NEC Nijmegen Zaterdag, 26. November 2016
FC Twente
3:2
1 : 0 Torinfos in de Ticker Jay-Roy Grot 27. / Schot met rechts  (Kévin Mayi)
2 : 0 Torinfos in de Ticker Jay-Roy Grot 36. / Schot met rechts  (Mohamed Rayhi)
2 : 1 Torinfos in de Ticker Enes Ünal 51. / Schot met rechts
3 : 1 Torinfos in de Ticker Dario Đumić 59. / Schot met rechts  (André Fomitschow)
3 : 2 Torinfos in de Ticker Mikael Dyrestam 79. / Eigen goal

90'
Een aangename tweede helft voor de neutrale supporter. Na de thee kwam FC Twente gretig uit de kleedkamer. Het resulteerde in een doelpunt van de topscorer van Nederland: Enes Ünal. Het antwoord van NEC volgde al snel. Als een volleerde spits zette Dumić NEC op een 3-1 voorsprong. FC Twente deed nog wel wat terug. Dankzij een knullig eigen doelpunt van Dyrestam kwam FC Twente op 3-2, maar een hectische slotfase zorgde er niet voor dat de Tukkers langszij konden komen.
90'
90'
De laatste seconden tikken hier weg als Oosterwijk een overtreding begaat op de rand van het zestienmetergebied van NEC. De wedstrijd lijkt gespeeld in Nijmegen.
90'
Gevaar in het zestienmetergebied van NEC. Jari Oosterwijk kan de bal controleren, maar weet het doel van Delle niet onder vuur te nemen.
90'
Het aangenaam spannende duel in Nijmegen krijgt drie minuten verlenging.
90'
Genoeg kansen voor FC Twente, maar de bal wil er maar niet in. Dit keer is het Celina met een kopbal van zo'n veertien meter. Zijn schot gaat ruim naast.
87'
Miscommunicatie achterin bij NEC. De Deense verdediger Dumić kopt de hoekschop weg voordat de Franse goalie Delle kan vangen. Nadat FC Twente de bal opnieuw inbrengt, kan Delle wel de bal vangen.
84'
Onbegrijpelijke wissel van Hyballa gezien het wedstrijdbeeld. Hij vervangt spits Mayi voor vleugelaanvaller Quincy Owusu-Abeyie. De Ghanese Nederlander mag de resterende minuten volmaken. Waarom kiest Hyballa niet voor een frisse verdedigende kracht?
84'
Wissel in bij NEC Nijmegen -> Quincy Owusu-Abeyie
84'
Wissel uit bij NEC Nijmegen -> Kévin Mayi
84'
NEC staat met de rug tegen de muur in de eigen Goffert. Opnieuw proberen de spelers van FC Twente Ünal te bereiken, maar de Turk krijgt de bal niet onder controle.
83'
In de muur! Vrijetrappenspecialist Enes Ünal kan zijn ploeg op 3-3 zetten, maar zijn vrije trap wordt opgevangen door de muur van NEC. NEC moet alle zeilen bijzetten om niet tegen puntverlies aan te lopen.
82'
Voor de neutrale supporter breken enkele interessante minuten aan in de Goffert. FC Twente zet alles op alles om nog één punt aan deze wedstrijd over te houden.
79'
Doelpunt voor FC Twente, 3:2 door Mikael Dyrestam (eigen doelpunt)
Ai, ai. Een eigen doelpunt in de Goffert van Mikael Dyrestam. Dyrestam krijgt de bal ongelukkig tegen zich aangeschoten, nadat Seys de bal weet binnen te houden aan de linkerkant. Het is niet goed te zien of Fomitschow de bal voor of achter de lijn wordt weggewerkt. Higler geeft op advies van zijn assistent een doelpunt en brengt daarmee de spanning terug in deze wedstrijd: 3-2.
75'
Feitje tussendoor: Het is slechts het dertiende doelpunt dit seizoen voor NEC. Dumić is met zijn doelpunt vanavond gedeeld topscorer voor de Nijmegenaren. Hij deelt de twijfelachtige eer met Kévin Mayi.
72'
René Hake grijpt opnieuw in. Hij haalt vleugelaanvaller annex middenvelder Chinedu Ede naar de kant. Voor hem in de plaats komt centrumspits Jari Oosterwijk in het veld. Oosterwijk gaat, zoals het lijkt, naast Ünal in de punt van de aanval positioneren.
72'
Wissel in bij FC Twente -> Jari Oosterwijk
72'
Wissel uit bij FC Twente -> Chinedu Ede
69'
De aanvallende intenties zijn er wel, maar het afmaken ontbreekt nog bij FC Twente. De beslissende pass blijft uit, waardoor de tussenstand op 3-1 blijft haken. Een ietwat vertekend beeld van de wedstrijd.
66'
