1:1
1 : 0 Torinfos in de Ticker Viktor Fischer 26. / Kopbal  (Ricardo van Rhijn)
1 : 1 Torinfos in de Ticker Alfreð Finnbogason 53.  (Sven Kums)

90'

Ajax heeft vrijdagavond duur puntverlies tegen sc Heerenveen geleden. In de Amsterdam ArenA is de wedstrijd in 1-1 geëindigd. In de eerste helft leek Ajax het duel compleet onder controle te hebben en kwam het op een verdiende 1-0 voorsprong. Het doelpunt werd gemaakt door Viktor Fischer. In de tweede helft durfde sc Heerenveen steeds meer en kwam kort na rust op gelijke hoogte door een doelpunt van Finnbogason.
90'
De hoekschop van Eriksen komt niet verder dan de eerste paal, waar een Heerenveen-speler staat die de bal wegwerkt. Gözübüyük fluit direct af.
90'
De extra tijd is eigenlijk afgelopen, maar Ajax krijgt nog een corner.
90'
Via een Heereenveen-speler vliegt de bal over de achterlijn. De daaropvolgende corner komt niet terecht bij iemand van Ajax.
90'
In de tweede minuut van de extra tijd krijgt Ajax aan de linkerkant van het strafschopgebied een vrije trap.
90'
Wissel in bij SC Heerenveen -> Mark Uth
90'
Wissel uit bij SC Heerenveen -> Alfreð Finnbogason
90'
De extra tijd bedraagt vier minuten.
90'
Boerrigter legt van een meter of 25 aan voor een vrije trap. Zijn inzet eindigt in de muur, maar in de tweede instantie is Boerrigter er wel dichtbij. Ditmaal vliegt de bal via een Heerenveen-been net naast het doel van Nordfeldt.
89'
Wissel in bij AFC Ajax -> Danny Hoesen
89'
Wissel uit bij AFC Ajax -> Viktor Fischer
87'
Voor de tweede keer deze wedstrijd lijkt Gözübüyük het bij het foute einde te hebben. Van Anholt leek inderdaad hands te maken in het strafschopgebied.
87'
Gele kaart voor Yassine El Ghanassi (SC Heerenveen)
86'
Gele kaart voor Lasse Schøne (AFC Ajax)
85'
Hoekschop voor Ajax, nadat de Ajacieden appelleerden na een vermeende handsbal van een Heerenveener in het strafschopgebied.
84'
El Ghanassi lijkt één op één met Cillessen te komen, maar de razendsnel uitgekomen doelman voorkomt een enorme kans en de 1-2 voor sc Heerenveen.
83'
De net ingevallen Boerrigter probeert het met een schot van een meter of twintig. De aanvaller schiet hard op doel, maar Nordfeldt kan vrij simpel redding brengen.
82'
Wissel in bij AFC Ajax -> Derk Boerrigter
82'
Wissel uit bij AFC Ajax -> Kolbeinn Sigþórsson
79'
Gouweleeuw verprutst een goede mogelijkheid. De opgekomen verdediger krijgt de bal, net zoals eerder deze wedstrijd, in de aanval. In plaats van de combinatie te zoeken met Finnbogason, probeert hij het met stift, die hoog over vliegt.
79'
Ajax begint steeds meer aan te dringen, maar creëert weinig kansen.
78'
Wissel in bij SC Heerenveen -> Lukáš Mareček
78'
Wissel uit bij SC Heerenveen -> Marten de Roon
75'
Nog een kwartier op de klok. Gezien het spelbeeld kan het nog beide kanten op.
73'
Met een stiftje in het strafschopgebied probeert Fischer het, maar de hoek waaruit hij het probeert is veel te lastig.
71'
Ajax raakt de lat! Eriksen neemt aan de linkerkant van het veld een vrije trap. Zijn indraaiende voorzet komt terecht op het hoofd van Moisander, die de bal op de lat kopt. Dat scheelde weinig!
