Zuid-Korea Zaterdag, 31. Januari 2015
10:00 uur
Australië
1:2 n.v.
0 : 1 Torinfos in de Ticker Massimo Luongo 45. / Schot met rechts  (Trent Sainsbury)
1 : 1 Torinfos in de Ticker Heung-min Son 90. / Schot met links  (Sung-yueng Ki)
1 : 2 Torinfos in de Ticker James Troisi 105. / Schot met rechts

120'
Samenvatting verlenging:
Het is afgelopen! Een doelpunt van Troisi betekent de eindwinst voor Australië, dat voor het eerst in de historie van het land de Azië Cup pakt. Zuid-Korea drong in de tweede helft van de verlenging nog aan, maar was niet bij machte om de verdediging van Australië voor een tweede keer te verschalken.
120'
120'
Maar één minuut blessuretijd! Australië is heel dicht bij de eerste Azië Cup ooit.
119'
Nog maar een paar minuten te gaan, iedereen wordt nu naar voren gestuurd door Zuid-Korea. Hoeveel minuten blessuretijd komt erbij?
116'
Er staan gemiddeld zes Australiërs in de zestien, terwijl Zuid-Korea via de flanken gevaarlijk probeert te worden. Elke bal die voor de voet van een verdediger valt, wordt naar voren geramd. Hoe lang houdt Australië dit nog vol?
113'
Toch wordt de druk van Zuid-Korea de middenvelders van Australië teveel. Het gastland zakt weer ver terug..
109'
Australië lijkt dit keer niet dezelfde fout te maken. Aanval is de beste verdediging zegt men weleens, dus de Socceroos zijn meer bezig met aanvallen dan achteruit lopen.
106'
Aanvang 2e helft verlenging
105'
Einde 1ste helft verlenging
105'
Doelpunt voor Australië, 1:2 door James Troisi
Weer een doelpunt vlak voor een rustpauze!! In de eerste helft was het vlak voor rust, in de tweede helft vlak voor het einde van de wedstrijd en nu wordt er gescoord vlak voor de pauze tussen de verlengingen door! Tomi Jurić vecht zich langs twee Koreanen op de achterlijn, maar zijn strakke voorzet richting doel wordt verwerkt door Jin-Hyeon Kim. De goalie kan echter niet voorkomen dat de bal voor de voeten van Troisi komt, die simpel binnen kan werken vanaf vijf meter.
104'
Het gaat er natuurlijk ook om wie de langste adem heeft. De eerste helft van de verlenging zit er al bijna op, wat gaat er gebeuren in het tweede deel?
101'
Australië lijkt de rug te hebben gerecht. Het gastland is weer begonnen aan het onder druk zetten van Zuid-Korea. De ploeg wil het niet op penalty's aan laten komen.
98'
Oef, een zware overtreding van Špiranović, die een sliding boven de bal mikt en vol op de enkels van Keun-Ho Lee eindigt. De scheidsrechter ziet er geen overtreding in en dus mag de verdediger van Australië blijven staan.
96'
Voor de Australiërs is de verlenging extra vervelend, want er staan nog drie spelers op het veld met geel achter de naam. Jedinak, Špiranović en Davidson staan op scherp in deze finale.
94'
In de vorige editie van de Azië Cup kwam Australië ook tot de finale en ook toen moest er verlengd worden. Japan was toen de tegenstander en in Qatar wisten de Japanners via de verlenging de overwinning te pakken.
91'
We gaan verder in minuut 91. Zuid-Korea won de Azië Cup al twee keer, maar de glorietijden vonden plaats in de jaren 1956 en 1960. Het is dus alweer ruim vijftig jaar geleden voor Zuid-Korea. Australië won de Azië Cup nog nooit, maar hoe herstelt de ploeg van de klap die Son toebracht in de blessuretijd?
91'
Aanvang 1ste helft verlenging
90'
Op de valreep scoort Zuid-Korea, waardoor we gaan verlengen in Sydney. Australië riep het over zichzelf af door alleen nog maar te verdedigen en Zuid-Korea weet zichzelf in de blessuretijd te belonen. We krijgen dus nog dertig minuten voetbal in deze finale en misschien wel strafschoppen.
