20:00 uur
NEC Nijmegen
2:0
1 : 0 Torinfos in de Ticker Gévero Markiet 48. / Kopbal
2 : 0 Torinfos in de Ticker Steve De Ridder 78. / Schot met links  (Elroy Pappot)

90'
88'
Aanvallend gezien is FC Utrecht natuurlijk oppermachtig met het mannetje meer. De ploeg laat echter ook duidelijk merken dat het niet heel erg nodig de 3-0 hoeft te maken. 2-0 is prima, want ook dat betekent gewoon drie punten.
85'
Vorige week won NEC knap met 3-2 van AZ, met een uitblinkende Alireza Jahanbakhsh, maar vooralsnog haalt de uitploeg het niveau niet van die wedstrijd. Het heeft ook vanavond geen indruk kunnen maken en het heeft er alle schijn van dat het vanavond weer onderuit gaat.
82'
Bij zo'n voorsprong kan trainer Jan Wouters zijn spelers die hij veel gebruikt rust gunnen en daarom gaat Jens Toornstra acht minuten voor tijd naar de kant. Hij wordt vervangen door Yoshiaki Takagi.
82'
Wissel in bij FC Utrecht -> Yoshiaki Takagi
82'
Wissel uit bij FC Utrecht -> Jens Toornstra
79'
Is het een statement van trainer Anton Janssen, of was hij voor de gemiste penalty ook al van plan om Michael Higdon te wisselen? De spits gaat naar de kant en wordt vervangen door Christoph Hemlein.
79'
Wissel in bij NEC Nijmegen -> Christoph Hemlein
79'
Wissel uit bij NEC Nijmegen -> Michael Higdon
78'
Doelpunt voor FC Utrecht, 2:0 door Steve De Ridder
Extra pijnlijk voor NEC, want een paar minuten na de gemiste penalty komt FC Utrecht op 2-0. Elroy Pappot speelt de bal naar links op Steve de Ridder, die zijn lichaam tussen de bal en tegenstander houdt en vervolgens snoeihard inschiet met links. Kalle Johnsson is kansloos op het schot, dat ook nog eens via de onderkant van de lat binnenvliegt. 2-0 voor FC Utrecht, tien minuten voor tijd.
77'
Robbin Ruiter stopt dit seizoen al zijn tweede penalty. Hij kreeg er vier tegen en hield dus vijftig procent van de strafschoppen tegen hem tegen. Een prima statistiek voor een keeper.
75'
Penalty gemist door Michael Higdon, NEC Nijmegen
Dé kans op de 1-1 en Michael Higdon laat het liggen! De spits mag van elf meter aanleggen, maar schiet de bal wel heel slecht in. Hij zoekt de rechterhoek, maar komt nog niet eens tot de helft. Robbin Ruiter duikt en kan makkelijk klemmen.
74'
Gele kaart voor Dave Bulthuis (FC Utrecht)
Penalty voor NEC! De verdediger haalt Alireza Jahanbakhsh neer.
73'
Alsof NEC het al niet moeilijk genoeg heeft moet het dus na 67 minuten verder met tien man. De ploeg moet nu alles op alles zetten om een punt uit dit duel te slepen.
70'
Doelpuntenmaker Gevero Markiet gaat naar de kant om ruimte te maken voor Timothy Derijck. Hierdoor kan Mark van de Maarel weer terug naar zijn favoriete positie, namelijk die van rechtsback.
70'
Wissel in bij FC Utrecht -> Timothy Derijck
70'
Wissel uit bij FC Utrecht -> Gevero Markiet
67'
Geel-rode kaart voor Ryan Koolwijk (NEC Nijmegen)
Het kantelpunt in de wedstrijd? Ryan Koolwijk gaat hard door met een gestrekt been, maar de middenvelder van NEC raakt alleen de bal en kan niet eens bij het been van zijn tegenstander. De scheidsrechter geeft toch een gele kaart en dit is zijn tweede van de wedstrijd. Na ruim een uur spelen mag Koolwijk dus douchen.
65'
Wissel in bij FC Utrecht -> Adam Sarota
65'
Wissel uit bij FC Utrecht -> Tommy Oar
64'
FC Utrecht – NEC werd 34 keer eerder gespeeld in de historie van de Eredivisie. FC Utrecht trok 18 keer aan het langste eind, terwijl NEC 10 keer met drie punten naar Nijmegen ging. 6 keer speelden de ploegen gelijk. Het onderliggende doelsaldo is in het voordeel van FC Utrecht: 59 doelpunten om 44.
60'
NEC lijkt via Rens van Eijden op 1-1 te komen, maar de scheidsrechter fluit de goal af. De leidsman zag dat Alireza Jahanbakhsh duwde in het strafschopgebied en fluit tegen de aanvaller van NEC.
