Vitesse Zaterdag, 26. November 2016
18:30 uur
SBV Excelsior
2:2
0 : 1 Torinfos in de Ticker Hicham Faik 7. / Schot met links  (Nigel Hasselbaink)
1 : 2 Torinfos in de Ticker Ricky van Wolfswinkel 25. / Penalty
2 : 2 Torinfos in de Ticker Adnane Tighadouini 73. / Schot met links  (Milot Rashica)

90'
De tweede helft was absoluut geen kopie van de eerste helft. Beide ploegen zakten ver in op de eigen helft en grote kansen bleven uit. Tighadouini was de held voor Vitesse. Met zijn doelpunt houdt Vitesse alsnog een punt over aan een slecht duel met een slim Excelsior.
90'
90'
Terell Ondaan mag de resterende minuten volmaken. Hij vervangt Fredy aan de rechterkant voorin.
90'
Wissel in bij SBV Excelsior -> Terell Ondaan
90'
Wissel uit bij SBV Excelsior -> Fredy
90'
De extra speeltijd bedraagt vier minuten. De supporters van Vitesse zien de bui al hangen. 'Winnen? Ik Fraser voor' luidt het credo op een spandoek.
88'
Room kan een hattrick van Faik voorkomen. De doelman uit Curaçao kan een schot van Faik van buiten de zestien makkelijk klemmen.
84'
Een identieke situatie voor het doel van Vitesse leidt tot een grote kans voor Van Duinen. Opnieuw is Excelsior goed weg aan de rechterkant van het speelveld. Fredy krijgt de bal tot bij Van Duinen, maar de spits mikt de bal naast.
83'
Van der Gaag brengt er een verse kracht in. Danilo Pantić moet ervoor zorgen dat Excelsior met drie punten terug naar Rotterdam gaat.
83'
Wissel in bij SBV Excelsior -> Danilo Pantić
83'
Wissel uit bij SBV Excelsior -> Stanley Elbers
79'
Faik dolt Foor alsof het een pionnetje is. De uitstekend spelende Faik geeft de bal aan de meegekomen Bas Kuipers. De linksback van Excelsior mikt de bal echter hoog over.
77'
Van Duinen dichtbij! De meeverdedigende Tighadouini is te laat als Khalid Karami de voorzet mag geven. Van Duinen lijkt hem met zijn knie te raken, waarna de bal op het dak van het doel belandt. Excelsior aast op de overwinning.
75'
Van der Gaag grijpt direct in. De ietwat ongelukkig spelende Hasselbaink gaat naar de kant. Voor hem in de plaats komt Mike van Duinen. De spits jaagt op zijn eerste doelpunt voor Excelsior. Zijn laatste treffer in de Eredivisie was uitgerekend tegen Vitesse.
75'
Wissel in bij SBV Excelsior -> Mike van Duinen
75'
Wissel uit bij SBV Excelsior -> Nigel Hasselbaink
74'
De wonderspons heeft niet lang gewerkt bij Van Wolfswinkel. Zijn vervanger is de spits van Jong Vitesse: Abiola Dauda.
74'
Wissel in bij Vitesse -> Abiola Dauda
74'
Wissel uit bij Vitesse -> Ricky van Wolfswinkel
73'
Doelpunt voor Vitesse, 2:2 door Adnane Tighadouini
Het zijn de invallers die het voor Vitesse doen. Vitesse countert eruit nadat de verdediging van Excelsior mee naar voren is voor een hoekschop. De razendsnelle Rashica legt de bal af aan de even vlugge Tighadouini. De vleugelaanvaller prikt de bal keurig achter doelman Muyters.
71'
Van Wolfswinkel is er maar bij gaan zitten. Hij grijpt naar de rechterlies en kijkt vragend naar de bank voor verzorging. Na de tussenkomst van de wonderspons loopt Van Wolfswinkel weer.
70'
Een hoekschop van Ota komt terecht voor de voeten van Van Wolfswinkel. De spits lijkt net zo beduusd te zijn als de verdediging van Excelsior en mikt de bal net naast.
67'
De hoekschop van Excelsior laat zien hoe matig beide ploegen tijdens de tweede helft spelen. Drost krijgt alle vrijheid om de bal binnen te schieten, maar gaat slordig met de mogelijkheid om.
