20:00 uur
AZ Alkmaar
0:4
0 : 1 Torinfos in de Ticker Jozy Altidore 29. / Kopbal
0 : 2 Torinfos in de Ticker Roy Beerens 32. / Schot met rechts  (Jóhann Guðmundsson)
0 : 3 Torinfos in de Ticker Jóhann Guðmundsson 62. / Schot met links  (Jozy Altidore)
0 : 4 Torinfos in de Ticker Jozy Altidore 66. / dir. vrije trap

90'
Samenvatting:
AZ heeft in Friesland met maar liefst 0-4 gewonnen van SC Heerenveen. In een wedstrijd die grote delen gelijk opging, kende AZ twee goede fases waarin het de wedstrijd besliste. In de 29e minuut scoorde Altidore en drie minuten later verdubbelde Beerens de voorsprong. Na rust begon SC Heerenveen goed, maar het was opnieuw AZ dat twee keer scoorde. Wederom in een kort tijdsbestek maakten Guðmundsson en opnieuw Altidore de doelpunten, respectievelijk in de 62e en 66e minuut. Eindstand: 0-4.
90'
87'
Een kopbal van Altidore vliegt hoog over de goal van Nordfeldt.
86'
Het Heerenveen-publiek heeft het wel gezien en verlaat in groten getale het stadion.
85'
SC Heerenveen probeert nog een eretreffer te maken, het weet echter geen kansen te creëren. AZ vindt het wel best en speelt de bal rustig rond.
81'
El Ghanassi wil een strafschop nadat hij een licht duwtje krijgt, maar Wiedemeijer schat het goed in en wuift het weg.
78'
Wissel in bij SC Heerenveen -> Marco Pappa
78'
Wissel uit bij SC Heerenveen -> Rajiv van la Parra
77'
Wissel in bij AZ Alkmaar -> Steven Berghuis
77'
Wissel uit bij AZ Alkmaar -> Jóhann Guðmundsson
75'
Altidore komt een teenlengte tekort om een mooie voorzet van Beerens binnen te glijden. Zo blijven de beste kansen in de tweede helft voor AZ.
73'
Met de riante 0-4 voorsprong kan AZ wat belangrijke spelers rust geven. Deze wedstrijd geven de mannen uit Alkmaar immers niet meer uit handen.
72'
Wissel in bij AZ Alkmaar -> Mattias Johansson
72'
Wissel uit bij AZ Alkmaar -> Dirk Marcellis
69'
Wissel in bij AZ Alkmaar -> Willie Overtoom
69'
Wissel uit bij AZ Alkmaar -> Viktor Elm
69'
Wissel in bij SC Heerenveen -> Lukáš Mareček
69'
Wissel uit bij SC Heerenveen -> Joey van den Berg
66'
Doelpunt voor AZ Alkmaar, 0:4 door Jozy Altidore
0-4 voor AZ! Uit de vrije trap die volgt op de overtreding van De Roon schiet Altidore prachtig binnen. Zijn vrije trap, vanaf ruim 20 meter, zeilt buiten bereik van Nordfeldt de linkerkruising in. Wat een afstraffing voor SC Heerenveen!
65'
Gele kaart voor Marten de Roon (SC Heerenveen)
De Roon schopt Elm onderuit en krijgt een gele kaart.
64'
Schot van Maher wordt gekeerd door Nordfeldt. Na een mooie individuele actie schiet hij recht op de keeper van Heerenveen.
62'
Doelpunt voor AZ Alkmaar, 0:3 door Jóhann Guðmundsson
Een overtreding van Maher wordt door Wiedemeijer over het hoofd gezien. Altidore komt vervolgens in balbezit. Met een prachtig hakte zet Altidore Guðmundsson vrij voor Nordfeldt. Die schiet hard en goed raak. De keeper van SC Heerenveen was kansloos.
60'
Goede redding van Nordfeldt op een vrije trap van Maher in de korte hoek. Dat schot kwam van buiten de zestien, vanaf een meter of 20. Uit de corner die volgt kopt Reijnen vervolgens snoeihard op de lat.
58'
Schitterende voorzet van Gouweleeuw op De Roon. Die kopt de bal richting de kruising. Hij doet dit echter net niet hard genoeg waardoor Esteban kan redden.
56'
Elm kan van dichtbij inschieten na een pass van Altidore. Nordfeldt maakt een uitstekende redding en voorkomt zo een derde doelpunt van AZ.
54'
Grote kans voor Beerens. Nadat enkele spelers in de zestien van SC Heerenveen de bal missen, kan Beerens inkoppen. Hij raakt de bal hard, maar deze vliegt net over de goal van Nordfeldt.
53'
Altidore schiet maar net naast. Nadat hij de bal met de hand meeneemt kan hij uithalen. Het schot vlieg een metertje naast de voor hem verkeerde kant van de paal.
51'
Goede voorzet van De Roon op Finnbogason. Die weet de bal te koppen maar niet hard genoeg. Esteban kan de bal vervolgens vangen.
47'
El Ghanassi schiet van dichtbij in het zijnet na een goede pass van Gouweleeuw. Zo begint Heerenveen sterk aan de tweede helft.
47'
Het publiek van SC Heerenveen gelooft nog in een goed resultaat en moedigt de ploeg aan.
46'
Beide elftallen beginnen de tweede helft in dezelfde opstellingen als waarmee zij de eerste eindigden.
46'
45'
