De Graafschap Zaterdag, 16. Januari 2016
SBV Excelsior
2:0
1 : 0 Torinfos in de Ticker Cas Peters 71. / Schot met rechts
2 : 0 Torinfos in de Ticker Vincent Vermeij 90. / Schot met rechts  (Youssef el Jebli)

90'
De Graafschap heeft de eerste thuiszege binnen. In de tweede helft stropen de mannen van Jan Vreman de mouwen op en gingen vol voor de winst. Excelsior kon niet mee en zakte door de ondergrens. Slap voetbal, en weinig creativiteit bij de Kralingers. Twintig minuten voor tijd was het Cas Peters die de verdiende voorsprong op het scorebord zette. In blessuretijd verdubbelde Vincent Vermeij de voorsprong en toen wist De Graafschap dat het niet meer mis kon gaan. Drie broodnodige punten voor De Superboeren om alsnog rechtstreekse degradatie in de tweede seizoenshelft te voorkomen.
90'
90'
De Graafschap grijpt op deze manier de laatste strohalm om rechtstreekse degradatie te ontlopen. Er zijn nog veel punten nodig, maar dit is een uitstekend begin van 2016.
90'
Doelpunt voor De Graafschap, 2:0 door Vincent Vermeij
Het is gedaan! De Graafschap verdubbelt de voorsprong via Vincent Vermeij.
89'
Er komen vier minuten blessuretijd bij. Nog even billen knijpen voor de mannen van Jan Vreman.
88'
Het publiek gaat er achter te staan, want het lijkt eindelijk tijd voor de drie punten op De Vijverberg. Maar het is nog niet voorbij.
87'
Vincent Vermeij kapt en draait zich in een kansrijke positie, maar dan verliest de aanvaller de rust en zo wordt zijn goede actie niet beloond.
86'
Excelsior probeert het nog, maar de voorzet van Daryl van Mieghem is niet goed.
84'
Alfons Groenendijk hoopt wat te forceren door zijn laatste wissel te gebruiken. Khalid Karami verlaat het veld en Stanley Elbers maakt de wedstrijd uit.
84'
Wissel in bij SBV Excelsior -> Stanley Elbers
84'
Wissel uit bij SBV Excelsior -> Khalid Karami
83'
Vrije trap Excelsior en achter de bal staat Adil Auassar. Zijn voorzet wordt wel goed gewerkt door doelman Jurjus.
80'
Nog tien minuten en dan heeft De Graafschap het geflikt. Of zal Excelsior het feestje nog verstoren? De ploeg uit Rotterdam hebben de tweede helft niets gedaan, dus terecht zou het zeker niet zijn op basis van de laatste 45 minuten.
76'
De doelpuntenmaker wordt na de kant gehaald en Kristopher Vida is zijn vervanger.
76'
Wissel in bij De Graafschap -> Kristopher Vida
76'
Wissel uit bij De Graafschap -> Cas Peters
75'
Zal 2016 beginnen met drie punten voor De Graafschap? Dan moet de thuisploeg nog een kwartier lang de voorsprong vasthouden.
72'
Wissel in bij SBV Excelsior -> Daryl van Mieghem
72'
Wissel uit bij SBV Excelsior -> Nigel Hasselbaink
71'
Doelpunt voor De Graafschap, 1:0 door Cas Peters
Daar is de terechte voorsprong van De Graafschap. En wat een cadeautje van doelman Tom Muyters. Bij een vrije trap is het wat druk voor de ogen van de doelman en daardoor stompt hij de bal zomaar voor de voeten van spits Cas Paters. De spits verzilvert dit buitenkansje en laat De Vijverberg ontploffen.
70'
De tijd tikt weg en beide ploegen schieten weinig op met deze stand. De punten zijn hard nodig, maar krijgt dit duel nog wel een winnaar?
67'
Daar is de eerste wissel van Jan Vreman. Bryan Smeets mag de kleedkamer opzoeken en zijn vervanger heet Youssef el Jebli.
67'
Wissel in bij De Graafschap -> Youssef el Jebli
67'
Wissel uit bij De Graafschap -> Bryan Smeets
