sc Heerenveen
7:6 d.p.
0 : 1 Torinfos in de Ticker Hakim Ziyech 9. / dir. vrije trap
1 : 1 Torinfos in de Ticker Aron Jóhannsson 19. / Schot met rechts
2 : 1 Torinfos in de Ticker Aron Jóhannsson 105. / Schot met rechts  (Nemanja Gudelj)

--- Yanic Wildschut mist

120'
Samenvatting

AZ heeft zich na strafschoppen geplaatst voor de kwartfinale. Beide teams scoorden één keer in negentig minuten, ook in de verlenging kwamen beide teams eenmaal tot scoren, waardoor er strafschoppen genomen moesten worden. Ziyech en Wildschut miste in de strafschoppenserie voor Heerenveen, terwijl Gudelj niet trefzeker was bij AZ. De Alkmaarders wonnen uiteindelijk met 7-6.
120'
120'
Penalty gemist sc Heerenveen -> Yanic Wildschut
120'
Penalty AZ Alkmaar -> Jeffrey Gouweleeuw
120'
Penalty sc Heerenveen -> Arnold Kruiswijk
120'
Penalty AZ Alkmaar -> Nick Viergever
120'
Penalty sc Heerenveen -> Ramon Zomer
120'
Penalty AZ Alkmaar -> Steven Berghuis
120'
Penalty sc Heerenveen -> Bilal Başaçikoğlu
120'
Penalty gemist AZ Alkmaar -> Nemanja Gudelj
120'
Penalty sc Heerenveen -> Pele van Anholt
120'
Penalty AZ Alkmaar -> Donny Gorter
120'
Penalty gemist sc Heerenveen -> Hakim Ziyech
120'
Penalty AZ Alkmaar -> Roy Beerens
120'
Penalty sc Heerenveen -> Alfreð Finnbogason
120'
Penalty AZ Alkmaar -> Celso Ortíz
120'
Penalty sc Heerenveen -> Marten de Roon
120'
Penalty AZ Alkmaar -> Aron Jóhannsson
120'
Samenvatting verlenging

AZ kwam in de verlenging op voorsprong dankzij een doelpunt van Jóhannsson. AZ kreeg nog een aantal mogelijkheden om de overwinning over de streep te trekken, maar stuitte keer op keer op doelman Nordfeldt. In de blessuretijd kreeg Heerenveen een strafschop na een overtreding van Elm op Finnbogason. Ziyech wist deze buitenkans te verzilveren.
120'
Einde 2e helft verlenging
120'
Gele kaart voor Jeffrey Gouweleeuw (AZ Alkmaar)
Gouweleeuw krijgt geel voor commentaar op de leiding.
120'
Doelpunt voor sc Heerenveen, 2:2 door Hakim Ziyech
AZ gaat de overwinning toch niet over de streep trekken. Ziyech benut de strafschop. Er gaan er dus nog een aantal volgen.
120'
Strafschop! Elm legt Finnbogason neer en scheidsrechter Makkelie geeft Heerenveen een strafschop.
120'
Gele kaart voor Donny Gorter (AZ Alkmaar)
Gorter legt Başaçikoğlu neer en krijgt geel.
120'
Weer Nordfeldt! Beerens krijgt nog een grote mogelijkheid, maar de doelman van Heerenveen brengt weer redding. Die man keept een wereldpartij, helaas gaat AZ de overwinning wel over de streep trekken.
120'
De scheidsrechter trekt er nog één minuut blessuretijd bij.
120'
Alles en iedereen gaat naar voren bij Heerenveen. Ook Nordfeldt is in het strafschopgebied van AZ.
118'
Celtic manager Lennon zat vanavond wellicht op de tribune voor Finnbogason, maar misschien dat hij na vanavond liever Jóhannsson heeft.
117'
De spanning is te snijden in het AFAS Stadion. Kan Heerenveen nog terugkomen in deze wedstrijd?
114'
Van Basten brengt Ramon Zomer als stormram, hij vervangt Dijks.
113'
Wissel in bij sc Heerenveen -> Ramon Zomer
113'
Wissel uit bij sc Heerenveen -> Mitchell Dijks
111'
Oef! Ziyech krijgt de bal voor de voeten, nadat hij een vrije trap in de muur heeft geschoten. Ziyech haalt opnieuw uit, maar zijn poging verdwijnt net langs de verkeerde kant van de paal.
110'
Elm en Esteban krijgen geel omdat zij betrokken zijn bij een opstootje.
110'
Gele kaart voor Viktor Elm (AZ Alkmaar)
110'
Gele kaart voor Esteban Alvarado (AZ Alkmaar)
107'
Mogelijkheid Gouweleeuw. De centrale verdediger kan koppen na een hoekschop van de rechterkant, Nordfeldt brengt wederom redding.
106'
Jóhannsson! De spits maakt bijna zijn hattrick. Hij is te snel voor de Friese verdediging, maar wederom brengt Nordfeldt redding.
106'
Wissel in bij AZ Alkmaar -> Steven Berghuis
106'
Wissel uit bij AZ Alkmaar -> Maarten Martens
106'
Aanvang 2e helft verlenging
105'
Einde 1ste helft verlenging
105'
Doelpunt voor AZ Alkmaar, 2:1 door Aron Jóhannsson
AZ komt op voorsprong dankzij een treffer van Jóhannsson. Gudelj kopt de bal door op de spits, die zijn directe tegenstander van zich af weet te houden en vervolgens de bal beheerst achter Nordfeldt schiet.
105'
105'
Wissel in bij sc Heerenveen -> Yanic Wildschut
105'
Wissel uit bij sc Heerenveen -> Rajiv van la Parra
105'
Gele kaart voor Mattias Johansson (AZ Alkmaar)
Johansson legt Van la Parra neer en krijgt de gele kaart.
102'
Donny Gorter is bij AZ in het veld gekomen, wellicht met het oog op strafschoppen. Gorter is namelijk een specialist.
102'
Wissel in bij AZ Alkmaar -> Donny Gorter
102'
Wissel uit bij AZ Alkmaar -> Ridgeciano Haps
101'
Gele kaart voor Nemanja Gudelj (AZ Alkmaar)
99'
Oef! Eikrem is er dichtbij met een vrije trap, maar zijn inzet gaat in het zijnet.
99'
Het tempo is inmiddels uit de wedstrijd. Beide teams loeren op de counter, uit vermoeidheid.
95'
Eerste mogelijkheid in de verlenging is voor Heerenveen. Eikrem kan koppen na een vrije trap van Ziyech, maar zijn inzet gaat over het doel.
91'
We zijn begonnen met de verlenging. AZ heeft voor de eerste keer gewisseld. Guðmundsson keert niet meer terug. Elm is zijn vervanger.
91'
Wissel in bij AZ Alkmaar -> Viktor Elm
91'
Wissel uit bij AZ Alkmaar -> Jóhann Guðmundsson
91'
Aanvang 1ste helft verlenging
90'

