sc Heerenveen Donderdag, 28. Mei 2015
Vitesse
2:2
0 : 1 Torinfos in de Ticker Valeri Qazaishvili 21. / Schot met rechts  (Bertrand Traoré)
1 : 1 Torinfos in de Ticker Luciano Slagveer 32. / Schot met rechts  (Mark Uth)
1 : 2 Torinfos in de Ticker Davy Pröpper 66. / Schot met rechts  (Jan-Arie van der Heijden)
2 : 2 Torinfos in de Ticker Mark Uth 75. / Schot met links  (Joey van den Berg)

90'
In een vermakelijke tweede helft scoorden beide teams opnieuw één keer. Vitesse kwam opnieuw op voorsprong via Davy Pröpper die met een hard schot van grote afstand het doel trof. Even later was het toch weer gelijk voor de Friezen. Uitblinker Mark Uth bekroond een prima assist van Joey van den Berg met een stiftje tot doelpunt: 2-2. Hierdoor is er nog niets beslist en blijft de spanning hoog voor aanstaande zondag.
90'
90'
Vitesse vindt het wel best en gooit de sluizen dicht.2-2 gaat het eindresultaat worden in de eerste wedstrijd om de play-offs Europees voetbal.
90'
Wissel in bij sc Heerenveen -> Henk Veerman
90'
Wissel uit bij sc Heerenveen -> Luciano Slagveer
89'
Wissel in bij Vitesse -> Denys Oliynyk
89'
Wissel uit bij Vitesse -> Zakaria Labyad
88'
Nog enkele minuten te gaan in het Abe Lenstra Stadion. Beide teams lijken steeds meer te berusten in het eindresultaat. Het is in ieder geval duidelijk dat zondag nog een mooie pot in de Gelredome te wachten staat.
85'
Geplaatst schot van Pröpper! Op aangeven van Valeri Qazaishvili mag middenvelder Davy Pröpper opnieuw buiten de zestien uithalen. Ditmaal is het schot geplaatst en heeft doelman Nordfeldt nog de nodige moeite.
84'
Het duel kan nog alle kanten op in Friesland. In de tweede helft is het zo een hoop meer levendiger geworden dan het in de eerste 45 minuten was. Ook de ruim 16.000 supporters hebben zo nog waar voor hun geld gekregen.
82'
Wissel in bij sc Heerenveen -> Lerin Duarte
82'
Wissel uit bij sc Heerenveen -> Simon Thern
80'
Gele kaart voor Guram Kashia (Vitesse)
De aanvoerder van Vitesse vloert Sam Larsson en onderbreekt zodoende een Friese aanval.
80'
Nog tien minuten op het scorebord van het Abe Lenstra Stadion. Komt er een winnaar of blijft de gelijke stand de uitgangspositie voor aanstaande zondag?
77'
Gele kaart voor Joey van den Berg (sc Heerenveen)
De middenvelder krijgt een prent van Kuipers vanwege protesteren.
77'
Zo is de spanning vrij snel alweer terug in het Abe Lenstra Stadion door de prachtige gelijkmaker van Mark Uth. Met nog een klein kwartier op de klok is er nog niets beslist.
75'
Wissel in bij Vitesse -> Marko Vejinović
75'
Wissel uit bij Vitesse -> Josh McEachran
75'
Doelpunt voor sc Heerenveen, 2:2 door Mark Uth
Daar komen de Friezen weer langszij. Uit een counter volgend op een Arnhemse aanval stuurt Joey van den Berg teamgenoot Uth met een prachtige pass diep. De Duitse goalgetter is scherp en wipt de bal over doelman Room: 2-2.
72'
Grote kans voor Slagveer! Op dezelfde wijze als de 1-0 krijgt sc Heerenveen nu een kans aan de andere kant van het veld. Uth wordt diepgestuurd door Marten de Roon waarna de voorzet van de Duitser tot doelpunt gepromoveerd kan worden door Luciano Slagveer. Deze keer komt Eloy Room echter attent zijn doel uit waardoor de kans is verkeken.
71'
Kan sc Heerenveen de komende twintig minuten de spanning weer een beetje terugbrengen? Voorlopig is het Vitesse wat de scepter slaat in Friesland.
70'
Er zijn vanavond 16.620 toeschouwers in het Abe Lenstra Stadion.
