NEC Nijmegen Zondag, 1. December 2013
16:30 uur
AZ Alkmaar
3:2
1 : 0 Torinfos in de Ticker Marnick Vermijl 17. / Schot met rechts  (Alireza Jahanbakhsh)
1 : 1 Torinfos in de Ticker Roy Beerens 25. / Schot met rechts
2 : 1 Torinfos in de Ticker Alireza Jahanbakhsh 53. / Kopbal  (Ryan Koolwijk)
3 : 1 Torinfos in de Ticker Alireza Jahanbakhsh 72. / Schot met rechts  (Michael Higdon)
3 : 2 Torinfos in de Ticker Steven Berghuis 81. / Schot met links  (Maarten Martens)

90'
Samenvatting

NEC heeft terecht met 3-2 gewonnen. Over negentig minuten was de thuisploeg de betere ploeg. In de tweede helft kwam NEC op voorsprong dankzij twee doelpunten van Alireza, maar met nog een tiental minuten te spelen scoorde Steven Berghuis om de spanning terug te brengen in de wedstrijd. AZ probeerde het wel, maar speelde bijzonder matig.
90'
90'
Een bijrol voor Navarone Foor vandaag. Met nog één minuut blessuretijd te spelen mag de middenvelder invallen. Opmerkelijk.
90'
Wissel in bij NEC Nijmegen -> Navarone Foor
90'
Wissel uit bij NEC Nijmegen -> Alireza Jahanbakhsh
90'
Berghuis trekt nog maar een keer vanaf de rechterkant naar binnen en schiet wederom met links. Deze keer gaat de poging van Berghuis ruimschoots over het doel.
90'
De scheidsrechter trekt er vier minuten blessuretijd bij.
89'
Gele kaart voor Jóhann Guðmundsson (AZ Alkmaar)
Guðmundsson begaat een lichte overtreding op Alireza en krijgt de gele kaart van Pol van Boekel.
88'
Weer een goede kans voor AZ. Guðmundsson stuurt Jóhannsson weg, die vervolgens vanuit een moeilijke hoek schiet. De poging van de spits gaat voorlangs.
86'
NEC moet nog een aantal minuten volhouden om de overwinning over de streep te trekken. Met een overwinning van NEC krijgen de Nijmegenaren weer aansluiting met RKC Waalwijk en Cambuur Leeuwarden.
85'
Wissel in bij NEC Nijmegen -> Jakob Jantscher
85'
Wissel uit bij NEC Nijmegen -> Ryan Koolwijk
84'
AZ gaat alles of niets spelen. Verdediger Jan Wuytens heeft het veld verlaten. Aanvaller Avdić is zijn vervanger.
83'
Wissel in bij NEC Nijmegen -> Tobias Haitz
83'
Wissel uit bij NEC Nijmegen -> Hans Mulder
83'
Wissel in bij AZ Alkmaar -> Denni Avdić
83'
Wissel uit bij AZ Alkmaar -> Jan Wuytens
82'
Berghuis! Wederom een mogelijkheid voor de ingevallen Berghuis. Op aangeven van Jóhannsson schiet Berghuis voorlangs.
81'
Doelpunt voor AZ Alkmaar, 3:2 door Steven Berghuis
Het is weer spannend in Nijmegen. Berghuis komt vanaf de rechterkant naar binnen en haalt verwoestend hard uit met zijn linker. De bal vliegt in de linkerkruising en laat doelman Johnsson kansloos.
80'
Nog tien minuten te spelen. Wat kan AZ nog?
77'
Het lijkt er niet op dat AZ nog terug in deze wedstrijd kan komen. Wanneer gaat Dick Advocaat alles of niets spelen en brengt hij Denni Avdić?
76'
Wat een schitterend doelpunt van Alireza, dat is puur genieten.
72'
Doelpunt voor NEC Nijmegen, 3:1 door Alireza Jahanbakhsh
Wat een doelpunt van Alireza! Dit is de bekroning op zijn goede wedstrijd. Higdon win het kopduel van Markus Henriksen en geeft Alireza de mogelijkheid om te schieten. De Iraniër schiet ineens met een volley en verschalkt Esteban op prachtige wijze. Wat een heerlijk doelpunt!
71'
De zwak spelende Haps is uit zijn lijden verlost. Steven Berghuis is zijn vervanger.
70'
Wissel in bij AZ Alkmaar -> Steven Berghuis
70'
Wissel uit bij AZ Alkmaar -> Ridgeciano Haps
70'
Eindelijk weer een kansje voor AZ. Overtoom krijgt op aangeven van Beerens de kans om met links te schieten, maar het schot van Overtoom vormt geen probleem voor Johnsson.
68'
Poging van Conboy vanuit de tweede lijn, geen probleem voor Esteban.
65'
Na de overtreding van Alireza mag AZ een vrije trap nemen op een mooie positie. Overtoom staat achter de bal, maar schiet de bal in handen van de doelman.
64'
Gele kaart voor Alireza Jahanbakhsh (NEC Nijmegen)
Alireza begaat een lichte overtreding op Haps en krijgt daarvoor de gele kaart.
60'
Weer een gevaarlijke hoekschop van NEC. Wederom is het Koolwijk met de voorzet. Bijna kan Alireza weer koppen, maar de bal komt voor de voeten van Conboy terecht. De Deen raakt de bal volledig verkeerd en ziet de bal over het doel verdwijnen.
59'
Koolwijk loopt trekkebenend over het veld. De middenvelder lijkt geblesseerd, maar gaat vooralsnog verder.
57'
Jóhannsson! AZ moet op gelijke hoogte komen. Beerens geeft de bal voor vanaf de linkerflank en Jóhannsson lijkt van dichtbij te gaan scoren. De spits schiet de bal over het doel. Dit was er eentje uit het boekje van Mike Havenaar. Niet te missen.
57'
AZ moet weer. De Alkmaarders staan weer achter en zetten aan om de gelijkmaker te forceren.
53'
Doelpunt voor NEC Nijmegen, 2:1 door Alireza Jahanbakhsh
NEC staat weer op voorsprong! Ryan Koolwijk neemt een hoekschop vanaf de rechterkant. Alireza staat helemaal vrij bij de eerste paal en kan de bal tegen de touwen koppen. Daar liet de Alkmaarse defensie het afweten: 2-1!
50'
Leiwakabessy ligt geblesseerd op de grond na een botsing met Kevin Conboy. Hoogstwaarschijnlijk kan de linksback doorspelen.
48'
AZ controleert de bal en is op zoek naar gaten in de Nijmeegse defensie. De Alkmaarders zijn gebrand op een overwinning.
46'
We zijn weer begonnen in stadion De Goffert. NEC heeft afgetrapt.
46'
45'

