sc Heerenveen
1:0
1 : 0 Torinfos in de Ticker Krisztián Németh 31. / Schot met rechts

90'
Roda kan met vertrouwen uitkijken naar de play-offs door de 1-0 zege op Heerenveen. In de tweede helft waren er een stuk minder kansen voor de beide ploegen. De mogelijkheden die er waren werden niet verzilverd, waardoor de 1-0 ruststand ook de eindstand werd. Ondanks het verlies heeft Heerenveen zich wel geplaatst voor de play-offs om Europees voetbal vanwege het verlies van ADO Den Haag.

Bedankt voor het volgen van dit duel en we zien U graag terug bij de play-offs om Europees voetbal en promotie en degradatie.
90'
90'
Gele kaart voor Pele van Anholt (SC Heerenveen)
90'
Gele kaart voor Sanharib Malki (Roda JC Kerkrade)
90'
Plotseling ontstaat er een opstootje tussen Sanharib Malki en Pele van Anholt. De rechtsback van Heerenveen begaat een onbezonnen actie op de Syriër, die Van Anholt hier op aanspreekt. Het resulteert uiteindelijk in gele kaarten voor de twee betrokkenen.
90'
Daar valt de gelijkmaker bijna alsnog. Een vrije trap gaat naar de tweede paal en komt terecht voor de voeten van Jeffrey Gouweleeuw, maar zijn inzet wordt ternauwernood van de lijn gehaald door Rob Wielaert.
89'
Wat een geklungel van Heerenveen-verdediger Pele van Anholt. De rechtsback denkt door het midden uit te kunnen verdedigen en brengt zijn ploeg hiermee in problemen, omdat Roda onderschept. De Limburgers profiteren echter niet optimaal.
88'
Fraaie vrije trap van Adil Ramzi! Hij krult de bal om de Friese muur richting de rechterhoek, maar daar komt ook Heerenvee-doelman Kristoffer Nordfeldt die een tweede doelpunt van Roda hiermee voorkomt.
87'
Gele kaart voor Jeffrey Gouweleeuw (SC Heerenveen)
86'
Wissel in bij SC Heerenveen -> Lukáš Mareček
86'
Wissel uit bij SC Heerenveen -> Joey van den Berg
85'
Bijna Alfreð Finnbogason met het hoofd. Hij mist de bal op een haar na waardoor de 1-1 niet valt.
83'
Mikołaj Lebedyński gaat om Pele van Anholt heen en gaat in het strafschopgebied neer als een stervende zwaan. De Poolse spits wil een penalty, maar daar gaat Nijhuis wederom niet in mee.
83'
Heerenveen nu met man en macht naar voren om de 1-1 te forceren. Hierdoor ontstaat er veel ruimt voor Roda, tot nu profiteren de Limburgers daar nog niet van.
80'
Wissel in bij Roda JC Kerkrade -> Mitchell Paulissen
80'
Wissel uit bij Roda JC Kerkrade -> Davy De Beule De Beule moet noodgedwongen het veld verlaten met een knieblessure.
79'
Joey van den Berg met een harde knal aan de rand van het strafschopgebied. Het schot gaat recht op Filip Kurto af, die daardoor makkelijk kan redden.
77'
Heerenveen zet Roda steeds meer met de rug tegen de muur. Jeffrey Gouweleeuw is nog het dichtste bij de gelijkmaker, maar zijn inzet wordt gekeerd door Kurto. Heerenveen heeft nog dik tien minuten om iets te doen tegen de achterstand.
75'
Wissel in bij Roda JC Kerkrade -> Sanharib Malki
75'
Wissel uit bij Roda JC Kerkrade -> Mark Jan Fledderus
75'
Gele kaart voor Mark Jan Fledderus (Roda JC Kerkrade)
Fledderus vloert Rajiv van la Parra en krijgt geel. Hierdoor is hij geschorst voor het eerste duel van komend seizoen.
70'
Heerenveen slaagt er nu wel in om Roda JC terug te dringen tot de eigen helft. Het meeste balbezit is daardoor ook voor de Friezen.
68'
Alfreð Finnbogason krijgt de bal gelukkig voor de voeten en bedenkt zich niet. De IJslander haalt hard uit, maar de bal krijg te veel hoogte waardoor het leder over vliegt.
67'
De vele kansen die er in de eerste helft waren, zijn er nu een stuk minder. Beide ploegen lijken duidelijk gas terug te nemen met het oog op de play-offs die beide ploegen naar alle waarschijnlijkheid gaan spelen.
66'
Wissel in bij SC Heerenveen -> Hakim Ziyech
66'
Wissel uit bij SC Heerenveen -> Sven Kums
65'
Gele kaart voor Joey van den Berg (SC Heerenveen)
Van den Berg krijgt terecht de gele kaart gepresenteerd nadat hij Krisztián Németh van achteren aantikt. Van den Berg is hierdoor geschorst voor het eerste competitieduel van volgend seizoen.
62'
Het klinkt raar gezien de achterstand van Heerenveen in Kerkrade, maar de Friezen lijken zich zo goed als zeker te plaatsen voor de play-offs. ADO Den Haag is namelijk op een 2-0 achterstand gekomen bij Zwolle, waardoor Heerenveen gezien de huidige tussenstand als achtste gaat eindigen.
60'
Rajiv van la Parra straft weifelend uitverdedigen van Roda JC bijna af. Zijn schot belandt echter op het lichaam van doelman Filip Kurto.
57'
Wissel in bij Roda JC Kerkrade -> Adil Ramzi
57'
Wissel uit bij Roda JC Kerkrade -> Mitchell Donald Donald wordt naar de kant gehaald met het oog op het duel met De Graafschap. En Donald kan met vertrouwen uitkijken naar die wedstrijd, want hij speelde een puike partij tegen Heerenveen.
52'
Wissel in bij SC Heerenveen -> Rajiv van la Parra
52'
Wissel uit bij SC Heerenveen -> Marco Pappa Pappa gaat naar de kant. De aanvaller kreeg de voorkeur boven Rajiv van la Parra, maar hij heeft zich niet laten zien en leidde bovendien de 1-0 in door slordig balverlies.
51'
Krisztián Németh heeft de bal voor het intikken na goed afleggen van Mitchell Donald. Het schot van Németh wordt geblokt waardoor de 2-0 niet valt.
48'
Roda schreeuwt om een strafschop, omdat Ramon Zomer Krisztián Németh neer lijkt te leggen in het strafschopgebied. Scheidsrechter Bas Nijhuis laat terecht verder spelen.
46'
De beide ploegen beginnen ongewijzigd aan de tweede helft. Adil Ramzi loopt zich wel warm en komt waarschijnlijk voor Mark Jan Fledderus. Hij heeft namelijk last van een blessure.
46'
45'
Roda en Heerenveen maken er een aantrekkelijk duel van. Er zijn kansen over en weer. Alleen Roda JC-speler Krisztián Németh wist één van de vele mogelijkheden te verzilveren, waardoor de 1-0 voorsprong in het voordeel is van de Limburgers. Heerenveen moet in de tweede helft aan de bak om zich definitief te kwalificeren voor de play-offs om Europees voetbal.

