Roda JC Kerkrade Zondag, 5. Februari 2017
12:30 uur
AFC Ajax
0:2
0 : 1 Torinfos in de Ticker Davy Klaassen 53. / Schot met rechts  (Kasper Dolberg)
0 : 2 Torinfos in de Ticker Amin Younes 90. / Schot met rechts  (Joël Veltman)

90'
Na rust trok Ajax de overwinning naar zich toe. Tien minuten na rust schoot Davy Klaassen de 0-1 binnen. Toch gaf Roda zich niet zomaar verloren. Via Ajagun kreeg de thuisploeg grote kansen op de 1-1, maar het geluk was niet aan de zijde van de Limburgers. Nadat Younes en Van de Beek het na lieten om de genadeklap uit te delen (tweemaal stond de lat in de weg) was het in de blessuretijd alsnog Younes die de eindstand bepaalde.
90'
90'
Doelpunt voor AFC Ajax, 0:2 door Amin Younes
Daar is eindelijk de bevrijdende 0-2. Younes maakt aan alle spanning een eind.
90'
Er komen drie minuten bij.
88'
Wat een kansen voor Ajax
Nouri en Van de Beek krijgen grote kansen op de 1-2, maar de lat staat een doelpunt in de weg. Ajax had de wedstrijd hier moeten beslissen.
88'
Daar is nog een kans voor Roda. Thanasis Papazoglou uit de draai maar Onana ligt in de goede hoek.
86'
Roda zet alles op alles. Milec gaat naar de kant en Simeon Raykov mag de wedstrijd uit spelen. Roda gaat met drie man achterin spelen om de gelijkmaker alsnog te forceren.
86'
Wissel in bij Roda JC Kerkrade -> Simeon Raykov
86'
Wissel uit bij Roda JC Kerkrade -> Martin Milec
84'
Dat worden spannende minuten in Kerkrade. Beide ploegen gaan volop in de strijd.
82'
Gele kaart voor Davy Klaassen (AFC Ajax)
De eerste gele kaart van de wedstrijd. Klaassen haalt Van Velzen onderuit en dat komt hem op geel te staan.
81'
Weer een jongeling binnen de lijnen bij Ajax. Hakim Ziyech kreeg een klein tikje en gaat naar de kant. Zijn vervanger is Donny van de Beek.
81'
Wissel in bij AFC Ajax -> Donny van de Beek
81'
Wissel uit bij AFC Ajax -> Hakim Ziyech
80'
Nog tien minuten te gaan in Kerkrade. Beide ploegen strijden voor de punten, maar nog altijd staat Ajax voor.
77'
De lat redt Roda!
Younes met de goede actie, trekt naar binnen en haalt hard uit. Doelman Van Leer is kansloos, maar de lat staat een doelpunt in de weg.
76'
Nog een kwartier te spelen in Limburg. Kan Ajax de overwinning over de streep trekken of knokt Roda zich terug in de wedstrijd? Het duel kan nog alle kanten op.
73'
De tweede wissel bij Roda. Rosheuvel gaat naar de kant en Van Velzen, overgekomen van FC Volendam, komt binnen de lijnen.
73'
Wissel in bij Roda JC Kerkrade -> Gyliano van Velzen
73'
Wissel uit bij Roda JC Kerkrade -> Mikhail Rosheuvel
73'
Het spel ligt stil. Ananou blijft liggen na het duel met Viergever.
71'
Daar is Nouri met een goede kans. Dolberg met de steekpass op de invaller, maar Nouri schiet voorlangs. De wedstrijd ligt open waar Roda vol voor de 1-1 gaat en Ajax daarom meer ruimte krijgt.
68'
Weer een grote kans voor Ajagun
De aanvaller mag uithalen binnen de zestien, maar zijn poging gaat voor langs. Ajagun had de 1-1 allang moeten maken. Roda vergeet zichzelf te belonen.
67'
En daar is de eerste wissel bij Ajax. Onder applaus van zijn vader op de tribune gaat Kluivert van het veld. Zijn vervanger is Nouri.
67'
Wissel in bij AFC Ajax -> Abdelhak Nouri
67'
Wissel uit bij AFC Ajax -> Justin Kluivert
63'
Milec met een goede pass op Ajagun, maar de poging van Ajagun zit tussen een doelpoging en voorzet in waardoor de bal voor langs gaat. Daar had meer ingezeten voor Roda JC.
61'
Kluivert loopt Van Peppen er makkelijk uit en zijn scherpe voorzet kan ternauwernood weggehaald worden door Ananou.
59'
De eerste wissel van de wedstrijd. Schahin wordt naar de kant gehaald en zijn vervanger is Thanasis Papazoglou. Het publiek in Limburg is het niet mee eens met de wissel.
59'
Wissel in bij Roda JC Kerkrade -> Thanasis Papazoglou
59'
Wissel uit bij Roda JC Kerkrade -> Dani Schahin
57'
Ajax drukt nu door. Nu is het Ziyech met de poging, maar Van Leer kan redden.
55'
Uit het niets is daar de voorsprong van Ajax. De nummer twee vond een klein gaatje en slaat genadeloos toe.
53'
Doelpunt voor AFC Ajax, 0:1 door Davy Klaassen
En daar is de voorsprong voor Ajax. Ziyech geef voor en Dolberg legt de bal met zijn borst klaar voor Klaassen. Uit een moeilijke hoek schiet de middenvelder raak.