90'
Einde tweede helft
90'
Doelpunt voor Zuid-Korea, 1:1 door Heung-Min Son
Ongelooflijk!! Het is Zuid-Korea toch gelukt om langszij te komen! Dit heeft niemand aan zien komen, maar Son maakt zijn sterrenkarakter toch waar! De speler van Bayer Leverkusen krijgt iets teveel ruimte in de zestien, dribbelt richting doel en werkt al vallend de bal in de linkerhoek.
89'
Australië kruipt meer en meer terug in de verdedigende stellingen. Vrouwen en kinderen eerst, pompen of verzuipen en de dood of de gladiolen. Alle voetbalclichés komen bij elkaar in Sydney, voor een aantal hele spannende minuten.
87'
Wissel in bij Zuid-Korea -> Joo-Young Kim
87'
Wissel uit bij Zuid-Korea -> Jung-Hyup Lee
84'
Zuid-Korea kan nog één wissel gebruiken in de laatste vijf minuten. Gaat het land alles op de aanval gooien?
81'
Overigens nog wat pech voor Tommy Oar, want door alle verplichte wissels van Australië komt de speler van FC Utrecht niet meer in actie op dit toernooi. Zijn bijdrage blijft beperkt tot één invalbeurt.
79'
De ruimtes achterin bij Zuid-Korea worden groter en groter. Het land neemt nu heel veel risico en kan dus in het mes lopen. Australië loert op de counter en kan de wedstrijd op slot gooien. Wat gaat er nog gebeuren in de laatste minuten van deze finale?
77'
Nog maar een kwartier te gaan. Zuid-Korea weet niet door te dringen in de zestien van Australië, maar nu begint de tijd te dringen.
74'
Wissel in bij Australië -> Matt McKay
74'
Wissel uit bij Australië -> Ivan Franjić
74'
Problemen voor Australië. Het land heeft al twee keer gewisseld en nu lijkt Franjić niet verder te kunnen.
71'
Wissel in bij Zuid-Korea -> Kook-Young Han
71'
Wissel uit bij Zuid-Korea -> Joo-Ho Park
71'
Kruse heeft zoveel last van de blessure die hij in een onschuldig duel opliep, dat hij naar de kant moet. James Troisi is de vervanger van de pechvogel.
71'
Wissel in bij Australië -> James Troisi
71'
Wissel uit bij Australië -> Robbie Kruse
68'
Gele kaart voor Robbie Kruse (Australië)
Bizar genoeg krijgt Kruse wel geel. Een overtreding maakte hij zelf niet, dus de scheidsrechter moet een schwalbe hebben gezien.
67'
Veel pijn bij Robbie Kruse, die na een actie ten val komt zonder dat een Koreaan hem aanraakt. Het lijkt een schwalbe, maar Kruse gaat door zijn enkel en heeft veel pijn.
67'
Gele kaart voor Mile Jedinak (Australië)
Toch alweer de vierde kaart voor een speler van Australië. Jedinak is niet tevreden met het spel van zijn land en gaat hard door op Keun-Ho Lee.
64'
Dit zijn misschien wel de laatste minuten van Cahill geweest in het shirt van Australië. De spits is 35 jaar en hangt misschien zijn internationale voetbalschoenen aan de wilgen na dit toernooi.
63'
Wissel in bij Zuid-Korea -> Keun-Ho Lee
63'
Wissel uit bij Zuid-Korea -> Tae-Hee Nam
63'
Wissel in bij Australië -> Tomi Jurić
63'
Wissel uit bij Australië -> Tim Cahill
60'
Mathew Leckie! De Australiër krijgt veel ruimte in de verdedigende linie van Zuid-Korea, maar de aanvaller besluit iets te snel om te schieten. Het schot is hard en geplaatst onder de lat, maar omdat Jin-Hyeon Kim de bal van ver ziet komen, kan hij de bal, weliswaar met moeite, uit het doel werken.
59'
Gele kaart voor Matthew Špiranović (Australië)
Toch alweer de derde gele kaart voor een verdediger van Australië. Matthew Špiranović stapt in, maar is te laat bij de bal. Tae-Hee Nam tikt de bal behendig weg, maar omdat Špiranović z'n arm uitsteekt komt Nam ten val.
