Feyenoord Zondag, 12. Maart 2017
14:30 uur
AZ Alkmaar
5:2
1 : 0 Torinfos in de Ticker Nicolai Jørgensen 11. / Schot met rechts  (Rick Karsdorp)
2 : 0 Torinfos in de Ticker Jens Toornstra 20. / Schot met rechts  (Nicolai Jørgensen)
3 : 0 Torinfos in de Ticker Dirk Kuyt 59. / Schot met rechts  (Nicolai Jørgensen)
3 : 1 Torinfos in de Ticker Derrick Luckassen 62. / Kopbal  (Dabney dos Santos)
4 : 1 Torinfos in de Ticker Nicolai Jørgensen 80. / Penalty
5 : 1 Torinfos in de Ticker Nicolai Jørgensen 82. / Schot met rechts  (Jens Toornstra)
5 : 2 Torinfos in de Ticker Wout Weghorst 90. / Schot met rechts  (Dabney dos Santos)

90'
AZ leek na de rust iets beter in het duel te komen, maar profiteren deed het amper. Het was de thuisploeg die bovendien op 3-0 kwam, na een uitstekende aanval die eindigde bij Kuyt. Luckassen deed vervolgens voor AZ iets terug: 3-1. Lange tijd leken beide ploegen met die stand te kunnen leven, maar in de laatste tien minuten gebeurde er nog een hoop. Jørgensen completeerde zijn hattrick door een penalty te benutten en te profiteren van een mistrap van Krul. Het duel leek gespeeld, maar Weghorst mocht in blessuretijd nog profiteren van een gehaaste fout bij Feyenoord.
90'
90'
Doelpunt voor AZ Alkmaar, 5:2 door Wout Weghorst
86'
Feyenoord verzuimt om de score op te laten lopen. Kramer staat volledig vrij voor de goal van AZ maar krijgt de bal niet goed aangespeeld.
83'
Van Bronckhorst zit in een luxepositie en kan spelers rust gunnen. Dat is fijn voor Kramer, die zodoende weer eens mag opdraven. Ook de jonge Noor Emil Hansson wordt ingebracht. Het is het debuut voor Hansson.
83'
Wissel in bij Feyenoord -> Emil Hansson
83'
Wissel uit bij Feyenoord -> Steven Berghuis
83'
Wissel in bij Feyenoord -> Michiel Kramer
83'
Wissel uit bij Feyenoord -> Nicolai Jørgensen
82'
Doelpunt voor Feyenoord, 5:1 door Nicolai Jørgensen
Toornstra zet Jørgensen ineens vrij voor de goal van Krul, waarbij laatstgenoemde ook nog eens langs de bal trapt. Daardoor heeft de Deen een leeg goal voor zich en dus schuift hij de bal eenvoudig tegen de touwen.
80'
Doelpunt voor Feyenoord, 4:1 door Nicolai Jørgensen
De aanvaller uit Denemarken trapt niet in de capriolen van Krul en blijft kalm. Hij schuift de bal door het midden tegen de touwen.
80'
Strafschop! Jørgensen wordt aangespeeld in het strafschopgebied. Daar heeft Luckassen veel moeite mee en trekt aan het shirt van de Deen. Van Boekel merkt het op en legt de bal op de stip.
79'
Vermeer is bezig aan een fijne rentree. De doelman heeft niet veel hoeven doen, was zeker niet verantwoordelijk voor de goal van AZ en heerst in de lucht.
78'
Door het wegvallen van Vlaar staat de verdediging nog niet georganiseerd. Daar lijkt Feyenoord van te profiteren, maar de inzet van Nieuwkoop rolt langzaam langs de tweede paal. Geen 4-1 dus!
77'
Onder luid applaus van de supporters van Feyenoord is Vlaar naar de kant gehaald. Van den Brom wil iets forceren en gooit daarom met Fred Friday een extra spit erbij.