Graag tot straks voor de tweede helft!
45'
45'
Kums wederom gevaarlijk met een vrije trap. Hij draait in richting de rechterhoek van het doel van Kurto. De bal wordt op een haar gemist door Joey van den Berg en Ramon Zomer waardoor de gelijkmaker uit blijft.
44'
Aan de andere kant is het Németh die diverse Friese spelers in de luren legt. Hij gaat richting het doel en moet eigenlijk afleggen, maar dat doet de doelpuntenmaker niet waardoor Roda JC niet op 2-0 komt.
43'
Een hele mooie actie van Marten de Roon. Hij controleert een diagonale pass van Ramon Zomer met zijn borst en passeert zijn verdediger. Zijn schot in het strafschopgebied glijdt langs Kurto en langs het doel.
42'
Frustratie bij Yassine El Ghanassi. Hij wil een vrije trap nemen, maar Sven Kus eist de bal op en stuurt de aanvaller weg. De vrije trap van Kums is vervolgens niet slechts. Hij krult de bal naar de linkerhoek, maar Filip Kurto is op tijd om een redding te verrichten.
39'
Marten de Roon vanaf rechts met een strakke voorzet naar Alfreð Finnbogason. De IJslander komt een paar centimeter tekort om de gelijkmaker binnen te tikken.
35'
De 1-0 achterstand roept Heerenveen over zichzelf af. De Friezen geven veel ruimte weg waardoor Roda JC een aantal keer dreigend is geweest. Aanvallend laat de ploeg van Marco van Basten nauwelijks iets zien.
33'
Alfreð Finnbogason moet hier scoren voor Heerenveen. Roly Bonevacia glijdt uit waardoor Finnbogason vrij uit kan halen aan de rand van het strafschopgebied. Filip Kurto voorkomt de gelijkmaker met een knappe redding.
31'
Doelpunt voor Roda JC Kerkrade, 1:0 door Krisztián Németh
Ja! Daar is hij dan. Meer dan verdiend komt Roda op voorsprong tegen Heerenveen. Marco Pappa verliest de bal op het middenveld waardoor Martijn Monteyne over kan nemen. Hij geeft goed voor op Németh, die de bal in de rechterhoek schuift.
29'
Hoe is het mogelijk dat Roda JC nog niet op voorsprong staat. Nu is het Mark Jan Fledderus die vanaf de linkerkant van het strafschopgebied uithaalt vogelvrij uit kan halen. Kristoffer Nordfeldt krijgt er een hand tegenaan waardoor het doelpunt niet valt.
27'
Daar is het doelpunt!? Nee! Het is de lat die redding brengt voor Heerenveen na de kopbal van Krisztián Németh. In de rebound voorkomt Jukka Raitala dat Mikołaj Lebedyński alsnog kan scoren voor Roda.
21'
Wat verdedigt Jukka Raitala zwak in een duel met Guus Hupperts. In het strafschopgebied ontfutselt Hupperts Raitala de bal en komt uiteindelijk met een schot die via Kristoffer Nordfeldt en de paal naast het doel belandt.
18'
Roda laat zich weer zien vanaf de rechterkant. Deze keer is het Guus Hupperts met een voorzet vanaf rechts. Zijn voorzet is net te scherp voor Mikołaj Lebedyński, die nog wel hard in botsing komt met Kristoffer Nordfeldt. De Zweedse doelman ondergaat een behandeling, maar kan het duel hervatten.
16'
Scheidsrechter Bas Nijhuis ontneemt Roda een strafschop. Ramon Zomer kegelt Mitchell Donald onbeholpen onderuit in het strafschopgebied, maar Nijhuis wuift de roep om een strafschop weg.
15'
Een prima pass van Marco Pappa naar Alfreð Finnbogason. De IJslandse spits kan de bal niet goed aannemen waardoor een goede kans verloren gaat.
13'
Krisztián Németh glijdt richting de voorzet van Mitchell Donald die voor het doel van Heerenveen langs gaat. Németh kan zijn schoen er net niet tegen aan krijgen waardoor Kristoffer Nordfeldt opgelucht adem kan halen.
11'
Inmiddels is Ajax op voorsprong gekomen bij FC Groningen, de concurrent voor Heerenveen om een plek in de play-offs om Europees voetbal. Bij de huidige tussenstanden is Heerenveen verzekerd van deze play-offs.
10'
Yassine El Ghanassi laat zich weer zien. Deze keer had hij toch moeten scoren. Vanaf de linkerkant gaat hij de één-twee aan met Alfreð Finnbogason, waardoor hij vrij komt voor Kurto. El Ghanassi schiet de bal echter in het zijnet.
8'
Jeffrey Gouweleeuw verprutst de bal op het middenveld waardoor Roda snel om kan schakelen via Arnaud Djoum. Uiteindelijk wil Guus Hupperts in het strafschopgebied de trekker over halen. Het schot wordt geblokt waardoor een hoekschop het resultaat is. De corner levert vervolgens niets op voor de Limburgers.
6'
Opnieuw El Ghanassi met veel dreiging. Een aantal spelers van Roda lopen elkaar in het pad waardoor de aanvaller van Heerenveen vrije doorgang heeft richting de rand van het strafschopgebied. Zijn schot kan net gekeerd worden door Kurto.
5'
Filip Kurto verricht een eerste redding. Yassine El Ghanassi haalt van een meter of twintig uit, maar het schot belandt in de handen van de Roda-doelman.
1'
We zijn los in een slecht gevuld Parkstad Limburg Stadion. Ook de supporters van Roda JC lijken zich op te maken voor de play-offs.
1'
Goedemiddag. Welkom bij de laatste speelronde van dit seizoen. Ik, Steven Koelma, doe vanmiddag verslag van de wedstrijd Roda JC - sc Heerenveen.

