van Coutinho ligt. De poging van Letschert zeilt over de kruising.
35'
Gele kaart voor Mattias Johansson (AZ Alkmaar)
Johansson beukt Barazite naar de grond en krijgt terecht het eerste geel van deze wedstrijd.
33'
Joosten laat zijn kunsten zien op de linkerflank, omspeelt twee man van AZ en legt af op Barazite. Vanaf de rand van het zestienmetergebied haalt Barazite uit. Hij raakt het leder echter niet goed en zijn poging gaat dan ook naast.
30'
De treffer van Johansson is de eerste tegentreffer voor FC Utrecht in vijf duels. Ook vanavond stond de ploeg van Ten Hag prima te verdedigen en had het weinig te duchten van de aanvallers van AZ. Op de fraaie uithaal van Johansson had Ruiter echter niets in te brengen.
27'
Doelpunt voor AZ Alkmaar, 1:0 door Mattias Johansson
Geheel tegen de verhoudingen in komt de thuisploeg op voorsprong! Johansson probeert een ploeggenoot in de zestien van Utrecht aan te spelen, maar ziet zijn pass geblokt worden door een Utrecht-speler. Daardoor valt de bal plots voor zijn eigen voeten waarna hij niet nadenkt en het leder fantastisch in de kruising krult. Prima goal van de verdediger van AZ!
26'
Wat gaat er veel fout bij AZ zeg. De ploeg van John van den Brom heeft duidelijk moeite om tot een goede aanval te komen. Veel simpele passes komen bovendien niet aan bij ploeggenoten waardoor het Utrecht tot dusver erg gemakkelijk wordt gemaakt.
23'
Het uitverdedigen bij AZ is slecht waardoor Letschert de bal op kan pikken. Hij probeert het maar eens van afstand. Zijn schot heeft een lastige stuit, maar kan worden gepakt door Coutinho.
20'
Eindelijk laat AZ zich aanvallend weer eens gelden. Van Overeem krijgt de bal op rechts van Rienstra en geeft hard en strak voor. Voordat een speler van AZ tegen de bal aan kan lopen, duikt Ruiter de voorzet uit de lucht.
19'
Beide clubs stonden in het verleden in Alkmaar 38 keer eerder tegenover elkaar op het hoogste niveau. Van die 38 ontmoetingen won AZ er maar liefst 27. Slechts acht keer won FC Utrecht en slechts drie maal eindigde het in een gelijkspel.
15'
Het eerste kwartier is voor de bezoekers. Utrecht is veel dreigender dan AZ en zoekt continu de aanval. Het lijkt een kwestie van tijd voordat de 0-1 valt of AZ moet in de tegenstoot een treffer kunnen maken.
11'
FC Utrecht blijft de aanval zoeken en Couthinho moet opnieuw handelend optreden. Ditmaal is het Barazite die de goalie van de Alkmaarders aan het werk zet. Zijn poging van afstand vanaf de rand van het strafschopgebied wordt gepakt door Coutinho.
10'
En weer zijn de bezoekers gevaarlijk! Joosten omspeelt Johansson gemakkelijk, trekt naar binnen en haalt venijnig uit. Zijn poging gaat maar een metertje naast. Prima poging van de jongeling aan Utrecht-zijde.
8'
Wat een kans voor Haller zeg! Een prima balletje van Ayoub op Kum die de bal vervolgens laag voorgeeft op Haller. De spits staat geheel vrij voor Coutinho, maar van dichtbij schiet hij te zacht in waardoor Coutinho nog redding kan brengen. Dat had de 0-1 voor Utrecht moeten zijn!
5'
Een wat afwachtend begin van beide ploegen. Het publiek in Alkmaar is tot dusver vooral bezig met de rentree van Vlaar. Als hij aan de bal is, gaat dat gepaard met luid gejuich vanaf de tribunes.
1'
Het is begonnen in Alkmaar als scheidsrechter Nijhuis voor het eerst deze avond op zijn fluit blaast! FC Utrecht heeft afgetrapt. Laten we zo vlak voor de winterstop hopen op een doelpuntrijk treffen tussen AZ en FC Utrecht!
1'
Opvallendste naam is de basis bij dit duel is die van Ron Vlaar. De ervaren verdediger maakt zijn rentree op de Nederlandse velden. Ook keert Brežančić terug van een blessure. Tevens zijn er basisplaatsen voor Luckassen en Dos Santos. Ortíz en Henriksen zijn geblesseerd en Jahanbakhsh is gepasseerd. Bij FC Utrecht keert Van der Maarel terug in de basiself. Hij was geschorst. Daarom zit Klaiber op de bank. Hetzelfde geldt voor Ludwig want Ten Hag kiest in de Utrechtse aanval voor Joosten.