51'
In de eerste minuten na rust golft het spel op en neer. Nu is het Ajax met het balbezit, maar de Roda staat wederom gegroepeerd voor het doel.
49'
Paulissen had de 1-0 moeten maken
Een goede Roda JC-aanval, waar de bal wel of niet over de lijn is geweest, komt terecht bij Paulissen. De aanvaller neemt iets te veel tijd, komt toch tot een schot, maar jaagt de bal tegen het zijnet aan. Wat een enorme kans voor Roda direct na rust, maar het blijft 0-0.
46'
En we zijn weer begonnen. Pakt Roda belangrijke punten in de strijd om degradatie of zijn het de Amsterdammers die de druk op Feyenoord vergroten?
46'
45'
Het is rust in Kerkrade. In de eerste helft waren er weinig hoogtepunten. Afstandsschoten van Dolberg, Kluivert en Schöne brachten Benjamin van Leer niet in de problemen. De Amsterdammers hadden in de eerste helft moeite om door de Roda JC muur te komen. En ook de thuisploeg had moeite om tot kansen te komen. Schahin kreeg de grootste kans van de wedstrijd, maar de Roda-speler stond in buitenspelpositie.
45'
45'
Er komt nog één minuut bij.
42'
We gaan richting de rust. Ajax dringt aan de laatste minuten. Nu is het een schot van Dolberg, maar wederom houdt Van Leer zich makkelijk staande.
38'
Wat een kans!
Schahin komt zomaar oog-in-oog met Onana, maar de doelman redt. Na de redding steekt de grensrechter zijn vlag omhoog.
38'
Zal er nog een doelpunt vallen voor rust? Roda mag een vrije trap nemen omdat Kluivert tegen het been van Van Peppen schopt.
35'
Het is ploeteren voor Ajax. De Amsterdammers spelen de bal goed rond tot aan de zestien. Dan stuit de huidige nummer 2 op de Roda muur en daar heeft Ajax tot nu toe geen antwoord op.
32'
Nu Roda JC met een afstandsschot. Van Hyfte probeert het vanaf de tweede lijn. Zijn poging gaat hoog over het doel van Onana.
30'
Een half uur gespeeld. Weinig spektakel tot nu toe. Nu een schot van Schöne van buiten de zestien, maar zijn poging gaat recht op Van Leer af.
27'
Er valt nog weinig te beleven in Limburg. Er wordt weinig ruimte weggegeven voor beide ploegen waardoor er weinig gecreëerd wordt Ajax en Roda JC.
24'
Daar is opeens Roda. El Makrini krijgt wat ruimte, maar zijn voorzet is te kort om Rosheuvel te bereiken. In de tegenaanval krijgt Ziyech de kans om uit te halen. Een lekker schot, maar Van Leer met de eerste redding van de middag.
23'
Van zo'n 30 meter probeert Kluivert het van afstand. Zijn poging is hard, maar gaat een metertje naast het doel. Na een matig begin van de jongeling lijkt Kluivert wat beter in de wedstrijd te komen.
22'
Ziyech probeert de vrije trap van 24 meter op doel te krijgen, maar de muur is het eindstation.
20'
Twintig minuten gespeeld in Kerkrade en het is nog altijd wachten op de eerste kans. Wel wat dreiging aan de kant van Ajax, maar telkens ontbreekt de precisie in de eindpass.
17'
Veltman met een heerlijke pass op Ziyech. De middenvelder wil de bal in één keer doorspelen op Dolberg, maar de bal is net te kort.
16'
Ajagun, weer opgelapt, sprint het veld in en verovert de bal, maar daar had de scheidsrechter nog geen toestemming voor gegeven. Ajax krijgt de bal van Makkelie.
15'
Het spel ligt even stil. Abdul Ajagun blijft geblesseerd liggen. De speler lijkt last te hebben van zijn knie.
13'
Hoekschop voor Roda, als Sinkgraven de voorzet er uit haalt.
12'
Een lage voorzet van Kluivert komt net niet aan bij Dolberg. Van Leer kan de bal makkelijk oprapen.
8'
Een rustige openingsfase in Kerkrade. Ajax tikt de bal rustig rond op zoek naar een gaatje in de Roda JC-verdediging. Nu mogen de Amsterdammers een vrije trap nemen.
5'
Ajax heeft in de openingsfase veel de bal. Roda JC wacht rustig af. Dat was ook het verwachte spelbeeld.
2'
Daar is direct Ajax. Klaassen met de steekbal op Dolberg, maar de tackle van Ananou komt precies op tijd.
1'
De bal rolt in Limburg!
1'
Peter Bosz heeft geen verrassingen in zijn basiself. De trainer van de Amsterdammers treedt met een ongewijzigde ploeg aan tegen Roda JC. Dat betekent dat Justin Kluivert wederom in de basis begint. De jonge Carel Eiting zit op de bank. De middenvelder wacht nog altijd op zijn eerste optreden in de Eredivisie.

