0 : 1 Torinfos in de Ticker Christian Eriksen 21. / dir. vrije trap
1 : 1 Torinfos in de Ticker Roy Beerens 45.
1 : 2 Torinfos in de Ticker Siem de Jong 59. / Kopbal  (Bojan)
2 : 2 Torinfos in de Ticker Aron Jóhannsson 66. / Penalty
3 : 2 Torinfos in de Ticker Viktor Elm 74. / Schot met rechts  (Maarten Martens)

90'
Samenvatting:
In een attractieve wedstrijd heeft AZ met 3-2 gewonnen van Ajax. Nadat beide teams met 1-1 gingen rusten dankzij doelpunten van Eriksen en Beerens, was de tweede helft een sensatie. De Jong kopte Ajax in de 69e minuut op voorspong en Ajax leek de wedstrijd redelijk gemakkelijk te winnen. Niets was echter minder waar. In de 65e minuut maakte Van Rhijn een lichte overtreding op de doorgebroken Viergever. Scheidsrechter Nijhuis floot voor een penalty en gaf Van Rhijn de rode kaart. De penalty werd benut en na dit keerpunt werd de wedstrijd een hele andere. AZ ging vol overtuiging op zoek naar de winnende treffer en zag zijn inspanningen worden beloond. Na een fantastische voorzet van Martens, schoot Elm knap raak. De thuisploeg gaf deze voorspong niet meer uit handen en heeft dus met 3-2 weten te winnen van Ajax.
90'
90'
Ajax heeft nog drie minuten blessuretijd om een punt aan dit duel over te houden. Het publiek van AZ viert echter al een feestje.
89'
Een schot vanaf een meter of twintig van verdediger Johansson wordt in de korte hoek gepakt door Cillessen.
89'
Beerens krijgt een publiekswissel van AZ-trainer Verbeek na zijn goede spel van vandaag.
89'
Wissel in bij AZ Alkmaar -> Steven Berghuis
89'
Wissel uit bij AZ Alkmaar -> Roy Beerens
85'
Met nog enkele minuten te gaan, is de wedstrijd erg spannend. AZ heeft nagelaten het duel te beslissen en dus gaat Ajax voor zijn laatste kans.
81'
AZ laat twee grote kansen liggen en vergeet dit duel te beslissen. Eerst schiet Beerens rakelings voorlangs en daarna weet Martens bijna te scoren met een vlammend schot.
79'
Een mooie vrije trap van Eriksen vanaf 30 meter kan maar net door Esteban met de vingertoppen over het doel worden getikt.
79'
Het publiek van AZ is blij dat Martens na lang blessureleed weer fit is en uit zijn spel blijkt waarom: de middenvelder speelt goed!
76'
Viergever schiet vanaf de rand van het strafschopgebied. Zijn inzet vliegt echter recht op Cillessen af die de bal makkelijk vangt.
74'
Doelpunt voor AZ Alkmaar, 3:2 door Viktor Elm
Voor het eerst deze wedstrijd staat AZ op voorsprong! Martens geeft een fantastische voorzet op Elm. Die staat ongedekt bij de tweede paal en schiet de bal kruislinks fraai binnen. Mooi doelpunt van de thuisploeg.
73'
De wedstrijd staat op zijn kop. Nadat er voor Ajax niets aan de hand leek, moet het nu alle zeilen bijzetten om überhaupt nog een punt aan dit duel over te houden.
71'
Wissel in bij AFC Ajax -> Christian Poulsen
71'
Wissel uit bij AFC Ajax -> Viktor Fischer
71'
Wissel in bij AZ Alkmaar -> Maarten Martens
71'
Wissel uit bij AZ Alkmaar -> Nemanja Gudelj
67'
Wissel in bij AFC Ajax -> Ruben Ligeon
67'
Wissel uit bij AFC Ajax -> Bojan Krkić
66'
Doelpunt voor AZ Alkmaar, 2:2 door Aron Jóhannsson
Viergever kan scoren na een mooie pass van Beerens maar wordt licht geraakt door Van Rhijn. Nijhuis bedenkt zich niet en fluit voor een penalty. Tevens krijgt Van Rhijn rood. Zwaar bestraft door Nijhuis. De penalty wordt feilloos binnengeschoten door aanvaller Jóhannsson: laag in de linker hoek. Het staat weer gelijk in Alkmaar!
65'
Rode kaart voor Ricardo van Rhijn (AFC Ajax)
Van Rhijn krijgt een rode kaart nadat hij de doorgebroken Viergever licht raakt.