61'
Een dubbele wissel aan de kant van Vitesse. Beide vleugelspelers Van Bergen en Koryan verlaten het veld. Voor hen komen Milot Rashica en Adnane Tighadouini.
61'
Wissel in bij Vitesse -> Adnane Tighadouini
61'
Wissel uit bij Vitesse -> Arshak Koryan
61'
Wissel in bij Vitesse -> Milot Rashica
61'
Wissel uit bij Vitesse -> Mitchell van Bergen
59'
Inmiddels is er een kwartier gespeeld in de tweede helft, maar op één kans van beide ploegen na is er nog niet veel te zien. Fraser gaat aanstalten maken met de eerste wissel.
56'
Gele kaart voor Stanley Elbers (SBV Excelsior)
Elbers krijgt geel voor gevaarlijk inkomen op Yeini. De aanvaller moet nu op zijn tellen passen.
55'
Goede redding Room . Eloy Room brengt goed redding op een inzet van Hasselbaink. Hasselbaink ontvangt de bal van de rechterkant en schiet direct naar de verre hoek. Room tikt de bal tot corner. De hoekschop levert niets op.
54'
Het spelbeeld is in de tweede helft niet veel anders dan in de eerste helft. Vitesse moet, terwijl Excelsior verder terugzakt.
51'
De corner leidt tot het eerste gevaarlijke spelmoment van Vitesse in de tweede helft. Een afzwaaiende bal komt in de voeten bij Baker aan de rechterkant van het speelveld. De Chelsea-huurling zet goed voor en bereikt zo Van Wolfswinkel. De spits kopt net over.
50'
Lewis Baker mort wat op scheidsrechter Mulder. De muur staat volgens hem niet op negen meter en maakt dat de scheidsrechter duidelijk. De vrije trap wordt uiteindelijk verwerkt tot corner.
46'
45'
Een doelpuntrijke eerste helft in Arnhem. Vitesse heeft genoeg moeite met het defensieve blok dat Excelsior opstelde in het begin van de eerste helft. Twee snelle counters leidden tot twee geplaatste doelpunten van Hicham Faik. Vitesse deed nog wel wat terug in de eerste helft. Basisdebutant Koryan werd gevloerd door Mattheij, waardoor de bal op de stip belandde. Van Wolfswinkel benutte het buitenkansje, waardoor het met rust 1-2 staat in het GelreDome.
45'
45'
De minimum extra speeltijd bedraagt twee minuten.
45'
De vijfde hoekschop van Vitesse en de vijfde keer dat Ota vanaf de andere kant het veld oversteekt om de trap te nemen. Uiteindelijk is het Kashia die net over het doel van Muyters kopt.
44'
Het lijkt hier af te stevenen op een 1-2 ruststand. Beide ploegen gaan in de laatste fase van de eerste helft slordig om met het balbezit.
40'
Gele kaart voor Tom Muyters (SBV Excelsior)
Voor scheidsrechter Siemen Mulder is de maat vol. Muyters krijgt een gele kaart voor het wegtrappen van de bal. De Excelsior-doelman werd eerder al gemaand sneller uit te trappen wegens overdreven tijdrekken.
39'
Vitesse jaagt mondjesmaat op de gelijkmaker. Opnieuw is het Van Bergen die doorbreekt aan de rechterkant van het speelveld. De jonge vleugelaanvaller produceert vervolgens een slap rollertje in de handen van Muyters.
36'
Wat een knullige vrije trap van Ota. De Japanner raakt de bal volledig verkeerd vanaf de linkerkant van het speelveld. De bal vliegt over alles en iedereen heen en gaat over de achterlijn.
34'
Daar komt Guram Kashia goed weg. De Georgische verdediger verspeelt de bal in zijn eigen zestien, maar Fredy kan niet gevaarlijk worden. Het spel gaat op en neer hier in Arnhem.
31'