65'
Weer een goede voorzet aan de kant van De Graafschap, maar Stans blijft kalm en verwerkt de bal achter zijn eigen achterlijn. Wel een hoekschop voor de thuisploeg.
64'
Alfons Groenendijk met de eerste wissel van de avond. Daan Bovenberg is de vervanger van Luigi Bruins.
64'
Wissel in bij SBV Excelsior -> Daan Bovenberg
64'
Wissel uit bij SBV Excelsior -> Luigi Bruins
62'
Bryan Smeets met een schotpoging maar zijn bal belandt tergend langzaam in de handen van Muyters.
60'
Nog een half uurtje te gaan en nog steeds geen doelpunten bij dit degradatieduel. Het is wachten op vuurwerk.
58'
Tom Muyters kan een hoekschop makkelijk vangen en stuurt Karami weg. De Superboeren gaan achter hem aan, maar kunnen niet voorkomen dat de bal bij Bruins terecht komt. Zijn schot is ongevaarlijk.
57'
Hasselbaink met een goede actie binnen de zestien. Hij tikt de bal breed op Tom van Weert, maar zijn bal is net iets te kort en kan daardoor weggehaald worden door De Graafschap.
56'
De Graafschap begon fanatiek, maar nu al sluipen de foutjes in het spel in de tweede helft. Kunnen De Superboeren hun krachtvoetbal nog zo'n 35 minuten volhouden én de voorsprong nog pakken?
53'
Kersverse papa Bruins heeft nog niet zijn avond. Nu gooit de middenvelder de bal foutief in.
50'
De Graafschap is fel uit de kleedkamer gekomen. De ploeg van Jan Vreman zet druk naar voren en durft eruit te komen.
48'
Fischer kan ternauwernood de bal weghalen voor het doel. Weer een uitstekende voorzet aan de kant van De Graafschap, maar weer lijkt de bezetting voor het doel bij De Superboeren niet goed verzorgd.
46'
Excelsior heeft afgetrapt. Lukt het De Graafschap om de eerste thuiszege van het seizoen te behalen? Of is het Excelsior die de drie punten mee naar Rotterdam neemt?
46'
45'
In de eerste helft gebeurt er weinig tot niets. Tot aan de dertigste minuut is het kalm op De Vijverberg. Veel balverlies en weinig gevaarlijke momenten. In de laatste kwartier werd het echt een wedstrijd. Tom van Weert moest Excelsior op voorsprong zetten, maar zijn poging ging wild over. En ook De Superboeren hadden met een voorsprong kunnen rusten, maar Cas Peters kon de mooiste aanval van de wedstrijd niet binnen knikken. De 0-0 is de logische ruststand
45'
44'
Luigi Bruins met de steekbal op Tom van Weert. De spits kijkt goed, maar zijn bal wordt nipt door Jurjus uit het doel gehouden. Uit de hoekschop komt niets.
41'
Prachtige aanval zonder beloning
Ted van de Pavert geeft de bal goed mee aan Driver en zijn voorzet belandt op het hoofd van Cas Peters. Hij kopt hard, maar doelman Muyters kan redding bieden. De beste aanval van de avond.
41'
Smeets heeft wat ruimte om te schieten en dat doet hij ook van z'n twintig meter. Zijn bal wordt gekraakt en belandt achter de achterlijn. Een hoekschop voor De Superboeren.
40'
Nog vijf minuten tot de rust. Wordt er in de eerste helft nog een doelpunt genoteerd?
38'
Excelsior is voetballend beter dan De Graafschap maar de eindpass is slordig bij de Kralingers. Daarom hebben de Rotterdammers moeite om tot grote kansen te komen.
35'
Tom van Weert had met die kans Excelsior op 0-1 moeten zetten. Nu een goede voorzet van Tarfi namens De Graafschap. Zijn voorzet zeilt aan iedereen voorbij omdat er bij De Graafschap geen enkele speler bij de eerste paal staat opgesteld. Zonde, want daar had meer ingezeten voor De Superboeren.