65'
Penalty voor AZ!
64'
Opnieuw een kans voor Ajax. Sigþórsson verlengt een voorzet en die poging vliegt maar net voorlangs.
63'
Eriksen raakt de lat! Uit de vrije trap die volgt na de overtreding van Viergever schiet de middenvelder op Ajax de bal tot ieders verbazing direct op de goal. AZ zwijnt als de bal op de kruising belandt.
63'
Gele kaart voor Nick Viergever (AZ Alkmaar)
De verdediger van AZ krijgt geel nadat hij Bojan vastpakt als die hem passeert.
59'
Doelpunt voor AFC Ajax, 1:2 door Siem de Jong
Ajax staat opnieuw op voorsprong! Eriksen speelt Bojan aan op de rechterflank. De buitenspeler van Ajax levert vervolgens een perfecte voorzet af op het hooft van De Jong. Die kopt de bal hard achter Esteban. Knappe kopbal van de Ajax-aanvoerder.
56'
Het is nu Ajax dat kansen probeert te creëren terwijl AZ wacht op de fout van de Amsterdammers om er vervolgens snel uit te komen. Grote kansen levert dit spelbeeld nog niet op.
52'
Gele kaart voor Mattias Johansson (AZ Alkmaar)
Verdediger Johansson krijgt een terechte gele kaart na een harde sliding.
50'
Een voorzet van Van Rhijn is maar net te hoog voor de springende Sigþórsson. Dat zag er gevaarlijker uit dan dat het was.
48'
Een opmerkelijk moment van Esteban. Hij heeft alle tijd om uit te trappen maar wacht zo lang dat Sigþórsson hem bijna de bal afpakt.
46'
Al direct na rust een grote kans voor Ajax! Fischer creëert voor zichzelf de ruimte om vanaf een meter of 15 te schieten. Zijn schot kan maar met moeite worden gepakt door Esteban. Zo begint Ajax goed aan de tweede helft.
46'
Ajax-keeper Vermeer is ziek in de kleedkamer achtergebleven en is gewisseld voor Cillessen.
46'
Wissel in bij AFC Ajax -> Jasper Cillessen
46'
Wissel uit bij AFC Ajax -> Kenneth Vermeer
46'
45'
Na een helft voetballen is de stand tussen AZ en Ajax gelijk: 1-1. Nadat de thuisploeg sterk aan de wedstrijd begon, nam Ajax het heft steeds meer in handen. Dit resulteerde halverwege de eerste helft in een doelpunt. Eriksen schoot op knappe wijze een vrije trap achter Esteban. Vlak voor rust trok Beerens de stand weer gelijk. Na een weifelend optreden van Vermeer, schiet de aanvaller van AZ raak. Laten we hopen dat de tweede helft net zo vermakelijk zal zijn als de eerste!
45'
45'
Doelpunt voor AZ Alkmaar, 1:1 door Roy Beerens
Vlak voor rust is de stand weer gelijk! Opnieuw ziet Vermeer er bij een corner niet goed uit. Hij slaat de bal namelijk precies voor de voeten van Beerens. Die denkt niet na en haalt gelijk uit: doelpunt.
42'
Een slecht moment van Vermeer zorgt voor gevaar in de zestien van Ajax. Na een corner laat de keeper van de Amsterdammers de bal los. Sigþórsson moet zijn doelman vervolgens helpen en rost de bal weg.
41'
Gele kaart voor Bojan Krkić (AFC Ajax)
Meerdere kleine overtredingen van Bojan doen Nijhuis besluiten om een kaart te geven aan de aanvaller van Ajax.
40'
Afgelopen seizoen won AZ thuis geen enkele wedstrijd nadat het op een 0-1 achterstand kwam. Weinig hoopgevende cijfers voor de AZ-fan.
37'
Het publiek van AZ schreeuwt om een kaart nadat Bojan een beuk uitdeelt. Nijhuis wuift alle commotie weg en geeft geen kaart.
33'
Goed uitkomen van Esteban voorkomt dat Eriksen kan scoren. Alweer een kans voor Ajax dat in deze fase duidelijk de sterkere ploeg is.
30'
Bijna staat het 2-0 voor de bezoekers. Bojan probeert de vrijstaande Fischer te bereiken en dat lukt hem bijna. Slechts met moeite weet Henriksen de bal nog te raken waardoor Fischer niet kan scoren. Goede verdedigende actie van de AZ-middenvelder.
