SBV Excelsior Vrijdag, 21. Oktober 2016
20:00 uur
PEC Zwolle
0:2
0 : 1 Torinfos in de Ticker Queensy Menig 48. / Schot met rechts  (Youness Mokhtar)
0 : 2 Torinfos in de Ticker Django Warmerdam 88. / Schot met links  (Ryan Thomas)

90'
Vlak na rust kwam PEC geheel tegen de verhoudingen in op voorsprong. Mokhtar stak Menig weg. De vervanger van Achahbar bleef koel en krulde de bal om Muyters heen. Excelsior ging daarna op jacht naar de gelijkmaker, maar deed dat zonder al te veel overtuiging. Op het einde kwam Zwolle op 0-2 na een sterke individuele actie van Django Warmerdam. Excelsior verliest voor de vierde keer op rij, PEC verlaat de laatste plaats.
90'
90'
Wissel in bij PEC Zwolle -> Thanasis Karagounis
90'
Wissel uit bij PEC Zwolle -> Youness Mokhtar
88'
Wissel in bij PEC Zwolle -> Anass Achahbar
88'
Wissel uit bij PEC Zwolle -> Queensy Menig
88'
Doelpunt voor PEC Zwolle, 0:2 door Django Warmerdam
Invaller Ryan Thomas bereikt Warmerdam die met een sterke actie voor doelman Muyters verschijnt. De middenvelder gebruikt goed zijn lichaam en schuift de bal van dichtbij in de verre hoek.
88'
Bruins kan definitief niet verder waardoor Excelsior de slotfase verder moet met tien spelers. Het wordt nu een nog lastigere opdracht voor de Kralingers om een laat gelijkspel af te dwingen.
87'
PEC dicht bij 0-2! Menig krijgt de bal op een presenteerblaadje en moet vanaf rand zestien een hoek uitzoeken. De doelpuntenmaker schiet echter slap in het midden van het doel.
86'
Luigi Bruins moet even naar de kant met een blessure. Het is zaak om de middenvelder snel om te lappen voor de laatste minuten. Nu speelt Excelsior immers met tien man.
85'
Excelsior gaat vol op de aanval spelen in de absolute slotfase. Middenvelder Koolwijk is naar de kant in plaats van aanvaller Nigel Hasselbaink. Fredy speelt nu weer vanaf rechts.
82'
Wissel in bij SBV Excelsior -> Nigel Hasselbaink
82'
Wissel uit bij SBV Excelsior -> Ryan Koolwijk
82'
De rechterkant van Excelsior was zeer goed in de eerste helft. Door het inbrengen van Hadouir is Fredy echter op links gaan spelen. De combinaties tussen Fredy en Karami zijn zo niet meer te zien.
81'
Gele kaart voor Anouar Hadouir (SBV Excelsior)
De invaller aan de kant van de thuisploeg glijdt stevig door op de benen van Menig en krijgt geel.
79'
Het is wat rustig in Rotterdam in deze fase van de wedstrijd. PEC vindt het allemaal wel prima en ziet dat Excelsior weinig kan bewerkstelligen. De bezoekers uit Zwolle willen echter geen onnodige risico's lopen.
76'
Excelsior heeft nog een kwartier om iets te doen aan de 0-1 achterstand. De ploeg heeft tevens nog een wisselmogelijkheid over. Bij deze stand komt Zwolle op een puntje van Excelsior.
72'
Het gevaar van Excelsior komt toch met name van standaardsituaties. Zojuist was Mattheij betrokken bij een indraaiende corner van Hadouir. De centrumverdediger zag zijn inzet echter ver naast het doel verdwijnen.
69'
Danilo Pantić ziet een vrije trap in de carambole geraken waardoor er een kans is voor Koolwijk. Het schot van de aanvoerder wordt echter opnieuw gekraakt door de PEC-defensie.
67'
Wissel in bij PEC Zwolle -> Ryan Thomas
67'
Wissel uit bij PEC Zwolle -> Mustafa Saymak
66'
De Kralingers zijn geen schim meer van de ploeg die in de eerste helft de overhand had. De ploeg van Van der Gaag is aan het vechten tegen een sterk defensief Zwolle en heeft moeite met het vinden van gaatjes.
63'
Excelsior heeft de laatste drie wedstrijden verloren en heeft nog een half uur om de vierde nederlaag op rij te voorkomen. Met Danilo Pantić in plaats van Vermeulen krijgt de ploeg weer wat nieuw elan.
61'
Wissel in bij SBV Excelsior -> Danilo Pantić
61'
Wissel uit bij SBV Excelsior -> Kevin Vermeulen
59'
Mike van Duinen krijgt de bal voor zijn voeten na wat geklungel op het Zwolse middenveld. Zijn volley is hard genoeg, maar mist richting om Van der Hart te verrassen.
58'
Elbers gaat met een flink sik naar de kant en wordt vervangen door Anouar Hadouir. Hierdoor gaat Excelsior met twee spitsen (Van Duinen en Fredy) spelen. Het middenveld wordt met de komst van Hadouir verstevigt.
56'
Wissel in bij SBV Excelsior -> Anouar Hadouir
56'
Wissel uit bij SBV Excelsior -> Stanley Elbers
55'
Zwolle heeft nu de overhand in de wedstrijd. Ron Jans heeft zijn ploeg waarschijnlijk een flinke peptalk gegeven waardoor het na rust ineens wel allemaal is gaan lopen.
52'