Aan de andere kant is het bijna Vitesse met de gelijkmaker. De hoekschop van Kosuke Ota valt net achter doelman Muyters op de borst van Kruiswijk. De meegekomen verdediger twijfelt geen moment en haalt uit, maar zijn schot wordt geblokt. In de scrimmage gaat de bal uiteindelijk over de achterlijn voor een nieuwe hoekschop.
29'
Een hoekschop van Excelsior gaat voorbij aan alles en iedereen. De meegekomen Henrico Drost gaat onder de bal door, terwijl Mattheij net te kort komt om de bal in het doel te schieten.
28'
Vitesse ruikt bloed. Excelsior weet het even niet meer en probeert het tempo uit de wedstrijd te halen. Vitesse probeert te profiteren, maar tot doelpogingen leidt het nog niet. Mitchell van Bergen schiet de bal van zo'n 25 meter hoog over.
24'
Doelpunt voor Vitesse, 1:2 door Ricky van Wolfswinkel
Vitesse doet wat terug namens Ricky van Wolfswinkel. De spits stuurt doelman Muyters naar de verkeerde hoek en verkleint zo de achterstand tot 1-2.
24'
Gele kaart voor Jurgen Mattheij (SBV Excelsior)
Koryan breekt door in het strafschopgebied, maar wordt gehaakt door Jurgen Mattheij. Strafschop voor Vitesse en geel voor de verdediger.
20'
Na de onverwachte 0-2 tussenstand krijgt Excelsior de tijd van Vitesse om de bal achterin te controleren. Doelman Muyters neemt alle tijd voor de doeltrap, wat met gefluit wordt begroet door de aanhang van Vitesse.
17'
Vitesse heeft flink wat moeite met het countervoetbal van Excelsior. De Rotterdammers staan achterin als een blok beton en zijn er in de counter rap uit. De defensie van Vitesse heeft al twee keer geen antwoord gehad op een geplaatst schot van Faik.
14'
Doelpunt voor SBV Excelsior, 0:2 door Hicham Faik
0-2 en opnieuw is het Hicham Faik. Een snelle inworp aan de rechterkant komt terecht in de voeten bij Hasselbaink. De gelegenheidsspits dribbelt de bal in de voeten van Faik. Faik twijfelt geen moment en schiet opnieuw van buiten de zestien raak.
12'
Shiran Yeini geeft vanuit de middencirkel een hoge bal op Baker. De Chelsea-huurling kopt de bal direct, maar gaat ruim over.
10'
Grote kans Nigel Hasselbaink Kuipers geeft een splijtende dieptepass door de defensie van Vitesse. Hasselbaink versnelt en lijkt de 0-2 op het scorebord te zetten, maar de meeverdedigende Navarone Foor verwerkt de bal tot een hoekschop. De hoekschop levert vervolgens niets op.
7'
Doelpunt voor SBV Excelsior, 0:1 door Hicham Faik
En daar is de voorsprong voor Excelsior. Hicham Faik krijgt de bal van de rechterkant aangespeeld via Stanley Elbers. Faik mag de bal controleren en van buiten de zestien tegendraads uithalen. Excelsior leidt met 0-1 in de Gelredome.
5'
Het dak is dicht in de Gelredome vanavond. Het halfvolle stadion ziet hoe Vitesse het initiatief neemt in eigen huis. Tot grote kansen heeft het nog niet geleid.
2'
De eerste kans is voor Vitesse. Koryan is goed weg aan de linkerkant, maar wordt gevloerd door Karami. Lewis Baker mikt vervolgens de vrije trap op de vuisten van Excelsior-doelman Tom Muyters
1'
De eerste wedstrijd van de zaterdagavond is in gang gezet. Voor Arshak Koryan betekent Vitesse - Excelsior zijn basisdebuut in de Eredivisie. Vorige week scoorde Koryan nog namens Jong Vitesse tegen de Koninklijke HFC.
1'
De opstellingen zijn bekend.
Vitesse-trainer Henk Fraser ziet genoeg redenen om zijn basiself te wijzigen. De tegenvallende Nathan mag vanaf de bank toekijken hoe Mitchell van Bergen zijn plaats inneemt. De herstelde sterkhouder Maikel van der Werff zit nog niet op de reservebank.

