10.11.2017 10:00

De 5: topscorers van de continenten in de WK-kwali

Elke vrijdagochtend om 10.00 uur presenteren wij de rubriek 'De 5'. Je kunt opvallende feiten verwachten, mooie stadions, lastige tegenstanders en/of lachwekkende momenten. Deze week een blik op de topscorers uit de verschillende continenten voor de WK-kwalificatie, Oceanië daargelaten.

1: Europa > > Robert Lewandowski (Polen): 16 doelpunten
Van alle Europese spelers die minuten maakte in de kwalificatie voor het Wereldkampioenschap van 2018 in Rusland, scoorde Lewandowski de meeste doelpunten. De aanvoerder van de Poolse ploeg scoorde maar liefst zestien treffers, dat is er één meer dan Portugal-vedette Cristiano Ronaldo. Lewandowski had slechts tien wedstrijden nodig om tot het ongelooflijke aantal te komen. Alleen tijdens het uitduel met Denemarken (4-0 verlies) scoorde de spits niet. 

2: Azië > > Mohammad Al Sahlawi (Saoedi-Arabië) en Ahmed Khalil (VAE): 16 doelpunten
In Azië zijn er twee topscorers. Zowel Al Sahlawi uit Saoedi-Arabië en Ahmed Khalil van de Verenigde Arabische Emiraten maakte zestien doelpunten. Dat is net zoveel als Lewandowski, maar de spelers uit het Aziatische continent hadden daar meer wedstrijden voor nodig. Al Sahlawi deed het nog net iets beter, want de speler die onder leiding van Bert van Marwijk speelde, had dertien duels nodig. Khalil speelde zeventien kwalificatieduels.

3: Zuid-Amerika > > Edinson Cavani (Uruguay): 10 doelpunten
De superspits van het Uruguayaanse team houdt onder meer Gabriel Jesus, Lionel Messi en Alexis Sánchez achter zich op de topscorerslijst van Zuid-Amerika. Cavani, die in clubverband namens Paris Saint-Germain eveneens flink op schot is met dertien goals uit elf Ligue 1-duels, scoorde zijn tien treffers in dienst van Uruguay in vijftien kwalificatieduels. 

4: Noord-Amerika > > Carlos Ruíz (Guatemala): 9 doelpunten
Een relatief onbekende naam won de topscorerslijst van de Concacaf. Geen Jozy Altidore of Christian Pulisic, maar de 38-jarige Ruíz uit Guatemala. Opvallend is dat de aanvaller tot het laatste kwalificatieduel slechts vier goals maakte, maar eindigde met negen treffers. Ruíz vond in het duel met St. Vincent/Grenadines (9-3) namelijk vijfmaal het net. Ondanks de doelpunten van de spits is Guatemala niet gekwalificeerd voor het WK 2018.

5: Afrika > > Mohamed Salah (Egypte) 5 doelpunten
In het Afrikaanse continent werd een stuk minder gescoord dan op de overige continenten. Salah is momenteel de topscorer, al moet de laatste speelronde nog worden afgewerkt. Acht spelers, onder wie Guineeër en RB Leipzig-speler Naby Keïta, hebben vier doelpunten en kunnen dus zo over Salah heenwippen. Egypte en Salah spelen ook nog één duel, maar het land is al zeker van deelname aan de eindronde.

De laatste 5:
MVP's van de grootste Europese competities
Nederlandse toptrainers die al zijn ontslagen
Beste Eredivisie-spelers in FIFA 18 per positie
Best presterende Eredivisie-clubs na interlands
Laatste resultaten tegen de Wit-Russen

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner