18:45 uur
sc Heerenveen
1:5
0 : 1 Torinfos in de Ticker Bilal Başaçıkoğlu 12. / Schot met rechts
0 : 2 Torinfos in de Ticker Hakim Ziyech 20. / Schot met links  (Alfreð Finnbogason)
1 : 2 Torinfos in de Ticker Aron Jóhannsson 40. / Schot met rechts  (Maarten Martens)
1 : 3 Torinfos in de Ticker Luciano Slagveer 45. / Schot met rechts  (Alfreð Finnbogason)
1 : 4 Torinfos in de Ticker Alfreð Finnbogason 69. / Schot met rechts  (Hakim Ziyech)
1 : 5 Torinfos in de Ticker Hakim Ziyech 73. / Schot met links  (Bilal Başaçıkoğlu)

90'
Samenvatting

In de tweede helft gebeurde weinig. Het spelbeeld bleef hetzelfde en Heerenveen kwam nog tweemaal tot scoren, maar hadden er wel tien kunnen maken. Hakim Ziyech was met twee doelpunten en één assist de man van de wedstrijd. AZ speelde matig en verloor terecht met ruime cijfers.
90'
86'
Van Basten heeft nog een keer gewisseld. Magnus Eikrem heeft het veld verlaten. Joeri de Kamps is zijn vervanger.
85'
Wissel in bij sc Heerenveen -> Joeri de Kamps
85'
Wissel uit bij sc Heerenveen -> Magnus Eikrem
84'
Nog een paar minuten te spelen in Alkmaar. Het lijkt erop dat beide teams het wel goed vinden zo.
81'
Oef! Hier had AZ moeten scoren. Een lange bal van Gouweleeuw komt op het hoofd terecht van Jóhannsson. Gudelj kan vervolgens uithalen, maar op het laatste moment wordt zijn schot geblokt. Hier zat meer in!
78'
Twee doelpunten en één assists. Ziyech speelt wederom een puike partij. Klasbak!
77'
Weer een aardige kans voor Heerenveen. Başaçikoğlu gaat weer eens voor eigen succes, maar stuit op Esteban.
75'
Wat een wanprestatie van AZ vanavond. Blom doet er goed aan om na negentig minuten spelen af te fluiten.
73'
Doelpunt voor sc Heerenveen, 1:5 door Hakim Ziyech
Heerenveen komt weer tot scoren, wederom uit een counter. Başaçikoğlu geeft de bal aan Ziyech, die op de rand van de zestien meter staat te wachten. De middenvelder plaatst de bal vervolgens met zijn linkerbeen in de linkerhoek. Esteban is kansloos: 1-5.
69'
Doelpunt voor sc Heerenveen, 1:4 door Alfreð Finnbogason
De wedstrijd is gespeeld. Heerenveen scoort uit een messcherpe counter. Het is Ziyech die uiteindelijk Finnbogason weet te vinden. Het schot van de spits wordt aangeraakt, waardoor Esteban geen schijn van kans heeft: 1-4.
66'
Advocaat is uitgewisseld. De zwak spelende Martens heeft het veld verlaten, zijn vervanger is Denni Avdić.
65'
Wissel in bij AZ Alkmaar -> Denni Avdić
65'
Wissel uit bij AZ Alkmaar -> Maarten Martens
65'
Başaçikoğlu speelt met oogkleppen op. Ziyech lanceert de aanvaller, die vervolgens geen oog heeft voor zijn medespelers en voor eigen succes gaat. Esteban brengt vrij gemakkelijk redding.
62'
Wat een kans! Heerenveen moet op 1-4 komen, maar stuit tweemaal op Esteban. Başaçikoğlu schiet vanuit de rechterkant, waarna de bal voor de voeten terecht komt van Finnbogason. De spits krijgt een niet te missen kans, maar wederom kan Esteban redding brengen.
62'
Dubbele wissel bij Heerenveen. Rajiv van la Parra komt in de plaats van Slagveer. Arnold Kruiswijk valt geblesseerd uit en in zijn plaats komt Ramon Zomer.
61'
Wissel in bij sc Heerenveen -> Ramon Zomer
61'
Wissel uit bij sc Heerenveen -> Arnold Kruiswijk
61'
Wissel in bij sc Heerenveen -> Rajiv van la Parra
61'
Wissel uit bij sc Heerenveen -> Luciano Slagveer
59'
Ook de tweede helft begint zonder spektakel, hopelijk wordt het gauw beter.
56'
Weer een mogelijkheid voor AZ. Christian Kum glijdt weg, waardoor Beerens kan schieten. Nordfeldt brengt redding.
53'
Gele kaart voor Pele van Anholt (sc Heerenveen)
Van Anholt krijgt de gele kaart wegens tijdrekken, onnodig.
51'
Aardige mogelijkheid voor AZ. Nemanja Gudelj mag een vrije trap nemen op een meter of achttien van het doel. De middenvelder krult de bal om de muur heen, maar ziet zijn poging naast het doel belanden.
50'
Eerste schot in de tweede helft komt van de voet van Gouweleeuw. Geen probleem voor Nordfeldt.
48'
Een doelpunt van AZ zou deze wedstrijd goed doen.
47'
We zijn weer begonnen in Alkmaar. Advocaat heeft gewisseld. Jóhann Guðmundsson blijft in de kleedkamer achter en wordt vervangen door Steven Berghuis. Advocaat had er nog wel vijf kunnen wisselen.
46'
Wissel in bij AZ Alkmaar -> Steven Berghuis
46'
Wissel uit bij AZ Alkmaar -> Jóhann Guðmundsson
46'
45'

