Willem II Zondag, 14. Mei 2017
14:30 uur
AFC Ajax
1:3
0 : 1 Torinfos in de Ticker Kasper Dolberg 38. / Schot met rechts  (Justin Kluivert)
0 : 2 Torinfos in de Ticker Davinson Sánchez 48. / Kopbal
0 : 3 Torinfos in de Ticker Davy Klaassen 66. / Schot met rechts  (Justin Kluivert)
1 : 3 Torinfos in de Ticker Jari Schuurman 82. / Schot met rechts  (Jordy Croux)

90'

Ajax bouwde in de tweede helft al snel uit naar een 0-3-voorsprong. Omdat Feyenoord geen fouten maakte in De Kuip, was er voor Ajax weinig eer meer te behalen in Tilburg. Willem II kreeg daardoor wat meer ruimte van de bezoekers en kwam nog terug tot een 1-3.
90'
Afgelopen! Ajax eindigt tweede in de Eredivisie. Feyenoord wint in eigen huis met 3-1 en maakt zo geen fout.
90'
90'
Traoré jaagt in blessuretijd de bal nog eens ver voorlangs.
90'
Blessuretijd bedraagt 3 minuten.
88'
Onana neemt enorm veel risico en loopt tegen Obbi Oularé aan. De keeper weet de bal ternauwernood nog over de zijlijn te schieten.
85'
Gele kaart voor Jordens Peters (Willem II)
De eerste gele kaart van de wedstrijd is voor Willem II-aanvoerder Jordens Peters. Hij torpedeerde Kluivert aan de rechterkant van het veld.
84'
Willem II zet aan en gelooft er nog in.
82'
Doelpunt voor Willem II, 1:3 door Jari Schuurman
Een voorzet vanaf de rechterkant van Jordy Croux wordt binnengetikt door Schuurman.
81'
Schuurman! De wedstrijd leeft weer een beetje op. Obbi Oularé kopt de bal door naar Schuurman. De huurling van Feyenoord mist echter op een paar meter.
80'
David Neres! Daar kan de Braziliaan ook nog 0-4 maken. Een voorzet vanaf de rechterkant van Kluivert wordt knap naast het doel geschoten door David Neres. Hier had de vleugelaanvaller meer mee moeten doen.
74'
Het seizoen zit er voor beide ploegen op lijkt wel. Croux is de eerste speler sinds de 0-3 die in de buurt van het strafschopgebied van de tegenstander komt. De vleugelaanvaller dribbelt de bal echter over de zijlijn.
71'
De gemiddelde leeftijd van Ajax schiet de lucht in als Heiko Westermann binnen de lijnen komt. Hij vervangt de jongste man van het veld: Matthijs de Ligt.
71'
Wissel in bij AFC Ajax -> Heiko Westermann
71'
Wissel uit bij AFC Ajax -> Matthijs de Ligt
68'
De laatste wissel aan de kant van Willem II. Funso 'King' Ojo gaat onder boegeroep naar de kant. Voor hem in de plaats komt Freek Heerkens.
68'
Wissel in bij Willem II -> Freek Heerkens
68'
Wissel uit bij Willem II -> Funso Ojo
66'
Doelpunt voor AFC Ajax, 0:3 door Davy Klaassen
Kok heeft het zwaar vandaag in het Koning Willem II stadion tijdens zijn debuut. Hij laat eenvoudig Kluivert bij zich ontsnappen en ziet de jonge Ajacied oog-in-oog met Lamprou afleggen op Klaassen. De aanvoerder van Ajax schiet de bal via het lichaam van een verdediger in het lege doel: 0-3.
65'
Oularé kent geen onaardige invalbeurt. Zijn schot gaat maar rakelings naast het doel.
63'
Kok, die een ongelukkig debuut kent, moet een hoekschop weggeven. De corner levert Ajax niets op.
61'
Ojo is gaan liggen en gebaart dat hij gewisseld wil worden.
60'
Uit de hoekschop volgt er een afstandsschot van Kluivert over het doel van Lamprou.
60'
David Neres! In de tegenaanval krijgt David Neres dé uitgelezen mogelijkheid om er 0-3 van te maken. Zijn schot wordt gestopt door Lamprou waarna de bal over het doel stuitert.
