Celta de Vigo Donderdag, 20. Oktober 2016
19:00 uur
AFC Ajax
2:2
0 : 1 Torinfos in de Ticker Hakim Ziyech 22. / Schot met links  (Kasper Dolberg)
1 : 1 Torinfos in de Ticker Fontàs 29. / Hakbal  (Lemos)
1 : 2 Torinfos in de Ticker Amin Younes 71. / Schot met rechts  (Nemanja Gudelj)
2 : 2 Torinfos in de Ticker Fabián Orellana 82. / Schot met links  (Facundo Roncaglia)

90'
Ook in de tweede helft wist Ajax de voorsprong te grijpen, maar wederom werd deze weggegeven door de Amsterdammers. Na een geplaatst schot van Younes (1-2), was het invaller Orellana die aan de andere kant met een prachtige curvebal de gelijkmaker binnenschoot (2-2). De ploeg van trainer Peter Bosz blijft gewoon koploper in Groep G met zeven punten uit drie duels.
90'
90'
Gele kaart voor Riechedly Bazoer (AFC Ajax)
Wederom een gele kaart voor Ajax en waarschijnlijk de laatste van het duel. Bazoer haakt een tegenstander en gaat daarvoor in het boekje van de arbitrage.
90'
De blessuretijd in Vigo bedraagt drie minuten.
88'
Handig balletje van Sinkgraven op Cassierra, maar de Colombiaan maakt een duwfout. Zonde, want de invaller had vervolgens vrij baan gehad.
86'
De bal gaat over alles en iedereen heen, waardoor Veltman vanuit de tweede lijn kan pegelen. Zijn knal gaat via een speler van Celta over, maar de volgende hoekschop levert niets op.
85'
Ajax probeert om alsnog de zege mee te nemen naar Amsterdam. Sinkgraven verdient een hoekschop voor zijn ploeg.
82'
Doelpunt voor Celta Vigo, 2:2 door Fabián Orellana
Uit het niets is daar voor de tweede keer dit duel de gelijkmaker van Celta. Orellana trekt vanaf de rechterflank naar binnen en krult de bal op de hoek van de zestien prachtig in de linkerbovenhoek met zijn linkerpoot. Wat een fraaie treffer van de Chileense international.
81'
Ajax is na een voorzet van Sinkgraven via Cassierra dichtbij de 1-3, maar de Colombiaan komt er in een kopduel net niet aan.
80'
Gele kaart voor Carles Planas (Celta Vigo)
Daar is dan eindelijk de eerste prent voor de thuisploeg. Planas is te laat aan de zijkant van het veld en krijgt een onnodige kaart.
78'
Binnen no-time drie wissels. Aan de zijde van Ajax zijn beide doelpuntenmakers, Ziyech en Younes, naar de kant gehaald door bos. De meer verdedigend ingestelde Bazoer en de pijlsnelle Cassierra zijn voor hun ploeg gekomen.
77'
Wissel in bij AFC Ajax -> Riechedly Bazoer
77'
Wissel uit bij AFC Ajax -> Hakim Ziyech
77'
Wissel in bij AFC Ajax -> Mateo Cassierra
77'
Wissel uit bij AFC Ajax -> Amin Younes
76'
Wissel in bij Celta Vigo -> Daniel Wass
76'
Wissel uit bij Celta Vigo -> Pablo Hernández
75'
Aan de andere kant komt Traoré gevaarlijk door, maar hij komt net te kort om de bal voorbij de uitkomende Rubén Blanco te krijgen. Ondertussen heeft Hernández kramp.
74'
De Italiaan verdient direct een corner voor de thuisploeg en het is Facundo Roncaglia die deze vrij mag inkoppen op zes meter van het doel. Via de stuit gaat de inzet van de verdediger over het doel.
73'
Guidetti is pas net weer fit en kan het geen negentig minuten volhouden. Het voormalige Italiaanse wonderkind Rossi komt voor hem in de ploeg. Met hem staat er een meer beweeglijke aanvaller binnen de lijnen.
73'
Wissel in bij Celta Vigo -> Giuseppe Rossi
73'
Wissel uit bij Celta Vigo -> John Guidetti
71'
Doelpunt voor AFC Ajax, 1:2 door Amin Younes
Een kleine twintig minuten voor het einde van de wedstrijd grijpt Ajax opnieuw de leiding. Gudelj speelt Younes aan op de linkerflank, waarna de Duitse linksbuiten naar binnen trekt, tot tweemaal toe dreigt, en bij de derde keer verwoestend met zijn rechter uithaalt in de verre hoek.
69'
Daar komt Ajax goed weg! Pablo Hernández en Sisto combineren zich door de defensie van de bezoekers, waarna laatstgenoemde op fraaie afstand uit kan halen. Het schot wordt geblokt door de sterk spelende Sánchez. We naderen de slotfase in Celta.
