PSV
2:4
0 : 1 Torinfos in de Ticker Luuk de Jong 3. / Schot met links
0 : 2 Torinfos in de Ticker Luuk de Jong 8. / Kopbal  (Jetro Willems)
1 : 2 Torinfos in de Ticker Markus Henriksen 40. / Schot met rechts  (Dabney dos Santos)
2 : 2 Torinfos in de Ticker Robert Mühren 49. / Schot met rechts  (Steven Berghuis)
2 : 3 Torinfos in de Ticker Georginio Wijnaldum 59. / Schot met rechts  (Jetro Willems)
2 : 4 Torinfos in de Ticker Luuk de Jong 60. / Schot met rechts  (Luciano Narsingh)

90'
Ook de tweede helft zorgde weer voor het nodige spektakel. Net nadat Mühren zijn ploeg met een heerlijk doelpunt op 2-2 had gezet, besliste PSV de wedstrijd. Binnen twee minuten scoorde de ploeg tweemaal. Eerst trof Wijnaldum doel, niet veel later maakte De Jong zijn derde van de avond. AZ probeerde het daarna nog wel, maar spannend werd het niet meer.
90'
90'
Tanković laat zien opnieuw zien. Hij probeert het maar weer eens van afstand, maar zijn schot wordt stijlvol gevangen door Zoet.
89'
De pas achttienjarige Spierings maakt vanavond zijn Eredivisiedebuut voor AZ. Voor hem zal het ongetwijfeld een onvergetelijke avond zijn, ondanks de nederlaag van zijn ploeg.
88'
Wissel in bij AZ Alkmaar -> Stijn Spierings
88'
Wissel uit bij AZ Alkmaar -> Robert Mühren
86'
AZ pompt de bal het Eindhovense strafschopgebied in. Willems kopt de bal vervolgens voor de voeten van Mühren. De spits haalt ineens uit, maar schiet naast.
84'
Verdediger Johansson geeft vanaf rechts laag voor. In het volle Eindhovense strafschopgebied krijgt geen AZ-speler echter de voet tegen de bal. Kans verkeken.
80'
Guardado legt de bal met een prima pass panklaar op het hoofd van De Jong. De spits vergeet echter zijn vierde van de avond te maken: hij kopt van dichtbij over.
78'
AZ probeert aanvallend nog wel een derde doelpunt te maken, maar is aanvallend nog nauwelijks dreigend. In de tegenstoot is PSV wel gevaarlijk. Nu wordt Esteban bijna verrast door een van richting veranderd schot van Narsingh. De doelman van AZ ziet die bal tot zijn opluchting naast verdwijnen.
74'
Afgelopen seizoen won AZ in eigen huis met 2-1 van PSV dankzij doelpunten van Nick Viergever (nu Ajax) en Aron Jóhannsson. Namens de Eindhovenaren scoorde Memphis Depay tegen. Ondanks de overwinning van AZ werd toenmalig coach Gertjan Verbeek een dag later door de Alkmaarse club ontslagen. Een overwinning lijkt er voor AZ vandaag niet meer in te zitten.
72'
Wissel in bij PSV Eindhoven -> Oscar Hiljemark
72'
Wissel uit bij PSV Eindhoven -> Adam Maher
69'
Koud in het veld is Tanković dicht bij een doelpunt. Vanaf de rand van het Eindhovense strafschopgebied puntert hij de bal richting de goal van Zoet. Zijn poging vliegt centimeters naast het PSV-doel.
67'
Wissel in bij AZ Alkmaar -> Muamer Tanković
67'
Wissel uit bij AZ Alkmaar -> Thom Haye
66'
Invaller Hupperts is dicht bij de 3-4! Poulsen speelt Hupperts in de diepte aan waardoor de aanvaller alleen op Zoet afkan. De doelman van PSV komt goed uit zijn doel en keert de inzet van Hupperts.
64'
Depay, die vandaag zijn 21e verjaardag viert, heeft wat moois in gedachten. Zijn poging in de verre hoek mislukt echter waardoor Esteban die bal eenvoudig kan pakken.
60'
Doelpunt voor PSV Eindhoven, 2:4 door Luuk de Jong
PSV lijkt het duel binnen twee minuten te beslissen! Narsingh geeft vanaf rechts voor op De Jong. De spits neemt die voorzet ineens op de pantoffel en schiet knap raak.