59'
Aan de andere kant legt invaller Oularé de bal terug op Anouar Kali die vervolgens via het been van De Ligt zijn inzet gekapt ziet worden.
58'
Op de paal! Een kopbal van Klaassen gaat over alles en iedereen heen en belandt tegen de tweede paal.
58'
Traoré met de 0-3 op de voet! Als een volleerd dribbelaar kapt Traoré de invliegende Peters uit, maar schiet vervolgens via een tegenstander naast het vrijwel lege doel. Corner.
56'
Een vrije trap van Nouri belandt op het lichaam van Lachman.
55'
Dé kans op 1-2. Als Willem II nog op gelijke hoogte wilde komen, dan had het nu moeten gebeuren. Een schot van Ojo belandt wonderbaarlijk tegen Onana aan.
52'
Behoorlijk wat wissels na zeven minuten spelen in de tweede helft. Bij Willem II hebben Abubakar en Haye het veld verlaten. Voor hen in de plaats komen Obbi Oularé én Jordy Croux. Ajax wisselt ook voor de tweede keer: Abdelhak Nouri komt voor Van de Beek.
52'
Wissel in bij AFC Ajax -> Abdelhak Nouri
52'
Wissel uit bij AFC Ajax -> Donny van de Beek
52'
Wissel in bij Willem II -> Jordy Croux
52'
Wissel uit bij Willem II -> Thom Haye
51'
Wissel in bij Willem II -> Obbi Oularé
51'
Wissel uit bij Willem II -> Asumah Abubakar
48'
Doelpunt voor AFC Ajax, 0:2 door Davinson Sánchez
De eerste klap in de tweede helft is direct een daalder waard. Een hoekschop vanaf de linkerkant van Van de Beek wordt richting de tweede paal gekopt: 0-2.
46'
Dolberg is in de kleedkamer achtergebleven. Voor hem in de plaats komt Bertrand Traoré.
46'
Wissel in bij AFC Ajax -> Bertrand Traoré
46'
Wissel uit bij AFC Ajax -> Kasper Dolberg
46'
45'

De moed zakte Ajax al snel in de schoenen door het vroege doelpunt van Dirk Kuyt. Tot uitgespeelde aanvallen kwam het daardoor niet voor de Amsterdammers. Pas na de 2-0 van Feyenoord ging Ajax het doel van Kostas Lamprou meer onder vuur nemen. In de 37ste minuut leidde dit tot de 0-1 van Kasper Dolberg. De Deen tikte bij de tweede paal de 0-1 binnen na goed voorbereidend werk van Justin Kluivert.
45'
45'
Rust in De Kuip. Ook in Tilburg nadert de rust.
45'
De blessuretijd bedraagt 1 minuut.
45'
Zo tikken de laatste minuten voor de rust weg en staat Ajax weliswaar verdiend op voorsprong. De Amsterdammers hadden de betere mogelijkheden, maar tot grote kansen kwam het niet.
44'
Abubakar is op het veld gaan liggen en geeft aan kramp te hebben. Het is wachten op een verzorger of medespeler om hem van de kramp te verlossen.
41'
Het Ajax-publiek blijft redelijk rustig bij deze 0-1-stand. Ze weten dat er een doelpunt in Rotterdam moet vallen voor Heracles ALmelo, wil het nog een leuke middag worden.
38'
Doelpunt voor AFC Ajax, 0:1 door Kasper Dolberg
Een snelle vrije trap resulteert in de 0-1 voor Ajax. Kluivert wordt aan de linkerkant weggestuurd door Van de Beek, waarna de jonge vleugelaanvaller voorzet. Bij de tweede paal staat Dolberg vrij om de 0-1 binnen te lopen. Ajax leidt en moet nu hopen op doelpunten van Heracles Almelo.
35'
De hoekschop gaat over alles en iedereen heen.
34'
De Ligt kan niks anders doen dan een corner weggeven. Het publiek van WIllem II gelooft erin en laat van zich horen.
34'
Een vrije trap van Haye gaat kansloos hoog over het doel van Onana. Wat een misser.
31'
Kluivert dolt met gemak zijn tegenstander Kok, maar verzuimt vervolgens een goede pass te geven op David Neres. Kluivert geeft de bal aan Dolberg die meters buitenspel staat.