Het duel in Kerkrade is voor Heerenveen erg belangrijk. De Friezen gaan bij winst deelnemen aan de play-offs om Europees voetbal. Bij ieder ander resultaat is Heerenveen afhankelijk van de verrichtingen van concurrenten ADO Den Haag en FC Groningen. Momenteel staat de ploeg van Marco van Basten op de achtste plek, die recht geeft op de play-offs. ADO Den Haag volgt op twee punten, terwijl Groningen een punt boven de Friezen staat.

Heerenveen treft in Roda een tegenstander die al is uitgespeeld. De Limburgers werden vorig weekend definitief veroordeeld tot het spelen van play-offs om degradatie en promotie. De Limburgers zullen daardoor niet alles geven tegen Heerenveen, omdat donderdag de eerste wedstrijd in de play-offs staat te wachten. Hierin is De Graafschap de tegenstander.

Roda treedt daardoor ook niet aan in de sterkste opstelling. Bijvoorbeeld Sanharib Malki, goed voor zeventien doelpunten, gespaard en begint op de bank. Ook vaste waardes Frank Demouge en Danilo zijn er niet bij tegen Heerenveen. De twee krijgen rust vanwege blessures. De verdediger Bart Biemans mist de wedstrijd vanwege een schorsing.

Heerenveen moet het stellen zonder spelmaker Filip Djuricic. De Serviër, die na dit seizoen Heerenveen verlaat voor Benfica, heeft een gebroken rib. Marco Pappa neemt de positie aan de linkerkant van de aanval over van Djuricic. Wilt U de complete opstellingen weten? Klik dan op de button 'wedstrijdgegevens'aan de linkerzijde van de webpagina.

Het duel tussen Roda en Heerenveen staat vaak garant voor veel doelpunten. Eerder dit seizoen werd het 4-4 in het Abe Lenstra Stadion. De laatste zege van Roda op Heerenveen dateert van 27 maart 2010. Destijds wonnen de Limburgers met 4-2. Het duel werd in totaal twintig keer eerder gespeeld in de Eredivisie. Roda won tien ontmoetingen, terwijl Heerenveen er zes won.

Benieuwd wat dit duel vandaag oplevert? Volg dan vanaf 14.30 uur dit live-verslag van Roda JC - sc Heerenveen