AZ Alkmaar Zaterdag, 17. Januari 2015
19:45 uur
FC Dordrecht
2:0
1 : 0 Torinfos in de Ticker Simon Poulsen 25. / Schot met links  (Muamer Tanković)
2 : 0 Torinfos in de Ticker Nemanja Gudelj 51. / Schot met rechts  (Markus Henriksen)

90'
De tweede helft kende na het snelle doelpunt van Gudelj, na een slippertje van Kurto, weinig hoogtepunten. AZ vond het wel best en wist dat de overwinning in de pocket was. FC Dordrecht probeerde het met enkele invallers nog wel, maar kon aanvallend geen vuist maken en schoot slechts eenmaal tussen de palen. De 2-0 zege van AZ is dan ook meer dan verdiend.
90'
89'
Dat de omstandigheden vanavond zwaar waren blijkt als je kijkt naar de spelers. Mattias Johansson ligt nu met kramp op het veld. Het is beter als Nijhuis zo snel mogelijk affluit.
85'
Wissel in bij AZ Alkmaar -> Viktor Elm
85'
Wissel uit bij AZ Alkmaar -> Celso Ortíz
84'
Poulsen krijgt de bal in het eigen zestienmetergebied tegen de hand en daar mag AZ niet klagen dat Nijhuis niet fluit voor een strafschop. Bij Dordrecht zijn ze woest.
83'
Wissel in bij FC Dordrecht -> Everon Pisas
83'
Wissel uit bij FC Dordrecht -> Joris van Overeem
80'
Bijna is het daar 3-0! Met een mooi hakje werkt Jóhannsson de bal op aangeven van Luckassen richting de goal. Net voor de lijn voorkomt een Dordtse verdediger een doelpunt van de invaller. Prima verdedigt!
76'
Wissel in bij AZ Alkmaar -> Aron Jóhannsson
76'
Wissel uit bij AZ Alkmaar -> Muamer Tanković
73'
Een vrije schietkans voor Dos Santos nadat een lage voorzet vanaf rechts wordt gemist door de verdedigers van Dordrecht. De invaller schiet echter te gehaast en zijn schot vliegt dan ook over. Dat had de 3-0 moeten zijn!
71'
Even wat dreiging van FC Dordrecht als de ploeg een hoekschop mag nemen. De afgeslagen corner komt terecht bij Van Overeem die ineens uithaalt. Zijn schot wordt al snel geblokt door een AZ-speler.
67'
Gosens probeert het maar eens van afstand. Zijn schot is echter niet goed en zeilt ver naast. Op deze manier wordt het AZ wel erg gemakkelijk gemaakt.
65'
Wissel in bij FC Dordrecht -> Josimar Lima
65'
Wissel uit bij FC Dordrecht -> Ricky van Haaren
65'
Wissel in bij AZ Alkmaar -> Dabney dos Santos
65'
Wissel uit bij AZ Alkmaar -> Thom Haye
62'
Gouweleeuw had wat moois in gedachten, maar dat mislukt. Uit een hoekschop van Haye probeert hij de bal ineens uit de lucht in het doel te schieten. Hij raakt de bal echter maar half waardoor de kans is verkeken.
60'
Ook Tanković test nu zijn geluk met een afstandsschot. Ditmaal is Kurto wel attent: hij plukt de lage inzet uit de korte hoek.
58'
Het is toch opmerkelijk dat de bezoekers na bijna een uur voetballen de bal pas eenmaal tussen de palen hebben weten te krijgen. En die poging was slechts voor de statistieken, want het zwakke schot van Slory was een makkie voor Rochet.
54'
Het publiek in Alkmaar heeft door dat Kurto niet al te zeker in het doel staat. Als hij wordt aangespeeld, laten de toeschouwers hier zich horen in de hoop dat hij wederom in de fout gaat.
51'
Doelpunt voor AZ Alkmaar, 2:0 door Nemanja Gudelj
Met een soort zelfde doelpunt als dat van Poulsen maakt Gudelj de 2-0! Hij heeft in de gaten dat het voor de keeper lastig is om de gladde bal te pakken en schiet van ruim twintig meter afstand. Kurto kan de natte bal inderdaad niet keren en ziet tot zijn ontzetting het leder over de lijn rollen. Dat kan de doelman van Dordrecht toch aangerekend worden hoor!
50'
Met sneeuwschuivers is in de rust overigens geprobeerd zoveel mogelijk sneeuw van het veld te ruimen. Het veld is nog steeds niet optimaal, maar wel een stuk beter bespeelbaar dan in de eerste helft.
48'
Slory laat zich direct zien en hij produceert het eerste Dordtse schot op doel. Het is echter een zacht schot dat eenvoudig wordt gevangen door Rochet. Aan de andere kant laat ook Berghuis zich zien. Zijn schot wordt gekeerd door Kurto.
46'
Wissel in bij FC Dordrecht -> Andwélé Slory
46'
Wissel uit bij FC Dordrecht -> Giovanni Korte
46'
De bal 'rolt' weer in Alkmaar als de thuisploeg heeft afgetrapt. We zien een nieuw gezicht: Slory maakt zijn rentree in de Eredivisie. Hij vervangt de aangeslagen Korte.
46'
45'
Na 45 minuten voetbal in barre omstandigheden staat het 1-0 voor de thuisploeg en die tussenstand is terecht. AZ kreeg de kansen, al waren die schaars, terwijl Dordrecht daar maar weinig tegenover stelde. Poulsen zorgde namens AZ voor de verdiende voorsprong.
