RKC Waalwijk
5:2
1 : 0 Torinfos in de Ticker Kenny Otigba 35. / Schot met rechts  (Hakim Ziyech)
2 : 0 Torinfos in de Ticker Alfreð Finnbogason 47. / Penalty
3 : 0 Torinfos in de Ticker Alfreð Finnbogason 64. / Schot met rechts  (Luciano Slagveer)
3 : 1 Torinfos in de Ticker Jean-David Beauguel 72. / Schot met rechts  (Rémy Amieux)
4 : 1 Torinfos in de Ticker Alfreð Finnbogason 79. / Penalty
5 : 1 Torinfos in de Ticker Hakim Ziyech 85. / Schot met rechts
5 : 2 Torinfos in de Ticker Michael Lamey 89. / Kopbal  (Damiano Schet)

90'
De tweede helft maakte veel goed vergeleken met het eerste bedrijf. Zes doelpunten en een late rode kaart, twee keer geel, voor Ingo van Weert. Het hoogtepunt van deze tweede helft was de 5-1 van Ziyech. Van halverwege de helft van RKC krulde hij de bal op schitterende wijze over doelman Šeda in het doel. Ondanks de drie doelpunten van Finnbogason was hij de absolute smaakmaker op het veld en ontving dan ook een terechte publiekswissel.
90'
90'
Geel-rode kaart voor Ingo van Weert (RKC Waalwijk)
Van Weert komt hard in op Van la Parra en mag vlak voor tijd richting de kleedkamers vertrekken.
89'
Doelpunt voor RKC Waalwijk, 5:2 door Michael Lamey
88'
Hakim Ziyech krijgt volkomen terecht een publiekswissel. De creatieve aanvaller was vandaag de sensatie op het Friese veld.
87'
Wissel in bij sc Heerenveen -> Bilal Basacikoglu
87'
Wissel uit bij sc Heerenveen -> Hakim Ziyech
85'
Doelpunt voor sc Heerenveen, 5:1 door Hakim Ziyech
Een schitterend doelpunt van de uitblinker van SC Heerenveen. In de eerste helft probeerde de smaakmaker het al eens van halverwege de helft van RKC. Bij zijn tweede poging zeilt de bal wel over Jan Šeda in het doel.
85'
Gele kaart voor Pele van Anholt (sc Heerenveen)
De rechtsback van Heerenveen gaat te hard door op Schet en ontvangt terecht een gele kaart.
84'
Na de vierde tegentreffer ontwaakt RKC Waalwijk eindelijk en onderneemt het pogingen om voor het doel van Nordfeldt te verschijnen. Uit een hoekschop van Sander Duits kopt Gouano de bal maar net naast het doel van Heerenveen.
81'
Net als eerdere thuiswedstrijden dit seizoen is ook de wedstrijd tegen RKC Waalwijk een doelpuntrijke pot. Tot nu toe vielen er al 37 doelpunten te noteren in het Abe Lenstra Stadion. Gemiddeld meer dan vijf per wedstrijd!
79'
Doelpunt voor sc Heerenveen, 4:1 door Alfreð Finnbogason
Opnieuw blijft Finnbogason oog in oog met Šeda koel. Waar de Waalwijkse doelman wederom naar de rechterhoek duikt schiet de spits van SC Heerenveen de bal dit keer door het midden. Zijn derde doelpunt en alweer zijn veertiende van het seizoen.
78'
Wissel in bij sc Heerenveen -> Samir Fazli
78'
Wissel uit bij sc Heerenveen -> Luciano Slagveer
78'
Gele kaart voor Ingo van Weert (RKC Waalwijk)
Slagveer versiert op schitterende wijze een strafschop. Met mooie bewegingen passeert hij Van Weert die niets anders kan bedenken dan de Fries in het strafschopgebied neer te halen.
77'
RKC moet even verder met tien man. Na een bloedneus moet Gouano zijn bebloede shirt vervangen van scheidsrechter Van Sichem.
74'
Door het tegendoelpunt van Beauguel houdt SC Heerenveen ook dit keer niet de nul. Dit seizoen hield Nordfeldt alleen tegen NAC Breda zijn doel schoon. De eerste grote kans voor RKC is ook ditmaal gelijk raak. De verdediging van de Friesen blijft een zorgenkindje.
72'
Doelpunt voor RKC Waalwijk, 3:1 door Jean-David Beauguel
Na een slim en snel genomen vrije trap van Sander Duits kan Amieux de bal eenvoudig voorgeven op Beauguel. De spits bedenkt zich niet en schiet de bal tegen de netten.
69'
RKC is hard op weg naar de zevende uitnederlaag op rij. Het team van Erwin Koeman wist de afgelopen zes wedstrijden, drie keer een nederlaag en drie keer een gelijkspel, niet te winnen. Er moeten gekke dingen gebeuren wil deze serie vandaag geen vervolg kregen.
68'
Wissel in bij RKC Waalwijk -> Kenny Anderson
68'
Wissel uit bij RKC Waalwijk -> Evander Sno
67'
Gele kaart voor Michael Lamey (RKC Waalwijk)
Het gaat hard met de gele kaarten. De vijfde gele kaart alweer voor RKC Waalwijk. Lamey haakt Van la Parra onnodig bij de middenlijn. De Waalwijkers zijn gefrustreerd na de 3-0.
65'
Gele kaart voor Rémy Amieux (RKC Waalwijk)
De verdediger van Waalwijk verstoort het feestje na het derde doelpunt van Heerenveen. Amieux loopt gefrustreerd wat spelers om zich heen weg te duwen en ontvangt een gele prent.
64'