59'
Doelpunt voor PSV Eindhoven, 2:3 door Georginio Wijnaldum
En PSV staat weer voor! Willems geeft vanaf links voor op Wijnaldum. De aanvoerder van PSV staat geheel vrij in het Alkmaarse strafschopgebied en met een fijne voetbeweging zet hij de 3-2 op het scorebord.
57'
Wissel in bij AZ Alkmaar -> Guus Hupperts
57'
Wissel uit bij AZ Alkmaar -> Dabney dos Santos
55'
De hoekschop levert voor PSV niets op, maar verschaft de Eindhovenaren wel wat lucht. Eventjes kan de ploeg weer aan aanvallen denken.
54'
Een slechte uittrap van Esteban zorgt ervoor dat Depay kan uithalen. Het schot van de PSV-aanvaller wordt nog aangeraakt waardoor Esteban moeite heeft om die uithaal uit zijn doel te houden: hoekschop.
53'
AZ ruikt bloed en zet PSV nu onder druk. Eens kijken hoe PSV, dat dit het lopende seizoen niet gewend is, hier mee omgaat.
49'
Doelpunt voor AZ Alkmaar, 2:2 door Robert Mühren
Wat een heerlijke goal van Mühren! Berghuis geeft de bal vanaf rechts laag voor op Mühren die bij de eerste paal wordt gedekt door Bruma. De PSV-verdediger zit echter niet kort genoeg en laat de spits van AZ schieten. Die schiet de bal vervolgens snoeihard in de korte hoek. Zo staat het weer gelijk in Alkmaar!
48'
Een slechte aanname van Narsingh zorgt ervoor dat PSV geen kans krijgt. De aanvaller kan bij de tweede bal een voorzet van Depay niet goed aannemen. Narsingh had daar veel vrijheid en had daar meer mee moeten doen.
46'
De bal rolt weer in Alkmaar als de thuisploeg heeft afgetrapt. Beide ploegen hebben in de rust niet gewisseld. PSV deed dit natuurlijk vlak voor rust al noodgedwongen. Laten we hopen dat de tweede helft net zo spectaculair wordt als de eerste!
46'
45'
AZ en PSV hebben ons een heerlijke eerste helft voetbal voorgeschoteld. Het tempo lag erg hoog en beide ploegen speelden op de aanval. Binnen acht minuten stond met 2-0 voor PSV, maar had ook Mühren al kunnen scoren. PSV mocht daarna niet klagen dat Rekik geen rood kreeg, maar slechts geel. Hij haalde de doorgebroken Mühren neer. Vijf minuten voor rust bracht een heerlijke aanval AZ de aansluitingstreffer. Ruststand: 1-2.
45'
44'
Aan de andere kant probeert ook doelpuntenmaker Henriksen het eens van afstand. Zijn schot mislukt echter en vliegt meters naast.
43'
Arias stormt mee op naar voren en haalt vanaf een meter of twintig afstand hard uit. Zijn vlammende schot zeilt over de kruising van de AZ-goal heen.
42'
Rekik heeft een spierblessure opgelopen, althans zo lijkt het, en kan niet verder. Zijn logische vervanger is Bruma.
41'
Wissel in bij PSV Eindhoven -> Jeffrey Bruma
41'
Wissel uit bij PSV Eindhoven -> Karim Rekik
40'
Doelpunt voor AZ Alkmaar, 1:2 door Markus Henriksen
Een heerlijke aanval van AZ zorgt voor de aansluitingstreffer! De AZ-aanvallers snijden door de verdediging van PSV. Uiteindelijk legt Dos Santos de bal af op Henriksen. De laatste schiet het leder hard achter de kansloze Zoet: 2-1!
37'
Depay krijgt de bal van Wijnaldum aangespeeld op de rechterflank. De aanvaller wil het heet mooi doen en probeert Esteban, die wat ver voor zijn lijn staat, met een fraai stiftballetje te verschalken. Zijn inzet eindigt op het dak van het doel.
34'
Nijhuis geeft goed voordeel waardoor PSV door kan. Maher pikt de bal op en krult het leder richting de kruising. Zijn inzet gaat maar net over.
33'
Een goede actie van Haye die richting de Eindhovense goal dribbelt en laag voorgeeft. Mühren en Berghuis kunnen echter net niet bij de voorzet van de middenvelder.