77'
Wissel in bij AZ Alkmaar -> Fred Friday
77'
Wissel uit bij AZ Alkmaar -> Ron Vlaar
75'
Met nog een kwartier te spelen heeft Feyenoord de touwtjes weer stevig in handen. AZ rammelde even aan de deur, maar kon deze nooit echt openzetten. Wil het nog iets forceren, dan moet het snel scoren.
70'
Grote kans AZ! Jahanbakhsh stuurt Weghorst weg op eenzelfde manier zoals de eerste goal van Feyenoord ontstond. De aanvaller van AZ raakt de bal echter niet goed, waardoor de inzet over het doel van Vermeer vliegt. Hier had meer in gezeten voor de bezoekers.
67'
Van Bronckhorst merkt dat Feyenoord licht onder druk staat en wil daarom zijn middenveld verstevigen met iets meer defensieve power. Daarom lijkt Kuyt naar de kant te zijn gehaald. Overigens heeft Feyenoord, behouden de goal, weinig moeite om AZ van zich af te houden.
65'
Doelpuntenmaker Kuyt wordt naar de kant gehaald door Van Bronckhorst. De aanvoerder van de Rotterdammers lijkt dat met tegenzin te doen. Nieuwkoop is hem komen vervangen.
65'
Wissel in bij Feyenoord -> Bart Nieuwkoop
65'
Wissel uit bij Feyenoord -> Dirk Kuyt
62'
Doelpunt voor AZ Alkmaar, 3:1 door Derrick Luckassen
De invaller heeft meteen een belangrijk aandeel in deze wedstrijd. De middenvelder annex aanvaller slingert een vrije trap voor het doel van Feyenoord waar Luckassen bij de tweede paal compleet ongedekt kan koppen.
60'
Van den Brom wisselt een aanvaller voor een aanvaller. De tegenvallende Levi García is daarbij van het veld gehaald en Dos Santos moet zijn ploeg helpen om een doorbraak te forceren.
60'
Wissel in bij AZ Alkmaar -> Dabney dos Santos
60'
Wissel uit bij AZ Alkmaar -> Levi García
59'
Doelpunt voor Feyenoord, 3:0 door Dirk Kuyt
Wederom een fantastische aanval van Feyenoord! Met name Jørgensen had een grote rol, want met een pass met zijn borst zet hij zijn aanvoerder vrij voor de goal. Kuyt bedenkt zich niet en ramt de bal snoeihard in de lange hoek achter Krul.
59'
Gele kaart voor Jonas Svensson (AZ Alkmaar)
In zijn derde wedstrijd voor AZ pakt de Zweed zijn eerste gele kaart in de Eredivisie.
55'
Feyenoord komt niet heel denderend uit de kleedkamer. Het oogt een stuk tammer dan de eerste helft en wordt ook teruggedrongen door de Alkmaarders.
52'
Gevaarlijk moment voor het goal van Feyenoord! Levi García is Karsdorp te slim af en zet de bal voor. Daar valt de bal tussen Van der Heijden en Vermeer. Dat tweetal ligt elkaar meer in de weg dan dat ze elkaar helpen. Ook Weghorst staat klaar om de bal in te tikken, maar Vermeer hersteld zich op tijd.
50'
Wederom een dramatische corner van AZ. Van Overeem zet de bal voor het doel, maar de bal is veel te hard. De voorzet vliegt daarom over alles en iedereen heen en rol bij de andere cornervlag over de achterlijn. Als je zo slecht in het duel zit als AZ, zijn hoekschoppen een buitenkansje. Daar lijkt AZ niet van te willen profiteren.
48'
De eerste mogelijkheid na rust is voor Feyenoord. De Rotterdammers mogen een vrije trap nemen van grote afstand. Toornstra slingert de bal voor het doel, maar de bal is te hard voor zijn ploeggenoten. Krul kan daarom de bal eenvoudig vangen.
46'
AZ heeft het duel weer in leven gebracht. De Alkmaarders zullen uit een ander vaatje moeten tappen om nog iets van dit duel te maken. Feyenoord zit voorlopig in een zetel.
