17.06.2016 09:00

Speler van de Dag: Historieschrijver McAuley

Gareth McAuley schreeuwt het uit nadat hij Noord-Ierland in Groep C op voorsprong heeft gezet tegen Oekraïne. (16-06-2016)
Gareth McAuley schreeuwt het uit nadat hij Noord-Ierland in Groep C op voorsprong heeft gezet tegen Oekraïne. (16-06-2016)

Gedurende het EK in Frankrijk kiest Voetbal.com na iedere speeldag een Speler van de Dag. Na de zevende speeldag voegt ook Gareth McAuley zich in het rijtje. Hij schreef door zijn doelpunt Noord-Ierse geschiedenis.

Al je hele leven kijk je als professioneel voetballer met de Noord-Ierse nationaliteit in je paspoort naar de diverse eindtoernooien in de zomer. Niet de gedachte hebbende daar zelf mogelijk een keer te staan. Noord-Ierland deed voor kort namelijk nog nooit mee aan een Europees kampioenschap. Overtuigend bracht het daar verandering in door eerste te worden in groep van de EK-kwalificatie. Gareth McAuley maakte het jongensboek donderdag compleet voor hemzelf en Noord-Ierland.

Doelpunt voor drie punten
Nog nooit was Noord-Ierland actief op het EK. Ze schrijven dan ook in ieder geval geschiedenis in Frankrijk. In welke vorm dat gebeurt is aan de spelers zelf. Sinds donderdag heeft het de eerste overwinning ooit achter de naam staan en mag McAuley zich de eerste doelpuntenmaker voor Noord-Ierland op een EK noemen. Het gebeurde allemaal in op het eerste oog een saaie wedstrijd tegen Oekraïne, die door het toedoen van McAuley omgetoverd werd in een groot supportersfeest. Door een kopbal van de ervaren verdediger ging het publiek uit zijn dak.

 

 

Hulp van de fans
Tijdens het EK zijn veel negatieve berichten in de media verschenen over de supporters van sommige landen. De Noord-Ieren toonden tegen Oekraïne aan dat het ook anders kan. Vanaf de eerste minuut fungeerden ze als de perfecte twaalfde man. Met z'n allen schreeuwden ze McAuley naar zijn fraaie kopbal die tot een doelpunt zou leiden. In de slotfase werd het publiek optimaal beloond met de 2-0 van invaller Niall McGinn.  

Ongeloof
Het was voor McAuley maar moeilijk te bevatten dat hij geschiedenis had geschreven in het tweede duel in Groep C. "Het is bijzonder om te scoren. Het zal de komende dagen pas echt tot me doordringen. We hadden onszelf iets te bewijzen. Het is fantastisch dat we nu iets hebben kunnen rechtzetten. Het was de teamprestatie die de doorslag gaf."

Door: Robin Tibbe

Speler van de Dag:
Speeldag 1: Dimitri Payet
Speeldag 2: Vasiliy Berezutskiy
Speeldag 3: Luka Modric
Speeldag 4: Leonardo Bonucci
Speeldag 5: Gábor Király
Speeldag 6: Marek Hamšík
Speeldag 7: Gareth McAuley 

Eredivisiepoule
Nieuws: Voetbal Headlines.nl | Voetbal Headliner