13.02.2015 21:55

PSV wint ook spektakelstuk in Alkmaar

Adem Maher (r.) kan Luuk de Jong nauwelijks bijbenen als de PSV-aanvaller uit extase over het veld stoomt na de 0-1 tegen AZ. (13-02-2015)

Een heerlijke wedstrijd in Alkmaar tussen AZ en PSV heeft geresulteerd in een 2-4 zege voor de Eindhovenaren. De bezoekers scoorden binnen acht minuten al twee keer, maar zagen AZ veerkracht tonen. De ploeg van trainer John van den Brom kwam terug tot 2-2 waarna PSV het duel met twee goals in twee minuten besliste.

Het eerste kwartier in Alkmaar vloog voorbij. Binnen acht minuten stond het al 2-0 voor PSV, maar had ook AZ al kunnen scoren. De thuisploeg was als eerste gevaarlijk. Robert Mühren kreeg twee keer de mogelijkheid om PSV-doelman Jeroen Zoet van dichtbij te verschalken. Zijn eerste poging werd geblokt door Nicolas Isimat-Mirin, Zoet keerde de tweede inzet. Uit de tegenaanval die volgde, scoorde PSV wel. Een schot van Georginio Wijnaldum werd door Esteban, de goalie van AZ, terug het veld in gestompt. Luuk de Jong pikte de bal op en schoot het leder van binnen de zestien achter de verbouwereerde Esteban.

AZ was amper bekomen van die vroege tegentreffer toen de bezoekers opnieuw scoorden. Uit een hoekschop van Jetro Willems kopte Luuk de Jong, die niet goed werd gedekt door Mühren, de 2-0 tegen de touwen. Nog binnen het kwartier ontsnapte Karim Rekik aan een rode kaart. Hij haalde de doorgebroken Mühren neer, maar kreeg van arbiter Bas Nijhuis slechts geel, tot woede van John van den Brom. Even daarvoor dacht Memphis Depay de 3-0 binnen te glijden, maar zijn treffer werd terecht afgekeurd wegens buitenspel.

De eerste helft was halverwege toen PSV opnieuw ontsnapte. Zoet en Depay liepen te klungelen bij een hoekschop van AZ. Laatstgenoemde kopte de bal voorbij de uitgekomen Zoet en zag het leder tot zijn schrik op de lat belanden. Het zat AZ niet mee. Toch scoorde de thuisploeg nog voor rust de aansluitingstreffer. Na een heerlijke aanval van de Alkmaarse ploeg mocht Markus Henriksen afronden en dit deed hij feilloos. Rekik raakte bij het verdedigen geblesseerd en werd noodgedwongen vervangen door Jeffrey Bruma.

Er waren in de tweede helft nog geen vijf minuten gespeeld toen AZ de gelijkmaker scoorde. Steven Berghuis gaf vanaf rechts laag voor op Mühren. Bij de eerste paal werd de spits niet goed gedekt door Bruma waarna hij de bal snoeihard in de korte hoek achter de kansloze Zoet schoot. AZ rook bloed, maar kreeg PSV niet op de knieën. Sterker nog, tien minuten later bracht PSV binnen twee minuten de marge weer op twee.

Willems gaf vanaf links voor op Wijnaldum die geheel vrij stond in het Alkmaarse strafschopgebied. Met een fraaie voetbeweging schoot hij vervolgens raak. De goal leidde opnieuw tot woede bij Van den Brom. Volgens hem had Nijhuis moeten fluiten voor een eerdere overtreding van Willems. De goal telde echter gewoon. Van den Brom was nog niet uitgetierd of de bezoekers waren opnieuw trefzeker. Luciano Narsingh gaf voor op De Jong waarna de spits de bal ineens op de pantoffel nam en zijn derde van de avond binnen schoot.

AZ gaf zich, met nog een half uur op de klok, nog niet gewonnen. De ploeg bleef de aanval zoeken en kreeg enkele mogelijkheden op de aansluitingstreffer. Met name invaller Guus Hupperts kreeg een grote kans, maar hij vond Zoet op zijn weg. Tevens de ingevallen Muamer Tanković liet zich zien middels gevaarlijke afstandsschoten. Het leverde AZ geen doelpunt meer op. Aan de andere kant was ook PSV dreigend, vooral via De Jong. De spits kopte op aangeven van Andrés Guardado van dichtbij over.

PSV blijft ook na zes wedstrijden nog ongeslagen in 2015 en heeft het gat met nummer twee Ajax opnieuw op vijftien punten gebracht. AZ blijft bovenin meedoen, maar lijdt tegen de koploper wel de eerste nederlaag van het nieuwe jaar.

Door: Roel Egberts