RKC Waalwijk
3:2
1 : 0 Torinfos in de Ticker Marc Höcher 15. / Schot met rechts  (Tom Van Hyfte)
2 : 0 Torinfos in de Ticker Wiljan Pluim 30. / Schot met links  (Frank Demouge)
2 : 1 Torinfos in de Ticker Malcolm Esajas 42. / Schot met links  (Arsenio Valpoort)
2 : 2 Torinfos in de Ticker Sandro Calabro 75. / Penalty
3 : 2 Torinfos in de Ticker Nayib Lagouireh 90. / Schot met rechts  (Johan Plat)

90'
Na een heerlijke pot voetbal wint Roda JC in blessuretijd van RKC Waalwijk. Invaller Lagouireh bezorgt de Limburgers met zijn goal de eerste driepunter van dit seizoen.
90'
90'
Calabro krijgt in de allerlaatste seconde nog een kans, maar zijn schot wordt gepakt door Verbist. Direct daarna volgt het laatste fluitsignaal van scheidsrechter Manschot.
90'
Doelpunt voor Roda JC Kerkrade, 3:2 door Nayib Lagouireh
Wat een ontknoping hier! Roda lijkt er toch nog met de winst vandoor te gaan als het inbrengen van Lagouireh een gouden greep blijkt te zijn! Een lange uittrap van Verbist belandt op het hoofd van Plat die de bal verlengt tot bij Lagouireh. De invaller omspeelt Van Dijk daarna koeltjes en schuift de bal in het lege doel. Wat een wedstrijd op deze eerste speeldag van de Jupiler League!
90'
Wissel in bij Roda JC Kerkrade -> Nayib Lagouireh
90'
Wissel uit bij Roda JC Kerkrade -> Marc Höcher
89'
Gele kaart voor Peter Jungschläger (RKC Waalwijk)
Geel voor Jungschläger na een harde sliding op de benen van Van Peppen.
88'
Calabro laat vlak voor tijd na om de wedstrijd in het voordeel van RKC te beslissen. Plotseling staat de aanvaller geheel vrij in het strafschopgebied als alles en iedereen denkt dat hij buitenspel staat. Gelukkig voor de Limburgers is doelman Verbist opnieuw attent en redt hij fraai.
85'
Met nog enkele minuten te gaan, lijken beide elftallen nog op zoek naar een overwinning. RKC doet dit in de slotfase echter wat overtuigender dan Roda, dat natuurlijk ook met een man minder speelt.
81'
Yildirim, pas een kwartier in het veld, moet noodgedwongen naar de kant als gevolg van een blessure aan wat zijn schouder lijkt. Zijn vervanger is Van Arnhem, die zijn debuut maakt voor RKC Waalwijk.
80'
Wissel in bij RKC Waalwijk -> Philippe van Arnhem
80'
Wissel uit bij RKC Waalwijk -> Ismaïl Yildirim
79'
De invaller laat zich gelijk zien! Een voorzet van Van Peppen belandt bij Plat, maar hij werkt de voorzet naast het doel. Dat zou een invalbeurt zijn geweest zeg!
78'
Wissel in bij Roda JC Kerkrade -> Johan Plat
78'
Wissel uit bij Roda JC Kerkrade -> Frank Demouge
77'
Het publiek in het Parkstad Limburg Stadion is woest omdat zij ervan overtuigd zijn dat Anderson hands maakt. Een strafschop volgt er echter niet.
75'
Doelpunt voor RKC Waalwijk, 2:2 door Sandro Calabro
Duits gaat vanavond niet nogmaals achter de bal staan en laat het over aan Calabro. Die schiet het leder beheerst door het midden en trekt de stand weer gelijk!
74'
Weer een strafschop voor RKC! Yildirim wil Letschert uitkappen in het zestienmetergebied, maar wordt onderuit gehaald door laatstgenoemde. Een strafschop is het gevolg!
74'
Gele kaart voor Timo Letschert (Roda JC Kerkrade)
73'
RKC heeft nog een kleine twintig minuten om minimaal een punt aan dit duel met Roda over te houden. Tot dusver is de ploeg echter pas eenmaal echt gevaarlijk geweest via Anderson. De mannen van trainer Koopman zullen met was beters moeten komen om de ervaren verdediging van Roda te verschalken.
69'
Gele kaart voor Wiljan Pluim (Roda JC Kerkrade)
Ook Pluim ontvang nu geel als hij de net ingevallen Yildirim de benen onder het lijf vandaan tikt.
