FC Groningen Zondag, 18. December 2016
14:30 uur
Go Ahead Eagles
1:1
1 : 0 Torinfos in de Ticker Mimoun Mahi 20. / Schot met rechts  (Simon Tibbling)
1 : 1 Torinfos in de Ticker Jarchinio Antonia 31. / Schot met links  (Leon de Kogel)

90'
Na rust was Go Ahead de gevaarlijkste ploeg. De bezoekers drongen aan, waar vooral Ritzmaier dichtbij een doelpunt kwam. Het was Hateboer die de poging van de Oostenrijker van de lijn haalde. En de blessuretijd had Alexander Sørloth dé kans om de zege naar Groningen te brengen, maar de invaller schoot wild over. En zo pakte hekkensluiter Go Ahead een punt in de laatste wedstrijd van 2016.
90'
90'
Gele kaart voor Darren Maatsen (Go Ahead Eagles)
Maatsen krijgt nog geel voor zeuren.
90'
Wat een kans nog!
Tibbling geeft de bal voor op de vrijstaande Alexander Sørloth, maar de spits jaagt de bal over.
90'
Van Nieff probeert het zelf van 26 meter maar de bal komt in de muur.
90'
Hendriks met de overtreding op Van Nieff en Groningen krijgt nog een vrije trap.
87'
Het is nu Groningen die op zoek is naar de winst, maar de Go Ahead-muur staat goed.
84'
Laatste wissel bij FC Groningen. Idrissi wordt gebracht voor de laatste minuten. Hij komt in het veld voor Albert Rusnák.
84'
Wissel in bij FC Groningen -> Oussama Idrissi
84'
Wissel uit bij FC Groningen -> Albert Rusnák
84'
Groningen met druk op het doel van Zwarthoed, maar de thuisploeg stuit telkens op de verdediger.
82'
Een domper voor Go Ahead. Antonia heeft te veel last van zijn knie en moet naar de kant. Zijn vervanger is Kevin Brands.
82'
Wissel in bij Go Ahead Eagles -> Kevin Brands
82'
Wissel uit bij Go Ahead Eagles -> Jarchinio Antonia
80'
Antonio is erbij gaan zitten. De flankspeler heeft last van een blessure.
77'
Padt ziet het gevaar van Antonia en grijpt daarom zelf in. De doelman komt uit zijn doel en onderschept de bal.
76'
Gele kaart voor Xandro Schenk (Go Ahead Eagles)
Schenk haalt Sørloth onderuit en krijgt daarom de gele kaart van Nijhuis.
75'
Een schot van Hendriks kan in twee pogingen gepakt worden.
74'
We gaan richting het laatste kwartier. Het is een open wedstrijd waar beide ploegen nog kans maken op de winst.
70'
Ook de tweede wissel bij FC Groningen. Bacuna gaat naar de kant en voor hem in de plaats komt Tom Hiariej.
70'
Wissel in bij FC Groningen -> Tom Hiariej
70'
Wissel uit bij FC Groningen -> Juninho Bacuna
70'
Een leuke fase in de wedstrijd waar het spel op en neer gaat. Beide ploegen gaan op zoek naar de voorsprong.
67'
Tweede wissel aan de kant van Go Ahead. De Kogel gaat naar de kant en Sébastien Locigno maakt zijn rentree. Dat betekent dat Sam Hendriks naar de spits gaat en Locigno op het middenveld gaat spelen.
67'
Wissel in bij Go Ahead Eagles -> Sébastien Locigno
67'
Wissel uit bij Go Ahead Eagles -> Leon de Kogel
66'
Gele kaart voor Juninho Bacuna (FC Groningen)
Ritzmaier wordt onderuit gehaald door Bacuna en daar krijgt de speler van Groningen geel.
65'
En daar is Groningen alweer. Alexander Sørloth moet de bal afspelen op de vrijstaande Mahi, maar de invaller gaat voor eigen succes en mist.
64'
Antonia ontsnapt wederom, maar Padt biedt redding. In tweede instantie lijkt Ritzmaier de 2-1 op zijn schoen te hebben, maar Reijnen redt Groningen op de lijn.
63'
Alexander Sørloth met de voorzet en Hateboer wil de bal binnen glijden, maar zijn poging gaat net naast.
60'
Nog een half uur te gaan in Groningen. Zal er nog een winnaar komen?
59'
Gele kaart voor Hans Hateboer (FC Groningen)
Hateboer is boos, omdat Nijhuis niet fluit voor een overtreding op hem. Zijn reactie wordt beloond met geel. En dat betekent een schorsing in 2017 voor de verdediger.
58'
Wissel bij FC Groningen. Tom van Weert gaat naar de kant. De spits die een redelijk onzichtbare wedstrijd speelde. Zijn vervanger is Alexander Sørloth, die vorige week tegen Roda JC nog trefzeker was.
58'
Wissel in bij FC Groningen -> Alexander Sørloth
58'
Wissel uit bij FC Groningen -> Tom van Weert
55'
Van Nieff geeft voor en via Nieveld belandt de bal over de achterlijn. Hoekschop voor Groningen.
51'
Ritzmaier ziet Padt voor zijn doel staan en vanaf de middenlijn probeert de middenvelder de doelman te verrassen. Zijn poging belandt op het dak van het doel.