68'
Twee uitdoelpunten, een doemscenario voor het team van Dwight Lodeweges. Heerenveen staat nu op een zeer lastige uitgangspositie voor de wedstrijd van aanstaande zondag en zal bij deze stand minimaal twee keer moeten scoren in de Gelredome.
66'
Doelpunt voor Vitesse, 1:2 door Davy Pröpper
Na de kans is er weer de voorsprong voor de Arnhemmers. Pröpper beloond een goede actie met een verwoestend schot. Vanaf ruime afstand schiet de middenvelder raak en zet hij zijn ploeg weer op voorsprong.
64'
Wallace op de paal! Valeri Qazaishvili lukt het niet om zijn goede actie te bekronen met een schot. De bal belandt daarna voor de voeten van Wallace die verwoestend uithaalt. De inzet van ongeveer twintig meter spat uiteen op de paal waarna ook Traoré de rebound niet kan benutten.
63'
De wedstrijd wordt steeds aantrekkelijker door het hardere spel en de snellere acties. Het gaat nu ook op en neer waardoor het tempo stijgt in de wedstrijd.
62'
Gele kaart voor Dan Mori (Vitesse)
De vervanger van Kevin Diks heeft nu ook al geel op zak. De Israëlische back maakt een harde overtreding op Pele van Anholt.
62'
Bij de verdedigende actie van Van Aken blesseert de jonge speler van sc Heerenveen zich aan de hamstring. Het jeugdexponent begon al niet 100% fit aan de wedstrijd en moet zich na ruim een uur spelen laten vervangen door Kenneth Otigba.
61'
Wissel in bij sc Heerenveen -> Kenneth Otigba
61'
Wissel uit bij sc Heerenveen -> Joost van Aken
59'
Goede kans voor Traoré! Nu staat de spits van Vitesse weer scherp maar net niet buitenspel. Op de pass van Rochdi Achenteh loopt Bertrand Traoré goed diep en haalt hij direct uit. Door het hinderen van Joost van Aken belandt de inzet in het zijnet.
58'
Vitesse speelt wat minder dan in de eerste helft en de Friese gastheren juist wat beter. Hierdoor is de wedstrijd nog meer gelijk qua verhoudingen en is de spanning intens.
56'
Gele kaart voor Davy Pröpper (Vitesse)
De middenvelder van Vitesse krijgt geel voor een tikje op de knie van de jonge Jerry St. Juste.
54'
Telkens zorgt Traoré voor gevaar in de defensie van Heerenveen. De beweeglijke spits streelt met goede balaannames en technische hoogstandjes. Een doelpunt zit er voorlopig nog niet in voor de huurling van Chelsea.
52'
Even een sterk verdedigende actie van Wallace. De Braziliaan, vandaag geposteerd voorin bij Vitesse, legt vele kilometers af en toont zich vanavond een waardevolle toevoeging in Friesland.
51'
Ook het publiek in het Abe Lenstra Stadion gaat weer achter de Blauw-Witten staan. Er was wat gemor in de eerste helft, maar nu geeft sc Heerenveen weer gas op weg naar doelpunten.
48'
Het team van Dwight Lodeweges begint fel aan de tweede helft met een grote kans voor Sam Larsson en een schot wat hoog overgeschoten wordt door Mark Uth.
46'
Direct de kans voor de Friezen! Sam Larsson laat zich zien in een Zweedse combinatie met Simon Thern. Eerstgenoemde schiet van dichtbij op doelman Room die op zijn beurt uitstekend redt.
46'
De tweede helft is in gang gezet door de gastheren. sc Heerenveen zal op zoek moeten gaan naar meer doelpunten.
46'
46'
Wissel in bij Vitesse -> Dan Mori
46'
Wissel uit bij Vitesse -> Kevin Diks
45'
In een rustige eerste helft had Vitesse het meeste balbezit maar was de kansenverhouding gelijk. De Arnhemmers opende de score via Valeri Qazaishvili na blunderen in de Friese defensie. Tien minuten later was het echter weer gelijk in het Abe Lenstra Stadion. Luciano Slagveer gleed de gelijkmaker binnen bij de tweede paal op aangeven van Mark Uth.
45'
44'
Gele kaart voor Marten de Roon (sc Heerenveen)
De aanvoerder van Heerenveen heeft het even lastig met het technische vernuft van Valeri Qazaishvili.