Heerenveen staat terecht op de 3-1 voorsprong. De Alkmaarders spelen ontzettend slordig en worden maar mondjesmaat gevaarlijk. Al na twaalf minuten spelen was Başaçikoğlu te slim voor Johansson en bracht Heerenveen op voorsprong. Vervolgens schoot Ziyech via de onderkant van de lat de 2-0 binnen, maar bracht Jóhannsson vijf minuten voor de theepauze terug in de wedstrijd. Geblunder achterin bij AZ zorgde er in de 45e minuut voor dat Slagveer de 1-3 op het scorebord kon zetten.
45'
45'
Gele kaart voor Bilal Başaçikoğlu (sc Heerenveen)
Het eerste geel van de avond is voor Başaçikoğlu. De linksbuiten schoffelt Johansson onderuit en krijgt daarvoor de gele kaart van Blom.
45'
Doelpunt voor sc Heerenveen, 1:3 door Luciano Slagveer
Wat een geklummel achterin bij AZ. Martens gaat met de bal aan de voet wandelen in zijn eigen strafschopgebied, vervolgens speelt hij de bal terug op Esteban. Finnbogason kan er tussen komen en blokt de bal. Esteban probeert het nog te herstellen, maar Luciano Slagveer kan de bal binnenglijden.
43'
Nog een paar minuten tot de rust. Kan AZ de gelijkmaker forceren?
40'
Doelpunt voor AZ Alkmaar, 1:2 door Aron Jóhannsson
Heerenveen staat te slapen! Martens neemt een snelle vrije trap en weet Jóhannsson te vinden omdat zijn directe tegenstander onderuit gaat. De spits controleert de bal met de borst en schiet de bal vervolgens verwoestend hard achter doelman Nordfeldt: 1-2.
37'
Oei! Eindelijk weer eens een kans voor AZ. Aron Jóhannsson haalt de achterlijn en geeft de bal voor op Roy Beerens. Laatstgenoemde schiet de bal veel te wild in en ziet zijn poging over het doel van Nordfeldt vliegen.
36'
Het waait overigens ontzettend hard in Alkmaar. Dat heeft zeker effect op het spel.
35'
Heerenveen is de bovenliggende partij. AZ heeft moeite met de bal in de ploeg te houden, het is wachten op het volgende doelpunt van Heerenveen.
33'
De laatste vijftig keer dat AZ op een 2-0 achterstand kwam werd er 49 keer verloren en één keer gelijkgespeeld.
32'
Oef! Dit had de 0-3 moeten zijn. Van Anholt brengt Ziyech in stelling om zijn tweede van de avond te maken, maar het schot van de middenvelder is te wild en gaat over het doel.
31'
Ziyech probeert het met een zwabberbal van een meter op dertig. Esteban staat op het verkeerde been, maar de poging van de middenvelder wordt van richting veranderd en gaat naast het doel.
29'
Bijna een doelpunt voor Heerenveen omdat Esteban de bal niet goed uitverdedigd. De doelman van AZ speelt de bal in de voeten bij een spelers van Heerenveen, het schot wordt vervolgens geblokt, waardoor Esteban wegkomt met zijn fout. Waarom krijgt Yves De Winter geen kans in Alkmaar?
28'
Celso Ortíz is geblesseerd geraakt en kan niet verder. Markus Henriksen is zijn vervanger.
27'
Wissel in bij AZ Alkmaar -> Markus Henriksen
27'
Wissel uit bij AZ Alkmaar -> Celso Ortíz
27'
Eindelijk een mogelijkheid voor AZ. Martens brengt Johansson in stelling. De rechtsback schiet vanuit een moeilijke hoek, maar zijn poging gaat voorlangs.
26'
AZ creëert geen kansen. De enige keer dat de Alkmaarders gevaarlijk werden, kwam uit een standaardsituatie. Dick Advocaat moet wat veranderen, op deze manier komt AZ vanavond niet tot scoren.
23'
De lat! AZ mag een vrije trap nemen net buiten het strafschopgebied. Maarten Martens krult de bal over de muur, maar raakt de lat. Kristoffer Nordfeldt was volstrekt kansloos geweest op de inzet van de Belg.
20'
Doelpunt voor sc Heerenveen, 0:2 door Hakim Ziyech
Wat een schitterend doelpunt van Ziyech. De middenvelder krijgt de bal aangespeeld van Finnbogason en staat op de rand van het strafschopgebied. Ziyech schiet de bal vervolgens met links op doel en via de onderkant van de lat gaat de bal in het doel: 0-2. Wederom staat Esteban aan de grond genageld.
20'
Jeffrey Gouweleeuw deed het afgelopen woensdag goed in het duel met Alfreð Finnbogason. Ook vandaag is de IJslandse spits vooralsnog onzichtbaar.
18'
Van Anholt wordt door scheidsrechter Kevin Blom naar de kant gestuurd omdat zijn slidingbroek een verkeerde kleur heeft. Wat een merkwaardig moment.
16'
Başaçikoğlu was afgelopen woensdag onzichtbaar, maar na twaalf minuten spelen laat de linksbuiten zien waarom Marco van Basten hem wederom heeft opgesteld.
14'
Weer een mogelijkheid voor Heerenveen. Een hoekschop van Ziyech komt uiteindelijk voor de voeten van Pele van Anholt terecht. De rechtsback haalt uit vanaf een meter of tien, maar stuit op de doelman.
12'
Doelpunt voor sc Heerenveen, 0:1 door Bilal Başaçikoğlu
Heerenveen komt op voorsprong. Bilal Başaçikoğlu kapt Mattias Johansson vrij gemakkelijk uit en schiet de bal vervolgens vanuit een moeilijke hoek in de verre hoek. Esteban staat aan de grond genageld en kan geen redding brengen: 0-1.
11'
Nee, tot dusver is het nog geen enerverende wedstrijd. Het wordt tijd voor een schot op doel, minimaal.
7'
Nog altijd geen mogelijkheden in Alkmaar. Het spel golft op en neer, maar het ontbreekt vooralsnog aan de eindpass.
4'
Het ontbreekt in het AFAS Stadion aan sfeer. Zowel de Friezen als de Alkmaarders zijn muisstil.
2'
Afgelopen woensdag werd er al na negen minuten gescoord door Hakim Ziyech. Hoelang gaat het vandaag duren?
1'
We zijn begonnen in het AFAS Stadion. AZ heeft afgetrapt.
1'