Doelpunt voor sc Heerenveen, 3:0 door Alfreð Finnbogason
Wederom kan Ziyech gevaarlijk worden. Ditmaal komt de behendige aanvaller op schitterende wijze langs zijn directe tegenstander aan de rechterkant van het veld. Knap legt hij vervolgens de bal terug op Slagveer die de bal vervolgens richting het doel schiet. Finnbogason kan de bal nog van richting veranderen en krijgt het doelpunt op zijn naam.
62'
Oei! Uit een van de vele hoekschoppen voor SC Heerenveen vindt Alfreð Finnbogason de lat. Uit een hoekschop van Ziyech kopt de de IJslander de bal hard over Šeda tegen het metaal.
60'
Na een uur spelen ziet het er niet naar uit dat RKC nog aanspraak gaat maken op een punt. Laat staan op een doelpunt. Heerenveen is net als voor de rust het team dat de boventoon voert. Een derde doelpunt voor de Friesen is dichterbij dan de aansluitingstreffer voor de Waalwijkers.
58'
In tegenstelling tot zijn wedstrijd vorige week, is Evander Sno vandaag compleet onzichtbaar. De middenvelder, die vorige week zijn rentree maakte na een jaar blessureleed, komt niet in het spel voor.
57'
Wissel in bij RKC Waalwijk -> Damiano Schet
57'
Wissel uit bij RKC Waalwijk -> Romeo Castelen
55'
Ook na de 2-0 blijven de intenties van RKC Waalwijk hetzelfde. Het team van Erwin Koeman is vandaag gekomen om de ballen tegen te houden en verandert deze tactiek niet na het tweede tegendoelpunt.
54'
Wissel in bij RKC Waalwijk -> Michael Lamey
54'
Wissel uit bij RKC Waalwijk -> Mitch Apau
52'
Gele kaart voor Evander Sno (RKC Waalwijk)
De middenvelder van RKC Waalwijk komt bij de middenlijn te laat met zijn tackle op De Roon. Een volkomen terechte gele kaart.
50'
Het doelpunt van Finnbogason is alweer zijn twaalfde doelpunt dit seizoen. Bovendien zet de spits zijn reeks van doelpunten in thuiswedstrijden voort. Dit seizoen scoorde Finnbogason elke wedstrijd in het Abe Lenstra Stadion.
47'
Doelpunt voor sc Heerenveen, 2:0 door Alfreð Finnbogason
De IJslandse spits blijft koel vanaf elf meter. Terwijl Šeda de rechterhoek induikt schiet Finnbogason de bal behendig in de linker onderhoek.
47'
Gele kaart voor Prince Désir Gouano (RKC Waalwijk)
De verdediger van RKC trekt Finnbogason aan zijn shirt naar de grond als hij de bal op het doel van Šeda wil koppen. De verdediger pakt niet alleen een gele kaart maar geeft ook een strafschop weg.
46'
Ziyech gaat door waar hij voor rust mee was geëindigd. De vleugelaanvaller van SC Heerenveen is al vroeg in de tweede helft weer gevaarlijk. Finnbogason kan geen kracht achter zijn kopbal zetten.
46'
45'
In een weinig sprankelende eerste helft is SC Heerenveen RKC Waalwijk voorlopig de baas. De Waalwijkers trekken zich tot nog toe veelvuldig terug op de eigen speelhelft en zijn niet tot nauwelijks in balbezit. Veel kan de thuisploeg er echter nog niet van profiteren. De enige speler die nog enigszins wat kan forceren is Hakim Ziyech. Met enkele gevaarlijke schoten was hij dichtbij een eigen doelpunt. Zijn voorzet op de mee opgekomen Otigba belandde daarentegen wel tegen de netten. SC Heerenveen staat volkomen terecht op een 1-0 voorsprong.
45'
44'
Het tijdrekken van RKC werpt zijn vruchten af. Het tempo van SC Heerenveen is weer weggezakt en de Friezen komen niet verder dan het overtikken op eigen helft, wat we eerder ook al hebben gezien.
42'
RKC heeft het moeilijk in de slotfase van de eerste helft. Het is typerend dat de Waalwijkers de tijd nemen bij doeltrappen en ingooien om onder de druk van Heerenveen uit te komen.
39'
SC Heerenveen blijft aanzetten en is voor rust nog op zoek naar het tweede doelpunt. Opnieuw kan Van la Parra de bal aan de linkerkant van het veld voorzetten. Ditmaal vindt hij de mee opgekomen Dijks. De linksback kopt de bal alleen nipt over de lat van het Waalwijkse doel.
38'
Gele kaart voor Mitch Apau (RKC Waalwijk)
Van la Parra komt opnieuw eenvoudig langs de Waalwijkse Apau. Net buiten het strafschopgebied rest de rechtsback niets anders dan Van la Parra naar de grond te trekken.
37'
De thuisploeg heeft de smaak na het openingsdoelpunt te pakken. Vol vertrouwen passeert Rajiv van la Parra zijn directe concurrent. Zijn voorzet komt net niet aan bij Finnbogason.
35'
Doelpunt voor sc Heerenveen, 1:0 door Kenneth Otigba
De Friezen komen terecht op voorsprong. Wie anders dan uitblinker Ziyech geeft de bal, ditmaal vanaf de linkerflank, voor richting het strafschopgebied van RKC Waalwijk. De opgestoomde Otigba kan de bal daar vrijuit achter Šeda schieten.
