08.08.2014 21:56

Tien man Roda in extremis langs RKC

Tom van Hyfte (links) van Roda JC is invaller Nayib Lagouireh erg dankbaar na zijn winnende treffer in blessuretijd tegen RKC Waalwijk (8-8-2014)

Nog geen twee minuten nadat Nayib Lagouireh in het veld was gebracht, besliste de invaller vrijdagavond het spectaculaire duel tussen Roda JC en RKC Waalwijk in het voordeel van de Limburgers: 3-2. Hij bezorgde daarmee zijn ploeg de eerste drie punten in de Jupiler League ooit.

De eerste helft in het Parkstad Limburg Stadion was allesbehalve saai: er vielen drie doelpunten en een rode kaart. In de openingsminuten was de thuisploeg het meest dreigend, met name via Marc Höcher. Het was dan ook geen verrassing toen hij na een kwartier voetballen de score opende. Na een vloeiende aanval van Roda kwam de aanvaller plotsklaps in kansrijke positie voor het Waalwijkse doel. Nadat hij verdediger Derwin Martina en doelman Arjan van Dijk het bos in stuurde, schoot hij de bal beheerst in het doel. Na de goal van Höcher kwam het spel meer in evenwicht en volgden er aan beide zijden kansen. Dit spelbeeld hield aan tot aan de dertigste minuut.

Na een half uur volgde er namelijk spektakel in Kerkrade. Eerst kreeg RKC een strafschop toegekend en Guy Ramos een rode kaart nadat hij een inzet van Malcolm Esajas met zijn hand uit het doel sloeg. De penalty werd genomen door aanvoerder Sander Duits, maar Roda-doelman Bram Verbist, die debuteerde bij Roda JC, stopte zijn strafschop. Ook de rebound van Arsenio Valpoort was een prooi voor Verbist waarna hij de bal snel naar voren schoot. Daar belandde de bal ineens voor de voeten van Wiljan Pluim die op de rand van het strafschopgebied op de afvallende bal stond te wachten. Toen hij het leder daadwerkelijk kreeg, bedacht hij zich niet en schoot met links laag in de korte hoek.

RKC ging na de treffer van Pluim op zoek naar de aansluitingstreffer tegen de tien man van Roda. Vlak voor rust viel het doelpunt voor de bezoekers, waarna de spanning in de wedstrijd weer helemaal terug was. De goal werd gemaakt door Esajas en dat was een fraaie. De debutant kreeg de bal na een kort genomen hoekschop en schoot daarna hard in het doel. De wedstrijd was bij rust nog bij lange na niet beslist en de tweede helft beloofde spannend te worden.

Spannend was de tweede helft voor de fans van Roda en RKC waarschijnlijk wel, maar zo vermakelijk als tijdens de eerste helft was het na de hervatting lange tijd niet. Tot aan een kwartier voor tijd probeerden de Waalwijkers de gelijkmaker wel te maken, maar gevaarlijk werd de ploeg nauwelijks. De grootste kans was voor Kenny Anderson, maar vanuit geheel vrijstaande positie mislukte zijn kopbal van dichtbij volledig. Toch viel de 2-2 en dit was met name te danken aan Timo Letschert. De verdediger haalde in zijn eigen zestienmetergebied invaller Ismaïl Yildirim onderuit en scheidsrechter Jeroen Manschot floot gedecideerd voor de tweede maal naar de stip. Ditmaal ging niet Duits, maar Sandro Calabro achter de bal staan en hij schoot wel raak.

De wedstrijd leek daarna lange tijd in een gelijkspel te eindigen. Echter, een gouden wissel van Roda-trainer René Trost bezorgde zijn club alsnog de volle buit. Bij aanvang van de blessuretijd bracht Trost Nayib Lagouireh in het veld en nog geen twee minuten later maakte diezelfde Lagouireh de winnende. Een lange bal van doelman Verbist belandde op het hoofd van Johan Plat die de uittrap verlengde tot bij Lagouireh. Hij kapte vervolgens Van Dijk uit en schoof het leder in het lege doel. De eerste drie punten in de Jupiler League voor Roda JC waren daarmee een feit. RKC droop teleurgesteld van het veld, want het had deze nederlaag puur aan zichzelf te danken.