66'
Wissel in bij RKC Waalwijk -> Ismaïl Yildirim
66'
Wissel uit bij RKC Waalwijk -> Arsenio Valpoort
64'
Gele kaart voor Kenny Anderson (RKC Waalwijk)
Na zijn mislukte kopbal gaat Anderson door op doelman Verbist wat hem op een boeking komt te staan.
64'
Een gigantische mogelijkheid nu voor Anderson! Coster heeft vanaf links een prima voorzet in huis op Anderson, maar vanuit geheel vrijstaande positie raakt laatstgenoemde de bal maar half met zijn hoofd. Doelman Verbist kan de kopbal daardoor vrij eenvoudig vangen.
62'
Deze fase in de wedstrijd kent weinig hoogtepunten. Het spektakel dat de eerste helft soms kenmerkte, is momenteel ver te zoeken. Het publiek in Kerkrade vermaakt zich desondanks prima.
57'
Bijna is daar een tweede treffer van Höcher! De aanvaller haalt met links fraai uit en zet Van Dijk daarmee aan het werk. De doelman van RKC heeft veel moeite met het schot en laat de bal bijna over de lijn glippen. Daar ontsnapt Van Dijk!
56'
Het spel ligt even stil als doelpuntenmaker Pluim geblesseerd op de grond ligt. De middenvelder moet even naar de kant, maar het lijkt erop dat hij verder kan.
54'
Esajas mag een vrije trap nemen, maar weet met zijn inzet Verbist niet te verschalken. De doelman pakt het lage schot eenvoudig en toont vanavond aan een prima doelman te zijn voor Roda JC.
53'
Gele kaart voor Crescendo van Berkel (Roda JC Kerkrade)
Het eerste geel voor de wedstrijd is voor Van Berkel nadat hij hard inkomt bij Calabro.
50'
Een gevaarlijk moment voor het doel van Roda JC. Esajas haalt de achterlijn, houdt de bal knap binnen en geeft een strakke voorzet in het Limburgse strafschopgebied. Echter, niemand weet tegen die voorzet aan te lopen en zo levert de goede actie van Esajas niets op.
47'
De bal rolt weer in Kerkrade als de thuisploeg heeft afgetrapt. Er is eenmaal gewisseld aan Roda-zijde: Van Berkel vervangt Jacobs. RKC begint ongewijzigd aan de tweede helft.
46'
Wissel in bij Roda JC Kerkrade -> Crescendo van Berkel
46'
Wissel uit bij Roda JC Kerkrade -> Brian Jacobs
46'
45'
Na een zeer aangename eerste helft, heeft het rustsignaal geklonken in Kerkrade. Na rust gaan we zien wie er vanavond in het Parkstad Limburg Stadion met de punten aan de haal gaat!
45'
45'
Het is bijna rust en deze wedstrijd is nog geenszins beslist. Het spel van RKC is niet om je vingers bij af te likken, maar de ploeg staat slechts een doelpunt achter en speelt natuurlijk tegen tien man van Roda. Gooit Roda na rust de boel op slot of hopen ze toch op een derde treffer?
42'
Doelpunt voor RKC Waalwijk, 2:1 door Malcolm Esajas
Daar is de aansluitingstreffer voor RKC! Een variant bij een hoekschop verrast de verdediging van Roda: de korte corner komt bij de inlopende en geheel vrijstaande Esajas terecht. De aanvaller haalt daarna van binnen het strafschopgebied fraai uit en maakt de eerste Waalwijkse treffer van dit seizoen. En wat een belangrijke voor zijn ploeg, zo vlak voor rust!
38'
Na een vlotte aanval kan Esajas uithalen vanaf de rand van het strafschopgebied. De aanvaller raakt de bal echter niet goed waardoor zijn inzet hoog over zeilt.
37'
Ondanks de verdubbelde voorsprong van Roda staat de Limburgers vermoedelijk nog een zware avond te wachten. Want ondanks de treffer van Pluim, voetbalt de thuisploeg het restant van deze wedstrijd wel met een man minder.
34'
Wat een minuut in deze wedstrijd. Eerst krijgt Ramos rood nadat hij met zijn hand een inzet van Esajas uit het doel slaat. De toegekende penalty wordt vervolgend genomen door Duits en gekeerd door Verbist. Ook de rebound van Valpoort wordt gestopt door Verbist. De doelman van Roda schiet de bal daarna snel naar voren, wat resulteert in het doelpunt van Pluim. Die minuut zullen ze hier in Limburg niet snel vergeten!