71'
Gele kaart voor Pele van Anholt (SC Heerenveen)
68'
Gele kaart voor Ricardo van Rhijn (AFC Ajax)
68'
Het was een tijdje geleden, maar Ajax heeft weer een kans gekregen. Fischer krijgt ver op de helft van Heerenveen de bal en komt één op één met Kruiswijk. Met een snelle voetbeweging naar zijn linkervoet creëert Fischer een kans om te schieten. Hij schiet, maar vindt Nordfeldt op zijn pad, die knap redding brengt.
65'
Ajax heeft ook in de tweede helft meer balbezit, maar de controle over de wedstrijd lijkt het een beetje kwijt. Heerenveen komt er zo nu en dan gevaarlijk uit, terwijl Ajax vrij weinig creëert.
64'
Wissel in bij AFC Ajax -> Ryan Babel
64'
Wissel uit bij AFC Ajax -> Christian Poulsen
63'
Finnbogason krijgt de bal in de linkerkant van het strafschopgebied, vlakbij de achterlijn de bal aangespeeld. Omdat er geen Heerenveen-speler zich aanbiedt, schiet de Ijslander zelf. Cillessen staat goed opgesteld en brengt redding op het schot. Heerenveen wordt gevaarlijker.
60'
Heerenveen zakt ver in en laat Ajax tot bijna halverwege hun eigen helft opbouwen.
57'
Eriksen legt aan voor een corner en vindt Van Rhijn die dichtbij hem staat. De back geeft de bal zeer gevaarlijk voor, maar geen Ajacied weet zijn hoofd tegen de bal te zetten.
56'
In de eerste helft leek het er niet op dat Heerenveen deze wedstrijd zou scoren, maar de Friezen komen er in de tweede helft af en toe gevaarlijk uit.
53'
Doelpunt voor SC Heerenveen, 1:1 door Alfreð Finnbogason

De Ijslander doet waar hij goed in is: doelpunten maken. Kums krijgt aan de rechterkant van het veld de bal en ziet Finnbogason meelopen. De spits staat tussen het duo Alderweireld-Moisander, maar toch weet Kums de spits te bereiken. Finnbogason twijfelt niet en schiet de bal van dichtbij hard langs Cillessen.
51'
Tweemaal komt Fischer aan schieten toe. De eerste keer krijgt Fischer voor het strafschopgebied de bal, kapt naar zijn rechterbeen en haalt uit. De bal gaat recht door het midden en wordt gevangen door Nordfeldt. De tweede poging is iets frivoler; de Deen probeert de bal uit een volley te schieten. Fischer raakt de bal compleet fout, waardoor de bal niet eens richting doel gaat.
49'
Gouweleeuw test Cillessen met een schot. De opgekomen Heerenveen-verdediger krijgt in de spits de bal. Met een schot uit een moeilijke hoek test hij Cillessen uit. De doelman moet zich strekken om de bal uit het doel te houden.
46'
Beide trainers hebben in de rust niet gewisseld. Halverwege de eerste helft vond wel een wissel plaats. Djuricic werd na een halfuur spelen vanwege een blessure vervangen door Van la Parra.
46'
45'
Na 45 minuten spelen is de tussenstand bij Ajax - sc Heerenveen 1-0. Na een klein halfuur spelen kwam Ajax door een doelpunt van Viktor Fischer op voorsprong. De Deen kopte een afgemeten van voorzet van Van Rhijn hard achter doelman Kristoffer Nordfeldt. De voorsprong voor Ajax is verdiend te noemen. Na een kwartier spelen verdienden de Amsterdammers een strafschop, maar scheidsrechter Gözübüyük zag een handsbal van Ramon Zomer over het hoofd. Het tempo van Ajax ligt weliswaar niet bijster hoog, maar de Ajacieden hebben in de eerste 45 minuten vrijwel niets weggegeven. Vlak voor rust kreeg sc Heerenveen eindelijk een klein kansje, maar Jasper Cillessen bracht goed redding.
