19.06.2016 09:00

Speler van de Dag: Grote pechvogel Sævarsson

Birkir Sævarsson (r.) heeft de bal zojuist in eigen goal gewerkt en baalt daar flink van. Door de treffer loopt IJsland een nagenoeg zekere overwinning mis. (18-06-2016)
Birkir Sævarsson (r.) heeft de bal zojuist in eigen goal gewerkt en baalt daar flink van. Door de treffer loopt IJsland een nagenoeg zekere overwinning mis. (18-06-2016)

Gedurende het EK in Frankrijk kiest Voetbal.com na iedere speeldag een Speler van de Dag. De IJslander Birkir Sævarsson krijgt ditmaal de twijfelachtige eer, daar het in dit geval geen positieve bijdrage is. Door de eigen goal van Sævarsson verloor IJsland dure punten in Groep F van dit Europees kampioenschap.

Het is minuut 88 van de wedstrijd IJsland - Hongarije. Precies op de verkeerde plek, op het verkeerde moment. Het overkwam Sævarsson. Alhoewel, als hij daar niet wat geweest, dan had de Hongaar Dániel Böde de bal van dichtbij wel binnen gewerkt. IJsland stond op dat moment op een minimale voorsprong tegen de Hongaren en bij winst zou het land een reuzensprong hebben gemaakt richting de achtste finales van dit EK. Echter werkte de ongelukkige Sævarsson de bal in eigen doel.

De schlemiel
Met de Hongaarse aanvoerder Balázs Dzsudzsák als directe tegenstander had Sævarsson sowieso al een lastige middag. Na de treffer vanaf de penaltystip van ploeggenoot van Gylfi Sigurðsson was het verdedigen geblazen voor IJsland. Het ging de ploeg van bondscoach Lars Lagerbäck goed af en in de tegenaanval wist de ploeg ook nog gevaar te stichten. Echter werd de score niet verdubbeld en begon Hongarije steeds meer aan te dringen, met de eigen treffer van Sævarsson tot gevolg.

Veel kon hij er niet aan doen, want een vlotlopende aanval van de Hongaren eindigde met een strakke voorzet. Niemand beroerde de bal en hoewel de speler van het Zweedse Hammarby IF het nog probeerde te voorkomen, kon hij geen kant meer op: de bal passeerde zijn eigen keeper Hannes Halldórsson. Door het gelijkspel blijft IJsland steken op twee punten. Voorafgaand aan het EK had vrijwel niemand uit het debuterende kikkerlandje dat durven dromen. Waar de 1-1 tegen Portugal gevierd werd als een overwinning, incasseerde IJsland de 1-1 tegen Hongarije als een nederlaag.

Nog steeds kansen in de poule
Het gelijkspel zorgt ervoor dat niet IJsland, maar Hongarije met vier punten aan kop gaat in de poule. Portugal en IJsland volgen op twee punten. Op de laatste plaats staan de Oostenrijkers, met één punt. Het had zo mooi kunnen zijn voor het debuterende land, na twee wedstrijden zo goed als zeker van een plaats bij de laatste zestien. Hoewel niemand bij IJsland het Sævarsson kwalijk nam, kon de rechtsback wel door de grond zakken. Met nog een wedstrijd in de groep te gaan, hebben de IJslanders het echter wel volledig in eigen hand. Aanstaande woensdag is winst op Oostenrijk voldoende om alsnog een plek in de achtste finales veilig te stellen. Het zal bij Sævarsson in ieder geval zorgen voor een hoop opluchting.

Door: Bastiaan Vrijhof

Speler van de Dag:
Speeldag 1: Dimitri Payet
Speeldag 2: Vasiliy Berezutskiy
Speeldag 3: Luka Modric
Speeldag 4: Leonardo Bonucci
Speeldag 5: Gábor Király
Speeldag 6: Marek Hamšík
Speeldag 7: Gareth McAuley
Speeldag 8: Andrés Iniesta
Speeldag 9: Birkir Sævarsson

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner