19:45 uur
sc Heerenveen
5:2
1 : 0 Torinfos in de Ticker Dirk Marcellis 12. / Schot met rechts  (Wout Brama)
2 : 0 Torinfos in de Ticker Bram van Polen 20. / Schot met rechts  (Ouasim Bouy)
2 : 1 Torinfos in de Ticker Mitchell te Vrede 46. / Schot met rechts  (Joey van den Berg)
3 : 1 Torinfos in de Ticker Bram van Polen 55. / Penalty
4 : 1 Torinfos in de Ticker Wout Brama 77. / Schot met links  (Lars Veldwijk)
4 : 2 Torinfos in de Ticker Jerry St. Juste 79. / Schot met rechts  (Sam Larsson)
5 : 2 Torinfos in de Ticker Stef Nijland 86. / Schot met links  (Gustavo Hebling)

90'
Dat het een enerverende tweede helft was, is zeker. Het leek vlak na rust spannend te worden toen Mitchell te Vrede binnen een minuut de 2-1 tegen de touwen schoot. Hier werd geen gevolg aangegeven, aangezien de aanvoerder Joey van den Berg in de 49ste minuut een rode kaart pakte. Hierdoor kon PEC uitlopen tot 4-1. Bram van Polen zorgde in de 55ste minuut met een penalty voor de 3-1, waarna Wout Brama in de 79ste minuut het open doel aanviel en de 4-1 op het scorebord zette. Twee minuten later verkleinde Jerry St. Juste de marge tot twee, maar in de 86ste minuut schoot Stef Nijland de 5-2 binnen. Hiermee was eindelijk de eindstand bereikt.
90'
86'
Doelpunt voor PEC Zwolle, 5:2 door Stef Nijland
Nummertje zeven van de wedstrijd komt op naam van Nijland. Gustavo Hebling, net ingevallen zorgt voor de assist met een goede pass op de aanvaller annex middenvelder. Nijland schiet door de benen van Mulder binnen en zet daarmee de 5-2 op het bord.
85'
Menig brengt de bal voor en Veldwijk legt neer voor Marinus. De middenvelder neemt de bal met een afstand van ongeveer twintig meter van het doel op de volley, maar zijn schot gaat jammerlijk over.
80'
Beide ploegen plegen hun laatste wissels. Doelpuntenmaker Wout Brama wordt van het veld gehaald door Jans, Gustavo Hebling vervangt. Bij Heerenveen zit het er voor Te Vrede op, Luciano Slagveer maakt de laatste tien minuten vol.
80'
Wissel in bij sc Heerenveen -> Luciano Slagveer
80'
Wissel uit bij sc Heerenveen -> Mitchell te Vrede
80'
Wissel in bij PEC Zwolle -> Gustavo Hebling
80'
Wissel uit bij PEC Zwolle -> Wout Brama
79'
Doelpunt voor sc Heerenveen, 4:2 door Jerry St. Juste
We mochten maar twee minuutjes genieten van de 4-1 op het scorebord, want het staat alweer 4-2. Jerry St. Juste wordt gelanceerd door een mooi passje van Sam Larsson en schuift makkelijk het zesde doelpunt van de avond binnen.
77'
Doelpunt voor PEC Zwolle, 4:1 door Wout Brama
En daar is toch de 4-1 voor PEC! Mulder blundert met een dramatische uittrap. Veldwijk onderschept, omspeelt Mulder, wacht nog even en legt de bal terug op Brama. Die kan voor een open doel binnenschieten en de vierde van de thuisploeg op het scorebord zetten.
73'
En nóg een enorme kans voor de Zwollenaren. Mulder is weg uit z'n doel, maar Nijlands poging wordt van de lijn gehaald. Daarna krijgt Marinus de bal ook niet in het keeperloze doel; hij schiet naast.
73'
PEC komt erg dicht bij de 4-1!
Becker stoomt op via de rechterkant en probeert in de korte hoek te schieten, maar zijn schot gaat op de kruising.
69'
Voor Rick Dekker zit deze wedstrijd er eveneens op. Hij wordt afgelost door Wouter Marinus.