45'
45'
AZ schreeuwt om een strafschop als Tanković naar de grond gaat in het strafschopgebied van FC Dordrecht. Nijhuis wuift alle protesten echter weg en fluit voor de rust.
44'
De eerste helft zit er bijna op en we kunnen toch constateren dat het in deze omstandigheden nauwelijks mogelijk is om een goede aanval op de mat te leggen. De eerste helft kende dan ook weinig hoogtepunten.
42'
Het treffen tussen AZ en FC Dordrecht in Alkmaar stond in de geschiedenis van de Eredivisie pas twee keer eerder op het programma. Beide duels won de thuisploeg: in 1983 werd het 2-0 en in 1988 2-1.
38'
Het lijkt nu dan eindelijk definitief gestopt te zijn met sneeuwen. De eerste helft zal in ieder geval nog wel uitgespeeld worden. Het is afwachten of de spelers na de hervatting ook nog op het slecht bespeelbare veld stappen.
34'
Een snel genomen vrije trap van Gudelj komt terecht bij Berghuis. Die kapt zijn man uit en haalt met links uit. Kurto weet het harde schot van de aanvaller uit zijn doel te houden. Twee goede kansen nu kort achter elkaar dus voor de thuisploeg.
32'
Een terugspeelbal van Haddad blijft liggen in de sneeuw en daar profiteert Berghuis bijna van. Hij speelt de bal, die Kurto al is gepasseerd, echter te ver voor zich uit waarna Gosens zijn ploeg kan redden door het leder weg te schieten.
30'
Op aangeven van Tanković kan Berghuis de bal bij de tweede paal bijna binnen glijden. Zijn inzet belandt uiteindelijk in het zijnet. Dat zag er gevaarlijk uit!
28'
Een gevaarlijk indraaiende hoekschop van Berghuis belandt bij de tweede paal bijna voor de voeten van Gouweleeuw. Een Dordts been voorkomt dat de verdediger gevaarlijk kan worden. De nieuwe hoekschop die volgt, levert voor AZ niets op.
25'
Doelpunt voor AZ Alkmaar, 1:0 door Simon Poulsen
Daar is uit het niets de voorsprong voor AZ! De bal belandt op de rand van het Dordtse strafschopgebied voor de voeten van Poulsen en die haalt maar eens uit. Kurto staat op het verkeerde been en kan zich niet op tijd herstellen: 1-0 voor de thuisploeg.
24'
Via de kluts komt de bal plots voor de voeten van Van Overeem. Die bedenkt zich niet en haalt ineens uit vanaf de rand van het strafschopgebied. Met zijn been weet Gouweleeuw het schot van Van Overeen te blokken: gevaar geweken.
21'
Een vlot lopende aanval van de ploeg van Brandts eindigt bij Rochet. De doelman van AZ vangt de voorzet van Gosens na wat prima positiespel van Dordrecht. Daar laten de bezoekers zien dat het slechte veld geen belemmering hoeft te zijn voor een prima aanval.
18'
Het antwoord is nee. Van Haaren geeft de bal voor, maar op het moment dat zijn voorzet wordt verlengd, is het buitenspel.
17'
Nu krijgt FC Dordrecht een vrije trap na een overtreding van Luckassen. Levert dit de eerste kans op voor Dordrecht?
15'
Het arbitrale kwartet lijkt nog steeds te overleggen over het al dan niet stilleggen van deze wedstrijd. Het is inmiddels ook weer harder gaan sneeuwen. Voorlopig wordt er nog gevoetbald.
11'
We zijn ruim tien minuten onderweg en het initiatief in die minuten ligt vooral bij de thuisploeg. Overigens sneeuwt het een stuk minder hard dan dat dat tijdens het begin van dit duel het geval was.
8'
Het is Berghuis zelf die achter de bal plaatsneemt. Zijn poging strandt echter in de muur. Uit de corner die volgt kopt Gudelj hoog over.
7'
Berghuis slalomt door de verdediging van Dordrecht en wordt neergehaald door Gosens. AZ krijgt een vrije trap op een mooie positie, 24 meter vanaf het doel van Kurto.
5'
De bal rolt op het witte veld niet zoals gewoonlijk en het is aan de spelers van beide ploegen om hier rekening mee te houden. Een wat zachte terugspeelbal bijvoorbeeld kan vanavond desastreuze gevolgen hebben.
2'
De omstandigheden in Alkmaar zijn niet erg gunstig: de sneeuw komt met bakken uit de lucht en er wordt om die reden met een oranje bal gespeeld. Ook onweert het en het is dus maar de vraag of alles hier vanavond zonder onderbrekingen door kan gaan.
1'
De eerste wedstrijd van 2015 voor AZ en FC Dordrecht is begonnen als Nijhuis fluit en FC Dordrecht in de sneeuw heeft afgetrapt. Kan de ploeg van Brandts stunten in Alkmaar of wordt het een eenvoudige avond voor AZ? Dat gaan we nu zien!
1'

