18:30 uur
FC Groningen
2:0
1 : 0 Torinfos in de Ticker Jurgen Mattheij 2. / Kopbal  (Ryan Koolwijk)
2 : 0 Torinfos in de Ticker Kevin Vermeulen 90. / Schot met rechts  (Luigi Bruins)

90'
Excelsior heeft de voorsprong vast weten te houden. FC Groningen was na rust op zoek na de gelijkmaker en Faber stuurde twee extra aanvallers in het veld. Toch wisten de Kralingers stand te houden. Tot aan de blessuretijd. Doelman Padt ging mee naar voren, kopte de bal op de paal, vervolgens schoot Drost op de paal en ontsnapte Excelsior en profiteerde Kevin Vermeulen van het lege doel: 2-0.
90'
90'
Doelpunt voor SBV Excelsior, 2:0 door Kevin Vermeulen
Padt eerst op de paal, vervolgens Drost op de paal en dan is het doel leeg en schoot Vermeulen prachtig de 2-0 binnen.
90'
Gele kaart voor Anouar Hadouir (SBV Excelsior)
De invaller krijgt geel omdat hij te laat is bij Rusnák en nog belangrijker nog een vrije trap voor Groningen.
90'
Nog drie minuten erbij.
88'
Geweldige actie van Bruins. De middenvelder ziet Padt te ver voor zijn doel staan en probeert het van zo'n veertig meter. Padt is op tijd terug en tikt de bal over.
87'
Gele kaart voor Tom Hiariej (FC Groningen)
En ook een kaart voor Hiariej. De speler is te laat bij Ondaan en dat levert hem geel op.
85'
Gele kaart voor Terell Ondaan (SBV Excelsior)
Domme kaart van Ondaan. De aanvaller trapt de bal weg en dat levert hem geel op.
84'
Daar is de terugkeer van Hadouir bij Excelsior. Hij is de vervanger van Koolwijk.
84'
Wissel in bij SBV Excelsior -> Anouar Hadouir
84'
Wissel uit bij SBV Excelsior -> Ryan Koolwijk
83'
Ondaan moet de 2-0 maken!
In een snelle counter gaat de invaller alleen op Padt af, maar de oud-Willem II-speler schuift de bal voorlangs.
81'
Rusnák gaat neer, maar scheidsrechter Serdar Gözübüyük wil er niets van een penalty weten.
80'
....maar Vermeulen kan de bal simpel wegkoppen.
80'
Wederom een hoekschop voor Groningen...
78'
Kopballetje Hoesen wordt gepakt door Muyters. Nee, de wissels van Faber hebben nog niet het gewenste succes. Er komt dreiging van de uitploeg vandaan, maar nog niet veel kansen.
77'
Hoekschop voor Groningen, maar de bal wordt belabberd genomen.
75'
Gele kaart voor Fredy (SBV Excelsior)
Fredy houdt Memišević vast en dat levert hem de gele kaart op.
73'
Na de dubbele wissel van Excelsior heeft de thuisploeg weer wat lucht gekregen.
70'
Koolwijk met de vrije trap, maar dit keer niet zo succesvol als in de tweede minuut. De middenvelder trapt de bal te ver.
68'
En Faber zet er een extra spits bij. Het is duidelijk: verliezen is geen optie voor de trainer en zijn ploeg.
68'
Wissel in bij FC Groningen -> Danny Hoesen
68'
Wissel uit bij FC Groningen -> Jesper Drost
65'
Excelsior heeft het moeilijk dus grijpt Mitchell van der Gaag in met een dubbele wissel. Wat verse krachten moeten Excelsior weer de controle over de wedstrijd geven.
65'
Wissel in bij SBV Excelsior -> Terell Ondaan
65'
Wissel uit bij SBV Excelsior -> Stanley Elbers
65'
Wissel in bij SBV Excelsior -> Cedric Badjeck
65'
Wissel uit bij SBV Excelsior -> Nigel Hasselbaink
62'
Hoekschop Groningen, maar na wat hectiek voor het doel kan Excelsior de bal weg krijgen.
60'
Wederom Van Weert met de kans, maar Muyters met de goede redding. De vraag is hoe lang houdt de thuisploeg het vol nu Groningen vol voor de 1-1 gaat.
59'
Idrissi met de goede actie, legt af op Rusnák, maar de linksbuiten schiet naast.
56'
Faber toont lef. Hij haalt verdediger Van Nieff naar de kant en zet er een extra aanvaller in de vorm van Idrissi bij.
56'
Wissel in bij FC Groningen -> Oussama Idrissi
56'
Wissel uit bij FC Groningen -> Yoëll van Nieff
53'
Groningen dichtbij de 1-1
Kuipers verspeelt slordig de bal aan Antonio. De rappe buitenspeler geeft de bal goed voor en Van Weert kopt, maar zijn poging gaat voor langs. Daar had de spits bijna zijn oude ploeg pijn gedaan.
51'
Drost wacht veel te lang, terwijl de middenvelder een goede schietkans leek te hebben. Hij loopt zich vast en uiteindelijk levert de scrimmage die volgt ook geen kans op voor Groningen.
49'
Memišević levert zomaar de bal in, maar vervolgens is het Hasselbaink die de bal niet kan controleren. Nee, het niveau ligt nog niet hoog in de tweede helft.