33'
WAT EEN KANS!!
Goede actie van Kuwas en hij besluit om te schieten rond de zestien, maar zijn schot wordt van richting veranderd. En precies voor de voeten van spits Tom van Weert, maar de aanvaller mist alleen voor de keeper! Zijn schot gaat wild over.
31'
Vrije trap voor De Graafschap. Vermeij gaat neer in de zestien na een licht duwtje, maar de scheidsrechter ziet niets in dit incident.
30'
Half uurtje onderweg en er is weinig gebeurt op De Vijverberg. De Graafschap lijkt wat meer naar voren te spelen, maar Excelsior loert op de foutjes van De Superboeren. Dit degradatieduel kan nog alle kanten op.
26'
Karim Tarfi schiet randje zestien op het doel, maar zijn poging gaat twee meter naast. Afspelen was de betere optie geweest voor de De Graafschap-middenvelder.
24'
Cas Peters geeft de bal voor en zijn bal wordt bijna binnen getikt door Excelsior-verdediger Henrico Drost. Dit liep maar net goed af voor Excelsior.
21'
Luigi Bruins neemt de hoekschop, maar zijn voorzet is dramatisch. Zijn corner rolt nog voor het doel over de achterlijn.
20'
Kuwas zet de versnelling in aan de linkerkant en kan nipt tegen worden gehouden. Dat gaat wel ten koste van een hoekschop.
19'
Eerste kansje voor De Graafschap. Tolgahan Çiçek kan net niet de bal van richting veranderen, anders had hij wellicht doelman Tom Muyters kansloos gelaten. Nu rolt de bal naast.
16'
Adil Auassar met een streep van een voorzet komt aan bij Brandley Kuwas. De speler neemt de bal keurig aan en ook zijn schot is niet verkeerd. Jurjus kan redding bieden ten koste van een hoekschop.
15'
Deze typische zespunten-wedstrijd verloopt rustig. Rustig rond tikken op de middenlijn en veel verder komen beide ploegen niet. Excelsior probeert af en toe de steekbal te geven, maar telkens zit een De Graafschap-been in de weg.
11'
Ruim tien minuten gespeeld en tot nu toe valt er weinig te genieten op De Vijverberg. Veel balverlies over en weer en de Kralingers hadden de gevaarlijkste momenten van de avond. Het is nog altijd wachten op echt grote kansen.
8'
Op het moment dat er twee ballen op het veld zijn, geeft Hasselbaink de bal voor, maar zijn voorzet is een gemakkelijke prooi voor Hidde Jurjus.
3'
In het zestienmeter gebied kan Nigel Hasselbaink uithalen, maar zijn schot wordt gekraakt. Wel een hoekschop voor Excelsior. Een overtreding wordt gemaakt door Excelsior en daardoor geen gevaar.
1'
We hebben afgetrapt op De Vijverberg. De zoon van Luigi Bruins liep samen met zijn vader het veld op. Een mooi moment voor de familie Bruins die eerder deze dag werd verblijd met de komst van dochter Nadine.
1'
De Graafschap wordt wat sterker. De Superboeren durven met wat meer lef te spelen en komen nu tot wat gevaarlijke momenten. Het begint eindelijk een wedstrijd te worden op De Vijverberg.
Tom van Weert wordt weggestuurd, maar de spits wordt naar de zijkant gedwongen waardoor zijn schot wild naast vliegt. De openingsfase is in Doetinchem voor Excelsior.
Opstellingen:
Vier wijzigingen in de basisopstelling van De Graafschap. Jeroen Tesselaar is geblesseerd aan zijn achillespees en zit daarom niet bij de selectie. Zijn vervanger is Tolgahan Çiçek. Ook Bryan Smeets, Cas Peters en Nathaniël Will starten in de eerste wedstrijd van 2016 in de basis. Dat gaat ten koste van Bart Straalman, Kristopher Vida en Youssef el Jebli.

