06.10.2017 08:19

De 5: laatste resultaten tegen de Wit-Russen

Elke vrijdagochtend om 10.00 uur presenteren wij de rubriek 'De 5'. Je kunt opvallende feiten verwachten, mooie stadions, lastige tegenstanders en/of lachwekkende momenten. Deze week een overzicht van de laatste vijf wedstrijden van Oranje tegen Wit-Rusland, zaterdagavond de opponent van de ploeg van Dick Advocaat voor de WK-kwalificatie.

1: 2016 > > 4-1 overwinning
Een overwinning tegen de Wit-Russen is noodzakelijk om uitzicht te houden op plaatsing voor het Wereldkampioenschap 2018 in Rusland. Dat lukte eerder in de kwalificatiepoule zeer eenvoudig, toen eind 2016 de ploeg van de toenmalig bondscoach Danny Blind met 4-1 wist te winnen. Quincy Promes werd de grote man van de avond, door de eerste twee doelpunten te maken. Vincent Janssen en Davy Klaassen maakten de andere treffers in De Kuip.

2: 2007 > > 2-1 nederlaag
Onder leiding van Marco van Basten ging Oranje tijdens de laatste wedstrijd in Wit-Rusland onderuit. Echter was het Nederlands elftal toen al geplaatst voor het Europees Kampioenschap van 2008, waardoor het slechte resultaat geen pijn deed. Vitaly Bulyha en Uladzimir Karytska zetten de thuisploeg op 2-0, waarna Rafael van der Vaart in blessuretijd de eindstand bepaalde.

3: 2006 > > 3-0 overwinning
Ongeveer tien maanden voor de 2-1 nederlaag speelde Oranje nog wel om de knikkers en dus werd er 'gewoon' gewonnen van de ploeg waar Aliaksandr Hleb (voormalig Arsenal FC en FC Barcelona) de vedette was. Heel gemakkelijk kwam de zege niet tot stand, want lange tijd stond het 1-0 door een treffer van Robin van Persie. De aanvaller verdubbelde ruim tien minuten voor tijd de voorsprong, terwijl Dirk Kuyt in de slotseconde de 3-0 tegen de touwen werkte.

4: 2003 > > 0-2 overwinning
De laatste overwinning van Oranje in Wit-Rusland is alweer veertien jaar geleden. Het sterrenelftal van Dick Advocaat had wat moeite met de Oost-Europeanen, al kwam de zege niet in gevaar. De treffers van Marc Overmars en Patrick Kluivert waren voldoende voor de veilige overwinning, dat daardoor op de tweede plek achter koploper Tsjechië bleef staan met dertien punten.

5: 2002 > > 3-0 overwinning
Net als de meest recente twee thuiswedstrijden tegen de Wit-Russen werd in 2002 ook met drie goals verschil gewonnen. De wedstrijd was voor rust al gespeeld, door treffers van Edgar Davids en Kluivert. Invaller Jimmy Floyd Hasselbaink zorgde ruim een kwartier voor het eindsignaal met de 3-0 voor het slotakkoord.

• Winst: 4 duels
  • Gelijk: 0 duels
  • Verlies: 1 duel
  • Doelsaldo: 13 voor, 3 tegen