65'
Gevaar van Ajax! Klaassen en Dolberg zijn er dichtbij, waarna Ziyech vanaf dertig meter ruim over schiet. Er liggen absoluut kansen voor Ajax om hier een giga-stap naar de volgende ronde te zetten.
63'
Wissel in bij Celta Vigo -> Fabián Orellana
63'
Wissel uit bij Celta Vigo -> Lemos
60'
We zijn een kwartier onderweg in de tweede helft. Spannend is het zeker in Celta, maar de tweede helft bood vooralsnog weinig vermaak. Aan de zijde van Celta gaat zo dadelijk smaakmaker Fabián Orellana, die aanvankelijk rust kreeg, in de ploeg komen.
57'
Gele kaart voor Daley Sinkgraven (AFC Ajax)
Daar is de vierde prent van de wedstrijd en wederom is die voor een Ajacied. Sinkgraven voorkomt een uitbraak door Lemos naar de grond te werken, maar moet dit bekopen met een kaart aan zijn adres.
56'
Celta laat niet met zich sollen en knokt zich terug. Ondertussen verdient de ploeg haar derde hoekschop van de wedstrijd, maar deze wordt over het doel gewerkt door David Costas.
52'
Ajax komt duidelijk sterker uit de startblokken in de tweede helft. Nu is het Traoré die met een heerlijke voetbeweging Dolberg vrijspeelt. De Deen lijkt heel even weg te zijn, maar wordt ternauwernood ten koste van een hoekschop verdedigt. De corner levert Ajax vervolgens niets op.
49'
Het is Gudelj die het hoogste woord had bij het vergaderen, maar de Serviër schiet teleurstellend in de muur.
48'
Viergever gaat mee naar voren en verdient op een mooie plek een vrije trap. Wie of wie gaat de bal nemen? Is het Ziyech of Gudelj?
47'
Overigens zijn er bij het juichen na de openingstreffer van Ajax geen grote gewonden gevallen nadat de boarding het begaf.
46'
Daar gaan we weer! Na een gelijkopgaande eerste helft biedt het tweede bedrijf alle kansen aan beide ploegen. Welk van de twee gaat vanavond een grote stap zetten naar de knock-outfase?
46'
45'
Geen blessuretijd in de eerste helft, waarin Ajax na 22 minuten op voorsprong kwam via een counter die werd afgewerkt door Ziyech. Aan de andere kant tekende aanvoerder Fontàs een kleine tien minuten later op gelukkige wijze voor de gelijkmaker. Daardoor staat het 1-1 als de 22 spelers aan de thee gaan.
45'
43'
We zitten ondertussen dichtbij de theepauze. Aan de andere kant schiet Señé van grote afstand een meter over het doel van Onana.
42'
Ziyech en Gudelj gaan achter de bal staan. Eerstgenoemde legt het leer breed, waarna de Serviër richting doel pegelt. Het leer lijkt getoucheerd te worden door een speler van Celta, maar de arbiter weigert een hoekschop te geven.
41'
Younes probeert op de been te blijven, maar wordt toch neergetikt door Lemos. Hij krijgt daardoor een vrije trap op zo'n dertig meter van het doel.
38'
Bij de andere wedstrijd in Groep G, die tussen Standard Luik en Panathinaikos, is de stand intussen 0-2 voor de Grieken.
35'
We zitten alweer enkele minuten na de gelijkmaker en waar het er tien minuut geleden nog uitzag alsof Ajax een simpele avond te wachten zou staan, heeft de ploeg nu moeite met Celta dat uit haar schild kruipt.
31'
Gele kaart voor Joël Veltman (AFC Ajax)
Veltman heeft het moeilijk met Sisto, die versnelt op de linkerflank. De Deense aanvaller wordt vervolgens neergegleden door de rechtsback van Ajax, waarna scheidsrechter Ivan Kružliak besluit de derde prent van het duel uit te delen. Ajax moet als het dit tempo blijft hanteren oppassen.
31'
Gele kaart voor Nemanja Gudelj (AFC Ajax)
De goaltune van Celta, nota bene dezelfde als die van Feyenoord, klinkt nog en het is Gudelj die de tweede gele kaart van de wedstrijd krijgt. De middenvelder gaat hard door in de as van het veld en gaat daardoor op de bon.
29'
Doelpunt voor Celta Vigo, 1:1 door Fontàs
Het is uit het niets gelijk in Celta. Uit de vrije trap wordt aanvoerder Fontàs bereikt en hij weet de bal met zijn hak over Onana in de verre hoek te krijgen. Prachtig, maar onnodig doelpunt.