57'
Met 75 procent balbezit is het ook wel duidelijk wie het begin van de tweede helft domineert. Zuid-Korea doet er alles aan om de gelijkmaker te forceren.
56'
Het gastland weet de Zuid-Koreanen iets beter onder controle te krijgen, maar de driftigheid van de aanvallend ingestelde spelers is lastig te verdedigen. Het is wachten op het moment dat het balletje een keer goed valt.
52'
Zuid-Korea is in ieder geval met aanvallende intenties aan de tweede helft begonnen. Het valt echter op dat de aanvallers te gretig zijn, want in vijf minuten tijd is de ploeg al twee keer teruggefloten voor buitenspel.
49'
Bij Australië ontstaat nu natuurlijk het probleem dat beide vleugelverdedigers al een gele kaart hebben. Davidson en Franjić staan al in het boekje van de scheidsrechter en kunnen zich dus geen fout meer permitteren.
46'
We zijn weer begonnen in Sydney! Vlak voor rust kwamen de Socceroos dus op een voorsprong, wat gaat Zuid-Korea daaraan doen in het tweede bedrijf?
46'
45'
Australische voetbalfans zullen tevreden zijn met de eerste helft, maar de neutrale fan kan ook genoeg genieten. Australië en Zuid-Korea maken er een spannende finale van, waarin de beste kansen voor de Koreanen waren. Son heeft het vizier echter nog niet op scherp staan, maar kreeg ook geen honderd procent kansen. Vlak voor rust kwam Australië tegen de verhoudingen in op 1-0. Luongo, uitkomend op het derde niveau in Engeland, nam de een inspeelbal fantastisch mee en pegelde van buiten de zestien hard raak in de rechterhoek.
45'
45'
Doelpunt voor Australië, 0:1 door Massimo Luongo
Vlak voor rust is het dan toch raak! Tegen de verhoudingen in komt het gastland op een voorsprong! Luongo krijgt een harde inspeelpass te verwerken, maar de aanname van de aanvaller is perfect. Hij draait in één keer open, heeft de bal voor zijn rechtervoet liggen en haalt van buiten de zestien verwoestend uit. Jin-Hyeon Kim gaat naar de hoek, maar kan niets doen aan de poeier van Luongo: 1-0!
43'
Het is gewoon heel moeilijk om van zo dichtbij het doel te zoeken. De muur staat wel op de juiste afstand, maar om de bal hard over de muur te krijgen en dan ook nog de juiste richting mee te geven, is bijna onmogelijk. Sung-Yueng Ki lukt het in ieder geval niet. De bal eindigt in de handen van Mathew.
41'
Gele kaart voor Jason Davidson (Australië)
De tweede gele kaart van de wedstrijd en weer is een back van Australië de schuldige. Davidson let niet goed op bij een Koreaanse corner en merkt te laat op dat zijn directe tegenstander van hem wegloopt. Hij weet dit te herstellen door het shirt vast te pakken, maar de scheidsrechter ziet dit en geeft geel en een vrije trap. Een mooie plek voor Zuid-Korea, maar misschien ligt de bal te dicht bij de zestien.
38'
En daar is die Koreaanse sterspeler weer! Ditmaal is het Du-Ri die aan de rechterkant opkomt en met een lage voorzet vindt hij Son. Hij zoekt in één keer het doel via een schot met rechts, maar de inzet wordt ternauwernood geblokt.
36'
Oh wat schitterend! Zuid-Korea weet heel goed wanneer de verdedigers moeten inschuiven en door die beslissing krijgt Son een hele grote kans. De voorzet vanaf links komt achter hem, maar met een halve omhaal zoekt de speler van Bayer Leverkusen de kruising. De bal vliegt maar enkele centimeters over het doel van Mathew Ryan.
33'
In de halve finale van dit toernooi waren Trent Sainsbury en Jason Davidson erg belangrijk voor Australië. De spelers met een Nederlands tintje verzorgden de doelpunten in de met 2-0 gewonnen wedstrijd tegen de Verenigde Arabische Emiraten. Voor beide spelers was het ook nog eens het eerste doelpunt in dienst van het nationale elftal.