45'
Daar was dan de eerste kans van de wedstrijd voor Heerenveen! Finnbogason schiet vrij ongevaarlijk en Cillessen redt. De Ajax-keeper staat goed op te letten en drukt de bal een beetje naar het midden van het strafschopgebied. Had hij de bal naar de zijkant geduwd, dan waren daar twee Heerenveen-spelers die stonden te loeren op de rebound.
41'
Het tempo ligt niet hoog, maar dat hoeft in deze wedstrijd ook niet. Ajax heeft de wedstrijd onder controle. Heerenveen is tot op heden nog geen een keer echt gevaarlijk geweest.
40'
Eerder dit seizoen eindigde de confrontatie tussen Ajax en Heerenveen in 2-2. In het Abe Lenstra stadion waren er twee spelers die twee keer wisten te scoren: Finnbogason en Serero.
38'
De corner, die door Eriksen wordt genomen, komt bij De Jong terecht. Met een hakje/buitenkantje voet probeert hij Nordfeldt te verschalken, maar zijn inzet eindigt in het zijnet.
37'
Uit een snelle vrije trap, vlakbij het strafschopgebied van Heerenveen, krijgt Van Rhijn een goede schietkans. De back probeert de bal hard in de lange hoek te schieten, maar zijn inzet vliegt net naast het doel van Nordfeldt. Ajax houdt er wel een corner aan over.
34'
De tweede hoekschop voor Heerenveen draait weer op niets uit. Voor de tweede maal weet Kums geen medespeler in het strafschopgebied te vinden. Heerenveen heeft na iets meer dan een halfuur spelen nog geen kans gehad in deze wedstrijd.
32'
'Ga staan voor de kampioen' en 'Frankie we worden kampioen', klinkt het van de tribunes. De kans dat de Ajax-supporters gelijk krijgen, is heel groot.
30'
Wissel in bij SC Heerenveen -> Rajiv van la Parra
30'
Wissel uit bij SC Heerenveen -> Filip Đuričić
26'
Doelpunt voor AFC Ajax, 1:0 door Viktor Fischer

Met een keiharde kopbal zet Viktor Fischer Ajax op een 1-0 voorsprong. Het leek er even op de aanval afgelopen was. Eriksen gaf de bal te hard op de opkomende Van Rhijn, maar de Oranje-back kon de bal nog net binnen houden. Op de achterlijn zette Van Rhijn de bal klaar voor zijn rechtervoet en gaf een afgemeten voorzet op de vogelvrij Fischer, die zijn negende doelpunt van dit seizoen maakte. Een verdiende voorsprong voor Ajax.
24'
Met een volley van een meter of 30 probeert Finnbogason Cillessen te verrassen. De Ajax-keeper staat niet helemaal goed opgesteld, maar het schot van de Ijslander stuitert een meter of twee naast het doel.
21'
Djuricic lijkt niet verder te kunnen spelen en loopt naar Marco van Basten om gewisseld te worden. De trainer stuurt zijn pupil weer terug het veld in, waarschijnlijk omdat zijn vervanger nog warm moet lopen.
19'
Sigþórsson krijgt de bal in het strafschopgebied aangespeeld, draait naar zijn rechterbeen en schiet, maar via Zomer vliegt de bal over de achterlijn. De daarop volgende corner draait op niets uit.
17'
Het lukt Heerenveen af en toe om eruit te komen, maar echt gevaarlijk zijn de Friezen vooralsnog niet geweest. Ajax heeft veel balbezit, maar het tempo ligt niet erg hoog.
14'
Fischer weet een prachtige Ajax-aanval niet met een doelpunt te belonen. Via veel schijven komt de bal bij de jonge Deen terecht, die in het strafschopgebied een mogelijkheid ziet om te schieten. Zijn schot vliegt over de rechterkruising.
12'
De eerste corner van de wedstrijd is voor sc Heerenveen. De hoekschop wordt hoog voorgegeven, maar door een Ajax-verdediger uit het strafschopgebied gekopt.
