Go Ahead Eagles Vrijdag, 3. Mei 2013
20:00 uur
FC Volendam
3:1
0 : 1 Torinfos in de Ticker Brandley Kuwas 13. / Schot met rechts  (Ludcinio Marengo)
1 : 1 Torinfos in de Ticker Marnix Kolder 29. / Schot met rechts
2 : 1 Torinfos in de Ticker Marnix Kolder 41. / Schot met links  (Cendrino Misidjan)
3 : 1 Torinfos in de Ticker Jarchinio Antonia 53. / Schot met rechts  (Quincy Promes)

90'
FC Volendam had alles in eigen hand, maar liet ook meteen alles glippen. Een vroege voorsprong leek een mooi begin te zijn van een race naar de titel, maar twee goals van Marnix Kolder en een doelpunt van Jarchinio Antonia gooiden roet in het eten. Geen directe promotie voor FC Volendam, maar misschien lukt het nog via de nacompetitie. Meer daarover in het wedstrijdverslag van deze wedstrijd.
90'
90'
Gele kaart voor Jarchinio Antonia (Go Ahead Eagles)
90'
Er komen nog vier minuten extra tijd bij, maar deze lijken FC Volendam niet te kunnen redden. Geen directe promotie naar de Eredivisie, maar helemaal over en sluiten is het niet. FC Volendam kan alsnog promotie afdwingen via de nacompetitie.
89'
Waar de kansen voor FC Volendam moeten zijn - de ploeg moet eigenlijk een kampioenschap verdedigen - is het Go Ahead Eagles met een aantal prima mogelijkheden. Jarchinio Antonia is tot tweemaal tot dicht bij een doelpunt, maar hij vindt Sonny Stevens beide keren op zijn weg.
86'
De strijd om directe promotie lijkt over voor FC Volendam. Cambuur Leeuwarden komt via Adnane Tighadouini op een 0-2 voorsprong. Dit betekent dat Excelsior niet meer op gelijke hoogte kan komen. Dat houdt weer in dat FC Volendam zich naar 3-3 moet voetballen tegen Go Ahead Eagles, maar dit ziet er gezien het spelbeeld niet in de laatste vijf minuten.
85'
Gele kaart voor Raymond Fafiani (FC Volendam)
Raymond Fafiani wil een bal verlengen, maar is eigenlijk iets te laat. Jarchinio Antonia is eerder bij de bal en krijgt hierdoor een schop tegen de kuit van Fafiani. Gevolg is een gele kaart voor de speler van FC Volendam.
84'
Wissel in bij FC Volendam -> Damian Menzo
84'
Wissel uit bij FC Volendam -> Levi Schwiebbe
84'
Jack Tuyp en Michiel Kramer legden samen bijna vijftig doelpunten in de netten dit seizoen, maar beide spelers zijn tamelijk onzichtbaar deze wedstrijd.
82'
Wissel in bij Go Ahead Eagles -> Jop van der Linden
82'
Wissel uit bij Go Ahead Eagles -> Marnix Kolder
79'
Geel-rode kaart voor Bart Vriends (Go Ahead Eagles)
Schijnt daar dan toch wat licht aan het einde van de tunnel? Bart Vriends weerhoudt Ludcinio Marengo van een vrije doortocht richting het strafschopgebied en krijgt hiervoor zijn tweede gele kaart. Go Ahead Eagles met tien man, nog tien minuten te gaan.
78'
Het zit FC Volendam ook niet mee. Uit Rotterdam komt het nieuws dat Elvis Manu een rode kaart heeft gekregen na een aanslag op de doelman van Cambuur Leeuwarden. Hierdoor wordt het veel moeilijker voor de Excelsior om de broodnodige gelijkmaker te maken.
78'
Zoals het nu lijkt moet FC Volendam de hoop vestigen op Excelsior. Als de ploeg uit Rotterdam scoort tegen Cambuur Leeuwarden staat het 1-1 in die wedstrijd. Het puntverlies van Cambuur Leeuwarden is genoeg voor FC Volendam om alsnog kampioen te worden in de Jupiler League, zelfs bij deze stand.
