RKC Waalwijk
0:1
0 : 1 Torinfos in de Ticker Sander Duits 31. / dir. vrije trap

90'
De Graafschap had veel moeite met de aangepaste tactiek van RKC in het tweede bedrijf. Het werd eerder onder druk gezet en wist daarom weinig uitgespeelde kansen te creëren. De slimmigheid van RKC bezorgt de Waalwijkers een goede uitgangspositie.
90'
90'
Castelen! De vleugelaanvaller laat de kans op de verdubbeling liggen. Na een scrimmage valt de bal voor Castelen, die helemaal vrij staat in de zestien. Hij is te onrustig en jaagt het leder over.
90'
De extra speeltijd bedraagt minimaal drie minuten. Het wordt alles of niets voor De Graafschap in de slotfase. Met deze stand heeft RKC de betere papieren in de return op zondag 11 mei.
89'
Koolhof met een aardige poging. Met twee tegenstanders in zijn nek slaagt de middenvelder erin een schot te lossen. In de korte hoek staat Van Dijk goed op te letten en klemt de bal tegen zich aan.
87'
Gele kaart voor Frank van Mosselveld (RKC Waalwijk)
De invaller staat net in het veld, maar staat ook al in het boekje van scheidsrechter Higler. Hij belemmerde Lazic de doorgang en geeft daarmee een vrije trap weg.
87'
Het is voor de thuisploeg moeilijk om nu nog een opening te vinden in de verdediging van RKC Waalwijk. Van Mosselveld is daar centraal achterin net als frisse kracht bijgekomen.
85'
Nog vijf minuten te spelen in Doetinchem. Vooralsnog lijkt Sander Duits met zijn benutte vrije trap de matchwinner te worden, terwijl De Graafschap toch recht heeft op meer vanavond. Maar RKC toont zich slimmer.
82'
Wissel in bij De Graafschap -> Caner Cavlan
82'
Wissel uit bij De Graafschap -> Milan Massop
82'
Wissel in bij RKC Waalwijk -> Frank van Mosselveld
82'
Wissel uit bij RKC Waalwijk -> Rémy Amieux
81'
Aan beide kanten begint nu de vermoeidheid toe te slaan. Vooral de RKC-spelers die tijdens dit duel in botsing zijn gekomen met Kabasele hebben moeite om het vol te houden.
77'
Het publiek voelt dat de elf spelers op het veld wel wat steun kunnen gebruiken. Het is onnodig om hier met een nederlaag van het strijdtoneel te stappen.
75'
Wissel in bij De Graafschap -> Soufian Echcharaf
75'
Wissel uit bij De Graafschap -> Edwin Linssen
74'
Wat een kans! Massop geeft een perfecte voorzet, maar Kabasele kopt de bal niet goed. Daarna brengt Lazic de bal opnieuw in. Van Dijk brengt dan redding op de poging van Vermeij en voorkomt in de rebound ternauwernood dat Kabasele de bal intikt.
73'
RKC omsingelt de zestien van De Graafschap, maar kan geen ruimte voor een schot vinden. Uiteindelijk valt de bal voor de inkomende Van Hoevelen. Hij schiet de opstuitende bal hoog over het doel van Zwarthoed.
72'
Op de bank van De Graafschap is de technische staf druk in overleg. Ze zullen met een ander strijdplan moeten komen om in de laatste twintig minuten een resultaat te bewerkstelligen.
69'
Gele kaart voor Aurélien Joachim (RKC Waalwijk)
De spits van RKC Waalwijk wordt eenvoudig omspeeld door Evers. De aanvaller neemt vervolgens revanche door de speler van De Graafschap neer te leggen.
68'
Koeman lijkt zijn elftal te hebben geïnstrueerd om in de tweede helft eerder druk te zetten. Dat heeft voor RKC een positief effect. De Graafschap krijgt minder ruimte en slaagt er nauwelijks in de zestien van RKC te bereiken.
64'
De bezoekers uit Waalwijk bepalen op dit moment het speltempo. Het laat de bal rustig rondgaan en neemt af en toe een kijkje op de speelhelft van De Graafschap. De thuisploeg zakt bij balverlies ver in.
61'
Massop stormt weer eens op aan de linkerkant. Zijn lage voorzet komt voor de voeten van Kabasele. De aanvaller heeft te veel ruimte nodig om tot een schot te komen en kan de kans daarom niet benutten.
61'
RKC Waalwijk begint gedurende de tweede helft de controle enigszins naar zich toe te trekken. De meeste krachten lijken wel op bij de spelers van De Graafschap. Zij hebben veel energie gebruikt in het eerste uur van dit duel.
60'
Duits is niet helemaal fit en wordt naar de kant gehaald door Koeman. De aanvoerder baalt daar zichtbaar van, want hij had zijn voormalig werkgever graag nog een keer pijn gedaan.
59'
Wissel in bij RKC Waalwijk -> Damiano Schet
59'
Wissel uit bij RKC Waalwijk -> Sander Duits
58'
Breinburg is even buiten het veld vanwege problemen met zijn schoenen. Inmiddels is een ander paar opgehaald, maar de speler van De Graafschap gaat door met twee verschillende schoenen. Een rode en een gele. Ook de merken zijn verschillend.
