Nederland
0:3
0 : 1 Torinfos in de Ticker Robin van Persie 3. / Penalty  (Arjen Robben)
0 : 2 Torinfos in de Ticker Daley Blind 17. / Schot met rechts
0 : 3 Torinfos in de Ticker Georginio Wijnaldum 90. / Schot met rechts  (Daryl Janmaat)

90'
Nederland pakt de bronzen plak op het WK 2014! In de tweede helft gaf het Nederlands elftal achterin niks weg en kon zo de voorsprong consolideren. Sterker nog, in de blessuretijd zorgde Georginio Wijnaldum met een goed schot voor de 3-0. Door deze overwinning wordt Nederland voor het eerst in de WK-geschiedenis derde.
90'
90'
Dit moet een unicum zijn. Michel Vorm valt en dat betekent dat elke speler in de selectie minuten heeft gemaakt dit toernooi!
90'
Wissel in bij Nederland -> Michel Vorm
90'
Wissel uit bij Nederland -> Jasper Cillessen
90'
De blessuretijd bedraagt 5 minuten. En Michel Vorm loopt warm!
90'
Doelpunt voor Nederland, 0:3 door Georginio Wijnaldum
3-0! Wijnaldum schiet op aangeven Daryl Janmaat knap binnen in de korte hoek. Het brons is voor Nederland, dat kan niet meer fout!
90'
Wissel in bij Nederland -> Joël Veltman
90'
Wissel uit bij Nederland -> Jordy Clasie
86'
Zou van Gaal Vorm nog laten invallen? Dat zou betekenen dat elke speler in de selectie van van Gaal minuten heeft gemaakt dit toernooi.
82'
Zonder al te voorbarig te willen zijn. Maar het moet wel heel raar lopen, wil het Nederlands elftal deze wedstrijd niet over de streep trekken. Brazilië lijkt het allemaal wel goed te vinden.
77'
Alle krediet voor de Nederlandse verdediging. Voor dit toernooi werd gevreesd voor een echec, omdat de Nederlandse verdedigers niet van wereldklasse niveau waren. Maar dat hebben ze in de laatste wedstrijden gelogenstraft en daar is vandaag geen uitzondering op. De steraanvallers van Brazilië krijgen geen poot aan de grond.
73'
Heeft Brazilië nog de kracht om terug te komen in de wedstrijd? Daar ziet het voorlopig niet naar uit.
72'
Wissel in bij Brazilië -> Hulk
72'
Wissel uit bij Brazilië -> Ramires
70'
Wissel in bij Nederland -> Daryl Janmaat
70'
Wissel uit bij Nederland -> Daley Blind
69'
Bij de fopduik van Oscar raakt Daley Blind trouwens wel geblesseerd. Hij gaat er met de brancard vanaf.
68'
Gele kaart voor Oscar (Brazilië)
Een heuse fopduik. Oscar gaat na licht contact met Blind onderuit. Haimoudi ziet goed dat het een schwalbe is en geeft Oscar een gele kaart.
65'
Daar zitten ze dan hoor. De grote sterren van Real Madrid en Barcelona op de reservebank. Marcelo en Neymar kijken allebei heel beteuterd naar de wedstrijd.
64'
Gevaar is geweken. Cillessen staat weer goed opgesteld en kan de inzet van Luiz vangen.
63'
Brazilië krijgt maar weer eens vrije trap. Blind vloert Maicon recht voor de goal. David Luiz gaat achter de bal staan.
60'
De Brazilianen laat even weten dat ze er nog zijn. Ramires schiet vanaf de rand zestien net naast.
58'
Momenteel is alles wat beweegt en een Nederlands paspoort heeft een doelwit voor de gemene overtredingen van de Brazilianen. Nu is het Hernanes die hard doorgaat op Robben.
57'
Wissel in bij Brazilië -> Hernanes
57'
Wissel uit bij Brazilië -> Paulinho
55'
Fernandinho solliciteert opzichtig naar een tweede gele kaart. Binnen enkele minuten vloert hij Robben en Wijnaldum.
54'
Gele kaart voor Fernandinho (Brazilië)
Fernandinho torpedeert Van Persie. Zijn gele kaart is niet meer dan terecht.
53'
Nederland blijft compact spelen en daar hebben de Brazilianen vooralsnog geen antwoord op. Ze komen niet door de Nederlandse verdediging heen.
50'
Het eerste gevaarlijke moment in de tweede helft is voor Nederland. Arjen Robben komt gevaarlijk door over links, maar schiet op de benen van David Luiz. In de nastoot kopt Wijnaldum net naast.
48'
Fraai staaltje van Julio Cesar. Op zijn eigen achterlijn kapt hij de aanstormende van Persie uit.
46'
En we zijn weer onderweg. Kan Nederland de voorsprong vasthouden en de bronzen medaille opeisen.
46'
De ploegen komen weer het veld op. De tweede helft gaat bijna beginnen!
46'
46'
Wissel in bij Brazilië -> Fernandinho
46'
Wissel uit bij Brazilië -> Luiz Gustavo
45'
Nederland leidt met de rust met 2-0! Robin van Persie benutte al na drie minuten een penalty, die was verdiend door Arjen Robben. De aanvaller van Bayern München brak door en Thiago Silva trok hem naar de grond. Hamoudi gaf de verdediger van Paris Saint Germain geen rood (wel geel) en Nederland een strafschop (terwijl het buiten de zestien was). Blind verdubbelde de score na ruim een kwartier spelen. De Guzman gaf een voorzet die slecht werd weggewerkt door David Luiz. De bal kwam voor de rechterpoot van Blind en die schoot bekwaam in het dak van het doel. Brazilië kon, op wat standaardsituaties na, niet gevaarlijk worden en daardoor is de stand 2-0 in het voordeel van Oranje!
45'
45'
De blessuretijd bedraagt twee minuten.
44'
Oscar schiet de vrije trap recht in de muur van Nederland. In de nastoot kan Maxwell ook niet gevaarlijk worden. Jasper Cillessen krijgt een doeltrap te nemen.