75'
Alle wanhoop van FC Volendam in één schot van Brandley Kuwas. Na een afgeslagen corner probeert de doelpuntenmaker het van ruim dertig meter, maar het schot gaat ruim over. De bal wordt hoogstwaarschijnlijk morgen teruggevonden op het station van Deventer.
73'
Marnix Kolder scoort daar bijna zijn derde van de avond. De spits wordt vrij voor doelman Sonny Stevens gezet, maar die redt knap met de voeten op de inzet van Kolder. FC Volendam heeft nog vijftien minuten om iets te veranderen aan de huidige stand op het scorebord.
72'
Gele kaart voor Nick Coster (FC Volendam)
Wederom een speler van FC Volendam die een gele kaart krijgt na protesteren. Nick Coster claimt een penalty, maar krijgt deze terecht niet. Coster werd vastgepakt in het strafschopgebied, maar dit was lang niet genoeg om de bal op de stip te leggen. De reactie van de verdediger van FC Volendam is te extreem en Pol van Boekel geeft dan ook terecht geel.
70'
Robert Mühren is als invaller dicht bij de aansluitingstreffer van FC Volendam. Hij krijgt de bal vanaf rechts en schiet al glijdend de bal richting doel. Er zit echter geen kracht achter het schot, waardoor Nick Marsman de bal simpel kan oppakken.
68'
Quincy Promes neemt de bal eerst schitterend aan, om vervolgens vanaf twintig meter keihard op doel te pegelen. Doelman Sonny Stevens weet ternauwernood te keren, maar van een Volendamse stormloop is geen sprake. Bij deze stand verwacht men een aanvallend FC Volendam, maar het is Go Ahead Eagles met meerdere kansen. Zojuist één voor Promes dus.
64'
FC Volendam wisselt aanvallend door Leon Tol van het veld te halen en Robert Mühren in te brengen. Bij Go Ahead Eagles wordt er een spits voor een spits gewisseld: Cas Peters voor Xander Houtkoop. Cas Peters komt direct na zijn wissel in aanraking met Nick Coster, die de invaller naar de grond trekt in het strafschopgebied. Peters claimt uiteraard een strafschop, maar krijgt deze niet.
64'
Wissel in bij Go Ahead Eagles -> Cas Peter
64'
Wissel uit bij Go Ahead Eagles -> Xander Houtkoop
63'
Gele kaart voor Henny Schilder (FC Volendam)
Henny Schilder vindt dat hij onderuit getrokken wordt in het strafschopgebied en laat dit te duidelijk merken. Scheidsrechter Pol van Boekel geeft hem een gele kaart.
62'
Wissel in bij FC Volendam -> Robert Mühren
62'
Wissel uit bij FC Volendam -> Leon Tol
61'
De vlam slaat in de pan en scheidsrechter Pol van Boekel slingert de twee boosdoeners op de bon. De stand roept natuurlijk heel wat emoties op. Levi Schwiebbe en Bart Vriends beginnen aan een partijtje touwtrekken zonder touw, maar de ruzie wordt snel gesust.
61'
Gele kaart voor Bart Vriends (Go Ahead Eagles)
61'
Gele kaart voor Levi Schwiebbe (FC Volendam)
58'
Sjoerd Overgoor beloont een mooie rush vanaf het middenveld niet met een doelpunt. Niemand van FC Volendam pakt de middenvelder aan, maar het schot van Overgoor eindigt rollend in de handen van Sonny Stevens.
55'
Voor de duidelijkheid: FC Volendam moet minimaal twee keer scoren om het kampioenschap - en daarmee promotie richting de Eredivisie - veilig te stellen. Het kan echter ook hopen op een doelpunt van Excelsior in de wedstrijd Excelsior - Cambuur Leeuwarden. Speelt de uitploeg namelijk gelijk, wordt FC Volendam alsnog kampioen van de Jupiler League.