De eerste Eredivisiewedstrijd van deze zaterdagavond is die tussen AZ Alkmaar en FC Utrecht. In het AFAS Stadion te Alkmaar trappen beide clubs om half zeven af. Scheidsrechter bij dit duel is Bas Nijhuis. Mijn naam is Roel Egberts en ik houd u vanavond live op de hoogte van alle ontwikkelingen bij de laatste wedstrijd van 2015 voor AZ en FC Utrecht.

AZ Alkmaar
AZ doet het de laatste wedstrijden niet goed. In de Eredivisie verloor de club namelijk zijn laatste drie ontmoetingen. De uitwedstrijden tegen PSV en PEC Zwolle werden niet gewonnen en hetzelfde gold voor het thuisduel met ADO Den Haag. Door die tegenvallende resultaten vinden we AZ met achttien punten uit zestien wedstrijden terug op plek elf. Het gat met nummer vijftien Willem II bedraagt echter maar drie punten. Om niet verder af te zakken op de ranglijst moeten er dus punten worden behaald tegen FC Utrecht. De midweekse overwinning in het KNVB Bekertoernooi zal het vertrouwen bij de ploeg van trainer John van den Brom in ieder geval niet of nauwelijks hebben vergroot. AZ won woensdag weliswaar met 1-3 op bezoek bij Zaterdagtopklasser Kozakken Boys, maar gemakkelijk verging het de Alkmaarders allerminst. Kozakken Boys speelde ruim een uur met tien man en AZ had twee strafschoppen nodig om de zege veilig te stellen. Verdediger Jeffrey Gouweleeuw zette de bezoekers vlak voor rust op voorsprong door een penalty te benutten. De amateurs uit Werkendam kwamen in de 72e minuut met een man minder zelfs op gelijke hoogte en een stunt hing in de lucht. Pas in de laatste tien minuten van het duel trok AZ de overwinning alsnog over de streep.

Van den Brom mist tegen FC Utrecht de nodige spelers. Ridgeciano Haps, Celso Ortíz, Jop van der Linden, Thomas Ouwejan, Fernando Lewis en clubtopscorer Markus Henriksen kunnen vanwege uiteenlopende blessures niet in actie komen. Het meespelen van de van een blessure teruggekeerde Rajko Brežančić is nog onzeker. Mounir El Hamdaoui kampte deze week met een lichte kuitblessure, maar is fit genoeg om in actie te komen. Ron Vlaar zag tegen FC Utrecht zijn rentree maken in de Eredivisie, zo liet Van den Brom weten op de clubwebsite van de Alkmaarders. “Hij staat te popelen om te kunnen spelen. Ik kijk ernaar uit om hem in actie te zien”, zo zei de AZ-trainer over de rentree van de ervaren verdediger.

FC Utrecht
Waar AZ zijn laatste drie Eredivisiewedstrijden verloor, won FC Utrecht zijn laatste drie competitieduels. Na zeges op Heracles Almelo en De Graafschap volgde afgelopen weekend de in Utrecht alom bejubelde overwinning op rivaal Ajax. Het was pas de tweede nederlaag deze competitie van de Amsterdammers. De explosie van vreugde in de Domstad was dan ook enorm toen Yassin Ayoub vier minuten voor het verstrijken van de reguliere speeltijd de enige en dus winnende treffer maakte. Dankzij de goede reeks van FC Utrecht staat de club momenteel achtste. Het verschil met de tegenstander van vanavond bedraagt al acht punten. Mochten de Utrechters weten te winnen in Alkmaar, dan is de kans groot dat de ploeg gaat stijgen op de ranglijst. Nummer vier Vitesse heeft namelijk maar drie punten meer dan FC Utrecht. De verschillen in de subtop zijn dus minimaal. Ook het elftal van trainer Erik ten Hag kwam deze week in actie in het bekertoernooi. De ploeg uit Utrecht beleefde woensdag een eenvoudige avond in Groesbeek. Achilles ’29, de huidige nummer zeventien in de Jupiler League, werd eenvoudig verslagen. Mede dankzij drie goals van de begeerde Sébastien Haller werd het 0-5.

De lijst met afwezigen bij FC Utrecht is niet zo groot als die bij AZ. Ten Hag kan vanavond geen beroep doen op Rubio Rubin, Willem Janssen en Jeff Hardeveld. Zij zijn alle drie al een tijdje uit de roulatie vanwege blessures. Mogelijk speelt Haller vanavond zijn laatste wedstrijd in het shirt van FC Utrecht. Voor de Fransman, met tien doelpunten clubtopscorer van de Utrechters, is concrete belangstelling vanuit Engeland, zo werd eerder deze week bekend. Tegenover Voetbal International zei algemeen directeur Wilco van Schaik inmiddels met meerdere clubs in gesprek te zijn over een eventuele verkoop van Haller die in Utrecht nog een contract heeft tot medio 2019.

Zodra de opstellingen van beide elftallen bekend zijn, kunt u deze vinden onder het kopje wedstrijddetails.