01.07.2016 09:00

Speler van de Dag: Dure misser Błaszczykowski

Jakub Błaszczykowski heeft de enige strafschop gemist in de serie tegen Portugal in de kwartfinale van het Europees kampioenschap tegen Portugal. (30-06-2016)
Jakub Błaszczykowski heeft de enige strafschop gemist in de serie tegen Portugal in de kwartfinale van het Europees kampioenschap tegen Portugal. (30-06-2016)

Gedurende het EK in Frankrijk kiest Voetbal.com na iedere speeldag een Speler van de Dag. De enige strafschop in de kwartfinale tussen Polen en Portugal werd gemist door Jakub Błaszczykowski en daardoor werd hij de schlemiel en de Speler van de Dag.

Polen en Portugal maakten er in de eerste helft een spectaculaire wedstrijd van. Al vroeg in de wedstrijd scoorde Robert Lewandowski zijn eerste doelpunt dit Europees kampioenschap. Het was een bevrijdende treffer voor de Pool, maar ook een historische; het was de tweede snelste goal ooit was op een EK. Polen zat dus op rozen.

Het supertalent Renato Sanches gooide echter roet in het eten, want hij zorgde nog voor rust voor de gelijkmaker. In de tweede helft en in de verlenging gebeurde weinig meer en dus ging de wedstrijd naar strafschoppen. Achtereenvolgens scoorden Cristiano Ronaldo, Lewandowski, Sanches, Arkadiusz Milik, João Moutinho, Kamil Glik en Nani. Toen stapte Błaszczykowski naar voren.

De Pool, die via KS Częstochowa en Wisła Kraków, in de zomer van 2007 belandde bij Borussia Dortmund, is een onbetwiste basisspeler bij de ploeg van Adam Nawałka. Kuba, zoals hij liefkozend door de fans van Dortmund werd genoemd, is normaliter een zekerheidje tijdens penalty's. In de gewonnen strafschoppenserie tegen Zwitserland, schoot hij namelijk nog raak. Nu miste Błaszczykowski, of beter gezegd Rui Patrício stopte.

Doordat Ricardo Quaresma de bal erna wél tegen de touwen trapte, bleek de misser van Błaszczykowski beslissend. Het lukte Polen daarom niet, wat nog geen enkel ander land ooit lukte: in twee achtereenvolgende wedstrijden doorgaan na strafschoppen. Het was een pijnlijk moment voor de ervaren Błaszczykowski. Helemaal omdat de dertigjarige Pool een sterk EK speelde, met een treffer tegen Zwitserland en de winnende goal tegen rivaal Oekraïne.

Door: Bastiaan Vrijhof

Speler van de Dag:
Speeldag 1: Dimitri Payet
Speeldag 2: Vasiliy Berezutskiy
Speeldag 3: Luka Modric
Speeldag 4: Leonardo Bonucci
Speeldag 5: Gábor Király
Speeldag 6: Marek Hamšík
Speeldag 7: Gareth McAuley
Speeldag 8: Andrés Iniesta
Speeldag 9: Birkir Sævarsson
Speeldag 10: Armando Sadiku
Speeldag 11: Aaron Ramsey
Speeldag 12: Michael McGovern
Speeldag 13: Cristiano Ronaldo
Speeldag 14: Łukasz Fabiański
Speeldag 15: Julian Draxler
Speeldag 16: Ragnar Sigurðsson
Speeldag 17: Jakub Błaszczykowski

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner