sc Heerenveen
3:1
1 : 0 Torinfos in de Ticker Jukka Raitala 3. / Eigen goal
2 : 0 Torinfos in de Ticker Leandro Bacuna 42. / Penalty
2 : 1 Torinfos in de Ticker Lukáš Mareček 70. / Schot met rechts  (Filip Đuričić)
3 : 1 Torinfos in de Ticker Michael de Leeuw 87. / Omhaal

90'
Samenvatting:
FC Groningen heeft de thuiswedstrijd tegen SC Heerenveen met 3-1 weten te winnen. Groningen was bijna de gehele wedstrijd de bovenliggende partij en had dus het meeste recht op de 3 punten. Na een 2-0 voorsprong met rust door doelpunten van Raitala (eigen doelpunt) en Bacuna, kwam Heerenveen in de 70e minuut op 2-1 dankzij een doelpunt van Mareček. In de 87e minuut bepaalde De Leeuw met een mooi doelpunt de eindstand. Groningen wint dus verdiend met 3-1 van Heerenveen.
90'
90'
Druk van Groningen in de slotfase maar er volgt tot nu toe geen vierde doelpunt. Zo werd een schot van Kirm geblokt.
90'
Uth is vlak na het doelpunt van Groningen in het veld gekomen maar het is me nog niet duidelijk wie er uit is gegaan bij Heerenveen.
90'
Er komt 5 minuten blessuretijd bij maar de supporters van FC Groningen kunnen hun feestje alvast vieren want de wedstrijd lijkt beslist.
89'
Wissel in bij FC Groningen -> Filip Kostić
89'
Wissel uit bij FC Groningen -> David Texeira
87'
Wissel in bij SC Heerenveen -> Mark Uth
87'
Wissel uit bij SC Heerenveen -> Jukka Raitala
87'
Doelpunt voor FC Groningen, 3:1 door Michael de Leeuw
Na een corner kan Heerenveen de bal niet goed wegwerken. De bal belandt bij De Leeuw die met een mooie halve omhaal binnenschiet. Nordfeldt was kansloos op die harde inzet van dichtbij van De Leeuw. Het is alweer zijn 9e doelpunt dit seizoen.
85'
Wissel in bij FC Groningen -> Tim Sparv
85'
Wissel uit bij FC Groningen -> Mitchell Schet
84'
Gele kaart voor Arnold Kruiswijk (SC Heerenveen)
Kruiswijk houdt zijn tegenstander vast en krijgt van Wegereef een gele kaart.
83'
Een schot van El Ghanassi wordt geblokt waardoor FC Groningen even onder de druk van SC Heerenveen uit kan komen.
81'
Wissel in bij FC Groningen -> Oluwafemi Ajilore
81'
Wissel uit bij FC Groningen -> Rasmus Lindgren
80'
Druk van Heerenveen nu, maar het levert nog geen grote kansen op voor de Friezen.
77'
El Ghanassi schiet vanaf de rand van het strafschopgebied. Zijn schot mist kracht en kan makkelijk worden gepakt door Bizot.
76'
Na de aansluitingstreffer van SC Heerenveen is de ploeg een stuk beter gaan voetballen. Het gelooft weer in een resultaat en probeert zoveel mogelijk de aanval te zoeken.
75'
Lindgren ontsnapt aan een tweede gele kaart nadat hij Van la Parra onderuit schoffelt. Die doet vervolgens alsof zijn been is gebroken.
71'
Goede mogelijkheid voor Finnbogason maar zijn schot vliegt maar net over de goal van Bizot.
70'
Doelpunt voor SC Heerenveen, 2:1 door Lukáš Mareček
Doelpunt door Mareček! Kwakman kan een voorzet niet goed wegwerken waarna de bal bij Đuričić belandt. Hij legt de bal goed klaar voor Mareček die vervolgens hard raak schiet. Twee spelers van Groningen op de doellijn kunnen de bal niet meer stoppen.
69'
Gele kaart voor Lorenzo Burnet (FC Groningen)
Burnet komt hard van achteren in bij Van la Parra en krijgt geel.
68'
Van den Berg wordt door Heerenveen-trainer Van Basten naar de kant gehaald voordat hij zijn tweede gele kaart krijgt.
67'
Wissel in bij SC Heerenveen -> Rajiv van la Parra
67'
Wissel uit bij SC Heerenveen -> Joey van den Berg
66'
Goede kopbal van De Leeuw. Na doorkoppen van Texeira uit een ingooi, wint De Leeuw het kopduel. Nordfeldt maakt een goede redding en voorkomt daarmee een doelpunt.
64'
Een schot van Texeira wordt geblokt door een Groningen-verdediger. Uit de corner die volgt, kopt Texeira maar net naast. Een goede harde kopbal van de spits van FC Groningen. Helaas voor hem levert het geen doelpunt op.
63'
Grote mogelijkheid voor Schet. Na een goede actie van Magnasco bezorgt hij de bal bij Texeira. Die neemt de bal niet goed aan maar weet de bal wel met een mooi hakje bij Schet te bezorgen. Die kan vanaf 5 meter vrij uithalen. Zijn schot vliegt echter hoog over. Daar had Schet meer mee moeten doen.
61'
Na een scrimmage voor het Heerenveen-doel kan Nordfeldt de bal oprapen. Onder meer De Leeuw en Kwakman zorgden daar voor gevaar.
59'
Van den Berg moet oppassen dat hij geen tweede gele kaart krijgt. Hij maakt enkele overtredingen terwijl hij al op scherp staat en van geluk mag spreken dat hij bij het veroorzaken van de penalty al geen tweede gele kaart kreeg.
57'
Harde vrije trap van Kums van grote afstand, zo'n 35 meter, wordt door Bizot met zijn vuisten uit de goal geslagen. Het schot was hard maar zeilde niet richting een kruising.
56'
Gele kaart voor Virgil van Dijk (FC Groningen)
Van Dijk krijgt geel na een harde sliding op Đuričić. Dat betekent dat hij geschorst is voor de volgende wedstrijd van Groningen.
54'
Nadat Magnasco weer opkomt aan de rechterkant wordt hij omver gelopen door Raitala die ontsnapt aan een kaart want Wegereef houdt het bij een praatje.
54'
De sfeer in de Euroborg is vandaag prima. Niet heel gek natuurlijk met een 2-0 voorsprong voor de thuisploeg.
50'
Gele kaart voor Rasmus Lindgren (FC Groningen)
Lindgren komt met twee benen inglijden op een Groningen-speler en krijgt daarvoor terecht een gele kaart van Wegereef.