43'
Vlaar haalt flink door op Ramires. De kaarten houdt de arbiter op zak, maar de Kanaries krijgen wel een vrije trap recht voor de goal op een meter of twintig.
41'
Nederland laat zich weer even zien. Van een meter of 25 schiet van Persie hard op goal. Julio Cesar heeft er goed zicht op en kan de bal dus makkelijk pakken.
41'
Dirk Kuyt is weer terug op het veld. Gelukkig kan hij door.
39'
Dirk Kuyt heeft een flinke klap te verwerken gekregen in een kopduel met David Luiz. Hij heeft er een bloedende wond aan overgehouden.
38'
Dat scheelde niet veel! Een vrije trap van weer Oscar wordt door Paulinho en David Luiz maar net gemist. Daar komt Nederland goed weg.
36'
Gele kaart voor Jonathan de Guzmán (Nederland)
De Guzman haakt een pootje bij een op snelheid liggende Oscar. Een gele kaart is zijn straf.
34'
Ook uit de corner kan Brazilië niet gevaarlijk worden. Oranje kan uitverdedigen.
34'
Wijnaldum weet de vrije trap van Oscar achter te koppen. Wat rest is een hoekschop.
34'
Het spel golft nu even op en neer. Brazilië krijgt nu op de rechterpunt van de Nederlandse zestien een vrije trap. Oscar staat achter de bal.
33'
Het is Robben die de vrije trap neemt, maar kan makkelijk worden uitverdedigd door de Braziliaanse verdediging.
32'
Gustavo trekt Robben naar de grond en nu krijgt Nederland een vrije trap. Aan de rechterkant van het veld gaan De Guzman en Robben achter de bal staan.
31'
Er zijn trouwens nog twee treffers nodig om een WK-record te evenaren. Het WK 1998 in Frankrijk eindigde in 171 treffers. De teller voor dit toernooi staat op 169.
29'
Nee. Jo krijgt de bal wel tegen zijn hoofd, maar kopt ruim naast.
28'
Brazilië krijgt na een overtreding van Martins Indi op Oscar een vrije trap op een lekkere plek. Kunnen de Kanaries Cillessen in de problemen brengen?
25'
Nee, dit Brazilië heeft er weinig trek in. Er is maar een team dat er wilt voor gaan en dat is Nederland.
22'
Brazilië wordt voor het eerst deze wedstrijd gevaarlijk. Oscar schiet vanaf 18 meter op doel, maar zijn harde schot kan eenvoudig worden gepakt door Jasper Cillessen.
19'
Mocht de stand zo blijven en Nederland beslag legt op de derde plaats, dan is dat voor het eerst in de geschiedenis van het WK, dat Nederland brons pakt.
16'
Doelpunt voor Nederland, 0:2 door Daley Blind
2-0! Daley Blind maakt met zijn rechter zijn eerste goal voor Nederland. Na een steekpass van Robben op de Guzman, geeft de speler van Swansea City voor. De voorzet wordt weggewerkt door David Luiz, maar recht in de voeten van Daley Blind. Die haalt vervolgens de trekker over en zet daarmee Oranje op een 2-0 voorsprong.
12'
Nederland lijkt in de openingsfase het team dat het meest gemotiveerd is. De manschappen van van Gaal zitten er bovenop. Brazilië heeft moeite om in hun spel te komen.
10'
Brazilië lijkt weinig te hebben geleerd van de vernedering tegen Duitsland. De Goddelijke Kanaries geven veel ruime achter de verdediging weg en dat is tegen dit Nederland, vragen om problemen.
9'
Gele kaart voor Arjen Robben (Nederland)
Arjen Robben schoffelt Paulinho onderuit en krijgt daarvoor een gele kaart. Hij neemt het met een minzame lach in ontvangst.
6'
Wat een begin voor Nederland! Maar het is niet de snelste goal ooit gemaakt tijdens een troostfinale. De Turk Hakan Sukur scoorde in 2002 al na 11 seconden tegen Zuid-Korea. Hij heeft daarmee het record van de snelste goal ooit gemaakt tijdens een WK.
3'
Doelpunt voor Nederland, 0:1 door Robin van Persie
Van Persie schiet onberispelijk raak in de rechterbovenhoek. Nederland leidt!
2'
Pingel voor Nederland! Robben dreigt een op een te komen met Julio Cesar, maar Tiago Silva trekt hem onder uit. Wonder boven wonder geen rode kaart voor Silva, wel een strafschop, die eigenlijk ook geen strafschop is. Silva trok Robben naar beneden buiten de zestien.
2'
Gele kaart voor Thiago Silva (Brazilië)
1'
En we zijn onderweg! Wie gaat het brons veroveren? Gastland Brazilië of toch Nederland?
1'
De volksliederen klinken in Brasilia. Dat betekent dat bijna gaan beginnen met de wedstrijd om de derde en vierde plaats.
Slecht nieuws voor van Gaal. Wesley Sneijder greep naar zijn hamstring en kan niet voetballen. Jonathan de Guzman vervangt hem tegen Brazilië.
Een bronzen medaille? Veel voetballers zullen het als een zeer, zeer schrale troost zien. Morgen, dat zou podium moeten zijn waar het had moeten gebeuren. Maar Brazilië en Nederland moesten hun meerdere erkennen in respectievelijk Duitsland en Argentinië en daarom rest er voor die ploegen niets anders dan de wedstrijd om de derde en vierde plaats te spelen. Een wedstrijd die overigens traditioneel wel tot veel spektakel leidt. Maar daar over later meer. Welkom bij de liveticker van de troostfinale Brazilië-Nederland. Ik ben Jesper Davelaar en ik verzorg vanavond het commentaar bij deze wedstrijd.