29'
We moesten er dus even op wachten, maar de eerste grote kansen zijn een feit. Nu speelt de slag zich weer af op het middenveld, waardoor beide keepers weer even op adem kunnen komen.
25'
Australië voor het eerst! De wedstrijd komt tot leven! De spits van Australië, die zo mooi scoorde tegen het Nederlands elftal op het Wereldkampioenschap in 2014, schiet hard op een kleine zestien meter van het doel, maar Jin-Hyeon Kim staat op zijn post om de bal uit de rechterhoek te tikken.
24'
En daaruit ontstaat de eerste grote kans! Tae-Hwi Kwak krijgt net teveel ruimte bij de eerste paal en kan vrij inkoppen, maar de verdediger lijkt niet goed door te hebben waar de goal is. Kwak mist het doel volledig en had hier veel meer mee moeten doen.
23'
Zuid-Korea gebruikt de snelheid en inschuivende kracht van Jin-Su Kim en Massimo Luongo moet aan de noodrem trekken. Vlak bij de hoek van de zestien mag Zuid-Korea nu een vrije trap nemen.
21'
Veel pijn met Hyun-Soo Jang, die een duel op het middenveld vol aangaat, maar Mark Milligan trekt de poot ook niet terug. Het been van de Australiër komt op het scheenbeen van Jang, waardoor Zuid-Korea het even zonder de verdediger moet doen.
20'
Het spel gaat op en neer in Sydney, maar omdat Zuid-Korea voorlopig de slag op het middenveld wint, kan het 'thuisspelende' land sneller de aanval zoeken. Nog geen grote kansen gezien in de eerste twintig minuten.
17'
Het toernooi wordt gehouden in Australië en dat is te zien tijdens deze finale. De tribunes kleuren geel en zitten stampvol. Dit betekent dat er ruim tachtigduizend mensen deze wedstrijd kijken in het stadion!
15'
Er ontbreken vandaag drie spelers in de selecties. Zuid-Korea kan vanwege blessures geen beroep doen op Ja-Cheol Koo en Chung-Yong Lee, terwijl Australië het moet stellen zonder Chris Herd.
12'
Het voetbal is heerlijk fel in Sydney, zoals het hoort in een finale van een eindtoernooi. De Koreanen maken het gebrek aan fysieke kracht goed door alle duels voor de volle honderd procent aan te gaan en altijd scherp te zijn op de tweede bal.
9'
En Jedinak profiteert daar bijna van! De middenvelder krijgt de bal over de muur, maar het speeltuig daalt niet snel genoeg en eindigt op het dak van het doel.
8'
Een vrije trap voor Australië op een aardige positie. Mathew Leckie wordt neergelegd op twintig meter van het Koreaanse doel.
6'
Gele kaart voor Ivan Franjić (Australië)
Een vroege gele kaart voor Ivan Franjić, die het shirt van Joo-Ho Park vastpakt aan de linkerkant van de eigen zestien. Hij voorkomt hiermee een Koreaanse kans en dus terecht geel.
3'
Heung-Min Son laat zich meteen zien! De sterspeler van de Koreaanse ploeg trekt op snelheid naar binnen vanaf links, maar op twintig meter stuit Son op Mile Jedinak. Son komt nog tot een schot, maar door het blok van Jedinak komt daar weinig van terecht. Son lijkt de adem even kwijt te zijn na de botsing met Jedinak.
1'
Daar gaan we! De finale van de Azië Cup tussen Zuid-Korea en Australië is begonnen!
1'
De opstellingen
De vertrouwde namen verschijnen bij Australië aan de aftrap. Dit betekent dat er opnieuw plek is voor twee bekenden van de Eredivisie. Trent Sainsbury (PEC Zwolle) speelde tot nu toe nog alles op de Azië Cup en krijgt ook nu weer een kans. Jason Davidson (ex-Heracles Almelo) staat opgesteld als linksback. Tim Cahill is vandaag de spits bij Australië.