69'
Wissel in bij PEC Zwolle -> Wouter Marinus
69'
Wissel uit bij PEC Zwolle -> Rick Dekker
67'
Caner Çavlan probeert het nog maar eens van afstand. Van ongeveer dertig meter probeert hij Van der Hart uit te dagen tot een redding, maar dat mislukt.
63'
De taken van Ehizibue zitten erop. Hij wordt er afgehaald door Jans, zijn vervanger is Sheraldo Becker.
63'
Wissel in bij PEC Zwolle -> Sheraldo Becker
63'
Wissel uit bij PEC Zwolle -> Kingsley Ehizibue
62'
PEC herovert inmiddels het initiatief van de wedstrijd en brengt een iets rustigere fase in het duel.
58'
Ehizibue wordt diep gestuurd en probeert de bal langs Mulder te tikken voor een open doel, maar de doelman zet zijn voet ervoor.
55'
Doelpunt voor PEC Zwolle, 3:1 door Bram van Polen
En die strafschop wordt benut door Van Polen! Hij schiet de bal rustig in, Mulder ligt in de verkeerde hoek. Zijn tweede van de avond.
55'
Gele kaart voor Lucas Bijker (sc Heerenveen)
Ach, we pakken nog maar een gele kaart mee. Nu wel een duidelijke: Lucas Bijker maakt hands in het strafschopgebied en veroorzaakt een penalty.
52'
Gele kaart voor Dirk Marcellis (PEC Zwolle)
Ook Marcellis wordt op de bon geslingerd. Hij voorkomt dat Heerenveen doorbreekt en ontvangt daarvoor geel van Van den Kerkhof.
49'
Gele kaart voor Erwin Mulder (sc Heerenveen)
Mulder was het, net als heel Heerenveen, niet eens met de rode kaart en zette dat om in woorden. Van den Kerkhof geeft hiervoor geel.
49'
Rode kaart voor Joey van den Berg (sc Heerenveen)
Heerenveen moet met tien verder! Van den Berg wordt van het veld gestuurd omdat hij een tikje op het hoofd van een PEC-speler geeft. Hij is zelf duidelijk: "Ik doe niks man! Wat een bullshit."
47'
En nog een kans voor Heerenveen! Een voorzet wordt weggewerkt, maar St. Juste komt nog tot schieten. De bal wordt van richting veranderd, waarna Van der Hart ternauwernood redding brengt.
46'
Doelpunt voor sc Heerenveen, 2:1 door Mitchell te Vrede
Heerenveen maakt bijzonder vroeg de aansluitingstreffer! Van den Berg speelt in, waarna Te Vrede zijn lichaam tussen verdediger en de bal houdt om uit te draai Van der Hart te verschalken.
46'
45'
De eerste 45 minuten leverden een correct reflecterende score op. Het wedstrijdbeeld was ongetwijfeld in het voordeel van PEC Zwolle en dat hebben ze laten zien in de vorm van doelpunten. Beide backs kwamen opvallend genoeg op het scorebord in Zwolle, aangezien het Dirk Marcellis en Bram van Polen waren die tot een doelpunt kwamen. Eerstgenoemde zorgde in de twaalfde minuut voor de openingstreffer met een hard schot dat te machtig was voor Erwin Mulder. Van Polen kwam acht minuten later tot scoren, toen hij knap wegdraaide en de bal in de verre hoek schoot. Hierdoor staat het 2-0 in de theepauze.
45'
45'
Kingsley Ehizibue legt de bal af aan Nijland, die richting doel poeiert. Net over.
42'
Sneeuw, hagel, regen. Alles valt uit de lucht in Zwolle. Maar een aansluitingstreffer van Heerenveen hangt vooralsnog nog niet in de lucht. Of weet het toch iets te forceren in het slotstuk van de eerste helft?
38'
Foppe de Haan laat zien wat hij ervan vindt. Nog voor de rust zet hij twee verse krachten in het veld. Joost van Aken en Jerry St. Juste vervangen de teleurstellende Morten Thorsby en Branco van den Boomen.