Bij Roda JC maakt Mohammed el Makrini zijn debuut. De middenvelder, deze winter overgekomen van Odense BK, mag direct in de basis starten. Hij neemt de plek over van de zieke Adil Auassar.Dat is de enige wijziging in de opstelling.

Op de vroege zondagmiddag mag Ajax afreizen naar Limburg. De club uit Amsterdam gaat proberen de druk op Feyenoord te vergroten. Dan zal er eerst gewonnen moeten worden van het onvoorspelbare Roda JC, de club die de afgelopen transfermarkt maar liefst negen spelers heeft aangetrokken. Mijn naam is Ilona van der Werf en ik hou je op de hoogte van dit duel in de Eredivisie. Een uur voor aanvang zijn de opstellingen onder het kopje wedstrijddetails te vinden.

Hectiek in Limburg
Het zijn vreemde tijden voor de Roda JC-supporter. In de Eredivisie heeft de club de laatste plek verlaten door een 4-0 overwinning tegen tien spelers van Excelsior. Daarnaast werd met hulp van het geld van een nieuwe investeerder, de Zwitserse zakenman Aleksej Korotajev, een blik aan nieuwe spelers geopend. Er zijn negen nieuwe gezichten in de kleedkamer: Beni Badibanga, Bryan Verboom, Ognjen Gnjatić, Simeon Raykov, Lyes Houri, Thanasis Papazoglou, Stefan Savić, Mohamed El Makrini en Gyliano van Velzen. En als klap op de vuurpijl werd Nicolas Anelka als adviseur binnen gehaald.

Trainer Yannis Anastasiou vond de komst van nieuwe spelers noodzakelijk: "Deze groep zorgt voor een nieuwe impuls. Nu gaan we inventariseren welke nieuwelingen meteen inzetbaar zijn en welke spelers meer tijd nodig hebben om te acclimatiseren en aan het niveau te wennen." Veel tijd hebben ze echter niet. Zondag wacht immers nummer twee Ajax al in Kerkrade. De trainer gelooft in een goed resultaat. "In voetbal is alles mogelijk en daarom ga ik altijd voor de volle winst. Als wij volledig geconcentreerd zijn en meedogenloos in de duels ben ik ervan overtuigd dat wij in Nederland elke tegenstander kunnen verslaan."

Amsterdamse kalmte
Roda JC was deze transfermarkt erg bedrijvig. In Amsterdam was het een stuk rustiger. Ook al werd er op de valreep nog een grote miljoenenaankoop gedaan. De Brazilaan David Neres komt naar Amsterdam. Voorlopig moet trainer Peter Bosz het nog zonder het talent doen: "Hij is nu op een toernooi in Ecuador (Zuid-Amerikaans kampioenschap onder 20 jaar) en ik heb begrepen dat hij de elfde nog een wedstrijd speelt. Ik hoop dat hij daarna zo snel mogelijk onze kant op komt", legde de trainer uit op de officiële clubwebsite. Een vijftal spelers verlieten Ajax in de winterstop: Tim Krul, Mitchell Dijks, Riechedly Bazoer, Nemanja Gudelj en Anwar El Ghazi.

En nu de deadline van de transfermarkt is verstreken kan het vizier gericht worden op Feyenoord. De Rotterdammers hebben immers nog altijd een voorsprong van vijf punten. De Amsterdammers mogen geen steekje laten vallen op bezoek bij Roda. Zoals eerder dit seizoen gebeurde in de eigen Amsterdam ArenA. In de tweede speelronde namen de Limburgers een punt mee naar huis (2-2). En ook vorig seizoen wist Ajax niet te winnen in Kerkrade. De nummer twee van de Eredivisie bleef toen op 2-2 steken.