46'
45'
De Rotterdammers zijn heer en meester in De Kuip. Het heeft weinig moeite om AZ van zich af te houden en is in aanvallend steeds gevaarlijk zonder al te grote kansen te creëren. Toch lag de eerste de beste bal achter AZ-doelman Krul toen Jørgensen a la Van Basten tegen de touwen schoof. De 2-0 kon niet lang op zich wachten en na een bijzonder fraaie aanval was het Toornstra die de bal onder Krul doorschoof. Letterlijk en figuurlijk geen wolkje aan de lucht voor de thuisploeg! Hoewel Feyenoord het initiatief hield, kroop AZ ook iets uit de schulp, maar verder dan een aantal afstandsschoten kwam de ploeg niet.
45'
43'
Feyenoord lijkt snel te kunnen counteren als Karsdorp de diepte in wordt gestuurd. Samen met Haps gaat hij het sprintduel aan. Laatstgenoemde is iets eerder bij de bal en kan opruimen.
39'
Eric Botteghin laat de bal over de achterlijn lopen, maar het arbitrale trio besluit een corner te geven. Daar is de Braziliaan verbaasd over, want hij meende dat Weghorst de bal voor het laatst beroerde. Botteghin kan vervolgens opgelucht adem halen, want de hoekschop is dramatisch en vliegt over alles en iedereen heen.
37'
AZ onderschept de bal en heeft een overwicht van drie spelers ten opzichte van twee Feyenoord verdedigers. Echter maakt Levi García de verkeerde keuze door van afstand te schieten. De aanvaller uit Trinidad & Tobago schiet hard over het doel van Feyenoord.
35'
Seuntjens krijgt alle ruimte van Feyenoord en mag zodoende uithalen op het doel van Vermeer. Doordat de afstand naar de goal ver is legt hij veel kracht in het schot, daardoor mist de poging precisie en gaat het hoog over het doel van de Feyenoord-doelman.
34'
Levi García lost Karsdorp in zijn tocht naar de goal. Van randje zestien wil de linker vleugelaanvaller uithalen, maar daar steekt Eric Botteghin een stokje voor. De Braziliaanse verdediger neemt de bal over na een goede tackle. Uitstekende ingreep van de Feyenoord-speler!
32'
Geen 3-0! Karsdorp haalt van een meter of twintig uit en daar heeft Krul bijzonder veel moeite mee. In de rebound is Jørgensen het meest alert, maar de aanvaller lijkt niet goed uit te komen met zijn passen. Daarom raakt de Deen de bal verkeerd en gaat verdwijnt de bal over het doel van de Alkmaarders.
28'
Daar is een van de eerste echte doelpogingen van de Alkmaarders, maar het schot van linksback Haps gaat naast het doel van Vermeer.
24'
AZ heeft erg veel moeite om door de hechte verdediging van Feyenoord te komen, maar de Alkmaarders komen na de 2-0 wel iets beter in het duel. Tot kansen heeft dat vooralsnog niet geleid.
20'
Doelpunt voor Feyenoord, 2:0 door Jens Toornstra
Wat een schitterende aanval van de Rotterdammers! Met twee hakjes van onder meer Kuyt snijdt de aanval van Feyenoord als een mes door de verdediging van de Alkmaarders. De aanval loopt vervolgens door. Nelom speelt Jørgensen in die de bal teruglegt op Toornstra. De middenvelder bedenkt zich niet en haalt hard uit. Krul is kansloos op de lage en harde inzet van man in vorm!
19'
Feyenoord houdt het initiatief. Ditmaal duiken de Rotterdammers gevaarlijk op voor het doel van Krul, maar waar Kuyt de bal terug kopt op Jørgensen, had hij beter voor eigen succes kunnen gaan. Kans verkeken!
15'
Zo waren er nog amper kansen geweest maar staat Feyenoord toch weer op een voorsprong. Ondertussen hebben de Rotterdammers het duel stevig in handen genomen en dringt het AZ ver terug tot op de eigen helft.