30'
Doelpunt voor Roda JC Kerkrade, 2:0 door Wiljan Pluim
Wat een sensatatie in Kerkrade! Nadat Verbist de strafschop van Duits heeft tegengehouden, is Roda er aan de andere kant snel uit. Een afvallende bal valt voor de voeten van Pluim. Die bedenkt zich niet en haalt met links uit in de korte hoek. Van Dijk gaat gestrekt, maar kan niet meer bij de lage inzet van Pluim en zo staat het 2-0!
30'
Penalty gemist door Sander Duits, RKC Waalwijk
29'
Rode kaart voor Guy Ramos (Roda JC Kerkrade)
29'
Na hands van Ramos krijgt de verdediger rood en RKC een penalty!
28'
Na de goal van Höcher is de wedstrijd meer in evenwicht gekomen. RKC komt beter in de wedstrijd en zoekt nu regelmatig de aanval. Echt gevaarlijke momenten levert het nog niet op.
24'
Na drie aantrekkelijke minuten in de wedstrijd met kansen over en weer is de figuurlijke storm in het Parkstad Limburg Stadion weer gaan liggen.
20'
Aan de andere kant zorgt ook Calabro voor gevaar. De verdediging van Roda staat niet op te letten en de spits van RKC profiteert daarvan. Zijn schot verdwijnt over de Limburgse goal.
19'
Opnieuw is Roda gevaarlijk! Een lange bal van achteruit gaat richting Demouge die wil scoren. Van Dijk komt attent ver uit zijn goal en maakt een einde aan het gevaar.
19'
Jacobs nu met een grote kans voor Roda. Een voorzet van Höcher wordt nog bij de tweede paal weggekopt, maar als gevolg daarvan krijgt Jacobs de kans om uit te halen. Zijn schot verdwijnt echter in het zijnet.
18'
Na slordig balbezit van Höcher kan RKC er plotsklaps snel met de bal vandoor. Via Anderson krijgt Calabro een kans waaruit hij op de paal schiet. Hij doet dit echter vanuit buitenspelpositie.
15'
Doelpunt voor Roda JC Kerkrade, 1:0 door Marc Höcher
Daar is het eerste doelpunt ooit van Roda in de Jupiler League en het is gescoord door Höcher. Na een goedlopende aanval komt de bal in het strafschopgebied terecht bij Höcher. Hij kapt knap zowel Martina als Van Dijk uit en schuift de bal vervolgens beheerst in het lege doel. Knappe goal van de uitblinker van deze wedstrijd tot dusver!
13'
Ook in Kerkrade wordt vanavond het 'spuitbusje' van de scheidsrechter geïntroduceerd. Het spuiten van de lijnen, dat als gevolg van het WK in Brazilië naar Nederland over waaide, zorgt voor gejuich vanaf de tribunes.
12'
De openingsfase is duidelijk voor de thuisploeg. Roda zit er kort op als RKC de bal heeft en zoekt zelf continu de aanval waar mogelijk. Levert dit spelbeeld ook al snel een doelpunt op voor de Limburgers?
8'
Höcher zorgt in de openingsminuten voor het meeste gevaar namens Roda JC. Ditmaal valt een afvallende bal voor zijn voeten en schiet hij een kleine meter naast. Ook enkele voorzetten van de aanvaller hebben al voor het nodige gevaar gezorgd in het zestienmetergebied van RKC Waalwijk.
6'
Van Hyfte staat geen buitenspel, waar de verdediging van RKC wel denkt aan buitenspel. Gelukkig voor de Waalwijkers is Van Dijk attent en pakt hij de bal voordat Van Hyfte kan scoren.
5'
De meest trouwe fans van Roda JC zijn ook dit seizoen weer aanwezig bij hun club. Vanavond zijn dat er zo'n kleine 8000. Het zal even wennen zijn voor hen: zij zagen Roda nog nooit acteren in de Jupiler League.
2'
Op het allerlaatste moment vond er een wijziging plaats in de opstelling van RKC. Frank van Mosselveld viel in de voorbereiding geblesseerd uit en is vervangen door Derwin Martina.
1'
Het Jupiler League seizoen 2014-2015 is begonnen! RKC Waalwijk heeft afgetrapt. Wie wint deze eerste confrontatie der degradanten? We gaan het nu zien!