Ricky van Wolfswinkel en Lewis Baker ontspringen de dans als het aankomt op slachtofferen. Beide basisspelers vieren vanavond hetzelfde jubileum in het shirt van Vitesse. Zowel Baker als Van Wolfswinkel dragen voor de vijftigste keer het geel-zwart van de Arnhemmers.

Aan de kant van Excelsior is er één noodgedwongen wijziging. Van der Gaag zag in de confrontatie met stadsgenoot Sparta middenvelder Ryan Koolwijk uitvallen met een liesblessure. De blessure is zodanig ernstig dat Koolwijk de uitwedstrijd in Arnhem aan zich voorbij laat gaan. Hicham Faik is zijn vervanger.
Vitesse ontvangt vanavond in de veertiende speelronde van de Eredivisie SBV Excelsior in het eigen Gelredome. Nummer 13 Excelsior kan bij een zege in punten op gelijke hoogte komen met de Arnhemmers, die de achtste plek bezetten. Mijn naam is Maarten Elst en ik doe vanavond verslag van Vitesse – Excelsior.

Publiek Vitesse nog niet verwend
Vitesse lijkt het winnen even te zijn verleerd. In de laatste vijf wedstrijden in de Eredivisie wist de formatie van Henk Fraser drie keer gelijk te spelen en verloor het twee keer in eigen huis. Sowieso is het publiek nog niet verwend dit seizoen in de Gelredome. In zes thuiswedstrijden scoorden de Arnhemmers slechts zeven keer.
Als er geen verandering inkomt, dan stevent de Arnhemse club af op een negatief thuisrecord. In het seizoen 2002/2003 scoorde Vitesse 20 keer in 17 wedstrijden (1,18 doelpunt per wedstrijd), net iets hoger dan het huidige gemiddelde (1,16 per wedstrijd).
Een schrale troost voor Vitesse; na een herstelperiode van vijf weken heeft Maikel van der Werff zich weer gemeld op trainingscomplex Papendal. De 27-jarige sterkhouder, die dit seizoen acht keer aan de aftrap stond, gaat de concurrentiestrijd aan met Chelsea-huurling Matt Miazga en Arnold Kruijswijk.

Vormcrisis Excelsior
Even leek het er op dat Excelsior na jaren van degradatiestrijd de weg omhoog te hebben gevonden. Na een knappe start met tien punten uit zes wedstrijden bezette SBV Excelsior de achtste plaats. Maar niets bleek minder waar: de Rotterdammers verloren zes wedstrijden op rij en zakte weg naar de gevarenzone. Door een knappe overwinning op stadsgenoot Sparta heeft SBV Excelsior even lucht gekregen.
Excelsior moet het in de toch al lastige uitwedstrijd stellen zonder middenvelder Ryan Koolwijk. Koolwijk heeft te veel last van zijn lies en kan daardoor niet in actie komen. “Vervelend”, bestempelde Excelsior-trainer Mitchell van der Gaag de situatie tegen RTV Rijnmond. “We willen echter geen risico nemen met Ryan.”

Bijna volledig evenwicht in Gelredome
De balans tussen Vitesse en Excelsior in de Gelredome is bijna volledig in evenwicht. Beide ploegen wisten drie keer te winnen in de zeven onderlinge ontmoetingen in het stadion van Vitesse. Vorig seizoen leverde het duel een gezapig doelpuntloos gelijkspel op.
De laatste overwinning van Excelsior in Arnhem dateert alweer van 2011. Tijdens de laatste speelronde van de Eredivisie wonnen de Rotterdammers met 1-4, met drie doelpunten in de laatste twaalf minuten. Gaat deze editie van Vitesse – Excelsior net zo doelpuntrijk worden?

Rond 18:30 uur blaast Siemen Mulder voor het begin van de wedstrijd. Ongeveer een uur daarvoor maken Henk Fraser en Mitchell van der Gaag hun basiself bekend. Deze zijn te vinden onder het kopje wedstrijddetails.