In de tweede helft ging de wedstrijd gelijk op. Toch waren de beste kansen weer voor AZ. Jóhannsson en Beerens hadden moeten scoren, maar Kristoffer Nordfeldt voorkwam dit. Nick Viergever kopte een voorzet maar net over. Voor Heerenveen kreeg Van la Parra een grote mogelijkheid, maar Mattias Johansson voorkwam dat.
90'
Einde tweede helft
90'
Başaçikoğlu krijgt vlak voor tijd nog een aardige mogelijkheid, maar schiet de bal wild over het Alkmaarse doel.
90'
De scheidsrechter trekt er nog drie minuten blessuretijd bij.
86'
Aardige mogelijkheid voor Bilal Başaçikoğlu. De buitenspeler van Heerenveen was onzichtbaar vanavond, maar laat zich vlak voor tijd zien. Het schot van Başaçikoğlu verdwijnt echter naast het doel.
85'
Het lijkt op een verlening aan te komen. Of gaat er nog gescoord worden in Alkmaar?
82'
Weer Nordfeldt die redding brengt. Jóhannsson krijgt weer een aardige mogelijkheid, maar de doelman van Heerenveen kan weer redding brengen. Ongelofelijk.
81'
Mogelijkheid voor Heerenveen. Ziyech dolt Celso Ortíz en haalt vervolgens uit. Geen probleem voor Esteban.
79'
Overigens speelden Roy Beerens, Jeffrey Gouweleeuw en Viktor Elm in het verleden voor sc Heerenveen
78'
Gele kaart voor Marten de Roon (sc Heerenveen)
Marten de Roon krijgt de gele kaart na een lichte overtreding.
76'
Nu scoren betekend hoogstwaarschijnlijk doorbekeren. De 22 mannen op het veld lijken zich dat ook te beseffen.
75'
Beerens! Heerlijke actie van de vleugelflitser, die langs Otigba snelt. Beerens probeert de bal in de korte hoek te schieten, maar Esteban brengt redding.
72'
Beide teams hebben nog een kleine twintig minuten om een verlenging te voorkomen.
70'
Jóhannsson! Wat een kans voor de Amerikaanse IJslander. Guðmundsson lanceert Jóhannsson, die vervolgens Kenneth Otigba uitkapt. Jóhannsson stuit daarna op doelman Nordfeldt. Dit had de 2-1 moeten zijn.
67'
Gele kaart voor Magnus Eikrem (sc Heerenveen)
Eikrem begaat een overtreding op Johansson en krijgt daarvoor de gele kaart van scheidsrechter Danny Makkelie.
66'
Finnbogason heeft zich vandaag nog niet al te nadrukkelijk laten zien. Gaat de spits zijn doelpuntje nog maken vandaag?
64'
Oef! Viergever kan koppen na een vrije trap van Martens. De centrale verdediger ziet zijn poging maar net over het Friese doel gaan.
60'
Wat een misser! Van la Parra krijgt een grote mogelijkheid na goed terugleggen van Eikrem. De aanvaller van Heerenveen maait finaal over de bal heen. Kans verkeken.
58'
Nee, erg enerverend is de tweede helft tot dusver niet. Een doelpunt zal deze wedstrijd goed doen.
56'
Een vrije trap van Martens vliegt over alles en iedereen heen. Nordfeldt moet redding brengen.
53'
De manager van Celtic FC, Neil Lennon, is aandachtig toeschouwer bij dit duel. Zal hij op de tribune zitten voor Finnbogason?
51'
Van den Berg kan niet verder. De middenvelder heeft te veel last van de overtreding die hij in de eerste helft kreeg te verwerken. Magnus Eikrem is zijn vervanger.
51'
Wissel in bij sc Heerenveen -> Magnus Eikrem
51'
Wissel uit bij sc Heerenveen -> Joey van den Berg
50'
Heerenveen begint fel aan de tweede helft en dringt AZ terug op de eigen helft.
46'
Eerste mogelijkheid in de tweede helft is voor de thuisploeg. Johansson vindt Jóhannsson voor het doel. De spits kopt, maar doet dit voorlangs.
46'
We zijn weer begonnen in Alkmaar. Heerenveen heeft afgetrapt.
46'
45'