11'
Was het een schot of een voorzet van De Jong? We zullen het nooit weten. De bal rolt in ieder geval vlakbij de cornervlag over de achterlijn.
10'
Meer balbezit voor Ajax in de eerste tien minuten van de wedstrijd. Heerenveen komt vooralsnog weinig aan aanvallen toe.
8'
Een goede redding van Nordfeldt voorkomt de 1-0. Eriksen geeft vanaf de linkerkant van het veld hoog voor en vindt het hoofd van De Jong. De aanvoerder van Ajax verlengt de bal met zijn achterhoofd richting het doel, maar de Heerenveen-doelman brengt goed redding.
5'
Daar had Ajax een penalty moeten krijgen! Zomer maakt ongelukkig, maar overduidelijk hands in het strafschopgebied. Gözübüyük fluit echter niet voor een penalty.
4'
Na een luchtduel met Finnbogason blijft Van Rhijn liggen. Scheidsrechter Gözübüyük kent Ajax een vrije trap toe, maar houdt een kaart op zak.
3'
Een gevaarlijk moment voor het doel van Cillessen leek in de maak, maar de El Ghanassi kreeg de bal niet goed voor.
1'
De spelers van sc Heerenveen mogen na het fluitsignaal van Gözübüyük de wedstrijd aftrappen. We zijn los!
1'
Goedenavond en welkom bij het live verslag van de wedstrijd Ajax - sc Heerenveen. Mijn naam is Vincent Houttuin en ik zal jou vanavond van de eerste tot de laatste minuut op de hoogte houden van dit duel. Onder het kopje 'Wedstrijdschema' kan je de opstellingen van beide elftallen vinden. Het zal niemand zijn ontgaan dat Ajax de vorige speelronde een enorme stap richting het kampioenschap heeft gezet. De derde titel op rij lijkt de Amsterdammers bijna niet meer te kunnen ontgaan, maar zelfoverschatting kan in deze fase van de competitie fataal zijn. De tegenstander van Ajax vanavond, sc Heerenveen, zal zeker geen gemakkelijke hindernis zijn. De Friezen wisten van de laatste zeven wedstrijden, zes maal te winnen; een uitstekende score. Doordat de ploeg van Marco van Basten een goede reeks heeft neergezet, staat het nu op de zevende plaats. Deze plaats geeft recht op de play-offs voor Europees voetbal. Omhoog kijken heeft geen nut; FC Utrecht is met tien punten voorsprong onbereikbaar voor sc Heerenveen. Naar beneden kijken kan wel. FC Groningen staat op plek 8 met twee punten achterstand, NEC op plek 9 met vier punten achterstand. De nummers 5 tot en met 8 gaan aan het einde van het seizoen de strijd met elkaar aan om een Europees ticket. Frank de Boer heeft ten opzichte van vorige week geen wijzigingen in zijn elftal doorgevoerd. Dit betekent dat Poulsen centraal op het middenveld plaatsneemt en Schøne als rechtsbuiten zal fungeren. In de opstelling van sc Heerenveen is wel het een en ander veranderd. Zomer en Gouweleeuw staan weer in de Friese verdediging, dit gaat ten koste van Kum en Raitala. Ook De Roon zal vanavond spelen, de middenvelder is weer fit en verdringt Van la Parra uit de basis. Eerder dit seizoen sleepte Ajax in en tegen Heerenveen een gelijkspel uit het vuur. De wedstrijd had alles wat een voetbalfan van een wedstrijd verlangt: aanvallend voetbal, doelpunten, een penalty en een rode kaart. In de rust stond Ajax weliswaar met 1-2 voor, maar kort na rust nam het duel een andere wending. Twee minuten na de theepauze viel de 2-2 en even later kwam Ajax na een rode kaart voor Serero met tien man te staan. Ondanks dat het 40 minuten tien tegen elf was, werd er in het restant van de wedstrijd niet meer gescoord.