Het staat na 45 minuten spelen 1-1 in Nijmegen. De thuisploeg heeft de wedstrijd grotendeels in handen en kwam dan ook terecht op voorsprong. Marnick Vermijl verraste doelman Esteban in de korte hoek. Vervolgens kwam AZ beter in de wedstrijd en scoorde Roy Beerens de gelijkmaker. Het spel bleef op en neer golven, maar NEC kwam weer beter in de wedstrijd. Er werd echter niet meer gescoord voor de theepauze.
45'
45'
De scheidsrechter trekt er één minuut blessuretijd bij.
43'
Weer duikt Vermijl op in het strafschopgebied. Wederom is het Alireza die de rechtsback weet te vinden. Op het moment dat Vermijl wil uithalen wordt hij van de bal gezet en produceert hij een zwak rollertje.
41'
Kansje AZ. Jóhannsson trekt vanaf de rechterkant naar binnen en schiet met links. De poging van de Amerikaanse IJslander vormt geen probleem voor doelman Johnsson.
40'
Weer NEC. Higdon kan koppen na een voorzet van Jeffrey Leiwakabessy. Higdon kan de bal geen richting meegeven en ziet de bal een meter of twee naast het doel belanden.
40'
Na de tegentreffer van AZ leek NEC het moeilijk te krijgen. De Nijmegenaren hebben zich inmiddels hersteld en zijn weer op zoek naar een doelpunt.
38'
Weer een mogelijkheid voor Alireza. De Iraniër komt vanaf de rechterflank naar binnen gelopen en schiet vervolgens met links op doel. Esteban heeft moeite met het schot, maar voorkomt een treffer.
36'
Haps speelt tot dusver een erg matige wedstrijd. De linksback is verdedigend ontzettend zwak.
35'
Weer een kans voor NEC. Alireza wordt goed aangespeeld en schiet ineens op doel. De poging van de aanvaller gaat maar net naast.
31'
Aardige kans voor NEC. Higdon lanceert Rieks. De Deen schiet vanaf een meter of vijftien, maar is te wild. Het schot van Rieks vliegt ruimschoots over het doel. Daar had hij meer uit kunnen halen.
28'
Oef! AZ komt bijna op voorsprong, maar deze keer zit doelman Johnsson er goed tussen. Jóhann Guðmundsson speelt de bal naar Jóhannsson, die vervolgens de bal wil doorspelen naar Beerens. De Nijmeegse doelman had het in de gaten en was op tijd uit zijn doel om de bal weg te stompen.
25'
Doelpunt voor AZ Alkmaar, 1:1 door Roy Beerens
AZ komt op gelijke hoogte. Aron Jóhannsson is sterk aan de bal en geeft Martens de mogelijkheid om te schieten. Het schot van de Belg is hard, maar lijkt houdbaar. Doelman Johnsson laat de bal los, waardoor Beerens de rebound simpel binnen kan tikken: 1-1.
22'
AZ komt beter in de wedstrijd. Overtoom wordt vrijgespeeld door Mattias Johansson. De middenvelder kan zelf schieten, maar besluit zijn medespeler te zoeken. Doelman Kalle Johnsson staat op te letten en onderschept de bal.
22'
Vier keer eerder kwam NEC dit seizoen op voorsprong. Vervolgens werd er drie keer gelijkgespeeld en één keer wonnen door de Nijmegenaren.
20'
De lat! Eindelijk wordt AZ eens gevaarlijk. Het is Roy Beerens die op aangeven van Maarten Martens de bal op het doel poeiert. De bal spat uiteen op de lat. Pech voor AZ.
18'
Gele kaart voor Ridgeciano Haps (AZ Alkmaar)
Haps wordt wederom gedold door Alireza. Haps begaat de overtreding en krijgt deze keer wel de gele kaart.
17'
Doelpunt voor NEC Nijmegen, 1:0 door Marnick Vermijl
NEC komt terecht op voorsprong. Marnick Vermijl begint aan een solo op de rechterflank. Vermijl gaat de combinatie met Alireza en krijgt vervolgens een mogelijkheid om vanuit een moeilijke hoek te schieten. De Belgische rechtsback verrast Esteban in de korte hoek en brengt Nijmegen in extase: 1-0.
17'
Alireza speelt tot dusver een leuke wedstrijd. De Iraniër laat zien een leuke dribbel in huis te hebben.
15'
Elm kan niet verder. De middenvelder wordt vervangen door Willie Overtoom.
14'
Wissel in bij AZ Alkmaar -> Willie Overtoom
14'
Wissel uit bij AZ Alkmaar -> Viktor Elm
12'
Viktor Elm raakt geblesseerd na een luchtduel met Higdon. Het is nog maar de vraag of de Zweed door kan gaan.
10'
AZ moet in de achteruit. NEC domineert het spel en creëert mogelijkheden. AZ is nog niet gevaarlijk geworden, maar dat zal geheid nog komen.
8'
Oei! Søren Rieks geeft Alireza de mogelijkheid de 1-0 op het scorebord te zetten. De Iraniër staat op de rand van de zestien meter en probeert de bal in de rechterhoek te plaatsen. Het schot van de aanvaller gaat maar net naast.
7'
Alireza Jahanbakhsh poort Ridgeciano Haps, waarna laatstgenoemde de overtreding begaat. Hij wordt echter niet bestraft door de scheidsrechter met een kaart.
6'
De wedstrijd speelt zich vooralsnog grotendeels af op het middenveld. NEC heeft het meeste balbezit.
3'
Eerste mogelijkheid is voor de thuisploeg. Victor Pálsson speelt Michael Higdon aan, die balvast is. De Engelse spits kaatst de bal op de IJslander, die vervolgens probeert te schieten. Het schot van Pálsson treft geen doel.
1'
We zijn begonnen in Nijmegen. AZ heeft afgetrapt.
1'

