20:00 uur
FC Twente
1:1
1 : 0 Torinfos in de Ticker Evander Sno 43. / Schot met rechts  (Damiano Schet)
1 : 1 Torinfos in de Ticker Luc Castaignos 80. / Schot met rechts  (Kyle Ebecilio)

90'
FC Twente heeft dure punten laten liggen in Waalwijk. Over de kansen had de ploeg van trainer Michel Jansen niet te klagen, over de afwerking des te meer. Ook in de tweede helft miste Luc Castaignos een opgelegde kans. Lang leek RKC ook de drie punten te stelen (want Twente was de bovenliggende partij), maar tien minuten voor tijd was het Castaignos die zijn moeilijkste kans van de avond wel benutte: 1-1. Daarna konden de Tukkers niet meer gevaarlijk worden en zodoende eindigt de wedstrijd in een remise.
90'
Einde wedstrijd De vrije trap van Tadic is het laatste wapenfeit van de wedstrijd. Van Boekel fluit direct af.
90'
Nee! Tadic schiet in een woud van spelers op de benen van een RKC verdediger.
90'
Twente krijgt nog een allerlaatste kans. Jungschlager maakt een overtreding op een zeer gunstige positie voor een linkspoot als Tadic. Wordt het dan toch nog een driepunter voor de Enscheders?
90'
Daar verraste Van Hoevelen zijn keeper bijna. Maar zijn onverwachte kopbal terug op van Dijk heeft de doelwacht klem.
90'
Gele kaart voor Dušan Tadić (FC Twente)
Hij loopt al de gehele wedstrijd te mopperen op van Boekel en de arbiter vindt het nu mooi geweest. Gele kaart voor de Serviër.
90'
De blessuretijd bedraagt drie minuten.
90'
FC Twente probeert dan wel aan te vallen, echt een vuist maken lukt niet. RKC houdt vooralsnog makkelijk stand.
86'
Sno capituleert dan toch. Hij wordt vervangen door Beauguel.
86'
Wissel in bij RKC Waalwijk -> Jean-David Beauguel
86'
Wissel uit bij RKC Waalwijk -> Evander Sno
84'
Evander Sno zit er vol-led-ig door heen. Met een verkrampt gezicht loopt de middenvelder door, maar weigert voorlopig om uit het veld te gaan.
84'
Gaat er nog een winnaar komen? Twente lijkt er in ieder geval vol voor te gaan.
83'
Wissel in bij RKC Waalwijk -> Robert Braber
83'
Wissel uit bij RKC Waalwijk -> Damiano Schet
83'
Wissel in bij FC Twente -> Luka Đorđević
83'
Wissel uit bij FC Twente -> Youness Mokhtar
81'
Gele kaart voor Rémy Amieux (RKC Waalwijk)
Amieux zet een harde tackle in op Tadic en mist daarbij de bal compleet. De gele kaart is alleszins terecht.
80'
Wissel in bij RKC Waalwijk -> Peter Jungschläger
80'
Wissel uit bij RKC Waalwijk -> Sander Duits
80'
Doelpunt voor FC Twente, 1:1 door Luc Castaignos
Daar is de verdiende gelijkmaker! Nadat RKC een counter verprutst is het Twente dat toeslaat in de contra-attaque. Ebecilio bereikt Castaignos en waar de spits vanavond de meest makkelijke kansen niet te benutten, schiet hij nu van 20 meter wel raak. Het is weer gelijk!
79'
Een voorzet van Tadic kan niet worden geklemd door van Dijk, maar in de rebound is de rest van de defensie van RKC wel oplettend en verdedigen de bal uit.
76'
Iedereen van RKC, incluis spits Joachim, staat nu op eigen helft om de voorsprong vast te houden. Het is niet prettig om naar te kijken, maar wel effectief vooralsnog. Twente heeft alle mogelijke moeite om een gaatje te vinden de hechte Waalwijkse defensie.
73'
Wissel in bij FC Twente -> Shadrach Eghan
73'
Wissel uit bij FC Twente -> Jesús Corona
72'
Gele kaart voor Youness Mokhtar (FC Twente)
De eerste gele kaart van de wedstrijd is voor Youness Mokhtar. Vlak voor zijn grote kans, verijdelde hij bijna een counter voor RKC door Kenny Anderson aan zijn truitje te trekken. Doordat het de counter van de Waalwijkers wel vertraagde, vind van Boekel het gele kaart-waardig.
72'
Mokhtar heeft daar de bal de gelijkmaker op de schoen, maar hij schiet de bal voorlangs.
68'
Wat is er mis met FC Twente en dode spelmomenten vandaag? Mokhtar krijgt de mogelijkheid om de luchtmacht van de Tukkers aan het werk te zetten, maar schiet de bal dermate slecht in dat van Dijk makkelijk kan plukken.
65'
Al de zoveelste keer dat Twente een corner over de grond probeert, maar even zo vaak kan de hoekschop vervolgens worden uitverdedigd.
61'
Een mogelijkheidje voor Twente. Maar Rosales komt een paar schoenmaten tekort om een mislukte inzet van Gutierrez te promoveren tot doelpunt.
58'
FC Twente probeert wel aan te vallen, maar net als in de eerste helft houdt RKC de deur goed op slot. De aanval van de uitploeg, de meest productieve van de Eredivisie, heeft moeite om er doorheen te komen.
53'
Daar had de 2-0 moeten zijn! Na een snelle uitbraak zet Evander Sno Joachim alleen voor de keeper. De Luxemburger heeft het vizier net zo op scherp staan als Castaignos en schuift de bal, in een zeer kansrijke positie, naast.
52'
Uit de hoekschop kan RKC niet gevaarlijk worden. Het is weer aan Twente om de aanval te zoeken.
52'
Ook RKC bijt van zich af. Sno vuurt van een meter of 25 een zwabberbal op Marsman af. De keeper kan de pegel tot hoekschop verwerken.
51'
Hij wil de maar niet voor Twente Nu is het Mokhtar die niet kan afwerken. De linksbuiten werd door Tadic oog-in-oog met van Dijk gezet, maar de keeper toont zich maar een weer eens een sta-in-de-weg.
47'
Weer mist Castaingos een opgelegde kans! Tadic schiet op doel, maar met de houdbare inzet heeft van Dijk de grootste moeite en kan de bal niet klemmen. Castaignos is wel attent, maar schiet de rebound huizenhoog over. Zowel van Dijk als Castaignos raken geblesseerd in het duel.