42'
Een paar schitterende acties van Bertrand Traoré leveren helaas voor Vitesse niets op. De behendige Afrikaan dolt enkele Friese verdedigers maar komt tekort voor een goed schot.
41'
Eindelijk een keer een goede actie van Sam Larsson. Met een kapbeweging zet de Zweedse linksbuiten van Heerenveen Kevin Diks opzij om vervolgens verwoestend uit te halen. Via Guram Kashia belandt de inzet over de achterlijn.
39'
Keer op keer staat Traoré buitenspel na een steekpass. De spits uit Burkina Faso start enorm scherp waardoor de defensie van Heerenveen kan anticiperen.
37'
Mooie knal van de doelpuntenmaker! Opnieuw geeft spits Traoré aan op zijn aanvalsmaat Valeri Qazaishvili. De Georgiër haalt uit met een volley maar ziet doelman Nordfeldt uitblinken met een sierlijke redding.
36'
Vitesse is even geschrokken van het Friese doelpunt. De Arnhemmers dachten de wedstrijd te controleren maar weten de goede voorsprong toch niet vast te houden.
33'
Beide ploegen blijken zo enorm effectief. Ondanks de weinig mogelijkheden zijn er na ruim een half uur spelen toch al twee doelpunten gevallen in Heerenveen.
32'
Doelpunt voor sc Heerenveen, 1:1 door Luciano Slagveer
En na de eerste kans is daar direct de gelijkmaker voor de Friezen. Sam Larsson zend opnieuw Uth diep waarna de spits een uitstekende voorzet heeft op Slagveer. De Rotterdammer weet bij de tweede paal te bal tegen de touwen te schuiven.
31'
Kans voor Mark Uth! Via een haast identieke wijze als in de vijfde minuut wordt de Duitse spits diep gestuurd. Dit maal is het schot van de Heerenveen-spits beter maar belandt het in de hand van Eloy Room.
29'
Schotje van grote afstand van Josh McEachran. De poging van de Chelsea-huurling blijkt een rollertje en zorgt geen gevaar voor Heerenveen-goalie Kristoffer Nordfeldt.
28'
Vitesse heeft de macht in het Abe Lenstra Stadion. De Geel-Zwarten hebben het meeste balbezit en al een half uur lang het initiatief. Ondanks het magere aantal mogelijkheden is de voorsprong inmiddels verdiend te noemen.
25'
sc Heerenveen heeft weinig in te brengen in de eerste 25 minuten van de wedstrijd. De acties van buitenspelers Larsson en Slagveer zijn tevens op één hand te tellen en nog niet succesvol.
23'
Gele kaart voor Kevin Diks (Vitesse)
De rechtsback komt hard in op de benen van Mark Uth en krijgt voor zijn tackle aan de zijlijn de eerste kaart van de wedstrijd.
23'
Na een rustige fase zonder kansen heeft Vitesse dan toch de voorsprong genomen. Het team van Peter Bosz heeft zo het belangrijke uitdoelpunt al binnen.
21'
Doelpunt voor Vitesse, 0:1 door Valeri Qazaishvili
Wat een knullige fout van de onervaren Jerry St. Juste. Terwijl er een tweede bal op het veld wordt gegooid door de Heerenveen-supporters laat de jonge verdediger de bal van zich af snoepen door Labyad. Via Bertrand Traoré heeft Qazaishvilli de bal uiteindelijk voor het intikken: 0-1.
20'
Wallace maakt een prima indruk in de openingsfase. De vervanger van Renato Ibarra is beweeglijk, durft zijn acties te maken en zorgt voor wat gevaar in de Friese defensie.
19'
Mooi om te zien dat Mark Uth helemaal in het eigen penaltygebied mee gaat verdedigen. De spits schroomt niet om hard te werken en snoept Zakaria Labyad de bal af.
16'
Er zijn nog geen mogelijkheden te noteren in het Abe Lenstra Stadion. De snelheid zit er bij zowel Vitesse als Heerenveen nog niet in waardoor het publiek wacht op vermaak.
13'
Wallace wordt licht aangetikt door Heerenveen-middenvelder Simon Thern in het strafschopgebied. Scheidsrechter Kuipers vindt het te licht om er een penalty voor te geven.
12'
Arnold Kruiswijk speelde voor zowel sc Heerenveen als Vitesse. Vorig jaar zomer maakte de geboren Groninger de overstap van Friesland naar het Gelredome. Vanavond zit de verdediger van de Arnhemmers op de reservebank naast coach Peter Bosz.
