SBV Excelsior Zondag, 18. December 2016
12:30 uur
NEC Nijmegen
2:2
1 : 0 Torinfos in de Ticker Stanley Elbers 11. / Schot met rechts  (Kevin Vermeulen)
1 : 1 Torinfos in de Ticker Jay-Roy Grot 41. / Schot met links
2 : 1 Torinfos in de Ticker Khalid Karami 49. / Schot met rechts  (Kevin Vermeulen)
2 : 2 Torinfos in de Ticker Dario Đumić 78. / Schot met rechts  (Ferdi Kadıoğlu)

90'
De tweede helft was een kopie van het eerste bedrijf. Excelsior nam vlak na rust de leiding, maar gaf de voorsprong weer weg. Het was Dario Dumić die met een rake knal ervoor zorgde dat NEC, dat geen goede indruk maakte, een punt meeneemt naar Nijmegen.
90'
90'
De extra tijd bedraagt drie minuten.
89'
Nigel Hasselbaink krijgt vlak voor tijd nog een goede kans om de 3-2 te maken, maar de aanvaller staat niet goed op zijn voeten en krijgt daardoor zijn hoofd niet goed tegen een voorzet van Jeffry Fortes.
86'
Mikael Dyrestam gaat keihard door op Anouar Hadouir, maar scheidsrechter Christiaan Bax ziet de overtreding over het hoofd. Het is niet het eerste wat de in de Eredivisie debuterende arbiter vanmiddag niet waarneemt.
84'
Luigi Bruins neemt een afgeslagen hoekschop op de pantoffel, maar schiet de bal heel veel over het doel van Joris Delle.
83'
Wissel in bij SBV Excelsior -> Anouar Hadouir
83'
Wissel uit bij SBV Excelsior -> Kevin Vermeulen
80'
Het belooft een spannende slotfase te worden op Woudestein, waar beide ploegen geen genoegen willen nemen met één punt.
78'
Gele kaart voor Reagy Ofosu (NEC Nijmegen)
Koud in het veld krijgt Reagy Ofusu een gele kaart. De aanvaller komt wild in en krijgt het tweede geel van de wedstrijd.
78'
Wissel in bij SBV Excelsior -> Terell Ondaan
78'
Wissel uit bij SBV Excelsior -> Fredy
77'
Wissel in bij NEC Nijmegen -> Reagy Ofosu
77'
Wissel uit bij NEC Nijmegen -> André Fomitschow
77'
Doelpunt voor NEC Nijmegen, 2:2 door Dario Dumić
Daar is plots de gelijkmaker! Een hoekschop komt terecht bij de compleet vrijstaande Dario Dumić, die met links aanneemt en met rechts vervolgens de bal tegen de touwen schiet.
76'
Rakelings naast! Jay-Roy Grot en Taiwo Awoniyi maken het de verdediging van Excelsior knap lastig. Het is uiteindelijk Grot die al vallende de bal via een Excelsior-speler net naast het doel schiet.
75'
Weer geeft Christiaan Bax geen gele kaart aan een NEC-speler. Ditmaal kwam Gregor Breinburg in aanmerking voor geel na een overtreding op Fredy, maar Bax is niet van plan om bij zijn Eredivisie-debuut vaak geel te trekken.
74'
De druk van Excelsior houdt aan. De Rotterdammers hebben weinig te vrezen van NEC en gaan daarom zelf op zoek naar de beslissing in de wedstrijd. Die lijkt er te komen, als het zo doorgaat.
71'
Doelpunt afgekeurd! Wat een pech voor Excelsior, dat op 3-1 denkt te komen. Met een steekpass bereikt Luigi Bruins medespeler Kevin Vermeulen, die de bal op paal mikt. In de rebound schiet Nigel Hasselbaink raak, maar de aanvaller wordt wegens buitenspel afgevlagd.
69'
Kevin Vermulen was al twee keer de aangever en probeert het nu eens zelf. Het schot van de middenvelder gaat door het midden en wordt simpel gepakt door Joris Delle.
69'
Khalid Karami breekt wederom gevaarlijk door aan de rechterkant, maar ditmaal gaat de rechtsback niet voor eigen kansen. De voorzet van Karami is niet goed en wordt weggewerkt door de NEC-verdediging.
67'
Wissel in bij SBV Excelsior -> Luigi Bruins
67'
Wissel uit bij SBV Excelsior -> Stanley Elbers
66'
Daar is de aanvallende wissel van Peter Hyballa. De trainer brengt aanvaller Taiwo Awoniyi in voor middenvelder Julian von Haacke.
65'
Wissel in bij NEC Nijmegen -> Taiwo Awoniyi
65'
Wissel uit bij NEC Nijmegen -> Julian von Haacke
63'