Na 45 minuten voetballen staat AZ op bezoek in Heerenveen met 0-2 voor. De eerste twintig minuten gingen vrij gelijk op maar daarna werd SC Heerenveen sterker. Het was echter AZ dat binnen drie minuten twee keer scoorde. Eerst was het Altidore die met een goede actie AZ op voorsprong bracht. Daarna breidde Beerens deze voorsprong uit. Hij scoorde uit een van richting veranderde voorzet van Guðmundsson. Heerenveen moet dus flink aan de bak om nog een of meerdere punten aan deze wedstrijd over te houden.
45'
45'
Wiedemeijer laat harde overtredingen van Viergever en De Roon onbestraft waar geel misschien wel op zijn plaats was geweest.
44'
Finnbogason kan uithalen vanaf een meter of 20 nadat hij zelf ruimte voor het schot heeft gecreëerd. Zijn schot vliegt ongevaarlijk over het doel van Esteban.
43'
Harde lage voorzet van Van la Parra. Dat leek gevaarlijk maar niemand weet zijn voet tegen de bal te zetten.
42'
Kums kan door toedoen van Elm net niet bij de bal en dus niet uithalen in de zestien. Dat was een mooi balletje van Van den Berg, maar dus goed verdedigd door Elm.
37'
Heerenveen lijkt de weg na die goals helemaal kwijt. Het laat AZ voetballen en komt zelf niet meer aan aanvallen toe.
33'
Schot van Altidore dat maar net kan worden gekeerd door Nordfeldt. Zo stond het bijna 0-3. Het publiek van SC Heerenveen vindt het uiteraard maar niks en laat dit weten met fluitconcerten.
32'
Doelpunt voor AZ Alkmaar, 0:2 door Roy Beerens
En zo staat het 0-2! Guðmundsson heeft alle ruimte om een goede voorzet te geven. Meerdere AZ-spelers bevinden zich in de zestien van Heerenveen, waaronder Beerens bij de tweede paal. De voorzet van Guðmundsson wordt onderweg aangeraakt en belandt bij Beerens. Die kan vervolgens de bal helemaal vrijstaand binnenschieten in de lange hoek.
29'
Doelpunt voor AZ Alkmaar, 0:1 door Jozy Altidore
Na een verre ingooi van achteruit vangt Altidore de bal op. Door goed zijn lichaam te gebruiken ten opzichte van Gouweleeuw kan hij van dichtbij op goal schieten. Nordfeldt weet in eerste instantie nog te redden maar uit de rebound kan Altidore alsnog raak koppen. En zo staat AZ tegen de verhoudingen in op voorsprong.
27'
Blessure voor Van den Berg nadat Reijnen de bal schiet en Van den Berg daarbij raakt. Van den Berg heeft veel pijn maar kan verder.
25'
Gingen de eerste 20 minuten min of meer gelijk op, de laatste 5 minuten is SC Heerenveen de bovenliggende partij.
22'
Druk van Heerenveen nu op de goal van AZ. Grote kansen blijven echter nog uit.
21'
Mooie pegel van Finnbogason op goal. Nadat hij Reijnen uitkapt, kan hij op goal schieten vanaf ongeveer 20 meter. Het schot is hard en Esteban moet er nog met de vingertoppen aanzitten om de bal over het doel te werken.
19'
Sc Heerenveen zet telkens vroeg druk op de verdediging van AZ. Dit levert vaak snel balbezit op voor de Friezen.
15'
Gele kaart voor Celso Ortíz (AZ Alkmaar)
Ortiz krijgt een gele kaart na een harde sliding op El Ghanassi.
14'
Mooi balletje van Maher op Elm. Maar die moet zoveel moeite doen om te bal überhaupt te raken dat Nordfeldt de bal makkelijk kan vangen.
11'
Kums krijgt de bal via Marcellis aangespeeld en kan op goal schieten. Hij raakt de bal niet vol en een corner is het gevolg. Deze levert in eerste instantie niets op. Maar vlak erna heeft Van den Berg op de rand van de zestien ruimte om te schieten. Zijn schot is te zacht en kan makkelijk worden opgeraapt door Esteban.
10'
Veel ruimte voor AZ om te counteren, maar de pass van Guðmundsson op Altidore is te hoog. Daar had meer ingezeten voor AZ.
6'
Altidore schiet vanaf een meter of 20 op doel. Een Heerenveen-verdediger raakt de bal aan waardoor het even gevaarlijk lijkt. Het valt echter mee en Nordfeldt kan de bal vrij gemakkelijk pakken.
5'
Een vrije trap van Maher vliegt langs alles en iedereen. Een doeltrap voor SC Heerenveen is het gevolg.
3'
Uit een afgeslagen corner kan Gouweleeuw vrij inschieten binnen de zestien. Omdat hij de bal helemaal verkeerd raakt, stuitert de bal langzaam over de achterlijn.
1'
Scheidsrechter vanavond is Wiedemeijer.
1'
Nadat het Friese volkslied heeft geklonken, trapt AZ af in een goedgevuld Abe Lenstra Stadion.
1'
Goedenavond en welkom bij de openingswedstrijd van dit weekend tussen SC Heerenveen en AZ die zal starten om 20.00. Mijn naam is Roel Egberts en ik zal vanavond voor u verslag doen van de wedstrijd.