38'
Wissel in bij sc Heerenveen -> Jerry St. Juste
38'
Wissel uit bij sc Heerenveen -> Branco van den Boomen
38'
Wissel in bij sc Heerenveen -> Joost van Aken
38'
Wissel uit bij sc Heerenveen -> Morten Thorsby
36'
Terwijl de regen met hier en daar wat hagel met bakken uit de hemel begint te vallen, neemt Heerenveen iets meer initiatief in deze wedstrijd. Het laat zien dat het nog voor rust de 2-1 binnen wil prikken.
32'
Gele kaart voor Stef Nijland (PEC Zwolle)
Een lichte elleboog van Nijland is voor scheidsrechter Van den Kerkhof genoeg om geel te geven aan de aanvaller van PEC. Nummer twee van de avond.
30'
Ouasim Bouy met een harde vrije trap van ongeveer 25 meter, maar Te Vrede zet moedig zijn hoofd in de lijn van de bal.
28'
Gele kaart voor Branco van den Boomen (sc Heerenveen)
Arbiter Martin van den Kerkhof geeft een gele kaart aan Van den Boomen, die met een overtreding een tegenaanval onderbrak.
27'
De grootste zorg bij PEC vooralsnog zijn de lange ballen die gespeeld worden richting Van der Hart. De keeper heeft zich nog niet één keer laten betrappen op een overtuigend weggebokste bal.
23'
Zo staan beide PEC-backs op het scoreformulier. Heerenveen is vooralsnog erg zwak en laat aan het spel niet zien dat het terug kan komen in deze wedstrijd. De thuisploeg doet er misschien wel goed aan om de score in de eerste helft zo veel mogelijk uit te breiden.
20'
Doelpunt voor PEC Zwolle, 2:0 door Bram van Polen
Daar is zelfs de verdubbeling van de score. De afvallende bal uit een corner komt terecht bij Ouasim Bouy, wiens schot volledig mislukt. Per toeval pikt Bram van Polen de bal op, om uit de draai erg knap binnen te schieten. PEC op rozen.
17'
Heerenveen geeft de bal slordig weg op het middenveld, waarom PEC in de counter is te traag is met het uitspelen. Queensy Menig geeft de bal iets achter Nijland, die zijn poging van 25 meter uiteindelijk naast ziet gaan.
15'
Daar is zelfs een grote kans op 2-0! Lars Veldwijk geeft als een ware '10' een fantastische dieptepass op Stef Nijland, die uitwijkt en de hoek iets te lastig maakt. Erwin Mulder kan pakken.
12'
Doelpunt voor PEC Zwolle, 1:0 door Dirk Marcellis
Daar is toch de openingstreffer! Wout Brama krijgt de bal mee en legt voor in het strafschopgebied, waar geen Heerenveen-speler in de buurt is. Dirk Marcellis kan op zijn gemak richting de bal lopen en hard in het dak van het doel drukken: 1-0 voor de thuisploeg.
11'
Het is vooralsnog aftasten in de beginfase. Geen van beide ploegen gooit alle mogelijke agressie in de wedstrijd.
8'
Wederom een kans voor Heerenveen! Morten Thorsby wordt weggestuurd door een goede dieptepass, maar wijkt te ver uit naar de zijkant. Daarop legt hij af aan Mitchell te Vrede, wiens inzet niet vol is. Prooi voor Van der Hart.
4'
Daar is het eerste gevaarlijke moment van de wedstrijd! Een vrije trap van Caner Çavlan wordt niet goed gepareerd door Mickey van der Hart, waarna Branco van den Boomen met een nagenoeg open doel de bal binnen probeert te werken. Hij is te veel uit balans om Van der Hart te verschalken.
1'
We zijn onderweg in het IJsseldelta Stadion! Een kunstgrasmat met een dun laagje sneeuw biedt het decor voor deze wedstrijd.