Motivatie

In de media was de afgelopen dagen te lezen dat beide teams, ondanks de mokerslag van de uitschakeling, gemotiveerd zijn om deze wedstrijd te winnen. Al keek Wesley Sneijder ‘’voor mij had die troostfinale niet gehoeven” er niet heel erg naar uit. De Brazilianen hebben natuurlijk wat goed te maken. Het recordverlies (1-7) tegen Duitsland moet worden recht gezet. De hele natie zint op eerherstel en derde plaats op het WK kan daar een beetje aan bij dragen. Louis van Gaal wil ook maar al te graag deze wedstrijd winnen. Hij wilt niet als ‘loser’ van dit WK naar huis en zal er voor proberen te zorgen de bronzen medaille in de wacht te slepen.

Traditioneel spectaculaire wedstrijd

Voor veel voetbalfans en spelers hoeft de troostfinale niet, maar de geschiedenis leert dat het toch bijzonder aantrekkelijke wedstrijden zijn. De laatste keer dat er minder dan drie werd gescoord in de strijd om de bronzen plak was in 1974, toen Polen met 1-0 te sterk was voor Brazilië. Sinds 1990 vallen er gemiddeld vier doelpunten in de een-na-laatste wedstrijd, wat een schril contrast staat met de eindstrijd (gemiddeld 1,5 goals). Alle reden dus om deze wedstrijd wel te volgen!

WK-geschiedenis Brazilië en Nederland in balans

Het is de vijfde keer dat beide teams elkaar treffen op een WK-eindronde en beiden gingen met twee zeges aan de haal. De eerste ontmoeting was in 1974 toen Nederland met 2-0 won, dankzij goals van Johan Neeskens en Johan Cruijff. Twintig jaar later stoomde Brazilië door naar de halve finale ten koste van Nederland, nadat in Dallas Branco vlak voor tijd de 3-2 binnenschoot. De Brazilianen zouden uiteindelijk wereldkampioen worden in 1994. In 1998 stond Nederland-Brazilië weer op het programma, maar dit keer in de halve finale. De reguliere speeltijd eindigde in 2-2, waarna Brazilië de strafschoppen beter nam en doorging naar de finale, waar het uiteindelijk zou verliezen van Frankrijk. De meeste recente uitvoering is van 2010. Brazilië kwam vier jaar geleden in de kwartfinale op een 1-0 voorsprong door Robinho, maar in de tweede helft zorgde Wesley Sneijder met twee goals dat Nederland doorging naar de halve finale. Hoe dat toernooi voor de Nederlanders afliep zou ik maar niet herhalen.

De wedstrijd in Brasilia staat vandaag onder leiding van de Algerijn Djamel Haimoudi en wordt hierbij geassisteerd door Redouane Achik uit Marokko en Abdelhak Etchali, ook uit Algerij. Ik wens jullie veel plezier toe met deze wedstrijd!