NEC krijgt een cadeautje van scheidsrechter Christiaan Bax, die een fout maakt door Excelsior geen doeltrap te geven. NEC pakt het cadeautje niet uit, want de hoekschop wordt gevangen door Tom Muyters.
62'
De thuisploeg durft niet door te drukken en leunt steeds meer achterover. Met Stanley Elbers, Fredy en Nigel Hasselbaink heeft Excelsior natuurlijk veel snelheid voorin.
60'
Wissel in bij NEC Nijmegen -> Mikael Dyrestam
60'
Wissel uit bij NEC Nijmegen -> Robin Buwalda
58'
De wedstrijd zit in een vrije slordige fase. Beide teams slagen er even niet in om fatsoenlijke aanvallen te produceren.
55'
Gele kaart voor Henrico Drost (SBV Excelsior)
De verdediger van Excelsior is de eerste die op de bon gaat. Henrico Drost wordt omspeeld door Jay-Roy Grot en houdt de aanvaller vervolgens tegen, wat hem op geel komt te staan.
54'
Een heerlijk schot van Jeffry Fortes! De verdediger krijgt ruimte om uit te halen en beproeft vanaf een meter of 25 zijn geluk. De inzet is hard en wordt met veel moeite gekeerd door Joris Delle.
53'
Voor de tweede keer deze wedstrijd raakt Janio Bikel iemand met zijn elleboog. Ditmaal is Kevin Vermeulen het slachtoffer. Bikel maakte deze wedstrijd al diverse overtredingen, maar is nog altijd niet bestraft door Christiaan Bax.
52'
Zo begint NEC weer van voor af aan. De Nijmegenaren eindigden de eerste helft goed, maar mogen weer op zoek naar de gelijkmaker.
49'
Doelpunt voor SBV Excelsior, 2:1 door Khalid Karami
Excelsior kwam in de eerste helft goed uit de startblokken en doet dat ook na rust! Khalid Karami gaat een één-twee aan met Kevin Vermeulen en krijgt de bal terug. De rechtsback snijdt voorlangs bij Mohamed Rayhi en schiet vervolgens de bal in de lange hoek.
48'
De eerste kans van de tweede helft is voor NEC. Een snelle aanval verloopt via Mohamed Rayhi en Jay-Roy Grot en eindigt bij André Fomitschow. De linkspoot krijgt de mogelijkheid om uit te halen en doet dat ook. Het schot van Fomitschow is echter niet goed en gaat ruim naast.
46'
De teams zijn ongewijzigd aan de tweede helft begonnen.
46'
45'
Excelsior begon geweldig aan de wedstrijd en kwam via Stanley Elbers op een verdiende 1-0 voorsprong. De Rotterdammers bleven na de openingstreffer de wedstrijd dicteren, maar NEC werd sterker naarmate de eerste helft vorderde. Dat leidde vlak voor rust tot de 1-1 van Jay-Roy Grot.
45'
45'
De extra tijd in de eerste helft bedraagt één minuut.
43'
Zo naderen we het einde van de eerste helft en heeft NEC zich hersteld van een dramatische openingsfase.
41'
Doelpunt voor NEC Nijmegen, 1:1 door Jay-Roy Grot
Jay-Roy Grot maakt op geweldige wijze de gelijkmaker op Woudestein. De jonge aanvaller wurmt zich met enig geluk langs Henrico Drost en laat vervolgens Tom Muyters kansloos met een knal vanaf een meter of twintig.
39'
NEC heeft Excelsior even in de houdgreep. De Nijmegenaren krijgen veel hoekschoppen, maar de Rotterdammers krijgen weinig grote kansen tegen.
36'
Nigel Hasselbaink krijgt op de rand van het strafschopgebied de bal, draait naar zijn rechterbeen en zoekt vervolgens met een schot de lange hoek. De inzet is niet onaardig, maar gaat een metertje naast het doel van Joris Delle.
35'
Hicham Faik neemt de vrije trap weer en ditmaal is de inzet een stuk beter. Via het muurtje zeilt de bal over het doel.
34'
Excelsior krijgt op een meter of twintig van het doel een vrije trap na een overtreding van Janio Bikel op Nigel Hasselbaink. Christiaan Bax besluit de NEC'er geen geel te geven.
33'
Met name Nigel Hasselbaink toont zich in het eerste halfuur van de wedstrijd een plaag voor de NEC-verdediging.
31'
De verdediging van NEC oogt wankel op Woudestein. Excelsior heeft het laatste kwartier geen grote kansen gekregen, maar komt er wel vaak heel gevaarlijk uit.