28'
Opstootje op zo'n dertig meter van het Ajax-doel. Guidetti wordt aangetikt door Nick Viergever en krijgt een vrije trap, maar blijft vervolgens doorzeuren bij de scheidsrechter. Klaassen irriteert zich hieraan en geeft de Zweedse oud-Feyenoorder een beuk.
24'
Desalniettemin is de voorsprong voor de bezoekers, die het Spaanse gevaar vooralsnog volledig onder bedwang weten te houden. Nu is het Bertrand Traoré die meehelpt tot aan de eigen achterlijn, maar daarbij wel weer een corner moet afstaan.
23'
Bij het juichen lijkt er wat mis te zijn gegaan bij de uit-supporters van Ajax. Diverse reclameborden liggen plat en daardoor zijn enkele fans ten val gekomen. Hopelijk zijn er geen gewonden bij ontstaan.
22'
Nu wel een kans voor de Spanjaarden. Sisto komt goed naar binnen en haalt hard uit. Het is Sánchez die het schot kraakt, maar daarmee wel een corner weggeeft.
22'
Doelpunt voor AFC Ajax, 0:1 door Hakim Ziyech
Ajax countert na de hoekschop van Celta snel richting het vijandge doel. Kasper Dolberg weet met een goede pass ploeggenoot Ziyech te bereiken, waarna de Marokkaanse international lang dreigt aan de linkerkant van de zestien om vervolgens laag in de verre hoek uit te halen.
21'
Bij Celta maken diverse basiskrachten, zoals Iago Aspas, Hugo Mallo en Gustavo Cabral, geen deel uit van de selectie. De ploeg die enkele weken geleden nog te sterk was voor FC Barcelona (4-3) lijkt daardoor zoekende.
20'
Na twintig minuten wordt het publiek nog allerminst verwend in Celta. Ajax heeft licht de overhand, maar we zien vooral veel slordigheden.
17'
Gele kaart voor Davinson Sánchez (AFC Ajax)
Sánchez onderschept de bal, maar speelt hem vervolgens te ver voor zich uit. De Colombiaanse centrumverdediger probeert dit nog te corrigeren, maar komt daarbij hard in en krijgt hiervoor de eerste gele prent van de wedstrijd.
15'
Celta krijgt een vrije trap op zijn dertig meter van het doel na een overtreding van Hakim Ziyech. De bal van Señé blijft hangen in de zestien, maar André Onana kan het speeltuig vervolgens simpel vangen.
12'
Toch liggen er voor de middenvelders en opkomende vleugelverdedigers kansen indien zij op de juiste momenten de diepte zoeken.
12'
Voor het eerst komt Davy Klaassen gevaarlijk door! De blonde aanvoerder van Ajax wordt bereikt in de zestien na een prima loopactie, maar beroert de bal met de hand.
11'
Ondanks de prima weersomstandigheden (22 graden en droog) glijden diverse spelers om de haverklap uit op het veld in Vigo. Sinkgraven zojuist en nu is het Amin Younes, die niet op de been kan blijven.
9'
Ajax speelt geconcentreerd en slaagt er via een gedegen opbouw meer en meer in om het spel in handen te nemen, maar van grote dreiging is nog geen sprake.
7'
Daley Sinkgraven haalt aan de andere kant de achterlijn nadat hij twee man heeft gepasseerd. Vervolgens glijdt de linksback ongelukkig uit, waarna Gudelj vanaf grote afstand nog wel kan schieten. De bal is echter een gemakkelijke prooi voor Rubén Blanco.
4'
In de openingsfase is het de thuisploeg die probeert het heft in handen te nemen. Het is John Guidetti die uit het niets een kans geboden krijgt door een foutje van Nemanja Gudelj, maar de Zweed schiet vanaf twintig meter ruim naast.
1'
De eerste overtreding komt op naam van Joël Veltman, die Pione Sisto naar de grond werkt. De Deense aanvaller van Celta stond in het verleden nog in de belangstelling van Ajax.
1'
De ploegen staan op het veld en schudden de handen. We gaan zo beginnen onder een flauwe ondergaande zon.
Opstellingsbericht:
Trainer Peter Bosz kan aan de zijde van Ajax weer beschikken over Hakim Ziyech, die terugkeert van een schorsing. De van FC Twente overgekomen technicus, vormt samen met Davy Klaassen en Nemanja Gudelj, die door een blessure bij Lasse Schöne een basisplaats krijgt, het Amsterdamse middenveld.