Een dubbele wissel aan de kant van NEC. De voorlopige 'Man of the Match' Jay-Roy Grot verlaat het veld. Voor hem in de plaats komt de jonge Ferdi Kadıoğlu. Daarnaast haalt Hyballa middenvelder von Haacke naar de kant. Voor hem in de plaats komt verdediger Robin Buwalda. Gooit NEC de boel op slot?
66'
Wissel in bij NEC Nijmegen -> Ferdi Kadıoğlu
66'
Wissel uit bij NEC Nijmegen -> Julian von Haacke
66'
Wissel in bij NEC Nijmegen -> Robin Buwalda
66'
Wissel uit bij NEC Nijmegen -> Jay-Roy Grot
63'
Wat een saves van Delle! FC Twente test de Franse doelman van NEC eens goed uit. Allereerst is het Ter Avest met een niet te missen kans van zo'n drie meter van het doel waarop Delle redding brengt. Vervolgens weet Delle ook twee pogingen van FC Twente binnen vijftien seconden te keren. Uitstekend reddingswerk van Delle, die de marge op twee houdt met enkele wereldreddingen. Mokotjo en Ede misten.
61'
FC Twente kan weer op jacht naar de aansluitingstreffer in Nijmegen. De Tukkers proberen rustig de bal rond te spelen op de helft van NEC. Hoe gaat FC Twente met deze tegenslag om?
59'
Doelpunt voor NEC Nijmegen, 3:1 door Dario Dumić
De marge is weer, tegen de verhouding in, twee. Centraal verdediger Dumić acteert als een volleerde spits net buiten de zestien van FC Twente. Marsman heeft geen antwoord op het schot vanaf zo'n achttien meter van Dumić.
56'
Beide clubs delen nu enkele speldenprikjes uit, maar tot uitgespeelde kansen leidt het vooralsnog niet.
53'
Verdedigend stelt het vandaag nog niet veel voor bij de Duitse linksback Fomitschow. Aanvallend laat hij het publiek zien dat hij over een uitstekende traptechniek beschikt. Van zo'n 25 meter schiet hij net over.
51'
Doelpunt voor FC Twente, 2:1 door Enes Ünal
Enes Ünal mag zich weer topscorer van Nederland noemen. Invaller Seys krijgt zijn voorzet nog niet bij de Turkse spits. Uit de kluts herovert Ünal de bal en prikt hem eenvoudig langs doelman Delle. NEC is gewaarschuwd.
49'
Volgende kans voor FC Twente dient aan via een vrije trap. Uit de spelhervatting komt de bal terecht bij Ünal die in plaats van te schieten de bal teruglegt. Onderweg komt de bal ongelukkig tegen de arm van hands van Grot, maar Higler ziet er geen strafschop in.
48'
FC Twente zoekt direct de aanval in de tweede helft. Celina geeft de bal mee aan invaller Seys. De vleugelaanvaller krijgt de bal echter niet goed onder controle en mikt de bal in de handen van NEC-goalie Delle.
46'
Een begrijpelijke wissel aan de kant van FC Twente. René Hake grijpt in door Yeboah in de rust in de kleedkamer achter te laten. Zijn vervanger is Dylan Seys met rugnummer 11.
46'
Wissel in bij FC Twente -> Dylan Seys
46'
Wissel uit bij FC Twente -> Yaw Yeboah
46'
45'
Een verrassende tussenstand op het scorebord in Nijmegen. Twee keer wordt Jay-Roy Grot gezocht én gevonden. Na bijna een half uur spelen krijgt Grot de bal aangespeeld van Bikel. Grot mikt de bal in de verre hoek en zet zijn ploeg zo op een onverwachte voorsprong. Zo’n acht minuten later is het weer raak voor NEC en Grot. De aanvaller krijgt de bal van Rayhi mee en schiet de bal via een verdediger van FC Twente in het net: 2-0.
45'
45'
Grote kans voor Grot! Het is de avond van Jay-Roy Grot. Mayi brengt zijn ploeggenoot opnieuw in stelling. Grot wil echter een man passeren, waardoor de bal smoort in de verdediging van FC Twente.
43'
Bijna 3-0! Een hoekschop wordt door alles en iedereen gemist. Bij de tweede paal staat een oplettende Golla. De centrumverdediger van NEC schiet van vijf meter op de lat van FC Twente; doeltrap.
41'
Celina krijgt de bal cadeau van Bikel, nadat laatstgenoemde met een hakje probeert uit te verdedigen. De voorzet komt vervolgens tegen de arm van Bikel, maar Higler wil van geen penalty weten.
37'
Het nieuwe strijdplan van de Tukkers kan dus alweer de prullenbak in. Hoe komen ze deze tegenslag te boven? FC Twente lijkt op de vertrouwde voet verder te gaan, maar spits Ünal wordt nog altijd niet bereikt.
36'