Het staat 1-1 halverwege in Alkmaar. Al na negen minuten spelen schoot Hakim Ziyech een vrije trap achter doelman Esteban: 0-1. Vervolgens domineerde AZ het spel. In de negentiende minuut kwam AZ op gelijke hoogte. Aron Jóhannsson schoot een rebound na een schot van Nemanja Gudelj tegen de touwen: 1-1.
AZ bleef domineren en kreeg twee grote kansen, maar wist deze niet te verzilveren. In de slotfase kwam Heerenveen weer beter in de wedstrijd. De Friezen kregen twee mogelijkheden, met name de kans voor Ziyech was een grote. Gescoord werd er echter niet meer in de eerste helft.
45'
45'
44'
Ziyech heeft wel iets weg van Mesut Özil. De middenvelder van Heerenveen kan wel eens een grote meneer worden.
40'
Weer Heerenveen! Van la Parra begint een solo aan de linkerflank. Johansson probeert hem af te stoppen, maar kan pas op het allerlaatste moment ingrijpen. Hier had Van la Parra de Friezen op voorsprong moeten zetten.
38'
Wat een kans! Heerenveen krijgt een levensgrote kans om weer op voorsprong te komen. Het is Finnbogason die Ziyech in stelling brengt. De middenvelder lijkt deze kans niet te kunnen missen, maar schuift de bal naast het doel.
36'
Eindelijk is Heerenveen weer eens voor het doel van AZ. Finnbogason haalt uit, maar raakt Van den Berg. Kans verkeken.
35'
Ridgeciano Haps neemt het Friese doel van een meter of dertig onder vuur, maar Nordfeldt brengt redding.
32'
Het lijkt slechts een kwestie van tijd voordat AZ op voorsprong komt. Heerenveen heeft maar weinig in de melk te brokkelen.
29'
Gele kaart voor Mitchell Dijks (sc Heerenveen)
Dijks ontvangt de gele kaart voor een forse overtreding op Beerens. Terecht.
28'
Oei! Weer bijna AZ dat op voorsprong komt. Beerens geeft de bal voor vanaf de rechterflank en vindt Guðmundsson, die niet gedekt wordt. De IJslandse aanvaller haalt uit, maar ziet zijn schot voorlangs gaan.
25'
Oef! Bijna zet Roy Beerens de Alkmaarders op voorsprong. Beerens passeert Dijks alsof hij er niet staat en schiet de bal vervolgens in het zijnet.
22'
Heerenveen komt steeds minder in het spel voor. Na de gelijkmaker van Jóhannsson is het spelbeeld niet veranderd. AZ is in de aanval en Heerenveen loert op de counter.
19'
Doelpunt voor AZ Alkmaar, 1:1 door Aron Jóhannsson
Het staat weer gelijk in Alkmaar. Jóhann Guðmundsson heeft een schitterende steekpass op Nemanja Gudelj in huis. Gudelj haalt uit, maar Kristoffer Nordfeldt weet redding te brengen. De rebound komt voor de voeten van Jóhannsson terecht, die de bal in het lege doel schiet.
18'
AZ heeft de laatste minuten het meeste balbezit, maar toch grootste dingen is het team van Dick Advocaat nog niet instaat.
16'
Rommelig begin van het duel. Het spel golft op en neer. Na de achterstand is AZ op zoek naar de gelijkmaker.
12'
Overigens zal het duel AZ - Heerenveen zaterdagavond eveneens worden afgewerkt, maar dan in competitieverband.
9'
Doelpunt voor sc Heerenveen, 0:1 door Hakim Ziyech
Schitterende vrije trap van Ziyech. Na de overtreding op Van den Berg krult de linkspoot de bal over de muur, deze gaat via de onderkant van de lat in het doel. Esteban is kansloos.
8'
Heerenveen krijgt een vrije trap op een gevaarlijke positie. Joey van den Berg werd neergelegd door Nick Viergever.
7'
Heerenveen - AZ was voor beide elftallen de eerste competitiewedstrijd van dit seizoen. Het team van Marco van Basten won met 4-2 in eigen huis dankzij twee doelpunten van Alfreð Finnbogason, een doelpunt van Pele van Anholt en een treffer Van la Parra. Mattias Johansson en Aron Jóhannsson scoorden voor AZ. Mitchell Dijks werd overigens met rood van het veld gestuurd.
5'
Eerste poging van AZ. Maarten Martens probeert het vanuit de tweede lijn, maar produceert een afzwaaier.
1'
De eerste poging is een feit. Rajiv van la Parra krijgt de bal op de linkerflank aangespeeld en zoekt Hakim Ziyech. De middenvelder komt vanaf de linkerkant naar binnen en schiet vanuit een moeilijke hoek. Esteban Alvarado brengt redding.
1'
We zijn begonnen in het AFAS Stadion. AZ heeft afgetrapt.
1'