30'
AZ lijkt wat beter in het spel te komen in deze fase van de wedstrijd. De ploeg heeft het initiatief en zoekt naar de aansluitingstreffer. Aan de andere kant blijft het voor de ploeg van Van den Brom oppassen voor de snelle uitvallen van PSV.
27'
Een heerlijke tackle van Willems zorgt ervoor dat Mühren geen scoringskans krijgt. Dat is een tackle zoals een tackle hoort te zijn!
24'
Depay kopt op zijn eigen lat! Zoet en Depay lopen te klungelen bij een hoekschop van AZ. Depay kopt met zijn achterhoofd de bal voorbij zijn uitgekomen keeper en ziet de bal tot zijn schrik op de lat belanden. Dat zou een opmerkelijk doelpunt zijn geweest zeg!
22'
Dos Santos haalt uit, maar ziet zijn schot tegen het lichaam van Rekik komen. Uit de rebound kan Berghuis nog uithalen. Zijn schot vliegt meters naast het PSV-doel.
21'
Eerder dit seizoen, halverwege oktober, won PSV de thuiswedstrijd tegen AZ met overtuigende cijfers. Na de eerste helft was het duel gespeeld en de rusttand, 3-0, bleek gelijk de eindstand. Adam Maher maakte twee van de PSV-goals, de andere kwam op naam van Luciano Narsingh. Een 3-0 zege voor PSV behoort ook vandaag nog tot de reële mogelijkheden.
17'
Na een afgeslagen PSV-aanval belandt de bal voor de voeten van Depay. Die denkt niet na en haalt van ver ineens uit. Zijn schot zeilt maar rakelings naast de voor hem verkeerde kant van de paal.
15'
Na de overtreding van Rekik mag AZ nog wel aanleggen voor een vrije trap vanaf een meter of vijfentwintig afstand. Gudelj gaat achter de bal staan en schiet maar rakelings over.
14'
Gele kaart voor Karim Rekik (PSV Eindhoven)
Rekik mag niet klagen als hij de doorgebroken Mühren neerhaalt. Dat had zomaar een rode kaart voor de PSV-verdediger kunnen zijn. Nijhuis spaart hem daar.
12'
Depay denkt de 3-0 te maken na een lage voorzet van Willems. Zijn binnengegleden doelpunt wordt echter terecht afgekeurd wegens buitenspel. Daar sneed PSV door de verdediging van AZ heen. Dat belooft nog wat voor het restant van het duel.
11'
Berghuis test Zoet met een hard schot vanaf ruim twintig meter. Het vlammende schot van Berghuis kan met moeite worden geklemd door de doelman van PSV.
8'
Doelpunt voor PSV Eindhoven, 0:2 door Luuk de Jong
En het staat al 2-0 voor de koploper van de Eredivisie! Willems neemt een hoekschop en legt de bal op het hoofd van De Jong. Mühren dient de PSV-spits te dekken, maar doet dit niet voldoende. De prima kopbal van De Jong belandt achter de kansloze Esteban in de kruising.
6'
De openingsminuten in Alkmaar zijn veelbelovend. Het tempo ligt hoog en beide ploegen spelen vol op de aanval. Het levert een aantrekkelijk schouwspel op.
3'
Doelpunt voor PSV Eindhoven, 0:1 door Luuk de Jong
Waar Mühren net twee kansen laat liggen, doet De Jong dat niet! Wijnaldum krijgt de ruimte van de AZ-verdediging om uit te halen en doet dat. Zijn schot wordt door Esteban terug het veld in gestompt waardoor de bal voor de voeten van De Jong belandt. De spits schiet vervolgens met links het leder in de kruising. Wat een begin van deze wedstrijd!
2'
Wat een kansen voor AZ al vroeg in de wedstrijd! Twee keer is Mühren van dichtbij gevaarlijk, maar twee keer redt Zoet. Eerst blokt Isimat een inzet van de spits, daarna kan Mühren inschieten omdat Zoet een afstandsschot van een AZ-speler niet kan klemmen. De PSV-doelman pakt vervolgens wel de inzet van Mühren.
1'
Nijhuis heeft gefloten voor het begin van de wedstrijd en PSV trapt af, het is begonnen! Laten we hopen dat de hoge verwachtingen van dit duel waargemaakt worden door de ploegen uit Alkmaar en Eindhoven.