Zuid-Korea gooit alle zwaargewichten in de strijd en met Heung-Min Son, Sung-Yueng Ki en Du-Ri Cha beschikt de ploeg over een flinke dosis aan internationale ervaring. Ook de speler die de eerdere wedstrijd tussen Australië en Zuid-Korea op dit toernooi besliste krijgt een basisplaats. Jung-Hyup Lee is met twee doelpunten topscorer van de Koreanen en hoopt nog een doelpunt aan zijn totaal toe te voegen in de finale.
Na 31 wedstrijden is het dan zo ver. De finale van de Azië Cup staat op het programma. Zuid-Korea en Australië staan aan het einde van een schitterend toernooi en dan telt natuurlijk maar één ding: Winnen! Mijn naam is Jos Boesveld en ik doe verslag van dit prachtige affiche. Voor de opstellingen kun je rond de klok van negen hier terecht.

The road to the final
Het is een bijzondere finale, want Zuid-Korea en Australië speelden al tegen elkaar op dit eindtoernooi. In de groepsfase werden de landen bij elkaar ingedeeld in poule A. In de laatste groepswedstrijden stonden Australië en Zuid-Korea tegenover elkaar en de Koreanen wonnen met 1-0. Jung-Hyup Lee zorgde met een doelpunt na een half uur spelen voor de groepswinst van Zuid-Korea. Omdat Australië de twee wedstrijden daarvoor al gewonnen had, was plaatsing al een feit. Het land met Nederlandse inbreng won twee keer ruim in de groepsfase, waardoor zij een beter doelsaldo konden overleggen.

In de knock-outfase kwam Zuid-Korea tegen Oezbekistan te voetballen en Australië moest het opnemen tegen China. Tim Cahill loodste zijn land met twee doelpunten langs de Chinezen, terwijl Zuid-Korea pas in de verlenging af kon rekenen met Oezbekistan. In de halve finale werd er door beide landen met 2-0 gewonnen van respectievelijk Irak en de Verenigde Arabische Emiraten.

Op wie moeten we letten?
Zo’n finale is natuurlijk ontzettend spannend, maar namen als Sung-Ryong Jung, Chang-Su Kim, Alex Wilkinson en Ivan Franjić spreken niet echt tot de verbeelding. Toch staan er vandaag ontzettend interessante spelers op het veld, bij beide landen. Zo is Heung-Min Son de dragende kracht van Zuid-Korea. De aanvaller voetbalt nu zo’n anderhalf seizoen in het shirt van Bayer Leverkusen en Son wordt in zijn eigen land gezien als dé absolute topspeler. Hij kwam dit toernooi vier keer in actie en scoorde daarin twee keer. Son wordt gesteund door enkele spelers met veel ervaring in het buitenland. Sung-Yueng Ki voetbalt op dit moment bij Swansea City en kwam in Engeland tot ruim honderd wedstrijden. Du-Ri Cha maakte in 2002 al furore tijdens het Wereldkampioenschap, gehouden in eigen land. Het leverde de bedrijvige rechtsback een transfer naar de Bundesliga op, waar hij al meer dan honderd wedstrijden speelde.

Bij Australië loopt er voor de liefhebber van Nederlands voetbal genoeg rond. Zo verdedigen Tommy Oar (FC Utrecht) en Trent Sainsbury (PEC Zwolle) hun land aan de oostzijde van de wereld. Sainsbury miste nog geen minuut op het eindtoernooi, Oar kwam tot slechts één invalbeurt. Daarnaast is ook Jason Davidson actief voor zijn nationale elftal. De verdediger kennen wij nog uit zijn tijd bij Heracles Almelo. Davidson voetbalde ruim twee jaar in Almelo en kwam tot vijftig wedstrijden in het shirt van Heracles. Op dit toernooi kwam Davidson drie wedstrijden in actie en wist hij, net als Sainsbury, één keer het net te vinden. Naast de spelers met een Nederlands tintje is het natuurlijk altijd aan te raden om Cahill in de gaten te houden. De routinier komt precies op tijd voor de finale in vorm.

Het wordt dus smikkelen en smullen in de ochtend, want het duel wordt om 10.00 afgewerkt in Sydney. In het ANZ Stadium, waar ruim tachtigduizend mensen in passen, zal de strijd gaan om de schitterende Azië Cup! Heel veel plezier bij dit mooie onderonsje.