06.12.2013 21:55

Gemiste penalty doet NEC de das om

FC Utrecht heeft zijn ongeslagen thuisstatus in stand gehouden tegen NEC. In eigen huis won de ploeg met 2-0 van de Nijmegenaren. Gevero Markiet scoorde al vroeg in de tweede helft de 1-0 en na een gemiste penalty van Michael Higdon maakte Steve de Ridder er 2-0 van.

In de eerste helft was het vooral balverlies dat opviel. Beide ploegen konden de bal niet in de ploeg houden, maar FC Utrecht leek al wel snel op 1-0 te komen. De Ridder kreeg de bal van Jens Toornstra, maar het rake schot in de lange hoek hoefde al niet meer, want De Ridder stond buitenspel. Vervolgens golfde het spel op en neer. NEC was het dichtste bij de openingstreffer, omdat Søren Rieks van dichtbij niet hard genoeg schoot om het doelman Robbin Ruiter moeilijk te maken.

De tweede helft begon FC Utrecht veel beter. Na een vrije trap kwam de bal via de paal terug op het hoofd van Markiet, die het buitenkansje benutte en zijn ploeg zo op voorsprong zette. Een aangeslagen NEC rechtte de rug en ging op zoek naar de gelijkmaker. Het leek daar de ideale kans voor de krijgen nadat Davy Bulthuis Alireza Jahanbakhsh neerhaalde in het strafschopgebied. Higdon (foto) slaagde er niet in om toegekende strafschop te verzilveren, omdat hij veel te slap inschoot. Tot overmaat van ramp kwam FC Utrecht snel na deze misser op 2-0. Dee Ridder werd goed aangespeeld door Elroy Pappot en schoot onberispelijk binnen.

Door de winst sluit FC Utrecht aan bij de subtop van Nederland. Het kan nu achterover leunen om te kijken wat de concurrentie doet. NEC blijft hekkensluiter in de Eredivisie en moet hopen op puntverlies van  RKC Waalwijk, ADO Den Haag, Heracles Almelo en SC Cambuur.