Ook bij Excelsior viertal wijzigingen. Kersverse papa Luigi Bruins start in de basis. Evenals Rick Kruys, Nigel Hasselbaink en Henrico Dorst. Dat betekent dat Yoëll van Nieff, Daryl van Mieghem op de bank starten. Bas Kuipers (liesblessure) en Jurgen Mattheij (knieblessure) ontbreken vanavond op De Vijverberg.

Voorbeschouwing:
Een hele goedenavond! Om 20.45 beginnen De Graafschap en Excelsior aan de tweede seizoenshelft. Voor de Superboeren is het do or die. Met vijf schamele puntjes loert rechtstreekse degradatie om de hoek. Excelsior is nog verre van veilig op de veertiende plek met slechts vier punten boven de nacompetitiestreep. Hoe zullen de ploegen beginnen aan 2016? Mijn naam is Ilona van der Werf en je volgt de wedstrijd hier live op voetbal.com. Een uur voor aanvang zijn de opstellingen van beide ploegen te vinden onder het kopje wedstrijddetails.

De Graafschap
Een hels karwei. Dat is het voor trainer Jan Vreman om rechtstreekse degradatie met zijn De Graafschap te ontlopen. Tegen Excelsior moeten er punten gehaald worden. En dat moeten er meer zijn dan in het eerste seizoenshelft gebeurde in thuiswedstrijden. Slechts één punt werd er behaald in acht wedstrijden op de Vijverberg. Maar er gloort hoop voor de Superboeren kijkend naar het verleden. In de Eredivisie heeft de Graafschap geen enkele thuiswedstrijd verloren van de Kralingers. Van de laatste zes ontmoetingen op het hoogste niveau op De Vijverberg tegen de Rotterdammers won de ploeg uit Doetinchem er drie en eindigden er drie in een gelijkspel.

Trainer Jan Vreman weet dat het niet makkelijk wordt tegen Excelsior. Op de persconferentie vertelde de hoofdtrainer het volgende: “Excelsior is een ploeg die goed de organisatie kan bewaken. Wij moeten daar doorheen zien te spelen en de bal in ons bezit houden. We maakten in de heenwedstrijd onze kansen zelf niet af, dat moet dus ook beter. Het is een hele belangrijke wedstrijd en een belangrijke maand voor ons.”

Excelsior
Excelsior kende een geslaagd trainingskamp in Portugal waar ook een oefenpot tegen Lierse SK met 2-1 gewonnen werd. Eerder dit seizoen werden de Superboeren met 3-0 aan de kant gezet. Zo’n resultaat is ditmaal weer broodnodig. Degradatie is geen optie voor de Kralingers. Niet als de club in de toekomst in de groene cijfers wil blijven. Dit zei voorzitter Albert de Jong tijdens de nieuwjaarsreceptie: “Degradatie zou een ramp zijn, maar we hebben scenario's klaar liggen dat we dan bovenin de Jupiler League kunnen spelen. Voor de lange termijn is het wel onze droom om een vaste waarde in de Eredivisie te zijn.”

Trainer Alfons Groenendijk weet dus wat van hem en zijn mannen wordt gevraagd in de tweede seizoenshelft. Hij wil scherp beginnen aan 2016. Op de officiële clubpagina van Excelsior vertelt de hoofdtrainer: “We hebben de afgelopen veertien dagen hard en met overgave getraind. Dat bevalt mij goed. De scherpte is er, daar heb ik een goed gevoel over. Wij willen de tweede seizoenshelft goed beginnen, maar ook De Graafschap zal willen winnen om de laatste strohalm te grijpen op de ongetwijfeld volle Vijverberg.”

De eerste zaterdagavond vol Eredivisievoetbal in 2016 eindigt dus op De Vijverberg. Om 20.45 trappen De Graafschap en Excelsior voor het eerst af in 2016 in competitieverband. Tot dan!