30'
Onana is ver uit zijn doel gekomen om een afvallende bal aan te nemen. Doordat Fran Sol richting de keeper beweegt, schiet de goalie de bal ver de tribunes in.
28'
Sánchez is mee naar voren gekomen en beukt zich door de verdediging van Willem II. De laatste, Jordens Peters, weet de bal voor de voeten van de verdediger weg te tikken.
27'
Fran Sol had de corner voor het inkoppen, maar lijkt van de kans te schrikken.
26'
Davinson Sánchez zet zijn lichaam tussen de bal en zijn tegenstander in met de verwachting er een doeltrap uit te slepen. De grensrechter ziet er echter een corner in.
25'
Het geloof lijkt weggezonken te zijn bij Ajax. Een lange bal vanaf de achterhoede van Riedewald verdwijnt over de achterlijn.
22'
Buitenspel Abubakar! Aan de linkerkant wordt Asumah Abubakar in de counter weggestuurd. Abubakar wordt afgefloten wegens buitenspel, maar schiet alsnog de bal stijlvol binnen. Scheidsrechter Gözübüyük ziet er de lol niet van in en geeft hem zijn laatste waarschuwing.
21'
De corner levert vervolgens niets op.
21'
Lamprou met de spagaat Jaïro Riedewald is mee naar voren gekomen en legt de bal in het strafschopgebied terug op Kluivert. De zoon van Patrick Kluivert schiet de bal snel in, maar Lamprou weet de bal met een spagaat uit zijn doel te houden.
20'
Schot Van de Beek naast! Op ruim dertig meter krijgt Van de Beek de bal aangespeeld vanaf de linkerkant. Hij legt de bal voor zichzelf klaar, maar schiet vervolgens rakelings naast het doel van Lamprou. Ajax wordt steeds gevaarlijker.
18'
Klaassen ziet bal niet aankomen! Oh, hier had Ajax mee kunnen doen. Een voorzet vanaf de linkerkant van Kluivert scheert over het hoofd van Kasper Dolberg, waarna Klaassen de bal onder controle kan nemen. De aanvoerder controleert echter de bal verkeerd waardoor Kostas Lamprou de bal kan oprapen.
17'
Jari Schuurman lanceert zichzelf met een kopbal en gaat het duel aan met Matthijs de Ligt. De verdediger van Ajax controleert de bal en passt het leer rustig terug naar zijn doelman.
15'
"Wij gaan naar Stockholm toe" zingen de fans van Ajax. Inmiddels hebben zij ook door dat Feyenoord op een riante voorsprong staat en bereiden zich maar voor op de finale van de Europa League.
15'
Ondertussen is er op het veld weinig gebeurd. Het duel speelt zich voornamelijk op het middenveld af.
14'
Gijs de Jong, vanuit de KNVB aanwezig om de eventuele schaal uit te reiken, ziet dat het voor Ajax een lastig verhaal gaat worden.
13'
Er wordt gejuicht in Tilburg. Feyenoord komt op een 2-0-voorsprong en dat kan op gejuich rekenen van de Kingside. Doelpuntenmaker is Dirk Kuyt.
11'
Kluivert passeert met een simpele sleepbeweging zijn directe tegenstander Thomas Kok en zoekt de achterlijn. Nog voordat hij de achterlijn op zestien meter nadert, geeft hij de bal voor aan Davy Klaassen. Klaassen kopt de bal maar net naast.
10'
De vrije trap van Van de Beek strandt in de muur van Willem II.
9'
Forse overtreding van Funso Ojo op de benen van Donny van de Beek. De middenvelder van Ajax krijgt de vrije trap mee.
9'
Vanaf de linkerkant kapt Justin Kluivert naar binnen en haalt uit. Zijn schot belandt tegen het lichaam van Darryl Lachman. Weg kans voor Ajax.
7'
Opmerkelijk spandoek bij Willem II. De rugsponsor wordt bedankt voor zeven jaar trouwe sponsoring en wordt verwelkomd in de business-units van het Koning Willem II-stadion.
6'
Ajax komt na zes minuten voor het eerst in het strafschopgebied van Willem II. Frenkie de Jong dribbelt met de bal, maar kan geen ploeggenoot vinden.
5'
Haye strompelt weer binnen de lijnen. Het gaat nog niet van harte.
4'
Willem II-middenvelder Haye lijkt zich te verstappen in het duel met Kenny Tete. De wedstrijd ligt daardoor even stil.