De eerste competitieronde in de Eredivisie van 2015 ging gisteravond van start met Ajax – FC Groningen en wordt vanavond vervolgd. Op deze zaterdagavond staat onder andere het treffen tussen AZ en FC Dordrecht op het programma en dat is de wedstrijd die ik, Roel Egberts, hier live voor u zal verslaan. In het AFAS stadion zal om kwart voor acht worden afgetrapt. Bas Nijhuis is de man die dit duel in goede banen hoopt te gaan leiden.

AZ
De club uit Alkmaar vinden we terug op de zesde plaats van de ranglijst en over die positie zullen geen Kamervragen worden gesteld. De eerste seizoenshelft van AZ werd vooral gekenmerkt door wisselvalligheid en uiteraard door de trainerswissel (John van den Brom nam de taken van Marco van Basten, tegenwoordig assistent-trainer, over). De spelers en de nieuwe trainer bleken even aan elkaar te moeten wennen, maar vanaf eind oktober, begin november begon het te lopen bij AZ. Er werd zes wedstrijden op rij niet verloren en de Alkmaarse club klom gestaag op de ranglijst. Toch ging men in Alkmaar in mineur de winterstop in. Op de laatste speeldag van 2014 werd er thuis namelijk met maar liefst 0-3 verloren van FC Utrecht en dus moet er wat worden rechtgezet. Met FC Dordrecht lijkt AZ daarvoor vanavond de ideale tegenstander te hebben. Tegen FC Dordrecht beschikt Van den Brom over een nagenoeg fitte selectie. Enkel eerste doelman Esteban is niet beschikbaar, hij is ziek. Wesley Hoedt, die bij AZ in een transfersoap is gewikkeld, en Robert Mühren zitten vanavond niet bij de selectie.

FC Dordrecht had zich de terugkeer in de Eredivisie ongetwijfeld anders voorgesteld, al wist de ploeg natuurlijk dat het geen gemakkelijk verhaal zou gaan worden om punten te pakken. Dat de Schapenkoppen echter pas zeven punten hebben behaald, dat zal voor iedereen die FC Dordrecht een warm hart toedraagt toch een teleurstelling zijn. Enkel de eerste wedstrijd, uit bij sc Heerenveen, werd in winst omgezet. Daarna volgden nog vier gelijke spelen, maar dus geen overwinning. Met zeven punten uit zeventien duels is FC Dordrecht dan ook de nummer laatst van de Eredivisie. Om toch een beetje positief te blijven: de laatste twee duels voor de winterstop verloren de mannen van trainer Ernie Brandts niet. Zowel het treffen in Almelo tegen Heracles als de thuiswedstrijd tegen FC Groningen eindigde in 1-1. Ook kwamen er in de winterstop de nodige versterkingen. Matthew Steenvoorden kwam op huurbasis over van Feyenoord en Sean Klaiber wordt gehuurd van FC Utrecht. Ook verraste Dordrecht met de komst van Andwélé Slory. De oud-international stopte in 2011 met zijn carrière als profvoetballer, maar keert nu dus terug in de Eredivisie. Tegen AZ kan Brandts vanavond overigens geen beroep doen op Mart Lieder, Rihairo Meulens en Jeffrey Fortes. De eerste twee kampen met een blessure terwijl Fortes momenteel namens Kaapverdië actief is in de Afrika Cup.

Voor de opstellingen van beide elftallen kunt u terecht op deze pagina. Hier ziet u onder andere dat bij AZ spits Aron Jóhannsson op de bank zit en dat bij FC Dordrecht huurlingen Steenvoorden en Klaiber direct in de basis starten.