54'
Kabasele probeert het vanaf ruim dertig meter. De aanvaller produceert niet meer dan een lage bal in de handen van Van Dijk. Op deze manier gaat De Graafschap niet gevaarlijk worden.
52'
Het lukt beide ploegen even niet om de bal langdurig in bezit te houden. Zo oogt het erg rommelig op het veld in De Vijverberg. RKC probeert langzaam naar voren op te schuiven.
49'
Het spelbeeld lijkt in de tweede helft hetzelfde te gaan zijn als in het eerste bedrijf. De Graafschap veelvuldig in balbezit en zoekend naar de ruimte voor een aanval. RKC zakt in en gokt op een snelle uitbraak.
47'
De spelers hebben voor het gemak maar nieuwe shirts aangetrokken. De andere tenues waren in de eerste helft zeiknat geworden, waardoor het anders niet lekker voetballen is.
46'
45'
De Graafschap vergat in de eerste helft op voorsprong te komen. Het kreeg enkele goede mogelijkheden om een doelpunt te maken. RKC brengt aanvallend weinig, maar zette de tweede kans van de wedstrijd wel om in een doelpunt.
45'
44'
Richting het einde van de eerste helft durft De Graafschap niet meer zoveel risico te nemen. RKC Waalwijk doet het daarbij rustig aan tijdens spelhervattingen en zo lijkt RKC met een voorsprong de rust in te gaan.
42'
RKC Waalwijk brengt aanvallend vrij weinig in de eerste helft. Het probeert soms wel aan te vallen, maar stuit dan op een muur van Graafschap-spelers.
40'
Van Dijk komt ver uit zijn doel in botsing met Kabasele. Het lijkt een slim spelletje van de RKC-doelman te zijn. Die daarmee voorkomt dat De Graafschap snel het spel kan hervatten. Van Dijk loopt inmiddels rustig terug naar zijn doel.
38'
Het is niet duidelijk wat er met Anderson aan de hand is. Vooralsnog lijkt het om een tactische wissel van hoofdtrainer Erwin Koeman te gaan. Sno zakt nu een linie terug en Joachim komt in de spits te spelen.
38'
Wissel in bij RKC Waalwijk -> Aurélien Joachim
38'
Wissel uit bij RKC Waalwijk -> Kenny Anderson
37'
Kabasele produceert vanaf de linkerkant een matig rolletje in de handen van Van Dijk. De keeper laat echter los, waardoor Vermeij vanaf rand zestien mag aanleggen. Hij ziet zijn poging nog net geblokt worden.
37'
Linksback Massop krijgt veel ruimte om aan de linkerkant op te komen namens De Graafschap. Castelen hoort de mandekker te verdedigen, maar is telkens een stapje te laat in verdedigend opzicht.
36'
Kabasele met een technisch hoogstandje. Met een bal achter het standbeen geeft de aanvaller een voorzet. Jammer genoeg voor hem staat er geen teamgenoot op de plek waar de bal terecht komt.
35'
De thuisploeg heeft zich niet van de wijs laten brengen door het tegendoelpunt. Het blijft de aanval zoeken. De verdediging van RKC Waalwijk houdt voorlopig stand, maar heel eenvoudig gaat het niet.
32'
Vermeij laat weer eens van zich spreken. De aanvaller troeft bij een kopduel Prince af. De bal valt net echter de lat op het dak van het doel. De Graafschap is zeker niet kansloos na de achterstand.
31'
Doelpunt voor RKC Waalwijk, 0:1 door Sander Duits
Tegen de verhouding in komt RKC op voorsprong. Voormalig Graafschap-speler Duits schiet een vrije trap prachtig in het doel. Met links krult de middenvelder het leder over de muur.
29'
Koolhof ontdoet zich met geluk van zijn twee tegenstanders. Omdat Prince vervolgens vergeet in te stappen krijgt Koolhof alle ruimte om op te komen. Zijn schot is dan niet krachtig genoeg en hobbelt naast het doel.
28'
Het regent nog altijd ontzettend hard in Doetinchem. Ondertussen begint het uitvak vol te stromen. De supporters van RKC hebben een klein half uur na het startsignaal het stadion bereikt. Gelukkig voor hun is er nog niet gescoord.
25'
Opvallend is dat De Graafschap hoog staat te verdedigen. De Superboeren zakken niet terug, maar proberen RKC voor de middencirkel al op te pakken. Als RKC er dan langs komt, is er direct enige ruimte om te voetballen.
23'
Duits heeft zich nog niet kunnen onderscheiden in dit duel. Hij is er op gebrand om te winnen. De aanvoerder van RKC begon in Doetinchem zijn loopbaan, maar kende er naar eigen zeggen geen gelukkige periode.
20'
Na een scherp begin van De Graafschap neemt het nu wat gas terug. In de eerste vijftien minuten zat de thuisploeg er bovenop, maar nu krijgt RKC toch iets meer ruimte om te voetballen. Het zorgt ervoor dat het spel zich meer op de helft van De Graafschap afspeelt.