1'
Bij de uitploeg zien we, zoals aangekondigd, de nieuweling Arber Zeneli in de basis staan. Hij begint in de aanval met Mitchell te Vrede en Sam Larsson. Op het middenveld verovert Branco van den Boomen een basisplek, naast Joey van den Berg en Morten Thorsby. Caner Çavlan en Pele van Anholt zijn de backs van Heerenveen, Kenneth Otigba en Lucas Bijker starten in het centrum.

PEC Zwolle start met een aantal noodgedwongen wissels tegen de Friezen. Kevin Begois en Trent Sainsbury zijn door blessures niet terug te vinden op het opstellingsformulier. Mickey van der Hart en Thomas Lam nemen hun plekken in. Daarnaast keert Rick Dekker terug in de basis, met Ouasim Bouy en Wout Brama naast hem op het middenveld. Lars Veldwijk is nog altijd de spits van de Zwollenaren, Stef Nijland en Queensy Menig beginnen vanaf de vleugels.
Ruim anderhalf uur van tevoren is het weer niet veelbelovend. De sneeuw valt met bakken uit de lucht in Zwolle. Aan het kunstgras de taak om het vol te houden.
Na de verrassende Eredivisieopener van het jaar 2016 vrijdagavond, toen FC Twente met 4-0 zegevierde tegen de regionale concurrent Heracles Almelo, is het nu de beurt aan PEC Zwolle en sc Heerenveen om het nieuwe jaar af te trappen. De twee blauwwitte clubs gaan in Zwolle op zoek naar een klinkende start van de tweede seizoenshelft. Mijn naam is Nino Vermeulen en ik doe verslag van dit affiche.

Zwollenaren tegen play-offs aan
PEC heeft de hele eerste seizoenshelft in het linkerrijtje gebivakkeerd en bezet momenteel de negende plaats in de Eredivisie. In de zeventien heenwedstrijden van dit seizoen behaalde het 25 punten, een prima aantal. Plaatsing voor de play-offs is reëel voor de ploeg van Ron Jans, die in het laatste duel van 2015 met 3-2 verloor van PSV, een nederlaag waar PEC niettemin met tevredenheid op kon terugkijken. De eerste seizoenshelft biedt hoop voor een vergelijkbare tweede, waarin de club de zesde plek van vorig jaar wellicht kan evenaren of verbeteren. Met een overwinning tegen Heerenveen kan PEC veel vertrouwen tanken voor het restant van de 34 wedstrijden.

Heerenveen zoekt naar échte vorm
Het Heerenveen van Foppe de Haan, die heeft aangegeven tot het einde van het seizoen te blijven als coach van de Friezen, bezit een opvallende statistiek. Het lukte de ploeg nog maar één keer om twee wedstrijden op rij te winnen; thuis tegen de huidige nummer zeventien SC Cambuur, gevolgd door een uitwedstrijd bij de nummer zestien FC Twente. Verder is het erg wispelturig bij Heerenveen. Het spel is af en toe zo uitstekend dat het leidt tot emotionele uitbarstingen, op andere momenten ziet het er niet uit bij de ploeg van De Haan. Een kenmerkend voorbeeld hiervan is de laatst gespeelde wedstrijd tegen ADO Den Haag. De Hagenaren gingen toen met een 0-4 overwinning aan de haal; een ontluisterende verliespartij voor Heerenveen. In de tweede helft is het zaak om dit soort slippertjes te voorkomen.

Toen de twee ploegen elkaar in de vierde speelronde troffen, eindigde de strijd onbeslist. Destijds waren de doelpuntenmakers Sam Larsson en Lars Veldwijk, spelers die vandaag nogmaals aan de bak kunnen. PEC-vertegenwoordigers Kevin Begois, Ryan Thomas, Abdel Malek El Hasnaoui, Mustafa Saymak, Thanasis Karagounis en Trent Sainsbury moeten het duel wel aan zich voorbij laten schieten. Ditzelfde geldt bij Heerenveen voor Younes Namli, Joris Voest, Doke Schmidt, Pascal Huser en Simon Thern.

De wedstrijd in het IJsseldeltastadion wordt gefloten door Martin van den Kerkhof. De basiselftallen van beide ploegen zijn ongeveer een uur van tevoren hier te bewonderen.