1'

Goedenavond en welkom op deze vrijdagavond waarop de Nederlandse voetbalcompetitie na een spectaculair WK en een welverdiende vakantie weer begint. In de Eredivisie trappen PEC Zwolle en FC Utrecht vanavond af, maar hier draait het vandaag om de start van de Jupiler League, want ook die competitie staat op het punt van beginnen. En hoe! Gelijk staat er een kraker van jewelste op het programma. In het Parkstad Limburg Stadion treft Roda JC het Brabantse RKC Waalwijk. Beide ploegen degradeerden afgelopen seizoen uit de Eredivisie en voor met name Roda JC telt nu niets minder dan het kampioenschap in de Jupiler League. En de strijd om het kampioenschap lijkt dit jaar spannender dan ooit want met ‘grote namen’ als NEC, Roda JC, RKC Waalwijk, Sparta Rotterdam en De Graafschap lijkt er geen gedoodverfde kampioenskandidaat te zijn. Seizoen 2014-2015 begint dus al gelijk goed met het duel tussen Roda JC en RKC. Deze wedstrijd begint vanavond om 20.00 en wordt geleid door scheidsrechter Jeroen Manschot. Mijn naam is Roel Egberts en ik doe live voor u verslag van de kraker tussen beide degradanten.

Roda JC
Het afgelopen voetbalseizoen verliep voor Roda JC desastreus met als gevolg dat de ploeg eindigde op de achttiende plaats en dus rechtstreeks degradeerde naar de Jupiler League. Een 1-0 overwinning op bezoek bij Go Ahead Eagles bleek op de slotdag niet voldoende om rechtstreekse degradatie te voorkomen omdat NEC op datzelfde moment een punt meenam uit de Amsterdam Arena. Het zorgde ervoor dat de Limburgse ploeg voor het eerst in haar bestaan degradeerde en dat er dit seizoen geen enkele ploeg uit Limburg in de Eredivisie actief is. De doelstelling van de club is dan ook duidelijk: zo snel mogelijk terugkeren op het hoogste niveau. Om dat te bewerkstelligen is er veel veranderd bij de club. Zo staat er tegenwoordig met René Trost een oude bekende voor de groep, zijn er veertien spelers vertrokken en zijn er acht nieuwe spelers naar Roda gekomen. Ook ligt er in het Parkstad Limburg Stadion tegenwoordig kunstgras, al waren de plannen voor dit kunstgras er al voordat de degradatie een feit was. Over de voorbereiding van zijn ploeg was Trost tevreden. “We hebben prima overwinningen op Volendam, Excelsior en Helmond Sport geboekt en het groepsgevoel wordt steeds sterker”, aldus Trost. Over de doelstelling van zijn elftal zei de coach gisteren het volgende: “Natuurlijk willen we dit seizoen kampioen worden en promoveren. Daar zullen we alles aan doen. Maar mijn ervaring in de Jupiler League is dat zoiets niet zomaar gebeurt. Door goed te presteren willen we deze jaargang het plezier terugvinden. Te beginnen met de wedstrijd van vrijdag tegen RKC Waalwijk.”

RKC Waalwijk eindigde vorig seizoen op de zestiende plek in de Eredivisie en werd zo gedwongen om zich via de play-offs te verzekeren van nog een seizoen Eredivisie. De eerste horde op weg naar lijfsbehoud in die play-offs was De Graafschap. RKC won, maar met pijn en moeite en plaatste zich zo voor de finale van de play-offs. In die finale werd er echter over twee duels verloren van Excelsior waardoor dit seizoen de Jupiler League wacht voor de Waalwijkers. Als gevolg van de degradatie is RKC er financieel flink op achteruit gegaan. Gevolg: bijna de gehele selectie is vertrokken en veel geld voor versterkingen is er dus niet. Zo duidelijk als Roda JC zichzelf ten doel stelt om kampioen te worden, zo anders is de situatie bij de club uit Waalwijk. “Ik zou voor gek worden verklaard als ik zou zeggen dat we voor de titel gaan”, zo zei Martin Koopman, de nieuwe trainer bij RKC. Voor het aankomende seizoen is het behalen van de play-offs dan ook de doelstelling. Aanvoerder Sander Duits is voorlopig één van de weinigen die niet is vertrokken. Of hij ook daadwerkelijk blijft, is echter maar de vraag. De middenvelder wil zelf graag vertrekken, maar geïnteresseerde clubs blijken er voorlopig niet te zijn. De selectie van RKC, zonder de langgeblesseerde Imad Najah, zal overigens met vertrouwen afreizen naar Kerkrade. Afgelopen seizoen wonnen de Waalwijkers daar immers met 1-0 dankzij een doelpunt van de vertrokken Romeo Castelen. Voor de opstellingen van beide elftallen kunt u hier terecht.