Van harte welkom bij de wedstrijd AZ Alkmaar tegen sc Heerenveen. Mijn naam is Jurre Hermans en ik doe vandaag live verslag van deze wedstrijd. Onder het knopje wedstrijdgegevens kunt u de opstellingen van beide wedstrijden bekijken.

AZ en Heerenveen nemen het tegen elkaar op in de achtste finale van de KNVB Beker. AZ versloeg in de tweede ronde Sparta Rotterdam pas na extra tijd. Na negentig minuten spelen stond er na treffers van Aron Jóhannsson en Johan Voskamp 1-1 op het scorebord. In de extra tijd slaagde AZ er alsnog in om afstand te creëren. Jóhannsson maakte met nog twee treffers zijn hattrick compleet, terwijl ook Steven Berghuis nog wist te scoren: 4-1. In de derde ronde ging het de Alkmaarders gemakkelijker af. Achilles ’29 werd in eigen huis met 7-0 verslagen. Denni Avdić en Fernando Lewis waren beide tweemaal trefzeker. Ridgeciano Haps, Jeffrey Gouweleeuw en Joris van Overeem scoorden één keer.
Heerenveen bewandelde een moeilijker pad om in de achtste finale te komen. Het team van Marco van Basten versloeg FC Twente in de tweede ronde met 3-0. Alfreð Finnbogason kwam twee keer tot scoren, ook Luciano Slagveer vond zijn naam terug op het wedstrijdformulier. In de derde ronde nam Heerenveen het op tegen VVV-Venlo. Ramon Zomer scoorde na 22 minuten spelen het winnende doelpunt, waardoor de Friezen zich mochten melden in de achtste finales.

Twee keer eerder kwamen beide teams elkaar tegen in het bekertoernooi. Beide ploegen wonnen eenmaal. De eerste keer dat beide ploegen elkaar troffen was op 15 november 1980. AZ speelde thuis en won met 4-1 van Heerenveen. De thuisclub werd in dat seizoen overigens ook landskampioen. Jan Peters scoorde een hattrick en ook Kees Kist was trefzeker, voor Heerenveen scoorde Bert Gotink.
Op 23 september 2003 kwamen AZ en Heerenveen elkaar weer tegen. Deze keer vond de wedstrijd plaats in het Abe Lenstra Stadion. Heerenveen won met 3-1 dankzij treffers van Gerald Sibon, Stefan Selaković en Anton Correia. Het Alkmaarse doelpunt werd gemaakt door Stein Huysegems.

AZ moet het tegen Heerenveen doen zonder de geblesseerde Dirk Marcellis (knie) en Jan Wuytens (voet). Het meespelen van Viktor Elm was onzeker, de middenvelder begint vanavond op de bank. Nemanja Gudelj was afgelopen weekend geschorst, maar begint vanavond in de basis. Willie Overtoom zit niet bij de selectie.
Van Basten kan niet beschikken over Uche Nwofor (niet wedstrijdfit) en Samir Fazli (knie). Heerenveen kon afgelopen weekend geen beroep doen op de geschorste Pele van Anholt, maar de rechtsback van Heerenveen is er tegen AZ weer bij.