1'

Goedenavond! Een topwedstrijd, dat staat er deze vrijdagavond op het programma in de Eredivisie. Koploper PSV gaat op bezoek bij nummer vier AZ. In het AFAS Stadion te Alkmaar zal om acht uur worden afgetrapt. Scheidsrechter bij dit duel is Bas Nijhuis. Mijn naam is Roel Egberts en ik doe vanavond live voor u verslag van dit heerlijke affiche!

AZ
De ploeg van trainer John van den Brom presteert na de winterstop uitstekend en verloor in 2015 nog niet. Wedstrijden tegen FC Dordrecht, Heracles, Ajax en FC Groningen werden winnend afgesloten terwijl de uitwedstrijd bij PEC Zwolle eindigde in 1-1. Vorige week zondag keek AZ op bezoek bij FC Groningen al na 37 minuten voetbal tegen een 2-0 achterstand aan. De Alkmaarders toonden echter veerkracht en bogen de wedstrijd, vooral na rust, om in een 2-4 zege. AZ gaat de krachtmeting met PSV dus vol vertrouwen tegemoet. Van den Brom is dan ook niet van plan om zijn elftal aan te gaan passen aan dat van PSV. Donderdagmiddag zei hij: “We moeten heel georganiseerd en gegroepeerd ons ding doen en we gaan ons ook tegen PSV absoluut niet aanpassen. We gaan gewoon ons eigen spel spelen en hopelijk zorgt dat morgen voor een mooie wedstrijd.” Toch is hij zich ervan bewust dat het absoluut niet gemakkelijk gaat worden tegen PSV, want tijdens dezelfde persconferentie liet hij weten de ploeg uit Eindhoven de beste van Nederland op dit moment te vinden. Van den Brom roemde vooral de aanvallende capaciteiten van het elftal uit Eindhoven. “Een team dat heel jong is, maar zich sterk heeft ontwikkeld en altijd uitgaat van eigen kracht. Met name aanvallend zijn ze dodelijk, ze kunnen uit het niets een wedstrijd in het slot gooien”, aldus de coach van AZ. Toch zal AZ, momenteel vierde met evenveel punten (maar een slechter doelsaldo) als nummer drie Feyenoord, vol voor de winst gaan. De achterstand met nummer twee Ajax bedraagt immers nog maar vijf punten. Tegen PSV kan Van den Brom niet beschikken over Aron Jóhannsson, Celso Ortiz en Viktor Elm. Zij zijn alle drie geblesseerd.

PSV
De vorm van AZ in 2015 is met dertien punten uit vijf duels uitstekend, maar PSV doet het nóg beter. De ploeg uit Eindhoven won in 2015 al haar duels en won in totaal zelfs al negen wedstrijden op rij. De laatste keer dat het elftal van trainer Phillip Cocu in de Eredivisie verloor was op 28 september 2014. Destijds was sc Heerenveen PSV in Friesland met 1-0 de baas. De vijftien Eredivisiewedstrijden die volgden, bleven de Brabanders ongeslagen. Toch liep het blakende zelfvertrouwen van PSV afgelopen weekend een klein deukje op. In eigen huis had de ploeg namelijk lang moeite met FC Utrecht. Vooral na rust zakte PSV ver weg en stelde het de overwinning pas in de slotminuut veilig: 3-1. Met zijn twee goals, de 2-0 en de 3-1, bleek Memphis Depay weer eens goud waard voor zijn elftal. Zoals Van den Brom lovend over PSV sprak, zo sprak Cocu vol lof over AZ. “Het is een mooi en interessant duel. AZ verkeert in een goede vorm en zal zeer gemotiveerd aan de wedstrijd beginnen”, blikte Cocu vooruit op het treffen met AZ. “Ze hebben goede resultaten behaald en het wordt een kraker in de top van de Eredivisie. Zo leven wij er ook naartoe. Maar ook wij zijn in goeden doen. De spelers zijn erop gebrand om een goede wedstrijd neer te zetten”, besloot de PSV-trainer zijn relaas. Ook liet Cocu weten geen spelers te zullen sparen voor het Europa League-treffen van komende donderdag met het Russische Zenit St. Petersburg. Gisteren werd bekend dat Guardado ondanks zijn lichte blessure toch meereist naar Alkmaar. Of hij ook aan spelen toekomt, is echter nog de vraag.

Zodra de opstellingen van beide elftallen bekend zijn, kunt u deze vinden onder het kopje 'wedstrijddetails'.