53'
Doelpunt voor Go Ahead Eagles, 3:1 door Jarchinio Antonia
Valt hier de beslissing in de strijd om het kampioenschap? Jarchinio Antonia profiteert van slecht verdedigen bij FC Volendam. Nick Coster staat op het verkeerde been en kan een crosspass niet onderscheppen. Antonia pikt op en kapt doelman Sonny Stevens uit en schiet rustig in. 3-1 voor Go Ahead Eagles vlak na rust.
51'
Het blijkt toch maar weer dat Go Ahead Eagles een lastige ploeg is om tegen te voetballen. De Deventenaren verdedigen stug, maar laten FC Volendam wel het spel maken. Tot twintig meter voor het doel, dan wordt het de ploeg uit Noord-Holland moeilijk gemaakt. Uit de counter is Go Ahead Eagles vervolgens levensgevaarlijk. Xander Houtkoop glijdt bijna een voorzet van Jarchinio Antonia binnen bijvoorbeeld.
47'
Brandley Kuwas komt goed voor zijn man bij de tweede paal en probeert het met een halve omhaal. De doelpuntenmaker van FC Volendam raakt de bal niet helemaal lekker, waardoor Nick Marsman de bal simpel kan oppakken. FC Volendam moet minimaal één keer scoren om de virtuele koppositie weer over te nemen.
46'
45'
Droefenis op de gezichten van de spelers van FC Volendam. De ploeg staat met 2-1 achter tegen Go Ahead Eagles en is vanwege de tussenstand bij Excelsior - Cambuur Leeuwarden (0-1) niet meer zeker van directe promotie naar de Eredivisie. Op dit moment is Cambuur Leeuwarden virtueel kampioen. FC Volendam kwam wel op een 0-1 voorsprong nadat een voorzet door Xandro Schenk werd verlengd. Brandley Kuwas prikte de bal na zijn aanname onder doelman Nick Marsman door. Daarna volgde de Marnix Kolder-show. De spits van Go Ahead Eagles schoot eerst de gelijkmaker in het lege doel uit een rebound, om vervolgens een strakke, lage voorzet van Cendrino Misidjan in te tikken met links.
45'
45'
Het wordt bijna nog erger voor FC Volendam. Xander Houtkoop wordt weggestuurd en Sonny Stevens denkt de bal voor de spits van Go Ahead Eagles weg te plukken. De keeper is echter te laat en moet toezien hoe Houtkoop de bal vanaf de linkerhoek mag inschieten. De bal vliegt echter over.
41'
Doelpunt voor Go Ahead Eagles, 2:1 door Marnix Kolder
Vlak voor rust schiet Marnix Kolder een voorzet van Cendrino Misidjan heerlijk binnen met links! Het doelpunt is mooi, maar de gevolgen zijn misschien wel dramatisch voor de uitspelende ploeg. Op dit moment is FC Volendam virtueel geen kampioen meer. Cambuur Leeuwarden leidt met 0-1 tegen Excelsior en neemt door de achterstand van FC Volendam de koppositie over.
39'
Wat een pegel van Sjoerd Overgoor. Het is een schatting, maar de vuurpijl wordt afgeschoten van een kleine dertig meter. Sonny Stevens probeert de bal te vangen, maar gaat door de knieën nadat het leer zijn borst raakt. In tweede instantie pakt de keeper dan toch de bal.
37'
Leon Tol met een levensgrote kans op de 1-2! De bal blijft hangen op nog geen twee meter voor het doel na een corner. Tol schiet, maar raakt de keeper. Kort daarna fluit Pol van Boekel af, omdat de keeper zou zijn gehinderd. Wat een kans voor Leon Tol.
36'
Mocht de stand zo blijven bij Go Ahead Eagles - FC Volendam, dan moet Cambuur Leeuwarden met 0-6 winnen bij Excelsior om kampioen te worden van de Jupiler League. Het staat daar momenteel 0-1.