De schrik zit er even in bij Excelsior. PEC bepaalt direct na de rust het tempo en dringt de thuisploeg achteruit. De rollen zijn volledig omgedraaid na de verrassende voorsprong via gelegenheidsspits Menig.
48'
Doelpunt voor PEC Zwolle, 0:1 door Queensy Menig
Tegen alle verhoudingen in komt PEC op voorsprong. Mokhtar verlengt de bal op snelle wijze en zet zo Menig vrij voor Tom Muyters. De vervanger van Achahbar blijft koel en krult de bal om de Excelsior-doelman heen.
47'
De tweede helft is begonnen zonder wijzigingen aan beide kanten. Kan Excelsior de goede lijn doortrekken of kruipt PEC uit haar schulp?
46'
45'
In een wat tegenvallende eerste helft is Excelsior de betere ploeg ten opzichte van PEC. De Kralingers hebben het meeste balbezit en zijn dreigend via de snelle flankspelers. Mattheij kreeg een kopkans en Koolwijk had de bal voor het inschieten vanaf rand zestien. De mogelijkheden ging echter niet op doel. Vlak voor rust was Karami dichtbij met een hard diagonaal schot. PEC valt opnieuw tegen en heeft niets in de pap te brokkelen.
45'
44'
Schot van Karami! De uitblinkende rechtsback staat zeer diep en zorgt ervoor dat Youness Mokhtar veel mee terug moet. Dit keer moet doelman Mickey van der Hart een diagonaal schot van Karami keren.
42'
De rust nadert in Rotterdam. Na een langzaam begin van de wedstrijd pakte Excelsior het spel op. De thuisploeg is dominant en kreeg aardige mogelijkheden via Mattheij en Koolwijk.
40'
Excelsior gaat maar door en is opnieuw dicht bij een doelpunt. Na een prima aanval met dito voorzet van Fredy krijgt Elbers nu zelf de kans. De linksbuiten raakt de bal echter verkeerd waardoor deze uit de richting is.
39'
Oh, oh Koolwijk toch! Elbers breekt door vanaf de linkerkant en ziet de vrijstaande Koolwijk. De aanvoerder van Excelsior heeft veel tijd, maar wacht te lang waardoor zijn poging wordt gestuit dor een Zwols been.
35'
De thuisploeg wordt beter en beter. Met name Fredy speelt een positieve hoofdrol bij Excelsior. De Angolese buitenspeler is dreigend vanaf de rechterkant en zorgt voor goede aanvoer richting de spitspositie.
32'
Excelsior was zojuist voor het eerste gevaarlijk. De Kralingers profiteren met name van Zwolse fouten. Zo nu en dan komt Excelsior gevaarlijk voor de dag uit een pijlsnelle counter.
29'
Mattheij in het zijnet! Een vrije trap van Koolwijk belandt bij de tweede paal op het hoofd van Jurgen Mattheij. De centrale verdediger ziet zijn inzet echter in het zijnet belanden.
26'
Er is aan vele zaken te zien dat Zwolle niet in haar beste vorm verkeert. De ploeg is slordig in balbezit en kan voorlopig weinig bewerkstelligen op Woudestein.
22'
Het eerste kwart van de wedstrijd zit er al bijna op. Excelsior is iets beter dan het bezoekende PEC. De Kralingers bepalen het spel, maar kunnen nog niet gevaarlijk worden.
19'
Het meeste gevaar bij Excelsior komt van de flanken. Met de snelheid van Fredy en Stanley Elbers hebben de backs van PEC veel moeite. Het ontbreekt echter nog aan de goede pass richting Mike van Duinen.
17'
Gele kaart voor Danny Holla (PEC Zwolle)
De middenvelder vergrijpt zich aan Ryan Koolwijk en krijgt de eerste kaart van de wedstrijd.
16'
Bart Schenkeveld, rechtsback van PEC, kwam in 2012 een paar maanden uit voor Excelsior. Schenkelveld werd na de winterstop verhuurd aan de Kralingers door stadsgenoot Feyenoord.
13'
Beide teams doen weinig voor elkaar onder in de openingsfase van de wedstrijd. Het balbezit is eerlijk verdeeld en zowel PEC als Excelsior kreeg nog geen mogelijkheid voor het doel.
9'
Mooie actie aan de rechterkant van Khalid Karami. De rechtsback is op volle snelheid en omspeelt drie tegenstanders. Zijn voorzet vanaf rechts mist echter net de juiste richting.
8'
Excelsior is, ondanks een knappe negende plaats op de ranglijst, niet bepaald de ploeg in vorm. De Rotterdammers verloren de afgelopen drie wedstrijden tegen respectievelijk PSV, Go Ahead Eagles en Roda JC.
5'
PEC Zwolle hoopt vanavond weer eens een overwinning te boeken. De ploeg van Ron Jans staat met zes punten uit negen wedstrijden op de laatste plaats. Desondanks is PEC de laatste twee duels ongeslagen.
2'
Scheidsrechter Allard Lindhout heeft het startsignaal gegeven aan speelronde tien in de Eredivisie. In Rotterdam nemen Excelsior en PEC Zwolle het tegen elkaar op.
1'
De opstellingen
Excelsior-coach Mitchell van der Gaag wijzigt niets aan zijn basiself. Net als tegen Roda JC Kerkrade wordt de aanval gevormd door Mike van Duinen, Fredy en Stanley Elbers. Verder krijgt Leeroy Owusu opnieuw de voorkeur boven Bas Kuipers.