2'
Grote kans Kali! Een vrije trap vanaf de rechterkant van Thom Haye kan Ajax-goalie André Onana alleen maar stompen. In de rebound schiet Anouar Kali tegen de doelman uit Kameroen aan. Willem II was dichtbij de openingstreffer.
1'
Met een schuin oog kijken we natuurlijk naar de ontwikkelingen in Rotterdam. Feyenoord heeft naar verluid de voorsprong genomen na 46 seconden. Het bericht is nog niet aangekomen bij de meegereisde Ajacieden.
1'
Alle wedstrijden van de laatste speelronde in de Eredivisie zijn begonnen!
1'
Opstellingen:

De opstellingen van beide ploegen zijn binnen! Peter Bosz heeft maar liefst zes vaste basiskrachten rust gegeven voor het duel tegen Willem II. Joël Veltman, Nick Viergever, Lasse Schöne, Hakim Ziyech, Bertrand Traoré en Amin Younes staan niet in de basiself. Voor hen in de plaats spelen respectievelijk Kenny Tete, Jaïro Riedewald, Donny van de Beek, Frenkie de Jong, Justin Kluivert én David Neres.

Bij Willem II is er één basisdebutant. Thomas Kok speelt als rechtsback in het team van trainer Van der Looi. Verder spelen onder meer Kostas Lamprou én Jari Schuurman hun laatste wedstrijd in het shirt van Willem II.
Het clublied van Willem II heeft geklonken. Het is aftellen tot de aftrap in Tilburg. Wint Ajax de landstitel of maakt Feyenoord geen fout?
In de KNVB beker verliep de busreis vanuit Amsterdam naar Tilburg iets minder uitzinnig. Na een 2-0-ruststand liep Ajax tegen het einde van de wedstrijd simpel uit tot een 5-0-overwinning.
Feiten en cijfers
Welkom bij alweer de laatste speelronde van de Eredivisie. Zondag 13 mei nemen Willem II en Ajax het tegen elkaar op in het Koning Willem II stadion. Terwijl Willem II enkel nog strijdt voor de elfde plaats en daarbij het extra tv-geld, staat voor Ajax de landstitel op het spel. Mijn naam is Maarten Elst en ik hoop jullie hier zondag te mogen begroeten.
Tien jaar geleden eindigde Willem II-Ajax in een 0-2-overwinning voor Ajax door doelpunten van Urby Emanuelson en Klaas-Jan Huntelaar. Het bleek uiteindelijk één doelpunt te weinig voor de landstitel van dat jaar. Tijdens de knotsgekke laatste speelronde trok uiteindelijk PSV aan het langste eind.
Het is zondag 14 mei 2017 Moederdag. Willem II en Ajax ontmoetten elkaar één keer eerder op Moederdag in Tilburg. Op zondag 8 mei 1994 hield Ajax nul punten over aan het bezoek aan Tilburg. De wedstrijd eindigde in 2-1.
Eerder dit seizoen won Willem II voor het eerst in de clubgeschiedenis op bezoek bij Ajax. In de Amsterdam ArenA werd het 1-2 voor de Tilburgers dankzij doelpunten van Erik Falkenburg en de Spanjaard Fran Sol. Namens Ajax scoorde Davy Klaassen al na 23 seconden de 1-0.
De laatste thuisoverwinning van Willem II op Ajax bedraagt alweer van 30 augustus 2008. Recordaankoop Miralem Sulejmani zette Ajax op voorsprong met zijn eerste van in totaal 29 Eredivisie-treffers. Frank Demouge en Mehmet Akgün bogen na rust de stand om in een 2-1-eindstand.
Mocht Ajax winnen op bezoek bij Willem II, dan eindigt het voor de vierde keer in de clubhistorie op een tweede plaats met meer dan tachtig punten. Dat puntentotaal is doorgaans goed voor de landstitel.
Bij een overwinning in Tilburg en puntverlies van Feyenoord in Rotterdam nemen de Amsterdammers voor het eerst dit seizoen de koppositie over. Het is een zeldzaamheid dat de landskampioen in Nederland pas op de laatste dag kampioen is geworden. Europees gezien is het niet zeldzaam. Zo besteeg Portsmouth pas op de slotdag de troon van League Two.