33'
Onnodig balverlies op de middenlijn van Van la Parra zorgt voor het eerste kansje voor RKC. Jean-David Beauguel kan doorlopen naar het doel van SC Heerenveen maar vind Kristoffer Nordfeldt met een slap schot.
31'
Met zijn vierde poging op doel is het wederom Ziyech die gevaarlijk is. Net als in de eerste minuten krult hij de bal vanaf de rechterkant van het veld knap richting het doel van RKC Waalwijk. Net als bij de eerdere poging is het wederom Jan Šeda die de bal nog net kan keren.
29'
Na een half uur spelen kruipt RKC Waalwijk wat uit zijn schulp. De Waalwijkse aanvallers zijn steeds vaker op de helft van SC Heerenveen te vinden en de bal is steeds vaker en langere tijd in bezit van het uitspelende team.
26'
Na de gele kaart voor Mitchell Dijks begint het publiek van de thuisploeg zich er mee te bemoeien. Na drie nederlagen op rij voor SC Heerenveen vinden de supporters het tijd voor een overwinning. Met gefluit laten de fans dit dan ook weten aan de Friese spelers op het veld.
24'
Gele kaart voor Mitchell Dijks (sc Heerenveen)
Als Romeo Castelen voor het eerst gevaarlijk wordt en Dijks passeert, rest de linksback van SC Heerenveen niets anders dan aan de rem te trekken. Dijks duwt Castelen onderuit en onderbreekt een veelbelovende Waalwijkse aanval.
22'
SC Heerenveen zet langzaamaan aan. Na het schot van Ziyech is het nu Finnbogason die vrijuit in kan koppen uit een voorzet van van la Parra. Zijn kopbal gaat slechts enkele centimeters langs de verkeerde kant van de paal.
21'
Het gevaar van Heerenveen komt tot nog toe grotendeels van Hakim Ziyech af. De linksbuiten lost alweer zijn derde schot op het doel van Šeda. Zijn snoeiharde schot wordt gekraakt door de verdediging van RKC.
18'
Het spel van RKC Waalwijk op dit moment is veelzeggend. Al een minuut lang heeft de uitploeg zich met alle spelers teruggetrokken op de eigen speelhelft. Het team van Erwin Koeman is duidelijk niet naar Heerenveen gekomen om het publiek te vermaken.
16'
Daar is hij dan! De eerste grote kans voor Finnbogason. Van la Parra passeert bij de rechter zijlijn zijn directe tegenstander en geeft de bal over de grond voor op de Heerenveens spits. Jan Šeda kan het schot nog net keren.
14'
Tot veel kansen leidt het Friese balbezit echter nog niet. Het merendeel van het eerste kwartier blijft het bij overspelen op eigen speelhelft of rond de middenlijn.
12'
RKC Waalwijk komt er voorlopig niet aan te pas. De bal is grotendeels in bezit van de Friezen. Als de uitploeg de bal al in de ploeg heeft, is het het leer vervolgens al snel weer kwijt.
9'
Rajiv van la Parra kan vrij op het doel van Jan Šeda aflopen. De vleugelaanvaller ontvangt een knappe pass van Finnbogason. Met een zwak schot schiet hij de bal echter in de handen van de Waalwijkse doelman.
8'
Hoe afhankelijk SC Heerenveen van Alfreð Finnbogason is blijkt alweer in de eerste tien minuten van de wedstrijd. Elke bal die naar voren gaat wordt in de voeten van de IJslander gespeeld.
5'
Opnieuw kan Ziyech gevaarlijk worden. Finnbogason kopt de bal terug op de Heerenveense aanvaller, die de bal vanaf de rand van het strafschopgebied in één keer aanhaalt richting het doel van de Waalwijkers. Zijn schot belandt net aan de verkeerde kant van de paal.
4'
De thuisploeg geeft aan het begin van de wedstrijd al vroeg druk. Wanneer RKC Waalwijk de bal in bezit heeft zijn de Friezen er snel bij om de bal weer terug te veroveren.
2'
SC Heerenveen wordt al vroeg gevaarlijk. Hakim Ziyech draait de bal vanaf de rechter zijlijn knap richting de verre hoek. Doelman Jan Šeda kan de bal nog nipt naast de paal tikken. Maar dat ontgaat scheidsrechter Van Sichem
1'
We zijn begonnen. SC Heerenveen is de wedstrijd gestart zonder trainer Marco van Basten. De voormalig Oranje-aanvaller is voor een wedstrijd geschorst nadat hij vorige week in de wedstrijd tegen FC Utrecht naar de tribune werd verbannen. Tieme Klompe en Henk Herder nemen vandaag zijn honneurs waar.
1'
Goedenavond, mijn naam is Merten Simons en vanavond doe ik verslag van de competitiewedstrijd tussen SC Heerenveen en RKC Waalwijk. Om 20.00 zal Tom van Sichem fluiten voor de aftrap van de wedstrijd tussen de nummer elf en de nummer zeventien in de Eredivisie. Tot die tijd kunt u onder het kopje ‘wedstrijddetails’ alvast de opstellingen van beide teams bekijken.