28'
Weer neemt Hicham Faik een vrije trap niet goed. De middenvelder probeert de bal in het strafschopgebied te pompen, maar de vrije trap is veel te laag en kan simpel worden weggewerkt.
26'
Wint Excelsior vandaag, dan gaat het op de ranglijst over NEC heen. De teams staan beide op achttien punten, maar het doelsaldo van de Rotterdammers is een stukje beter.
24'
NEC begint iets sterker te worden na een zeer lastige start van de wedstrijd. De Nijmegenaren hebben zelfs al een enorme kans gekregen om - tegen de verhouding in - op 1-1 te komen.
22'
Nigel Hasselbaink blijft met pijn op de grond liggen na een luchtduel met Janio Bikel. Na een korte blessurebehandeling kan hij de wedstrijd weer vervolgen.
19'
Bijna de gelijkmaker! Ferdi Kadıoğlu geeft de bal voor richting de tweede paal, waar Julian von Haacke opduikt. De Duitser staat helemaal vrij en moet de 1-1 tegen de touwen koppen, maar kopt de bal tegen doelman Tom Muyters aan.
19'
De thuisploeg kan nu rustig achteroverleunen, maar merkt dat het veel sterker is dan NEC en gaat op jacht naar een tweede doelpunt.
16'
NEC krijgt na iets meer dan een kwartier spelen een goede mogelijkheid om gelijk te maken. Een scherp aangesneden corner komt terecht op het hoofd van Dario Dumić, die over het doel kopt.
15'
NEC blijft met hangen en wurgen overeind! Eerst voorkomt Joris Delle ternauwernood dat een aanvaller van de thuisploeg doorbreekt, vervolgens stopt Dario Dumić pas in het eigen strafschopgebied een aanval van de thuisploeg.
13'
Zo heeft Mitchell van der Gaag alle reden om tevreden te zijn. Excelsior domineert, creëert kansen en staat verdiend op een 1-0 voorsprong.
11'
Doelpunt voor SBV Excelsior, 1:0 door Stanley Elbers
Daar is de meer dan verdiende voorsprong voor Excelsior. Excelsior verovert de bal op de helft van het slordig spelende NEC en komt er snel uit. Kevin Vermeulen komt in een mooie positie terecht, is niet zelfzuchtig en passt de bal naar de vrijstaande Elbers. De aanvaller scoort vervolgens in het lege doel.
9'
Nog een kans voor Fredy! Opnieuw krijgt de aanvaller een grote kans om de score te openen. Fredy wordt diep gestuurd en omdat Joris Delle te vroeg uit zijn doel komt, probeert de aanvaller de bal over de doelman te wippen. De inzet gaat echter naast.
8'
De druk van de thuisploeg houdt aan. NEC-trainer Peter Hyballa maakt zich langs de zijlijn enorm druk, want de Nijmegenaren beginnen niet goed aan de wedstrijd.
6'
Goede kans Excelsior! NEC heeft het lastig in de openingsfase en mag van geluk spreken dat het nog niet op achterstand staat. Het is Fredy die na zes minuten spelen een grote kans krijgt na een één-twee met Nigel Hasselbaink. Het schot van de aanvaller eindigt in de handen van doelman Joris Delle.
5'
NEC start vanmiddag met de jongste basiself in de Eredivisie ooit, heeft Opta berekend. De gemiddelde leeftijd van de Nijmegenaren is 23 jaar en vijf dagen. De zeventienjarige Ferdi Kadıoğlu haalt het gemiddelde natuurlijk flink naar beneden.
3'
Excelsior komt er voor de tweede keer deze wedstrijd gevaarlijk uit. Een lange pass komt terecht bij Khalid Karami, wiens voorzet ruim over het doel gaat.
3'
Het is Hicham Faik die de vrije trap neemt, maar de middenvelder trapt de bal in de muur.
2'
Excelsior krijgt op twintig meter van het doel een vrije trap na een overtreding van Dario Dumić op Kevin Vermeulen.
1'
Daar gaan we! De in de Eredivisie debuterende scheidsrechter Christiaan Bax heeft het eerste fluitsignaal gegeven.
1'
Excelsior begint zondagmiddag met Hicham Faik in de basis aan de laatste wedstrijd van het kalenderjaar. De middenvelder vervangt op Woudestein Ryan Koolwijk, die tegen NEC ontbreekt vanwege een schorsing.