In de voorhoede wordt wederom het vertrouwen gegeven aan Kasper Dolberg. Het Deense toptalent wordt geflankeerd door Amin Younes en Bertrand Traoré. Achterin krijgt Daley Sinkgraven op de linksbackpositie wederom de voorkeur boven Mitchell Dijks.

Bij Celta de Vigo is er een basisplaats wegggelegd voor Guidetti, die enkele jaren geleden in dienst van Feyenoord nog een hattrick scoorde tegen Ajax. De Zweedse spits zal veelal in duel komen met Dávinson Sanchez en Nick Viergever, die samen het verdedigende centrum van Ajax vormen.
Voorbeschouwing:
Goedendag beste voetbalfans,
Ik heet u van harte welkom bij alweer de derde speelronde in de groepsfase van de Europa League. Vanavond gaat Ajax op bezoek bij het Spaanse Celta de Vigo. Behoudt de ploeg van trainer Peter Bosz haar perfecte score in Europees verband of is het de Spaanse thuisploeg die met de drie punten aan de haal gaat? Vanaf 19.00 uur gaan we het zien in het Estadio de Balaídos. Mijn naam is Joey Knobben en ik zal live verslag doen van het duel.

Ajax won haar eerste twee duels met minimaal verschil van Panathinaikos (1-2) en Standard Luik (1-0). Daardoor staat de ploeg fier aan kop in Groep G van de Europa League. Celta won twee weken geleden van Panathinaikos, maar moest tijdens het eerste groepsduel de punten delen met Standard (1-1). Bosz ziet de Spanjaarden als grootste concurrent in de poule: “Maar als we van ze winnen dan zijn we een heel eind op de goede weg”, beseft de oefenmeester, die het moet doen zonder Lasse Schöne en Kenny Tete (voetblessures), tegelijk.

Bosz houdt tijdens de wedstrijd met Celta geen rekening met de Klassieker die komend weekeinde op het programma staat en is van plan met zijn sterkste opstelling te starten Bosz heeft in Celta onder meer de beschikking over Hakim Ziyech, die tegen Standard Luik nog geschorst was. Aan de zijde van de thuisploeg is John Guidetti fit genoeg bevonden om deel uit te maken van de wedstrijdselectie. De Zweed rekende drie jaar geleden nog hoogstpersoonlijk af met Ajax door in het shirt van Feyenoord een hattrick tegen de ploeg te scoren.

Tegelijkertijd houdt men bij Celta enkele steunpilaren aan de kant. Zo zullen Gustavo Cabral, Hugo Mallo en Iago Aspas niet in de basis starten bij de Spanjaarden. De ploeg van trainer Eduardo Berizzo maakte vorig seizoen grote indruk in Spanje aan de hand van de inmiddels naar Manchester City vertrokken Nolito. Momenteel staat Celta op de twaalfde plaats in de Liga Santander, maar twee weken geleden werd er wel verrassend gewonnen van FC Barcelona (4-3).

De wedstrijd in Vigo begint om 19.00 uur. Zodra de opstellingen bekend zijn, vindt u deze onder het kopje ‘Wedstrijddetails’.