13'
Gele kaart voor Mats Seuntjens (AZ Alkmaar)
De middenvelder van de Alkmaarders begaat een overtreding op Vilhena en scheidsrechter Van Boekel geeft hem daarvoor de gele kaart!
11'
Het is van der Heijden die de vrije trap mag nemen, maar doet dat bijzonder zwak. De centrale verdediger wil de bal om de muur heen krullen, maar geraakt niet verder dan het blok dat op 9,15 geposteerd staat.
11'
Doelpunt voor Feyenoord, 1:0 door Nicolai Jørgensen
Karsdorp houdt het overzicht en stuurt de Deense aanvaller met een fantastische pass de diepte in. Jørgensen houdt Vlaar van zich af en schuift de bal via de binnenkant van de paal tegen de touwen. Het doelpunt lijkt enorm op die van Marco van Basten op het EK '88 in de halve finale tegen Duitsland.
10'
Luckassen maakt hands op de rand van het strafschopgebied. Scheidsrechter Van Boekel merkt het op en fluit voor een vrije trap. De bal ligt op achttien meter en ligt goed voor een linkspoot.
9'
Fraaie panna! Berghuis zet Haps te kijken door laatstgenoemde door de benen te spelen. Ook de voortzetting lijkt goed, met een opening naar de andere kant. De bal is echter iets te hard waardoor Toornstra niet kan controleren.
7'
Feyenoord probeert druk te zetten op AZ, dat de bal rustig kan rondspelen op de helft van de Rotterdammers. Omdat de thuisploeg dat niet gegroepeerd doet, kan AZ tot aan het strafschopgebied komen. Daar kan Van Overeem de bal niet goed controleren en dus rolt de bal in de handen van Vermeer.
4'
Vlaar tast mis, waardoor Toornstra de bal kan overnemen. De vleugelaanvaller houdt iets in, waardoor Nelom eroverheen kan komen. Die geeft de bal laag voor bij de eerste paal, waar Jørgensen opduikt. Echter is Krul alert en plukt hij de bal voor de voeten van de aanvaller van de Rotterdammers vandaan.
3'
De eerste dreiging komt bij de Alkmaarders vandaan, als Van Overeem Jahanbakhsh vrijspeelt. Die snelt op Nelom af, maar de verdediger verwerkt de bal tot een corner. Vervolgens heerst Vermeer bij de hoog genomen standaardsituatie. Een mooi moment voor de Feyenoord-doelman!
1'
Feyenoord heeft aftrapt in een zonovergoten De Kuip. De Rotterdammers willen zich dolgraag revancheren van het verloren duel met stadgenoot Sparta.
1'
Kenneth Vermeer keert voor het eerst sinds de laatste speeldag van het vorige seizoen (1-0 winst tegen NEC) weer onder de lat bij Feyenoord in de Eredivisie. De doelman is hersteld van een zware achillespeesblessure en mag dus na 2250 Eredivisie-duels toekijken weer aan de bak, mede door de blessure bij eerste keus Brad Jones.

Sterkhouders Terence Kongolo en Eljero Elia zijn niet fit genoeg. Voor Kongolo speel Miquel Nelom in de plaats. Dirk Kuyt keert terug in de basis voor Elia, mede omdat ook Bilal Başaçıkoğlu niet fit genoeg is. Het meedoen van Nicolai Jørgensen, Tonny Vilhena en Steven Berghuis was onzeker, maar alledrie staan aan de aftrap.

AZ-trainer John van den Brom heef keuzes gemaakt en dat gaat ten koste van Iliass Bel Hassani. Voor hem in de plaats speel Mats Seuntjens. Ook Joris van Overeem staat aan de aftrap, het is pas de negende keer dit seizoen dat het jonge talent mag starten. Voor Ron Vlaar is het zijn eerste duel in De Kuip sinds zijn vertrek uit Rotterdam. Vorige week tegen Excelsior (1-1) stonden Dabney dos Santos en Fred Friday nog in de aanval, tegen Feyenoord spelen Levi García en Wout Weghorst.