34'
Daar was die achterstand bijna in de maak! Marnix Kolder wordt aangespeeld in het strafschopgebied, maar de spits neemt de bal aan met de arm. Kolder wordt dus teruggefloten, maar dit had zomaar de 2-1 kunnen zijn.
31'
Om het allemaal erger te maken is Cambuur Leeuwarden zojuist op een voorsprong gekomen. Dit betekent dat als FC Volendam nu nog een tegentreffer incasseert - en dus tegen een achterstand aankijkt - het niet FC Volendam, maar Cambuur Leeuwarden is die volgend seizoen zeker is van een plek in de Eredivisie. Doelpuntenmaker voor Cambuur Leeuwarden: Erik Bakker
29'
Doelpunt voor Go Ahead Eagles, 1:1 door Marnix Kolder
En daar is de gelijkmaker! Het is Marnix Kolder die in twee instanties zijn veertiende treffer van het seizoen maakt. Sonny Stevens redt eerst nog op een kopbal van Kolder, maar de keeper moet een antwoord verschuldigd blijven als diezelfde Kolder snel bij de bal is om in te tikken.
27'
En dan zitten er alweer dertig minuten op. Het is moeilijk om te zeggen welke ploeg nou sterker is. Kenmerkend voor beide ploegen is een aantal sterke minuten, waarin meerdere kansen kort achter elkaar worden gecreëerd. FC Volendam is echter de enige ploeg die scoorde vandaag. In de dertiende minuut was het Brandley Kuwas die scoorde.
23'
Wat een heerlijke pot voetbal in Deventer. FC Volendam was de voorgaande minuten sterker, maar opeens krijgt Go Ahead Eagles het op de heupen. Via Jarchinio Antonia is de ploeg er snel uit over de linkerkant, een voorzet wordt bijna ingetikt door Marnix Kolder, maar de spits mist de bal volledig. De aanval gaat door en de bal komt terug bij Kolder. Gejuich op de tribune, want de spits lijkt te scoren, maar het doelpunt wordt, terecht, afgekeurd. Buitenspel.
20'
Xander Houtkoop met de 1-1 op zijn schoen! De topscorer van Go Ahead Eagles krijgt de bal in het strafschopgebied, maar staat niet erg vast op zijn been. Toch weet Houtkoop nog te schieten, maar Sonny Stevens redt.
17'
Tekent dit een kampioen? Niet heel sterk spelen, maar bij de tweede halve kans keihard de trekker overhalen. FC Volendam is na het doelpunt wel sterker gaan spelen en de 0-2 lijkt in de maak. Vooral Raymond Fafiani en Ludcinio Marengo spelen een paar sterke minuten. Passeren hun directe tegenstander makkelijk, maar weten vervolgens geen medespeler te bereiken.
13'
Doelpunt voor FC Volendam, 0:1 door Brandley Kuwas
Kampioenschap loading: 20 %! De openingstreffer van Brandley Kuwas is een grote stap richting de titel in de Jupiler League. Een voorzet vanaf links wordt verlengd door Xandro Schenk. De bal komt bij Kuwas, die beheerst binnenschiet bij de tweede paal. 0-1 voor FC Volendam in de dertiende minuut.
10'
Daar is dan de eerste grote kans voor FC Volendam! Michiel Kramer duikt op rond het strafschopgebied en haalt hard uit. De man die al 22 keer scoorde in de Jupiler League raakt de bal echter teveel op de buitenkant, waardoor het leer rechts naast het doel verdwijnt.
9'
Een prima voorzet van Jarchinio Antonia wordt ternauwernood uitverdedigd door Levi Schwiebbe. Go Ahead Eages blijft de bovenliggende partij.
7'
Kampioen kunnen worden, blijkbaar levert het kriebels op, want FC Volendam floreert nog niet de eerste zeven minuten. Veel slordig balverlies bij de ploeg uit Noord-Holland. Ook laat de uitploeg zich regelmatig afjagen door Go Ahead Eagles.