60'
Gele kaart voor Alireza Jahanbakhsh (NEC Nijmegen)
Dave Bulthuis slaat met de arm in het gezicht van Alireza Jahanbakhsh. De scheidsrechter fluit hier niet voor en daar is Jahanbakhsh het niet mee eens. De aanvaller protesteert en krijgt hiervoor de gele prent.
57'
Een vuurpijl van Edouard Duplan, na een balletje breed van Elroy Pappot. Duplan haalt met rechts hard aan, maar schiet over het doel van Kalle Johnsson. NEC heeft weinig in te brengen aan het begin van de tweede helft.
55'
Een schitterende aanval van FC Utrecht! Jens Toonstra bereikt Elroy Pappot met een schitterende bal richting de linkerkant van het veld. Pappot neemt de bal mee, kapt zijn tegenstander uit en zoekt de rechterhoek. Daar ligt Kalle Johnsson echter in de weg. De goalie kan niet klemmen en moet snel opstaan om de rebound van Tommy Oar te keren. Hij kan de bal echter naast kijken. FC Utrecht dringt aan in het begin van de tweede helft.
53'
Een pijnlijk moment voor Søren Rieks, die na een schot in de rechterhoek wordt geraakt door Mark van de Maarel. Rieks blijft liggen met een knieblessure, maar lijkt wel gewoon verder te kunnen.
51'
Het is nu te hopen dat door de openingstreffer de wedstrijd FC Utrecht - NEC definitief is opengebroken. De uitploeg zal nu wel uit de schulp moeten kruipen om een resultaat neer te zetten.
48'
Doelpunt voor FC Utrecht, 1:0 door Gevero Markiet
Al snel na het begin van de tweede helft komt FC Utrecht op voorsprong! Gevero Markiet maakt zijn eerste treffer in de Eredivisie en doet dit na een vrije trap. De verdediger heeft geluk dat de bal terug stuitert van de paal, maar is dan wel attent. Hij zet vlak na rust zijn ploeg op een 1-0 voorsprong.
46'
45'
Het had in Utrecht al 1-1 of 2-2 kunnen staan, maar de ruststand is 0-0. Vooral Søren Rieks liet een gigantische mogelijkheid liggen. De aanvaller van NEC hoefde de bal alleen nog maar in de hoek te schieten, maar deed dit zo opzichtig dat Robbin Ruiter alsnog kon redden. Aan de andere kant was Steve de Ridder eenmaal trefzeker, maar zijn doelpunt werd - terecht - afgekeurd vanwege buitenspel.
45'
43'
Gele kaart voor Ryan Koolwijk (NEC Nijmegen)
Yassine Ayoub komt ver, maar wordt onderuit gelopen door Ryan Koolwijk. De middenvelder van NEC krijgt de eerste gele kaart van de wedstrijd, maar de vrije trap die wordt toegekend aan FC Utrecht levert niets op. Jens Toornstra schiet huizenhoog over.
41'
NEC wordt sterker vijf minuten voor rust. De uitploeg krijgt veel mogelijkheden, maar weet de score nog niet te openen. FC Utrecht staat met de rug tegen de muur.
38'
Een overwinning is voor NEC meer dan welkom. De ploeg staat met twaalf punten onderaan en kan bij winst dus op vijftien punten komen. Het komt dan op gelijke hoogte met SC Cambuur en Heracles Almelo.
34'
In 2013 is FC Utrecht de beste thuisploeg in de Eredivisie. In 15 thuiswedstrijden behaalden ze ploeg 38 punten. Er werd 12 keer gewonnen, 2 keer gelijkgespeeld en slechts 1 keer verloren.
31'
Ja hoor, en weer wordt er te lang gewacht met schieten. Steve de Ridder mag heel ver komen van de defensie van NEC en besluit dan toch maar uit te halen. Een gegeven paard moet je niet in de bek kijken, maar dat doet De Ridder toch. Hij wacht zo lang met schieten dat een NEC-verdediger toch maar uitstapt en de bal blokt.
28'
Wat een kansen hebben we al gezien bij FC Utrecht - NEC. Sneller handelen, iets beter mikken en soms juist rustiger blijven. Het is nog niet te zien in deze wedstrijd, anders had het al 2-2 kunnen staan.
25'
Bij FC Utrecht voetbalt de Australiër Tommy Oar mee. De middenvelder van de thuisploeg komt in de zomer van 2014 uit voor het Australische elftal, dat samen in de poule van het Nederlands elftal zit.