Heerenveen staat voorafgaand aan de wedstrijd op een 7e plaats en strijdt dus volop mee om de plekken die recht geven op deelname aan de play-offs voor Europees voetbal. SC Heerenveen zal bij de eerste 8 moeten eindigen om daadwerkelijk aan de play-offs deel te mogen nemen. Het gat met de huidige nummer 9 op de ranglijst, Heracles Almelo, is 5 punten. Om de concurrentie niet dichterbij te laten komen, is winst op AZ vanavond gewenst. Maar ook AZ heeft de punten hard nodig. Het staat momenteel op een teleurstellende 14e plek en is nog niet zeker van lijfsbehoud in de eredivisie. Bij winst kan AZ vanavond erg goede zaken doen want dan lijkt deelname aan de play-offs voor degradatie uitgesloten. De belangen zijn vanavond dus groot voor beide teams.

SC Heerenveen mist vanavond spel- en smaakmaker Djuricic vanwege een hamstringblessure. Hij wordt vervangen door Van la Parra. Ook Kum en De Ridder ontbreken als gevolg van een blessure. Bij AZ ontbreekt de al langer geblesseerde Martens. Middenvelder Henriksen speelt vanavond niet vanwege een schorsing, voor hem speelt Ortiz. Ook AZ-trainer Verbeek is geschorst en zit dus niet op de bank tegen zijn oude ploeg SC Heerenveen. Assistent-trainer Haar neemt zijn plek in. De IJslander Gudmundsson start in de basis, hij krijgt de voorkeur boven Overtoom.

Van de 15 in de eredivisie gespeelde duels tussen SC Heerenveen en AZ in Friesland won Heerenveen er 7 en wist AZ er 5 te winnen. Vorig jaar won Heerenveen met maar liefst 5-1 van AZ. Doelpuntenmakers voor Heerenveen waren destijds Zomer, Van la Parra, Djuricic en de vertrokken Narsingh en Dost. Altidore scoorde voor AZ . Het duel eerder dit seizoen in Alkmaar eindigde in 0-0.

Opvallend is dat AZ dit seizoen in geen enkele uitwedstrijd ‘de nul’ wist te houden. In al zijn uitwedstrijden kreeg het minimaal 1 of meerdere doelpunten om de oren.