Van harte welkom bij de wedstrijd NEC tegen AZ. Mijn naam is Jurre Hermans en ik doe vandaag live verslag van deze wedstrijd. Onder het knopje wedstrijdgegevens kunt u de opstellingen van beide elftallen bekijken.

NEC is rode lantaarndrager in de Eredivisie. De Nijmegenaren hebben slechts negen punten weten te verzamelen. AZ daarentegen heeft 24 punten en speelt mee in de top van de Eredivisie. Vorige week speelde AZ met 2-2 gelijk tegen Roda JC. De Alkmaarders stonden na negentien minuten spelen al met negen man op het veld, maar kwamen toch tweemaal op voorsprong. In de blessuretijd scoorden de Limburgers uiteindelijk toch nog de 2-2.
NEC ging vorige week op bezoek bij Cambuur Leeuwarden, maar verloor met 2-1. Kevin Conboy schoot de Nijmeegse Eendracht Combinatie nog wel op gelijke hoogte, nadat Mohamed El Makrini de Friezen op voorsprong had gezet. Dankzij een eigen doelpunt van Tobias Haitz ging Cambuur alsnog met de overwinning aan de haal.

NEC – AZ stond 34 keer eerder op het programma. Dertien keer wonnen de Alkmaarders, terwijl de Nijmegenaren tien keer wisten te winnen. Elf keer werd er gelijkgespeeld.
De laatste twee seizoenen eindigde dit duel in een 1-1 gelijkspel. Beide teams zullen er op gebrand zijn een overwinning uit het vuur te slepen. NEC wil de onderste regionen verlaten. Het gat met de nummer zeventien op de ranglijst bedraagt vier punten. AZ staat voorafgaand aan speelronde vijftien op slechts drie punten van koploper Vitesse. Een nederlaag tegen NEC kan ervoor zorgen dat het gat naar de top groter wordt.

Dick Advocaat kan in Nijmegen niet beschikken over de geschorsten Nick Viergever en Nemanja Gudelj. Beide spelers zagen vorige week rood in het duel met Roda JC. Ook Dirk Marcellis is niet van de partij, de rechtsback heeft nog altijd last van zijn knie. Daarnaast kan Advocaat ook geen beroep doen op Celso Ortíz. De middenvelder heeft zich vanochtend ziek af moeten melden.
Anton Janssen heeft slechts één afwezige. Marcel Stutter kan wegens een enkelblessure niet deelnemen aan deze wedstrijd.