49'
Na bijna 50 minuten voetballen de eerste twee corners voor SC Heerenveen. Beiden leveren echter geen gevaar op voor het Groningen-doel.
46'
Geen wissels in de rust. Eens kijken of Heerenveen de spanning in de wedstrijd terug kan brengen. Dan zal het wel beter moeten spelen dan voor rust.
46'
45'
Na 45 minuten voetballen staat het 2-0 voor de thuisploeg. FC Groningen begon fel en was gedurende de hele eerste helft de bovenliggende partij. Dit resulteerde al in de 3e minuut in een doelpunt. Heerenveen-speler Raitala schoot de bal in het eigen doel in een poging de bal weg te werken. Nadat Texeira een grote kans miste, kwam Groningen in de 42e minuut alsnog op 2-0. Van den Berg maakte een domme overtreding op Bacuna die de strafschop vervolgens zelf onberispelijk binnen schoot. Ruststand 2-0.
45'
45'
Na een overtreding van Kruiswijk op Bacuna krijgt FC Groningen een vrije trap op de rand van de zestien. Een mooie plek voor een vrije trap. De poging van Kwakman richting de kruising wordt stijlvol uit het doel geslagen door Nordfeldt.
45'
Grote kansen voor De Leeuw en Texeira. Na goed opkomen van Magnasco is de aanname van De Leeuw niet goed. De bal springt van zijn voet waarna hij moeite heeft met inschieten. Nordfeldt kan de bal daarom stoppen. De bal belandt daarna bij Texeira die hoog overschiet in vrije positie.
42'
Doelpunt voor FC Groningen, 2:0 door Leandro Bacuna
Nadat Van den Berg pootje haakt in de zestien bij Bacuna krijgt Groningen een strafschop. Bacuna gaat zelf achter de bal staan en schiet de bal overtuigend binnen in de rechter bovenhoek. Na deze domme actie van Van den Berg staat Groningen dus ruim voor na ruim 40 minuten spelen. Van den Berg mag trouwens nog blij zijn dat hij geen tweede gele kaart krijgt.
41'
Strafschop voor Groningen!
40'
Gele kaart voor Joey van den Berg (SC Heerenveen)
Van den Berg gaat hard door op Kirm en krijgt geel.
39'
Doelpunt van De Leeuw wordt afgekeurd vanwege buitenspel! Na een goede voorzet van Kirm staat De Leeuw inderdaad ruim buitenspel en dus wordt zijn doelpunt terecht afgekeurd.
38'
Van den Berg wordt door Wegereef toegesproken. Hij moet iets minder fel de duels aan gaan volgens de scheidsrechter.
34'
Schet dolt zijn tegenstander en schiet op goal. Het schot is niet best en vliegt meters naast. Goede actie en een slecht schot.
30'
El Ghanassi levert een prima pass af op Van Anholt. Na een slechte aanname, volgt een goede actie en schiet Van Anholt op goal. Hij raakt de bal echter niet goed en het schot vliegt hoog over.
29'
Gele kaart voor Jeffrey Gouweleeuw (SC Heerenveen)
De verdediger van Heerenveen krijgt geel na opmerkingen aan het adres van Wegereef.
29'
Wegereef heeft moeite om de wedstrijd onder controle te houden na onenigheden tussen verschillende spelers.
27'
Fluitconcerten van het Groningen-publiek nadat Heerenveen door voetbalt als De Leeuw op het veld blijft liggen na een duel.
26'
Een schot van Texeira wordt geblokt door een oplettende Heerenveen-verdediger.
23'
Gigantische mogelijkheid voor Texeira. Na een prima voorzet kan de spits vrij inschieten op 5 meter van Nordfeldt. Hij raakt de bal echter niet goed waarna Nordfeldt de bal makkelijk kan pakken.
18'
De Roon heeft teveel last van zijn blessure en wordt vervangen door Mareček. Een tegenvaller voor SC Heerenveen.
18'
Wissel in bij SC Heerenveen -> Lukáš Mareček
18'
Wissel uit bij SC Heerenveen -> Marten de Roon
18'
Prima voorzet van Magnasco. Kums kan de bal maar net achter de achterlijn koppen. De corner levert voor Groningen niets op.
15'
De Roon zit even op het veld en wordt behandeld aan een liesblessure. Vooralsnog lijkt het erop dat hij gewoon verder kan spelen.
12'
Erg optimistisch schot van Schet die vanaf ongeveer 35 meter op doel schiet. Zijn poging vliegt ongevaarlijk langs de paal.
11'
Rechtsback Magnasco krijgt telkens veel ruimte van Heerenveen om aan die rechterkant op te komen. Heerenveen zal wat moeten bedenken om dit aan te pakken.
9'
Voorzet van Schet kan makkelijk worden gevangen door Nordfeldt.
8'
Overtreding van Lindgren. Wegereef roept de middenvelder van Groningen even bij zich en besluit geen kaart te trekken. Maar het tekent de felheid waarmee Groningen aan deze wedstrijd begint.
5'
Kirm schiet van dichtbij op het doel van Heerenveen na een prima voorzet van Magnasco. Nordfeldt kan maar net met de voet redden. Groningen begint dus erg goed aan de noordelijke derby.
3'
Doelpunt voor FC Groningen, 1:0 door Jukka Raitala (eigen doelpunt)
Een vroege openingsgoal! Na een prima pass van De Leeuw kan Kirm doorlopen richting het doel van Heerenveen. Zijn voorzet wordt aangeraakt waarna Raitala de bal in het eigen doel schiet in een poging om de bal weg te werken. Een goed begin dus van FC Groningen!
1'
Spits Finnbogason lost het eerste schot van de wedstrijd. Van een meter of 25 afstand schiet hij twee meter naast het doel. Een ongevaarlijk schot.
1'
Scheidsrechter Wegereef heeft gefloten voor het begin van de wedstrijd. FC Groningen heeft afgetrapt.
1'
Goedemiddag en welkom bij de wedstrijd tussen SC Heerenveen en FC Groningen die zal starten om half 3. Mijn naam is Roel Egberts en ik zal vandaag voor u verslag doen van deze wedstrijd.