22'
Oh-oh-oh, Søren Rieks, die moet zitten hoor! De aanvaller van NEC wordt aangespeeld door Michael Higdon en heeft de hoek voor het uitkiezen, maar Robbin Ruiter keert de inzet in de rechterhoek. Dit had de 0-1 moeten zijn, maar Rieks krijgt de bal niet tegen de touwen/
20'
Kai Heerings passeert bijna zijn eigen doelman! Michael Higdon probeert de rechterhoek te vinden, maar schiet tegen de verdediger van FC Utrecht op. Robbin Ruiter is attent en kan de bal vangen, maar hier had het ook gewoon 0-1 kunnen staan.
17'
Steve de Ridder handelt daar veel te sloom, anders komt FC Utrecht gewoon op 1-0! De aanvaller wordt aangespeeld in het strafschopgebied, maar wacht dan te lang met een pass naar Jens Toornstra, die richting de penaltystip komt lopen. FC Utrecht aanvallend sterker in het eerste kwartier.
13'
NEC behaalde nog geen uitoverwinning dit seizoen. Ook RKC Waalwijk en SC Cambuur lukte het nog niet om buitenshuis een wedstrijd winnend af te sluiten. De laatste uitzege van NEC dateert alweer van 22 februari 2013. Toen werd er met 2-3 van Willem II gewonnen.
10'
FC Utrecht verloor dit seizoen nog geen thuisduel. Daarmee schaart de ploeg zich in een mooi rijtje van ploegen die nog niet verloren in eigen huis. AZ, PSV, FC Groningen en FC Twente lieten ploegen geen enkele keer met drie punten vertrekken uit de thuisbasis.
7'
Een prima redding van Kalle Johnsson, die een inzet van Gevero Markiet uit zijn doel haalt. De verdediger van FC Utrecht komt hoog bij een corner en kopt richting de rechterhoek, maar Johnsson houdt zijn ploeg in de slotfase op de been.
6'
Het is jammer om al die lege plekken in het stadion van FC Utrecht te zien. Misschien heeft het te maken met late Sinterklaasvieringen, omdat vijf december niet in het weekend viel.
3'
Steve de Ridder lijkt de 1-0 te scoren, maar hij staat buitenspel!
De aanvaller krijgt een mooie steekbal van Jens Toornstra, maar De Ridder start iets te vroeg. Hij rondt het wel fantastisch af overigens, met een harde knal in de linkerhoek, maar de treffer wordt dus geannuleerd.
1'
Elke wedstrijd in het betaalde voetbal van Nederland begint met een minuut stilte vanwege het overlijden van Nelson Mandela. De Zuid-Afrikaanse leider overleed afgelopen donderdag. Helemaal stil was het niet in Utrecht, waardoor er na ongeveer 45 seconde een klein fluitconcert ontstond. Niet de eer die zo’n man hoort te krijgen.
1'
Vrijdagavond speelt de nummer negen van de Eredivisie tegen de hekkensluiter. Oftewel: FC Utrecht tegen NEC. Mijn naam is Jos Boesveld en ik doe live verslag van dit duel.

FC Utrecht wordt jaarlijks leeggekocht door de topclubs in de Eredivisie, maar ondanks dit fenomeen blijft de ploeg uitstekend presteren in de Eredivisie. Met een overwinning op NEC sluit FC Utrecht aan bij de subtop van Nederland. Al helemaal als de concurrentie – in de vorm van SC Heerenveen, PEC Zwolle, AZ, Feyenoord en FC Groningen – punten verliest. In eigen huis is de ploeg van Jan Wouters onverslaanbaar dit seizoen. Van de zeven wedstrijden in eigen stadion won FC Utrecht er vijf en speelde het twee keer gelijk. De keerzijde van dit verhaal is dat de laatste ploeg die in de Galgenwaard won uitgerekend de tegenstander van vanavond is.

Want NEC won op 10 februari 2013 met 0-3 van FC Utrecht. Melvin Platje, Ruud Boymans en Erik Falkenburg zorgden toen voor de productie van de Nijmegenaren. Alle drie de spelers spelen nu niet meer in het tenue van NEC. De prestaties van de ploeg tegen FC Utrecht zijn heel bijzonder. De thuisploeg van vanavond heeft het altijd erg moeilijk met de hekkensluiter. In vijf thuisduels won FC Utrecht er slechts twee. Vanavond is dus de ideale kans voor NEC om drie punten te pakken. Dit doet de ploeg niet vaak. In de vorige speelronde werd AZ met 3-2 verslagen en dit was pas de tweede overwinning in de Eredivisie 2013-2014.

Traditioneel moeilijke tegenstanders, een begrip in de Eredivisie. FC Utrecht zal er vanavond ook weer mee te maken krijgen. Kan NEC eindelijk die rode lantaarn afstaan?