Als we de statistieken mogen geloven staat ons vanavond een heet avondje te wachten. De openingswedstrijd van de dertiende speelronde staat garant voor veel doelpunten. Zo hebben de supporters in het Abe Lenstra Stadion dit seizoen de meeste doelpunten mogen aanschouwen. In de Zes thuiswedstrijden van SC Heerenveen werd er tot nu toe al 32 keer gescoord. Gemiddeld komt dit neer op ruim vijf doelpunten per wedstrijd.

Daarnaast hebben de Friezen in de laatste negen thuiswedstrijden geen enkele keer de nul weten te houden. Sterker nog, doelman Kristoffer Nordfeldt hield dit seizoen alleen in de uitwedstrijd tegen NAC Breda zijn doel schoon.

Ook het spel van de Waalwijkers staat garant van doelpuntrijk voetbal. Zo is het doel van de doelman van RKC Waalwijk, Jan Šeda, dit seizoen al 180 keer onder vuur genomen. Met een gemiddelde van vijftien keer per wedstrijd krijgt het team van Erwin Koeman dan ook de meeste doelpogingen te verwerken.

De laatste twee wedstrijden geven echter hoop voor de Waalwijkers. RKC won in de afgelopen speelronde met 3-0 van NAC en de week ervoor werd er in Amsterdam met 0-0 gelijkgespeeld tegen Ajax. Dit in schril contrast met de thuisploeg. SC Heerenveen verloor de laatste drie competitiewedstrijden. Achtereenvolgend werd er verloren van Vitesse, NEC Nijmegen en FC Utrecht.

Veelzeggend in deze wedstrijden was de doelpuntenproductie van topscorer Alfreð Finnbogason, die dit seizoen al elf keer het net wist te vinden. De IJslander kwam in de laatste twee verloren wedstrijden niet tot scoren. Daarentegen scoorde Finnbogason dit seizoen wel in alle thuiswedstrijden en dat moet de spits vertrouwen geven voor de wedstrijd van vanavond.

Een andere speler om op te letten staat aan de andere kant van het veld. Evander Sno maakte afgelopen weekend tegen NAC Breda zijn rentree na een jaar geblesseerd aan de kant te hebben gestaan. De middenvelder bracht veel rust met zich mee en was de motor van het team in de ruime overwinning tegen de tegenstander uit Breda.