Trainer Mitchell van der Gaag houdt voor de rest van aan dezelfde namen die in de vorige speelronde een 2-1 nederlaag leden bij sc Heerenveen. Dat betekent dat voorhoede van Excelsior bestaat uit Stanley Elbers, Fredy en Nigel Hasselbaink. Laatstgenoemde was betrokken bij zes van de laatste zeven doelpunten die de Rotterdammers scoorden.

NEC-trainer Peter Hyballa verrast in zijn opstelling door Kévin Mayi buiten zijn basiself te houden. De Franse spits was tegen ADO Den Haag (3-0) betrokken bij twee doelpunten, maar moet zijn basisplaats afstaan aan Jay-Roy Grot. NEC meldt dat Mayi een lichte voetblessure heeft en om die reden niet start. De zeventienjarige Ferdi Kadıoğlu begint voor de derde keer in de basis bij de Nijmegenaren.
Op Woudestein sluiten Excelsior en NEC op de vroege zondagmiddag hun eerste seizoenshelft af. Beide ploegen strijden dit seizoen tegen degradatie en zijn derhalve elkaars concurrenten. Drie belangrijke punten staan op het spel in Rotterdam, dus het belooft een spannend duel te worden. Met welke spelers de teams aantreden, is een uur voor aanvang van het duel onder het kopje ‘Wedstrijddetails’ te vinden.

Buiten de gevarenzone
Zoals wel vaker wordt Excelsior dit seizoen als één van de belangrijkste degradatiekandidaten beschouwd. De kleine Rotterdamse club staat voorafgaand aan de laatste speelronde van de eerste seizoenshelft op de veilige veertiende plaats. Excelsior is echter allesbehalve veilig, want de voorsprong op de degradatiezone bedraagt slechts één punt. Een driepunter als afsluiter van 2016 is heel welkom voor de Rotterdammers.

Het zou zomaar kunnen dat Excelsior voor eigen publiek NEC weet te verslaan, want het team van trainer Mitchell van der Gaag is in goeden doen. De Rotterdammers pakten de laatste vier wedstrijden vijf knappe punten tegen Sparta Rotterdam (3-2), Vitesse (2-2), AZ (3-3) en in de voorgaande speelronde ging Excelsior nipt onderuit tegen sc Heerenveen (2-1).

Wisselvallig NEC
Net als Excelsior strijdt NEC dit seizoen ook tegen degradatie. Onder trainer Peter Hyballa zijn de resultaten wisselvallig. NEC staat met achttien punten uit zestien wedstrijden weliswaar in de middenmoot, maar zal op zijn tellen moeten passen. De voorsprong op PEC Zwolle, de huidige nummer zestien van de Eredivisie, bedraagt slechts vier punten. Ook voor NEC zijn drie punten dus meer dan welkom.

NEC boekte de afgelopen speelronde de grootste overwinning van het seizoen. Voor eigen publiek maakten de Nijmegenaren korte metten met ADO Den Haag, dat met 3-0 huiswaarts werd gestuurd. Toch heeft Hyballa aangekondigd dat hij zijn team in aanvallend opzicht wil versterken. NEC scoorde tot nu toe gemiddeld één doelpunt per wedstrijd.