Het verschil op de ranglijst tussen beide middenmoters is slechts 5 punten dus het belooft vanmiddag een spannende wedstrijd te worden. De wedstrijd krijgt nog eens een extra lading omdat het natuurlijk de derby tussen de beide noordelijke Nederlandse clubs is. Heerenveen bezit momenteel de 7e plaats met 38 punten en speelt dus volop mee om de plekken die recht geven op deelname aan de play-offs voor Europees voetbal. Ook Groningen doet nog mee in deze strijd. Het staat nu 11e met 33 punten en kan bij winst dus dichterbij Heerenveen kruipen.

Bij FC Groningen ontbreken vandaag de geblesseerden Zeefuik en Bakker. Daarnaast is Bos ziek en is middenvelder Kieftenbeld geschorst. De spit is daarom vandaag de Zuid-Amerikaanse Texeira die twee keer scoorde in de afgelopen twee wedstrijden. Het middenveld zal bij Groningen bestaan uit Sparv, Lindgren en De Leeuw. Bij SC Heerenveen is De Ridder geblesseerd. Daarnaast is Zomer niet meegereisd naar Groningen en daarom zit de niet-wedstrijdfitte Otigba op de bank. Zomer is gisteren namelijk vader geworden van een dochter. Heerenveen begint vandaag in dezelfde opstelling als waarmee vorige week Feyenoord met 2-0 werd verslagen.

De wedstrijd eerder dit seizoen in Heerenveen werd met ruime cijfers gewonnen door de thuisploeg. SC Heerenveen won met 3-0 dankzij twee doelpunten van Van la Parra en een goal van Finnbogason, de topscorer van de Friezen. De wedstrijd van vorig seizoen in Groningen wist Heerenveen ook te winnen. De Friezen wisten de uitwedstrijd destijds met 1-3 te winnen.

SC Heerenveen zal vandaag gesteund worden door ruim 1000 meegereisde supporters. Zij zullen hoopvol naar Groningen zijn vertrokken want hun ploeg wist al 5 wedstrijden op rij te winnen.
Nog tien minuten en dan zal de Derby van het Noorden in een nagenoeg uitverkochte Euroborg losbarsten.

Concurrent voor Europees voetbal ADO Den Haag heeft zojuist met 1-0 verloren van FC Utrecht. Bij winst kan Groningen vandaag op een gelijk aantal punten komen met ADO. Heerenveen kan bij winst 5 punten loskomen van de Hagenezen. Wat de uitslag zal worden bij de wedstrijd tussen Groningen en Heerenveen gaan we nu bekijken want de wedstrijd gaat beginnen!