48'
Een rustig begin van de tweede helft.
46'
De bal rolt weer in Rotterdam. Weet Groningen de achterstand nog goed te maken? Of gaan Excelsior twee keer op rij winnen?
46'
45'
Excelsior kwam flitsend uit de startblokken. Al na drie minuten staat de 1-0 op het scorebord. Jurgen Mattheij scoorde uit een vrije trap van Ryan Koolwijk. Vervolgens kreeg Kevin Vermeulen dé kans op de 2-0, maar Padt kon redding bieden. FC Groningen speelde matig en kreeg één grote kans voor Jesper Drost, maar zijn kopbal was een prooi voor doelman Tom Muyters. Zo staat het halverwege 1-0 in Rotterdam.
45'
45'
Er komt één minuut bij.
43'
Kan Groningen nog voor rust de gelijkmaker forceren? De minuten tikken weg voor de uitploeg.
41'
Bruins verliest zomaar de bal op eigen helft, Drost lijkt te profiteren, maar ook hij verspeelt de bal op het moment dat het gevaarlijk lijkt te worden voor de Groningers.
39'
We gaan richting de rust. Excelsior heeft de wedstrijd aardig onder controle en geeft weinig weg.
36'
Gele kaart voor Hans Hateboer (FC Groningen)
Hasselbaink is de sterk aan de bal en Hateboer geeft de Excelsior-aanvaller een schop. Een terechte gele kaart.
33'
Na het sterke begin van Excelsior, zijn de ploegen nu redelijk in evenwicht. De Rotterdammers kregen via Vermeulen de kans op de 2-0, maar ook FC Groningen had via Drost op gelijke hoogte kunnen komen.
33'
30'
Een half uur onderweg in Rotterdam. En Groningen mag een vrije trap nemen. Rusnák gaat voor op de nieuwe man Samir Memišević, maar de verdediger kopt de verkeerde kant op.
28'
Faber grijpt in. Of is Maduro niet meer okselfris? In ieder geval gaat de oud-Ajacied naar de kant en zijn vervanger is nieuweling Samir Memišević.
28'
Wissel in bij FC Groningen -> Samir Memišević
28'
Wissel uit bij FC Groningen -> Hedwiges Maduro
27'
Goede voorzet van Antonio en van dichtbij kan Drost in koppen, maar zijn poging van enkele meters voor het doel, wordt tegengehouden door Muyters. En hele goede kans voor Groningen!
23'
Hasselbaink met een gevaarlijke voorzitter en voorbij de tweede paal wordt de bal over de achterlijn verwerkt door een FC Groningen verdediger. Groningen geeft Excelsior te veel ruimte.
22'
Elbers probeert het van zestien meter en zijn schot gaat voor langs. Excelsior laat af en toe goed voetbal zien.
21'
De corner van Rusnák lijkt een makkelijke vangbal voor doelman Muyters, maar de goalie laat los. Toch weet Excelsior de bal weg te krijgen.
18'
Fredy geeft de bal voor, net iets achter Elbers. Toch weet de speler alsnog bij de bal te komen, maar zijn schot uit de draai mist kracht.
17'
Gele kaart voor Ruben Jenssen (FC Groningen)
De eerste gele kaart van de wedstrijd. Jenssen krijgt de kaart, omdat hij te laat is met zijn tackle bij Vermeulen.
15'
Grote kans op de 2-0
Goede aanval van Excelsior. Hasselbaink geeft de bal door op Kevin Vermeulen en de speler lijkt de 2-0 te gaan maken, maar Padt redt.
13'
Mooi steekpassje op Fredy Ribeiro. De nieuweling schiet in de handen van Padt.
9'
Van Weert legt de bal goed neer voor Jesper Drost, maar de poging gaat enkele meters naast. Wel is het duidelijk dat Groningen op zoek gaat naar de gelijkmaker.
7'
Van Weert controleert de bal goed en creëert ruimte voor het schot, maar zijn poging van zeventien meter mist kracht.
5'
Zo dat is een lekker begin voor Excelsior. Binnen drie minuten staan de Kralingers al voor. Nu is het opletten bij de eerste hoekschop voor Groningen.
3'
Doelpunt voor SBV Excelsior, 1:0 door Jurgen Mattheij
De vrije trap van Koolwijk wordt zomaar van dichtbij binnen gekopt door Jurgen Mattheij. Een hele vroege voorsprong voor de Rotterdammers.
2'
Vrije trap voor Excelsior nadat Jenssen de overtreding begaat.
1'
Na een indrukwekkende minuut stilte voor de overleden voorzitter van Excelsior, Jaap Bontenbal, is de wedstrijd begonnen.
1'
Ernest Faber ziet geen reden om zijn basiselftal te wijzigen, ondanks de dikke nederlaag van vorige week tegen Feyenoord. Tom van Weert, vorig seizoen de topscoorder van Excelsior, begint dus tegen zijn oude club in de basis. Simon Tibbling is weer terug bij de wedstrijdselectie na zijn Olympisch avontuur in Rio.