Doelpunt voor NEC Nijmegen, 2:0 door Jay-Roy Grot
Grot vergroot de marge naar twee doelpunten. Na een combinatie van Dyrestam en Rayhi aan de rechterkant van het speelveld komt de bal terecht bij Grot. De jonge vleugelaanvaller draait als een ervaren speler langs zijn directe man en haalt vernietigend hard uit. Onderweg wordt de bal nog aangeraakt, waardoor Marsman geen antwoord heeft op de inzet van Grot.
34'
Het initiatief is inmiddels weer heroverd door FC Twente. De ploeg bouwt achterin zorgvuldig een aanval op en loert op een gaatje in de defensie van NEC. Wat is het nieuwe strijdplan van de Tukkers?
30'
NEC is wakker. Wie verwacht dat NEC nu achterover gaat leunen, heeft het mis. Twee kansen op rij van Mohamed Rayhi worden echter eenvoudig gekeerd door Marsman.
27'
Doelpunt voor NEC Nijmegen, 1:0 door Jay-Roy Grot
Geheel tegen de verhouding in komt NEC op een 1-0 voorsprong. Na een razendsnelle counter van Mayi komt de bal terecht bij Grot. De vleugelaanvaller plaatst de bal in de verre hoek, onhoudbaar voor doelman Nick Marsman. NEC leidt, weliswaar onverdiend, met 1-0.
26'
Golla laat de bal koddig langs zich heen gaan, waarna Fomitschow gehaast de bal probeert weg te werken. De bal wordt opgevangen door Celina, maar zijn schot gaat naast.
25'
Fomitschow raakt de bal compleet verkeerd. De linksback levert de bal zomaar in bij Yeboah, maar de Ghanees mikt de bal naast. Dit had met betere precisie zomaar een dure tegentreffer kunnen zijn.
24'
De fans van NEC hebben weinig reden tot juichen vandaag. Nu ook weer, Janio Bikel passt de bal zomaar over de zijlijn zonder enige reden. Het typeert het slechte spel van de thuisploeg vanavond.
22'
FC Twente komt moeilijk door de defensie van NEC. De ploeg van Peter Hyballa is zover teruggezakt dat maar liefst tien spelers van de Nijmegenaren achter de bal staan. Alleen Kévin Mayi staat nog in de middencirkel, de rest bevindt zich op de rand van de eigen zestien.
20'
Hidde ter Avest laat maar eens zien waarom hij geen centrumspits is, maar een rechtsback. Een schot annex voorzet van de rechtsachter belandt ver naast het doel van Delle.
17'
Yaw Yeboah is goed weg aan de rechterkant van het speelveld. De Ghanese huurling van Manchester City krijgt de bal in het strafschopgebied bij Ünal, die van de bal wordt gezet door Golla. FC Twente heeft de overhand in het eerste kwartier van de wedstrijd.
15'
Gele kaart voor Jay-Roy Grot (NEC Nijmegen)
De eerste gele kaart van de wedstrijd is voor Grot. De aanvaller van NEC haalt een countermogelijkheid van FC Twente eruit door boven op de voet te gaan staan van Ünal.
12'
Schotmogelijkheid Ünal. De Turkse spits van FC Twente draait op magnifieke wijze weg bij tegenstander André Fomitschow. Het schot van Ünal gaat echter over het doel van NEC-doelman Joris Delle.
8'
Het wedstrijdbeeld na acht minuten is positief te noemen voor FC Twente. De ploeg komt er al een aantal keer goed uit, maar de Tukkers hebben moeite met het bereiken van Enes Ünal. De Turkse spits wordt goed gedekt door Dario Dumić en Wojciech Golla.
6'
Eerste hoekschop van de wedstrijd is voor FC Twente. Via Mateusz Klich en Kamohelo Mokotjo komt de bal in de verdediging terecht van de thuisploeg, weg kans.
5'
Vooralsnog trekt scheidsrechter Dennis Higler nog geen kaarten tot geluk van NEC. Binnen de eerste vijf minuten begaat de ploeg van Hyballa twee harde overtredingen.
3'
Jay-Roy Grot is weg aan de rechterkant. Grot, sterk aan de bal, komt echter niet voorbij de oplettende Jeroen van der Lely.
1'
1'
Bersant Celina heeft de bal afgetrapt en direct begaat NEC een overtreding. NEC begint fel aan de wedstrijd.
Opstellingsbericht in liveticker
De opstellingen der beide ploegen zijn binnen. Alleen NEC-trainer Peter Hyballa treedt met enkele wijzigingen aan voor het duel met FC Twente. Seizoensrevelatie Ferdi Kadıoğlu begint vanaf de reservebank. Jay-Roy Grot is zijn vervanger.

