14.05.2017 16:25

81 punten niet genoeg voor nieuwe titel Ajax

Donny van de Beek (l.) passt de bal naar een medespelers, terwijl Anouar Kali (r.) hem opjaagt. (14-05-2017)

Ajax heeft zondagmiddag betrekkelijk eenvoudig met 1-3 gewonnen op bezoek bij Willem II. Omdat Feyenoord in eigen huis geen fouten maakte tegen Heracles Almelo zijn de Amsterdammers opnieuw tweede van Nederland.

De moed zakte de Ajacieden zichtbaar in de schoenen. Aangezien het eerste doelpunt van Dirk Kuyt in De Kuip al binnen de eerste minuut viel, had Ajax het al snel niet meer in eigen handen. Het had zichtbaar invloed op het magere begin van Ajax. De eerste kansen waren voor Willem II, maar de Tilburgers verzuimde op een vroege 1-0-voorsprong te komen.

De broodnodige treffer voor de Ajax kwam er wel in de eerste helft. Een snelle vrije trap van Donny van de Beek kwam in de voeten bij Justin Kluivert. De jonge vleugelaanvaller dribbelde het strafschopgebied van Willem II binnen en legde op tijd af naar de bij de tweede paal vrijstaande Kasper Dolberg. De Deen kon de bal het lege doel binnen dribbelen: 0-1.

Pas na rust trok Ajax de zege definitief naar zich toe. Een hoekschop in de 48ste minuut resulteerde in een marge van twee voor de Amsterdammers. Van de Beek nam de corner vanaf de linkerkant en legde de bal uitstekend op het hoofd van Davinson Sánchez. De Colombiaan torende boven de Willem II-verdedigers uit en kopte zo de 0-2 binnen.

Willem II kreeg weliswaar twee levensgrote kansen om op 1-2 te komen, maar Obbi Oularé en Funso Ojo zagen hun kansen gekeerd worden door André Onana. In de 66ste minuut viel de bal wel aan de andere kant binnen, waarmee de wedstrijd definitief beslist was. Kluivert draaide bijzonder eenvoudig langs basisdebutant Thomas Kok, waarna hij oog-in-oog de bal aflegde op Davy Klaassen. De aanvoerder maakte geen fout en schoot via een Willem II-speler de bal in het lege doel: 0-3.

Daarna vond Ajax het wel welletjes geweest en speelde achterin de bal rond. Dit zorgde ervoor dat Willem II het geloof in een aansluitingstreffer kreeg. Aangezien de Ajax-verdediging weinig actie ondernam, profiteerde invaller Jordy Croux hier optimaal van. De vleugelaanvaller zag Feyenoord-huurling Jari Schuurman vrijstaan in het zestienmetergebied, waarna Schuurman de 1-3 binnenschoot. 1-3 was tevens de eindstand.

81 punten
Ajax loopt daardoor voor de tweede keer op rij de landstitel mis op de laatste speeldag. Aangezien Feyenoord betrekkelijk eenvoudig met 3-1 Heracles Almelo opzijzette, bedraagt de achterstand na 34 gespeelde wedstrijden één punt. Het is de vierde keer in de clubgeschiedenis dat Ajax 80 punten of meer wist te behalen zonder een landstitel aan het seizoen over te houden.

In het seizoen 2002/2003 pakte Ajax 83 punten, één minder dan de toenmalige landskampioen PSV. In het seizoen 2009/2010 had FC Twente één punt meer bij elkaar gesprokkeld dan de 85 van de Amsterdammers. Vorig seizoen verspeelde Ajax op de slotdag de landstitel door met 1-1 gelijk te spelen op bezoek bij De Graafschap. Hierdoor werd PSV met 84 punten kampioen. Ajax bleef steken op een totaal van 82.

Door: Maarten Elst