13.07.2014 09:00

Speler van de dag: Invaller Vorm

Michel Vorm (l.) vervangt in de wedstrijd tegen Brazilië Jasper Cillessen (r.). De goalie van Swansea City maakt hiermee zijn eerste speelminuten op het Wereldkampioenschap en daardoor heeft elke selectiespeler van Oranje minuten gemaakt in Brazilië. (12-7-2014)

Gedurende het WK kiest Voetbal.com na iedere speeldag een speler van de dag. Vandaag is dat Michel Vorm, die door zijn invalbeurt tegen Brazilië als laatste selectiespeler speelminuten kreeg op dit WK.

Nog geen enkel land in Brazilië gebruikte de voltallige selectie op het eindtoernooi. Het is al wel gebruikelijk dat elke veldspeler ingezet werd. Bij Oranje gebeurde dit pas in de halve finale tegen Argentinië, toen Jordy Clasie zijn collega Nigel de Jong verving. In de troostfinale mocht Vorm in de slotfase invallen voor eerste doelman Jasper Cillessen, waardoor alle 23 voetballers onder leiding van Louis van Gaal speelminuten maakten op het Wereldkampioenschap.

Een hecht team

Het is tekenend voor Oranje op dit WK. Spelers gaan voor elkaar door het vuur en wisten op die manier de bronzen plak te pakken in Brazilië. Het gastland werd in de troostfinale met 3-0 verslagen, waardoor de podiumplek een feit was. In de laatste twee minuten stond er echter een andere goalie onder de lat.

Wisselen

Voor de tweede keer op dit toernooi werd Cillessen naar de kant gehaald. Waar hij na zijn wissel in de wedstrijd tegen Costa Rica nog boos reageerde, was de glimlach van de Amsterdamse goalie duidelijk zichtbaar. Niet alleen hield hij voor de derde keer achter elkaar een clean sheet op dit toernooi, ook Cillessen begreep hoe bijzonder het moment voor Vorm was. Eenmaal thuis bij je vrouw klinken die paar minuten tegen Brazilië toch heel anders dan zeven keer negentig minuten en meer op de bank.

Speelminuten

Drie spelers maakten de meeste minuten op dit Wereldkampioenschap. Cillessen werd alleen in de blessuretijd naar de kant gehaald, waardoor hij samen met Arjen Robben en Ron Vlaar bovenaan staat met zeven wedstrijden. Inclusief de verlenging komt het totaal aantal speelminuten voor dit trio uit op 690 minuten. De eerste speler uit de Nederlandse competitie vinden we al op plek vier. Stefan de Vrij groeide in het toernooi, met als hoogtepunt een prima optreden tegen Brazilië. De mandekker werd één keer naar de kant gehaald en komt daardoor uit op 677 minuten.

De twee reservekeepers van Oranje maakten de minste speelminuten in Brazilië. Tim Krul deed slechts dertig seconde mee tegen Costa Rica, alvorens hij ontzettend belangrijk werd in de penaltyserie. Vorm , ons hoofdonderwerp in dit artikel, keepte ongeveer twee minuten tegen Brazilië, maar maakte geen noemenswaardige redding. Ajacied Joël Veltman maakte in meerdere wedstrijden gemiddeld het minst aantal speelminuten. Hij mocht twee keer invallen, maar stond slechts dertien minuten in het veld.

Door: Jos Boesveld