50'
Ritzmaier met de goede opening op Antonia. Met speels gemak gaat de rappe speler zijn directe tegenstander voorbij, maar zijn voorzet is niet nauwkeurig. Jammer, daar had meer ingezeten.
49'
Een rustig begin van de tweede helft. De thuisploeg met de bal en de bezoekers trekken zich terug.
46'
De tweede helft is begonnen met één wijziging. Wolters heeft last van zijn kuit en is in de kleedkamer achter gebleven. Zijn vervanger is Sam Hendriks. Dat betekent dat Darren Maatsen naar voren schuift en Hendriks op het middenveld speelt.
46'
Wissel in bij Go Ahead Eagles -> Sam Hendriks
46'
Wissel uit bij Go Ahead Eagles -> Randy Wolters
46'
45'
FC Groningen begon sterk aan de wedstrijd. In de eerste tien minuten moest doelman Theo Zwarthoed verscheidene keren in actie komen. Op het moment da Go Ahead beter in de wedstrijd leek te komen, kwam de thuisploeg op voorsprong. Uit een moeilijke hoek schoot Mahi raak. Er leek niets aan de hand voor Groningen, de ploeg van het meeste balbezit, maar in de omschakeling bleef Go Ahead levensgevaarlijk. Na ruim een half uur spelen ontsnapte Antonia. De rappe flankspeler ging alleen op Padt af en scoorde de gelijkmaker.
45'
42'
Het spel ligt even stil, omdat Antonia op de grond zit. Hij heeft last van zijn knie.
40'
Achenteh met een gevaarlijke voorzet, maar de bal wordt gemist door zijn ploeggenoten.
38'
Groningen is nog voor de rust op zoek naar de gelijkmaker, maar de thuisploeg heeft moeite om de Go Ahead-muur te beslechten.
34'
Zo staat het na ruim een half uur spelen weer gelijk in Gronigen. De tactiek van Hans de Koning houdt stand. Het is FC Groningen met het balbezit en de dreiging, maar Go Ahead is levensgevaarlijk in de omschakeling.
31'
Doelpunt voor Go Ahead Eagles, 1:1 door Jarchinio Antonia
Daar is de gelijkmaker. Uit de hoekschop van FC Groningen komt Go Ahead er razendsnel uit. De Kogel stuurt Antonia de diepte in, en de rappe flankspeler maakt vele meters, maar blijft oog-in-oog met Padt koel: 1-1.
29'
De voorzet van Van Nieff kan makkelijk gepakt worden door Zwarthoed.
26'
Tom van Weert gaat liggen in de zestien na een licht duwtje. Scheidsrechter Nijhuis ziet niets in de valpartij.
25'
Een afstandsschot van Bacuna gaat ruim naast het doel van Zwarthoed.
23'
Go Ahead leek beter in de wedstrijd te komen, maar daar was opeens Mahi. Met een heerlijke treffer zette hij zijn ploeg op voorsprong. Een domper voor Go Ahead, die de moeilijke openingsfase overleefde, maar alsnog achter staat.
20'
Doelpunt voor FC Groningen, 1:0 door Mimoun Mahi
Heerlijk doelpunt van Mahi. Tibbling met de steekbal op Mahi en uit een moeilijke hoek jaagt hij de bal binnen en laat Zwarthoed kansloos.
18'
Het staat achterin bij Go Ahead beter, waardoor de Eagles nu wat vaker de aanval kunnen opzoeken. Na het sterke begin van Groningen zakken de mannen van Ernest Faber nu wat terug.
14'
En nu is het Wolters, die het probeert van afstand. Ook zijn poging gaat naast, maar na de moeilijke openingsfase laat Go Ahead nu van zich horen.
11'
Daar is voor het eerst Go Ahead. Van een afstand van zo'n 25 meter probeert Leon de Kogel uit, maar zijn poging gaat een metertje of twee naast.
9'
Mahi test de reflexen van Zwarthoed in de korte hoek. De doelman let goed op, maar wel een hoekschop.
6'
Hoekschop Groningen, nadat Hateboer mee naar voren ging en Achenteh verdedigde.
5'
De eerste vijf minuten zitten erop in Groningen. De thuisploeg is op zoek naar een doelpunt, terwijl Go Ahead rustig afwacht.
2'
Tibbling is voorbij zijn tegenstander, maar Mahi komt niet lekker uit en schiet de bal naast. Wel een goede start van de thuisploeg die al twee keer gevaarlijk uit kwam.
1'
Binnen dertig seconden moet Theo Zwarthoed in actie komen. Mahi komt voor de doelman, maar Zwarthoed kan de bal met moeite uit zijn doel houden.
1'
De bal rolt in Groningen.
1'
Sander Duits is er niet bij tegen FC Groningen. De aanvoerder is geschorst na zijn gele kaart tegen PSV. Dat betekent dat Darren Maatsen verhuist naar het middenveld en voorin Leon de Kogel een basisplek krijgt.