Trainer Mitchell van der Gaag heeft wel twee wijzigingen doorgevoerd in zijn basis. Khalid Karami is terug van een schorsing en mag direct in de basis beginnen. Ajax-huurling Leeroy Owusu moet plaats maken. Ook voorin een wijziging. Terell Ondaan moet zijn plek afstaan aan Fredy Ribeiro, die zijn basisdebuut maakt.

Het is zaterdagavond en dat betekent Eredivisievoetbal! Om half zeven neemt Excelsior het op tegen FC Groningen. Zullen de Rotterdammers hun tweede overwinning van het seizoen boeken? Of is het de uitploeg die na de zeperd tegen Feyenoord de eerste punten van het seizoen binnen sleept? Mijn naam is Ilona van der Werf en ik zorg ervoor dat je niets mist van dit duel in de tweede speelronde van de Eredivisie. Een uur voor aanvang zijn de opstellingen onder het kopje wedstrijddetails te vinden.

Goed uit de startblokken
Trainer Mitchell van der Gaag kan terug kijken op een uitstekende start op de bank bij Excelsior. Zijn club boekte uit tegen het geplaagde FC Twente drie punten. Kevin Vermeulen en Leeroy Owusu waren trefzeker voor de Kralingers. En deze week kwam nog een gewenste versterking. Danilo Pantic, gehuurd van Chelsea, maakte zijn overgang naar Rotterdam definitief. De aanvallende middenvelder staat bekend als technicus en vorig seizoen maakte hij al kennis met de Eredivisie als huurling van Vitesse. En zo wordt de selectie beetje bij beetje vorm gegeven na het vertrek van sterkhouders Adil Auassar, Daan Bovenberg, Jeff Stans, Brandley Kuwas en Sander Fischer.

Van der Gaag weet dat de goede start tegen FC Twente nog geen garantie biedt.""Het is wel zaak dat we nu met beide pootjes op de grond blijven staan. De ploeg verdient een compliment, de spelers hebben keihard gewerkt. Wel zijn we te slordig geweest aan de bal en hebben we het ons onnodig moeilijk gemaakt. Na de 0-2 viel er meer te halen en na de 1-2 werd het nog spannend. We moeten beseffen dat we keihard moeten blijven werken, maar dit geeft ons natuurlijk wel vertrouwen met het oog op de wedstrijd tegen FC Groningen volgende week."

Pak slaag
Het was een pijnlijk begin voor Ernest Faber. De trainer, overgekomen van NEC, ging in de eerste speelronde met 0-5 onderuit in eigen huis tegen Feyenoord. De Rotterdammers hadden geen kind aan de Groningers en voetbalden naar een simpele zege. Enig houvast is het feit dat FC Groningen wel enkele kansen creëerde, alleen lukte het niet om doelman Brad Jones te passeren. Dus het is nog altijd wachten op de eerste Groningse punten van het seizoen. En dat moet dan op bezoek bij Excelsior gebeuren.

Trainer Faber sprak over een wijze les die zijn mannen hebben geleerd van de 0-5 nederlaag tegen Feyenoord. "Er is geen man overboord, maar dit is wel een wijze les voor ons. Namelijk dat je op bepaalde momenten een bepaalde scherpte moet hebben. In de voorbereiding hebben we laten zien goed te kunnen voetballen, maar nu moeten we dat ook in de competitie laten zien. Weinig spelers haalden vandaag een voldoende, we kunnen veel beter. Meestal heb je aan één wijze les genoeg, maar dit is wel een domper."

De aftrap is om half zeven. Mis het niet!