Peter Hyballa mag, door zijn wisselende opstellingen, ook wel de bijnaam ‘Tinkerman’ toegeschreven worden gekregen. De Duitse trainer speelde dit seizoen slechts twee keer met dezelfde basisopstelling. Desondanks maakten doelman Joris Delle, verdedigers Dario Dumić, Wojciech Golla en middenvelder Gregor Breinburg wél alle minuten mee in het vreemdenlegioen van NEC.

FC Twente-trainer René Hake ziet vooralsnog geen reden om zijn basiself te wijzigen. Opnieuw zijn er basisplaatsen voor de aanvalslinie van Manchester City; Yaw Yeboah, Enes Ünal en Bersant Celina. Het drietal was dit seizoen al goed voor veertien van de tweeëntwintig doelpunten die FC Twente dit seizoen scoorden.
De laatste wedstrijd op de zaterdagavond gaat tussen NEC en FC Twente. De Nijmegenaren kunnen zichzelf tijdelijk lucht verschaffen als het weet te winnen van de Tukkers. FC Twente kan op haar beurt zichzelf in de subtop van de Eredivisie nestelen. Het verslag van deze wedstrijd in de veertiende speelronde in de Eredivisie komt van Maarten Elst.

NEC nog niet in gewenste vorm
De thuisploeg is momenteel bezig met een vrije val op de ranglijst van de Eredivisie. De Nijmegenaren, die de competitie nog sterk begonnen, pakten drie punten uit de laatste vijf wedstrijden door drie keer gelijk te spelen. Afgelopen speelweekend kreeg NEC een draai om de oren van Ajax in Amsterdam. De club verloor met ruime cijfers in de hoofdstad: 5-0.
Mohamed Rayhi blijft, ondanks de slechte reeks, koel. “We moeten de slechte start accepteren en doorgaan tegen FC Twente”, vertelt hij in gesprek met Omroep Gelderland, “Met twaalf punten uit dertien wedstrijden staan we nog niet waar we op hadden gehoopt.”
Eén van de weinige lichtpuntjes in de selectie van NEC is Dario Dumić. De verdediger, tevens hoogst gewaardeerde NEC-speler in de spelersranking van Voetbal.com , staat in de belangstelling van een aantal clubs. “Ik heb zelf nog niks gehoord en wil hier nog blijven”, vertelt hij aan Omroep Gelderland. “Maar je weet nooit wat er gebeurt in het voetbal.”

Hake wil dat FC Twente kansen afmaakt
FC Twente-trainer René Hake baalt van de laatste drie wedstrijden waarin geen overwinning werd behaald. Zowel tegen Roda JC, PSV als FC Utrecht kwamen de Tukkers niet verder dan een gelijkspel. “Als je het wedstrijdbeeld zag, dan hadden een aantal van onze gelijke spelen een overwinning moeten zijn”, vertelt Hake aan RTV Oost. “Het klinkt makkelijk, maar we moeten ervoor zorgen dat we onze vele kansen omzetten in een doelpunt.”
Hake kan vanavond in Nijmegen beschikken over een bijna geheel fitte selectie. Enkel Dejan Trajkovski is er voor de tweede wedstrijd op rij niet bij. Zijn plaats wordt naar alle waarschijnlijkheid ingenomen door Jeroen van der Lely.

Doelpunten gegarandeerd
De onderlinge ontmoetingen in de Goffert staan de laatste jaren voor spektakel. In de laatste zes ontmoetingen scoorden beide ploegen in totaal dertig keer. De meest recente versie van NEC – FC Twente eindigde in 2-0. Pas in het laatste kwartier maakten Anthony Limbombe en Christian Santos het verschil. FC Twente is geen gemakkelijke tegenstander voor de Nijmegenaren. In de 39 ontmoetingen op Nijmeegse bodem won NEC er slechts negen. Twintig keer gingen de punten mee naar Enschede, waardoor de overige tien ontmoetingen logisch gezien leidden tot een puntendeling.

NEC – FC Twente staat onder leiding van scheidsrechter Dennis Higler. Zo’n zestig minuten voor aftrap maken Peter Hyballa en René Hake de tweeëntwintig spelers bekend die voor de aftrap gaan zorgen. Deze zijn te vinden onder het kopje wedstrijddetails.