Ernest Faber heeft één noodgedwongen wijziging in zijn basisopstelling doorgevoerd. Kasper Larsen ontbreekt tegen Go Ahead. De Deen is ziek. Zijn vervanger is Samir Memišević.

Het is zondagmiddag half drie. FC Groningen en Go Ahead Eagles nemen het tegen elkaar op. En welkom bij deze liveticker! Go Ahead Eagles zal er alles aan doen om ervoor te zorgen 2016 niet als hekkensluiter van de Eredivisie af te sluiten. Dan moet de club uit Deventer op bezoek bij FC Groningen punten pakken. Een moeilijke opgave voor de mannen van Hans de Koning, want de laatste overwinning in Groningen dateert van twintig jaar geleden. Zal er dit keer weer succes zijn voor Go Ahead? Mijn naam is Ilona van der Werf en ik zorg ervoor dat je niets hoeft te missen van dit duel. Een uur voor aanvang zijn de opstellingen onder het kopje wedstrijddetails te vinden.

Lekker op dreef in Groningen
De mannen van Ernest Faber kenden een moeizame start van dit Eredivisie-seizoen met drie nederlagen en twee gelijke spelen. De laatste weken lijkt de ploeg uit Groningen de vorm te pakken te hebben. Van de laatste vier wedstrijden werden er drie gewonnen. Alleen op bezoek bij Ajax gingen de Groningers met lege handen naar huis. Dankzij de goede resultaten van de laatste weken is FC Groningen opgeklommen naar de negende plek. En nu wil de ploeg met een goed gevoel de winterstop ingaan. En dat kan alleen als Go Ahead Eagles wordt verslagen in de laatste speelronde van 2016.

"Het is een compliment aan iedereen die erbij betrokken is, dat we nu staan waar we staan. Na een moeizame competitiestart zijn we op weg om goed te eindigen", klinken de lovende woorden van trainer Faber op de officiële website. "Het is nu wel belangrijk om goed af te sluiten. Met een overwinning op Go Ahead kunnen we het jaar goed afsluiten. Een belangrijk potje, dus!"

Drager van de rode lantaarn
Een week geleden ging Go Ahead nipt onderuit tegen PSV. De hekkensluiter hield lang stand tegen de regerend kampioen, maar één doelpunt van Siem de Jong werd de ploeg te machtig. En nu wacht FC Groningen. "FC Groningen is team met veel aanvallend denkende spelers, dat onlangs van 4-3-3 naar 4-4-2 is geswitcht", laat trainer Hans de Koning weten op de officiële clubwebsite. "Het is gewoon een goede ploeg met veel ervaring. We zullen achterin solide moeten verdedigen, net als tegen PSV, maar in balbezit meer gevaar proberen te stichten."

Dit seizoen presteert Go Ahead matig in uitwedstrijden. Van alle clubs wacht de club uit Deventer nog altijd op de eerste uitoverwinning. En slechts viermaal trof Go Ahead het doel buitenshuis. Dat moet tegen Groningen anders. Het zal niet aan de supporters liggen, die in groten getale zijn afgereisd naar Groningen: "Veel uitsupporters is altijd geweldig. Het geeft echt een boost", aldus Hans de Koning. "Met z’n allen het bijzondere jaar 2016 mooi afsluiten, daar gaan we voor."

Om half drie is de aftrap in Groningen. Mis dit duel niet!