10'
De eerste tien minuten van het duel zijn vrij geruisloos voorbij gegaan. Beide teams gaan vanavond in Heerenveen voor een goede uitgangspositie. Zondag zal namelijk de tweede wedstrijd plaatsvinden in het Gelredome te Arnhem.
7'
Een gevaarlijke voorzet en idem actie van Luciano Slagveer wordt bij de eerste paal opgepikt door doelman Eloy Room. Zo weet de rechtsbuiten van sc Heerenveen de spitsen niet te bereiken vanaf rechts.
5'
Het eerste schot komt van de linkervoet van Mark Uth. De spits wordt diep gestuurd door teamgenoot Thern maar poogt wild en hoog over het doel van Vitesse.
3'
Joost van Aken, Simon Thern en Sam Larsson staan op het veld vanaf minuut één. Bij het trio waren wat twijfels of ze zouden kunnen starten vanavond na kleine blessures.
1'
Het eerste duel om het Europa League-ticket is in gang gezet door scheidsrechter Björn Kuipers. In een niet helemaal vol Abe Lenstra Stadion spelen zowel sc Heerenveen als Vitesse in het thuistenue.
1'
Bij sc Heerenveen keert Simon Thern terug van een blessure. Dat betekent dat Lerin Duarte wordt geslachtofferd op het middenveld. Vitesse-coach Peter Bosz start met de Braziliaan Wallace op rechtsbuiten. De huurling van Chelsea vervangt de geblesseerd Renato Ibarra.

Welkom bij de wedstrijd sc Heerenveen – Vitesse! Vanavond om 20.45 uur wordt het eerste duel van een tweeluik gespeeld in het Abe Lenstra Stadion om een ticket voor de voorronde van de Europa League. Zondag volgt de return in Arnhem. Mijn naam is Koen Larmit en ik zal live verslag doen van het treffen in Heerenveen. Rond de klok van acht uur worden de opstellingen bekend gemaakt onder het kopje wedstrijddetails.

sc Heerenveen
Coach Dwight Lodeweges hoopt met zijn team voor een verrassing te zorgen in het tweeluik met Vitesse. De Friezen eindigden op een zevende plaats in de Eredivisie en mogen daardoor de underdog genoemd worden. De tegenstanders uit Arnhem besloten de ranglijst namelijk met een vijfde plaats. Desondanks wonnen de Blauw-Witten de thuiswedstrijd eerder dit seizoen overtuigend van Vitesse. Door onder meer twee doelpunten van Luciano Slagveer boekte sc Heerenveen een ruime 4-1 overwinning op de Arnhemmers.

Daarnaast steken de Friezen in een uitstekende vorm. In de eerste ronde van de play-offs om een Europees ticket werd al afgerekend met Feyenoord. Afgelopen zondag wist Heerenveen na verlenging de Rotterdammers van zich af te zetten. In het Abe Lenstra Stadion zal Sam Larsson hoogstwaarschijnlijk starten vanaf minuut één. Simon Thern en verdediger Joost van Aken zijn nog vraagtekens voor de basisopstelling tegen Vitesse.

Vitesse
De Arnhemmers zijn de favoriet tot het winnen van de play-offs. Vitesse beleefde een keurige tweede seizoenshelft en sprokkelde daarin een mooi aantal punten om de vijfde plaats veilig te stellen. In de eerste ronde werd bekerfinalist PEC Zwolle opzij gezet. In Zwolle won het team van coach Peter Bosz met 1-2, waarna een 1-1 gelijkspel in de Gelredome voldeed aan plaatsing voor de finale.

De basis van de Arnhemmers zal niet veel gewijzigd zijn ten opzichte van het vorige duel. Alleen Renato Ibarra is niet fit genoeg om tot de wedstrijdselectie te behoren. Net als in het uitdeel bij PEC Zwolle zal zeer waarschijnlijk Wallace zijn vervanger zijn. De van origine rechtsback kan tevens goed uit de voeten op de rechtsbuitenpositie. Vele ogen zullen naast Wallace gericht zijn op medehuurling Bertrand Traoré. De spits in eigendom van Chelsea is topscorer van Vitesse en lijkt door zijn goede spel terug te mogen keren naar London.