46'
We zijn weer begonnen in Waalwijk. Beide teams beginnen ongewijzigd aan de tweede helft.
46'
46'
Het is onwaarschijnlijk, maar waar. RKC leidt bij rust tegen Twente met 1-0. Twente had de eerste 45 minuten het veldoverwicht, maar één uitbraak van RKC en het is raak. Evander Sno was de gevierde man door de 1-0 vlak voor rust binnen te schieten. Geheel tegen de verhoudingen in, dat wel. FC Twente had de meeste mogelijkheden en kreeg in de 21e minuut de uitgelezen kans om op voorsprong te komen. Maar Luc Castaignos was te laconiek en schoot de bal naast. Kan Twente in de tweede helft nog de achterstand ombuigen? We gaan het meemaken.
45'
45'
Nee. Tadic verprutst de hoekschop.
45'
RKC staat in de blessuretijd van de eerste helft nog een corner toe. Kan FC Twente voor rust nog gevaarlijk worden?
45'
De blessuretijd bedraagt een minuut.
44'
Bijna was het alweer gelijk. Ebecelio stuurt Rosales weg en de rechtsback schiet te haast in het zijnet. Daar had veel ingezeten.
43'
Doelpunt voor RKC Waalwijk, 1:0 door Evander Sno
Het is nog te vroeg om het een kerstwonder te noemen. Maar geheel tegen de verhouding komt RKC op voorsprong! Schet komt goed door over links en ziet Sno vrij staan in de zestien. De middenvelder krijgt de bal op maat en met een de binnenkant van zijn rechtervoet schiet de bal achter Marsman. 1-0 voor RKC!
42'
RKC houdt de gelederen goed gesloten en Twente loopt zich daar op stuk. De amusementswaarde is gelijk aan de buitentemperatuur.
38'
Twente wordt weer eens gevaarlijk. Mokhtar geeft de bal goed voor vanaf links en legt de bal panklaar op het hoofd van Rosales. De rechtsback kopt in maar kopt tegen een RKC-verdediger aan.
34'
De hoekschop van Duits kan makkelijk bij de eerste paal worden weggewerkt.
33'
Daar is het zowaar RKC dat gevaarlijk wordt. Na een overtreding van Guiterrez op Sno, slingert Duits de bal in het Twentse strafschopgebied. De vrije schop wordt door Bjelland bijna in eigen doel gekopt. Een hoekschop rest.
31'
FC Twente is het grote veldoverwicht een beetje kwijt. Maar RKC is te slordig in de passing om echt gevaarlijk te worden. Ook Twente kan in de laatste paar minuten niet echt kansen creëren, waardoor een saai schouwspel ontstaat.
25'
Twente zet van Dijk nog maar eens aan het werk, maar de keeper heeft vooralsnog weinig moeite om de inzetten van FC Twente te keren. Nu was het Mokhtar die de goalie op de proef stelde, maar zijn inzet ging recht op van Dijk af die eenvoudig kan vangen.
21'
Oh Castaignos! Jesus Corona zet een aanval fantastisch op en weet uiteindelijk de bal ook voor te krijgen. De matige voorzet lijkt eenvoudig door Gouano te worden uitverdedigd, maar de verdediger schopt volledig in het luchtledige. Daardoor schiet de bal door naar Castaignos, die een niet te missen kans weet te missen. Hij schiet de bal naast.
21'
En ook deze vrije trap is helemaal niks. Tadic schiet de bal net als Mokhtar in de tweemans muur.
20'
Op de punt van de zestien maakt Sander Duits hands. Van Boekel laat de kaarten nog op zak, maar geeft Twente wel een vrije trap.
19'
Nee, voorlopig is het niet de wedstrijd van RKC. De verdediging staat weliswaar goed, maar aanvallend kunnen de Waalwijkers niets brengen. Twente is vol in het offensief.
14'
Ebecilio moet even naar de kant voor een blessurebehandeling. Gouano probeerde een met een omhaal gevaarlijk te worden, maar schopt de middenvelder vol in het gelaat. Per ongeluk, uiteraard. Van Boekel laat dan ook de kaarten op zak.
13'
Het wachten is op de openingstreffer van Twente. Tadic stuurt Corona weg en loopt af op van Dijk. De vervanger van Seda let echter goed op en kan de bal voor de voeten van de jonge Mexicaan wegplukken.
12'
Weer wordt de vrije trap van Mokhtar niet gevaarlijk. Hij schiet de bal in de muur.
11'
Najah tikt Tadic aan op vrijwel dezelfde positie als de vrije trap van een aantal minuten geleden. Mokhtar staat weer achter de bal.
10'
Opvallend zijn de vele lege plekken in het Mandemakers Stadion. Er hadden nog wel een paar honderd toeschouwers meer een stoeltje kunnen bemachtigen vandaag.
8'
De vrije trap van Mokhtar wordt door niemand aangeraakt en dus kan van Dijk de bal eenvoudig vangen.
8'
Apau gaat iets te gretig het duel aan met Luc Castaignos. De spits gaat gretig naar de grond en versiert daar mee een vrije trap op een aardige positie.
5'
De intenties van FC Twente zijn duidelijk: vol op de aanval. RKC komt er voorlopig niet aan te pas.
2'
Uit de aansluitende corner van Tadic, schiet Corona te slap in. Van Dijk kan de bal eenvoudig keren.
2'
Twente krijgt direct een grote kans. Tadic zet Castgainos één-op-één met van Dijk, maar de RKC-goalie weet de bal te keren. Wel moet hij een hoekschop toestaan.
1'
We zijn onderweg in Waalwijk. Opvallend is de basis plaats voor Jesus Corona, hij verwijst Shadrach Eghan naar de reservebank.
1'
De teams zijn er bijna klaar voor, maar eerst is er een minuut stilte ter nagedachtenis aan de woensdag overleden Martin Koeman. Vader van RKC-trainer Erwin.
Inmiddels is bekend geworden dat Erwin Koeman niet op de bank zal zitten. Hij is echter wel in het stadion aanwezig. Assistent-trainer Roy Hendriksen zal Koeman waarnemen.

