01.12.2013 18:25

NEC boekt belangrijke overwinning op matig AZ

NEC wil dolgraag van de laatste plaats in de Eredivisie afkomen en in die strijd heeft de ploeg uitstekende zaken gedaan. Tegen AZ was NEC negentig minuten de betere ploeg en daardoor was er op de 3-2 zege niets af te dwingen.

NEC kwam goed uit de startblokken en dat resulteerde na acht minuten spelen in een uitstekende kans. Op aangeven van Søren Rieks moest Alireza Jahanbakhsh de thuisploeg op voorsprong zetten, maar de Iraniër zag zijn geplaatste schot naast het doel verdwijnen.

Na zeventien minuten spelen kwam NEC alsnog terecht op voorsprong. Marnick Vermijl begon aan een solo op de rechterflank. De Belgische rechtsback ging de combinatie aan met Alireza en verraste vervolgens AZ-doelman Esteban met een schot uit een moeilijke hoek.

Na de treffer van Vermijl kwam AZ beter in de wedstrijd. Drie minuten na de treffer van Vermijl raakte Roy Beerens op aangeven van Maarten Martens de lat. Even later was het wel raak voor AZ en de Alkmaarders kregen daarbij een beetje hulp van doelman Kalle Johnsson. De sluitpost van NEC moest een afstandsschot van Maarten Martens lossen en dat stelde Beerens in staat om voor de gelijkmaker te tekenen. AZ had na de gelijkmaker door willen drukken. De Alkmaarders kwamen daar niet aan toe en zagen dat NEC al gauw weer de meest dominerende ploeg was.

Ook in de tweede helft was NEC de beste ploeg in de Goffert. Al vrij vlot kwam de thuisploeg weer op voorsprong. Na 53 minuten spelen nam Ryan Koolwijk een hoekschop vanaf de rechterkant. Alireza stond bij de eerste paal te wachten, met niemand in zijn buurt. De aanvaller kopte de bal daarom vrij gemakkelijk binnen: 2-1.

Na de treffer van Alireza probeerde AZ weer terug in de wedstrijd te komen. De thuisploeg bleef echter de betere ploeg, maar lange tijd gebeurde er weinig. Toch kreeg AZ-spits Aron Jóhannsson op aangeven van Beerens een niet te missen kans. De Amerikaanse IJslander deed helemaal niets met deze grote mogelijkheid en schoot de bal van dichtbij over.

NEC profiteerde optimaal van een falend AZ. Waar AZ naliet te scoren, daar deden de Nijmegenaren dat wel. Alireza werd in een kansrijke positie gebracht door Michael Higdon en de smaakmaker van deze zondagmiddag faalde niet. Met een volley probeerde Alireza het ineens en daarmee verschalkte hij doelman Esteban op fraaie wijze: 3-1.

Na de 3-1 leek het klusje te zijn geklaard, maar in de 81e minuut kwam de spanning terug in de wedstrijd. De ingevallen Steven Berghuis liep vanaf de rechterkant naar binnen en besloot met zijn linkerbeen uit te halen. De bal vloog in de linkerkruising en liet doelman Johnsson kansloos: 3-2. In de resterende minuten was AZ niet in staat om de gelijkmaker te produceren, waardoor NEC drie belangrijke punten pakt.

NEC blijft laatste staan, maar heeft het gat met concurrenten ADO Den Haag en RKC Waalwijk verkleind tot een punt. AZ ziet Feyenoord door de nederlaag op gelijke hoogte komen, terwijl het gat met Vitesse en Ajax groter is geworden.

AZ zal zich volgende week willen revancheren als FC Twente op bezoek komt. NEC zal uit de onderste regionen weg willen komen en gaat volgende week proberen ook FC Utrecht te verslaan.