17'
RKC laat zich even zien. Ivens krijgt de kans om na een hoekschop op doel te koppen. De voormalig speler van FC Groningen kopt net zoals Vermeij de bal naast de verkeerde kant van de paal.
16'
Vermeij kopt in vrije positie de bal naast. Massop stoomt als linksback aan de linkerkant op en krijgt alle ruimte om een voorzet te geven. De verdediger zoekt het hoofd van Vermeij, die de bal niet de goede richting kan meegeven en zijn inzet naast ziet verdwijnen.
15'
RKC komt niet aan voetballen toe. Zodra het in balbezit komt, zitten de spelers van De Graafschap er bovenop. Ze krijgen geen ruimte om aan een aanval te beginnen.
13'
Het is de thuisploeg dat nu het hef in handen begint te nemen. De Graafschap is veelvuldig in balbezit en zoekt nadrukkelijk naar het openingsdoelpunt. Daarbij wordt het gesteund door de fanatieke aanhang.
11'
De lat! Het houtwerk redt RKC Waalwijk. Massop kopt achterin het strafschopgebied een hoekschop richting het doel. Van Dijk ziet het leder boven zich op het aluminium komen. Daarna reageert de goalie attent op de rebound van Vermeij.
10'
Het publiek ziet een handsbal van een RKC-speler. Sno kreeg echter de bal door een teamgenoot tegen zijn rug aangeschoten. De scheidsrechter ziet dat goed en laat terecht doorspelen.
10'
De Graafschap en RKC Waalwijk zijn redelijk aan elkaar gewaagd in de openingsfase. Geen van beiden is de bovenliggende partij. De duels worden vooral op het middenveld uitgevochten.
7'
De bank van de thuis- en uitploeg op De Vijverberg staat niet erg ideaal. De technische staf zit vol in de regen. De reservespeler zitten wel droog, omdat zij hoger op de tribune zitten, zoals ook in Engeland het geval is.
4'
Kabasele zorgt voor de eerste spanning in het strafschopgebied van RKC Waalwijk. De aanvaller krijgt op de linkerpunt van de zestien de bal aangespeeld. Kabasele zoekt dan de verre hoek, maar produceert slechts een afzwaaier.
3'
Eén van de dragende spelers van dit seizoen bij RKC is Evander Sno. De middenvelder werd in de zomer transfervrij vastgelegd, nadat hij had meegetraind bij FC Twente. De verwachting is dat Sno na deze voetbaljaargang vertrekt naar een club hogerop. ADO Den Haag is geïnteresseerd.
1'
Een prima actie van Braber in de openingsfase. De aanvaller speelt aan de rechterkant van de zestien eenvoudig zijn tegenstander uit. Braber zoekt dan de verre hoek, maar daar krijgt Zwarthoed zijn hand tegen de bal.
1'
De druppels vliegen de spelers om de oren. Vol zit het niet op De Vijverberg. Bij de thuisploeg staan Linssen en van de Pavert op scherp. Bij RKC Waalwijk hoeft niemand te vriezen voor een schorsing bij het ontvangen van een gele kaart.
Het uitvak zal tijdens het begin van dit duel alles behalve gevuld zijn. De supporters van RKC Waalwijk staan vast in het verkeer, waardoor ze niet op tijd op De Vijverberg kunnen zijn. Slechts één persoon is de drukte voor geweest en zit in het uitvak.
De Graafschap en RKC Waalwijk staan tegenover elkaar in de tweede ronde van de play-offs voor promotie/degradatie. De thuisploeg overleefde al één speelronde, terwijl RKC haar eerste duel speelt. De opstellingen zijn te vinden onder de knop 'wedstrijddetails'. Mijn naam is Robin Tibbe en ik doe verslag van dit duel. Een fijne wedstrijd gewenst!

De Graafschap
De Doetinchemmers namen het in de eerste ronde op tegen Fortuna Sittard. Bij de formatie uit Sittard heerste al vanaf het begin het gevoel dat de play-offs een bonus was. Uiterst serieus namen ze het tweeluik dan ook niet. De eerste ontmoeting eindigde in een 4-1 zege voor de Doetinchemmers. In eigen huis won De Graafschap met 3-1 van Fortuna Sittard.

Zestien
RKC Waalwijk eindigde dit seizoen op een zestiende plek in de Eredivisie. Het slaagde er niet in om over NAC Breda heen te gaan op de ranglijst. Twee speelronden voor het einde nam RKC het op tegen NAC. De Waalwijkers waren in die ontmoeting de bovenliggende partij, maar slaagden er niet in om aan het langste eind te trekken. Mede door die puntendeling is RKC nu aangewezen op de nacompetitie.

Duits
Sander Duits speelt op dit moment zijn wedstrijden voor RKC Waalwijk, maar debuteerde in het betaalde voetbal namens De Graafschap. "Ik werd daar nooit echt gewaardeerd", zegt Duits over die periode. "De jeugd kreeg weinig kans, omdat de druk hoog was om in de Eredivisie te blijven." De middenvelder lijkt dan ook met revanchegevoelens rond te lopen tegen De Graafschap.