Teams in vorm ontmoeten elkaar in Waalwijk

Goedenavond iedereen! Ik ben Jesper Davelaar en ik verzorg vanavond voor jullie het commentaar bij RKC Waalwijk-FC Twente.

In vorm

In Waalwijk treffen twee teams elkaar die de laatste tijd in vorm zijn. RKC heeft de laatste vier wedstrijden niet verloren (twee keer winst, twee keer gelijk) en Twente is in november en vooralsnog in december ongeslagen gebleven. De oogst voor de Tukkers in die periode waren vier overwinningen en twee remises. De vorige speelronde leverde voor beide ploegen een overwinning op. RKC won uit bij ADO Den Haag met 1-2 door twee doelpunten van Kenny Anderson. FC Twente was thuis Go Ahead Eagles met 3-1 de baas. Gutierrez, Castaignos en Tadic waren trefzeker voor de ploeg van trainer Michel Jansen.

Erwin Koeman

RKC-trainer Erwin Koeman kreeg afgelopen woensdag een mokerslag te verwerken. Zijn vader Martin overleed aan de gevolgen van een hartaanval op 75-jarige leeftijd. Het is nog onduidelijk of de oefenmeester de coaching op zich zal nemen. RKC heeft aangegeven dat Koeman de keuze krijgt tegen FC Twente op de bank te zitten om de wedstrijd aan zich voorbij te laten gaan. In ieder geval zal voor de wedstrijd een minuut stilte worden gehouden en ook dragen de Waalwijkers een rouwband.

Geschiedenis in het voordeel van RKC, recente geschiedenis voor FC Twente

Op basis van de geschiedenis maakt RKC de beste kans om te winnen. Van de 22 vorige edities in de Eredivisie, bleven de punten negen keer in Waalwijk. Slechts vijf keer won FC Twente in het Mandemakers Stadion. Echter, de laatste keer dat RKC op eigen veld won van de Tukkers is negen jaar geleden en de afgelopen vier edities werden allen in Twents voordeel beslist. Op de eerste speeldag van dit seizoen troffen beide teams elkaar in Enschede. De wedstrijd eindigde destijds zoals hij begon: 0-0.

Lappenmand vol bij RKC

RKC moet het tegen de nummer drie van de Eredivisie stellen zonder een aantal belangrijke krachten. Jan Seda, Romeo Castelen, Dennis Rommedahl en Mart Lieder kunnen allemaal niet meedoen. Het kwartet heeft last van blessures. Bij FC Twente ontbreekt een duo. Quincy Promes en de nog immer geblesseerde Wout Brama zijn er niet bij in Waalwijk.

De eerste wedstrijd van de laatste competitieronde van dit jaar staat onder leiding van Pol van Boekel. Ik wens jullie veel plezier toe met RKC Waalwijk-FC Twente.