Van harte welkom bij de wedstrijd AZ Alkmaar tegen sc Heerenveen. Mijn naam is Jurre Hermans en ik doe vandaag live verslag van deze wedstrijd. Onder het knopje wedstrijdgegevens kunt u de opstellingen van beide elftallen bekijken.

Afgelopen woensdag namen AZ en Heerenveen het tegen elkaar op in de achtste finale van de KNVB Beker. AZ won uiteindelijk na strafschoppen. Yanic Wildschut miste de beslissende penalty. Na negentig minuten spelen stond het 1-1. Aron Jóhannsson en Hakim Ziyech hadden gescoord, beide heren deden dit in de verlenging nog één keer. In de strafschoppenserie miste naast Wildschut ook Nemanja Gudelj en Ziyech.

Vorige week won Heerenveen met 2-1 op bezoek bij PEC Zwolle. Alfreð Finnbogason was met twee doelpunten de man van de wedstrijd. AZ had vorige week minder geluk. De Alkmaarders gingen op bezoek bij Heracles Almelo en verloren met 2-0. Oussama Tannane en Bryan Linssen scoorden voor Heracles.

AZ moet het tegen Heerenveen doen zonder de geblesseerden Dirk Marcellis (knie), Ridgeciano Haps (lies) en Jan Wuytens (voet). Wuytens is bovendien geschorst.
Van Basten kan niet beschikken over Uche Nwofor (niet wedstrijdfit) en Samir Fazli (knie). Joey van den Berg viel afgelopen woensdag geblesseerd uit en zal niet in actie komen. De middenvelder heeft te veel last van zijn voet. Kenneth Otigba is geschorst bij de Friezen.