Bij PEC Zwolle krijgt Queensy Menig de voorkeur boven Anass Achahbar. Verder keert aanvoerder Bram van Polen terug ten koste van Philippe Sandler. De laatste wijziging is die van Django Warmerdam in plaats van de geblesseerde Wout Brama.

Welkom bij de openingswedstrijd in de tiende speelronde van de Eredivisie. SBV Excelsior en PEC Zwolle trappen vrijdagavond om 20.00 uur af. Mijn naam is Koen Larmit en ik zal live verslag doen van de wedstrijd in Rotterdam. Rond de klok van zeven uur worden de opstellingen bekend gemaakt onder het kopje wedstrijddetails.

SBV Excelsior
Het team van coach Mitchell van der Gaag kende een geweldige start van de competitie. Toch zijn de prestaties van de laatste tijd stukken minder. Zo werd er met 3-0 verloren op bezoek bij Go Ahead Eagles en was vorige week Roda JC Kekrade te sterk op Woudestein: 0-1. Met tien punten uit negen duels bekleden de Kralingers een negende positie in de Eredivisie.

Tegen PEC Zwolle kan Van der Gaag niet beschikken over Arghus Bordginon en Terrel Ondaan. Bordginon heeft last van hamstringklachten en Ondaan kampt met een knieblessure. Clubtopscorers Jurgen Mattheij en Kevin Vermeulen zijn wel van de partij. De verdediger en middenvelder maakten beiden twee competitiedoelpunten tot dusver.

PEC Zwolle
PEC is de laatste twee duels ongeslagen. Thuis werd met 2-1 gewonnen van ADO Den Haag en vorige week werd er een punt behaald op bezoek bij FC Twente: 2-2. Desondanks staat de ploeg van coach Ron Jans nog altijd op de laatste plaats met zes punten. Doordat Roda vorige week bij Excelsior won wipten de Limburgers weer over PEC heen.

Bij PEC zijn Mustafa Saymak (knieklachten), Dirk Marcellis (liesblessure) en Wout Brama (hamstringklachten) twijfelgevallen voor het treffen met Excelsior. Anass Achahbar zal worden gepasseerd door Jans. De van Feyenoord overgekomen centrumspits wist het net nog niet te vinden en wordt vervangen door Queensy Menig.