28'
Bojan haalt uit vanaf een meter of twintig van het doel van Esteban. Hij raakt de bal echter niet zoals hij hem had willen raken: de bal zeilt over.
24'
Een corner van Guðmundsson belandt achter Vermeer op de lat! Bijna stond het weer gelijk in het AFAS-stadion.
21'
Doelpunt voor AFC Ajax, 0:1 door Christian Eriksen
Gudelj maakt een overtreding op Eriksen: vrije trap. De middenvelder van Ajax gaat zelf achter de bal staan en schiet de vrije trap vanaf ruim 28 meter achter Esteban. Mooie trap van Eriksen, al zag de keeper van AZ er daar ook niet heel goed uit. Na een fase waarin Ajax wat sterker werd, staat het nu dus voor in Alkmaar.
18'
Een voorzet van Blind wordt in de kluts bijna door Viergever in het eigen doel gewerkt. De hoekschop die volgt, levert niks op voor de Amsterdammers.
16'
Een schitterende omhaal van Gudelj vliegt maar net naast de paal van het Ajax-doel. Een mooie en goede poging van de AZ-aanvaller na een goede voorzet van Beerens.
15'
Sigþórsson kan koppen na een vrije trap van Alderweireld. Zijn poging gaat maar net naast.
15'
Henriksen mag van geluk spreken dat hij geen gele kaart krijgt na een harde charge op Eriksen. Scheidsrechter Nijhuis vindt het echter geen kaart waard.
12'
Paniek achterin bij Ajax. Guðmundsson kan bijna uithalen, maar met moeite wordt de bal door de Ajax verdediging tot corner verwerkt. Uit die corner kopt Elm maar net naast. Dat zag er gevaarlijk uit.
9'
Een schot van grote afstand van Bojan vliegt hoog over. Een matige poging van de Barcelona-huurling.
7'
Een voorzet van Jóhannsson belandt via Blind bij Beerens. Die haalt uit maar ziet zijn schot geblokt worden door Blind. Zo is het AZ dat in de openingsfase het meest dreigend is.
5'
Spits Jóhannsson lost het eerste schot op doel vanaf de rand van het strafschopgebied. Vermeer moet gestrekt, maar kan de bal laag in de hoek pakken.
4'
Ook bondscoach Louis van Gaal is aanwezig bij dit duel om zijn internationals te bekijken. Hij zal er vandaag genoeg aan het werk zien.
2'
AZ zet al vroeg veel druk op Ajax, een fel begin van de thuisploeg.
1'
Nadat het AZ-publiek afscheid heeft genomen van Adam Maher, heeft Ajax afgetrapt. We zijn begonnen!
1'
Goedemiddag en welkom bij de wedstrijd tussen AZ en Ajax. Deze topwedstrijd zal beginnen om half drie en staat onder leiding van scheidsrechter Bas Nijhuis. Mijn naam is Roel Egberts en ik zal vandaag voor u verslag doen van dit duel.

Twee weken geleden speelden AZ en Ajax ook tegen elkaar in de strijd om de Johan Cruijff-schaal. Ajax trok toen aan het langste eind door met 3-2 te winnen. De Amsterdammers wonnen, nadat ze met 2-0 achter had gestaan, pas in de verlenging. De ploeg uit Alkmaar zal vanmiddag ongetwijfeld revanche willen nemen voor het mislopen van die prijs. Helemaal omdat AZ vandaag ook de eerste punten van dit seizoen kan behalen. Vorige week verloren de Alkmaarders namelijk hun eerste competitieduel op bezoek bij SC Heerenveen. Ajax won daarentegen wel. Roda JC werd met 3-0 geklopt in de eigen Arena.

Beide selecties zijn nagenoeg compleet. Bij Ajax ontbreekt alleen Joël Veltman vanwege een knieblessure. AZ mist vanmiddag Dirk Marcellis en Denni Avdic, ook zij kampen allebei met een knieblessure. De vorige week aangetrokken Avdic kan zijn debuut voor AZ dus nog niet maken. Maarten Martens is nog niet fit genoeg om een hele wedstrijd te spelen en zal bij aanvang van de wedstrijd op de bank plaats nemen. De complete opstellingen van AZ en Ajax zijn te vinden onder het kopje wedstrijddetails.

In Alkmaar stond het duel tussen beide teams 35 keer eerder op het programma. De thuisploeg won van deze ontmoetingen er slechts zeven. De bezoekers uit Amsterdam wonnen aanzienlijk vaker: achttien keer. Ook vorig jaar wist Ajax in Alkmaar te winnen, het werd toen 2-3.