5'
Opeens duikt Marnix Kolder op voor het doel van Sonny Stevens, maar de aanvaller van Go Ahead Eagles wordt buitenspel gegeven. Kolder kreeg wel erg veel ruimte van de verdedigers, die opgelucht adem kunnen halen na het fluitsignaal van scheidsrechter Pol van Boekel.
2'
Khalid Karami al vroeg in de wedstrijd met een harde overtreding op Levi Schwiebbe. De speler van Go Ahead Eagles gaat met twee benen vooruit het duel in en ontsnapt aan een gele kaart. Zo vroeg in de wedstrijd durft de scheidsrechter nog geen speler op de bon te slingeren.
1'
Wat een geluidsexplosie bij de aanvang van de wedstrijd Go Ahead Eagles – FC Volendam! De fans van beide ploegen zijn er helemaal klaar voor. Na negentig minuten voetbal zal het duidelijk zijn wie gaat promoveren naar de Eredivisie. Aan die strijd doet samen met FC Volendam ook Cambuur Leeuwarden mee.
1'
Zet elke voetbalhater de deur uit en vul de bakjes op tafel met voldoende chips, want het gaat knallen in de Jupiler League. De apotheose van de competitie staat vanavond voor de deur en ik zal u op de hoogte houden van de wedstrijd Go Ahead Eagles – FC Volendam. Mijn naam is Jos Boesveld en vanavond weet u wie er rechtstreeks promoveert naar de Eredivisie.

Want daar draait het vanavond allemaal om. FC Volendam en Cambuur Leeuwarden maken kans op de eerste plek in de Jupiler League. De ploeg uit Friesland neemt het in Rotterdam op tegen Excelsior, maar ze zijn afhankelijk van het resultaat bij deze wedstrijd. FC Volendam is namelijk de trotse nummer één in de competitie. Met 60 punten uit 29 wedstrijden heeft de ploeg een aardig gemiddelde, maar Cambuur Leeuwarden hijgt de ploeg in de nek met slechts twee puntjes minder. Naast koploper op het gebied van punten heeft FC Volendam ook de meeste doelpunten gemaakt in de Jupiler League. Met maar liefst 69 doelpunten laat de ploeg uit Noord-Holland de concurrentie – met twee ploegen die 57 doelpunten hebben – ver achter zich. Sterkhouders op dat gebied zijn Jack Tuyp en Michiel Kramer. Samen namen ze bijna 75 procent van de productie van FC Volendam voor hun rekening. Jack Tuyp is topscorer van de Jupiler League met 27 doelpunten. Michiel Kramer volgt zijn collega in de voorste linie met 22 doelpunten.

Voor Go Ahead Eagles wacht geen directe promotie, maar wel de nacompetitie. De ploeg uit Deventer presteerde prima in de eerste twee periodes van de Jupiler League en gaf dit een acceptabel vervolg in de afgelopen wedstrijden. In de laatste twee duels van Go Ahead Eagles werd er niet gescoord, maar nog steeds staat de ploeg zesde in de competitie. Fortuna Sittard staat te dringen om plek nummer zes over te nemen. De formatie heeft hetzelfde aantal punten als Go Ahead, maar een minder doelsaldo. Mocht Go Ahead Eagles de zesde plek vasthouden, speelt het waarschijnlijk een tweeluik tegen Fortuna Sittard. Als deze wedstrijd gewonnen wordt moet de winnaar het opnemen tegen de nummer zestien uit de Eredivisie. Promotie is dus lang nog geen zekerheid voor de ploeg, maar het feit dat de nacompetitie in zicht is moet een prettig gevoel geven. Waar FC Volendam het mag doen met twee heuse topscorers is alleen Xander Houtkoop bij Go Ahead Eagles vaak de gevierde man. De aanvaller - die over een contract tot juni 2013 beschikt - scoorde veertien keer dit seizoen.

Bent u klaar voor vuurwerk in de Jupiler League? Vanavond wordt er beslist wie er volgend seizoen in de Eredivisie uitkomt. FC Volendam of Cambuur Leeuwarden? Place your bets.