08.11.2013 22:25

Nieuw doelpuntenfestijn in Heerenveen

sc Heerenveen weet het publiek in het Abe Lenstra Stadion opperbest te vermaken. Tegen RKC Waalwijk maakte Heerenveen er, zoals wel vaker dit seizoen, weer een doelpuntenfestijn van: 5-2.

Na de wedstrijd tegen RKC is er in thuiswedstrijden van Heerenveen al 39 keer gescoord. Gemiddeld komt dat neer op 5,5 doelpunt per wedstrijd. In de eerste helft leek het er echter niet op dat het dit keer wederom een schiettent zou worden. De Waalwijkers trokken zich met elf man terug op de eigen speelhelft en de Friezen hadden het zichtbaar moeilijk om het spel te maken.

De thuisploeg had verreweg het meeste balbezit, maar wist hier zelden een kans te creëren. De enige speler die iets kon forceren was Hakim Ziyech. De behendige middenvelder vuurde enkele gevaarlijke schoten richting het doel van Jan Šeda. Geen van deze schoten belandde tussen de palen. Een voorzet van de vleugelaanvaller bracht daarentegen wel de 1-0 op het scorebord. De mee opgekomen centrale verdediger Kenneth Otigba kon de bal binnen knikken na een voorzet op maat van de jonge Ziyech.

In tegenstelling tot het eerste bedrijf kwam de wedstrijd na rust snel op gang. Al in de tweede minuut van de tweede helft kreeg Heerenveen een strafschop nadat Prince-Désir Gouano onnodig Finbbogason aan het shirt trok in het strafschopgebied. De IJslandse spits stond hierna zelf achter de bal om het cadeautje uit te pakken. Na twee wedstrijden zonder doelpunt kon de spits weer een doelpunt noteren.

Het bleek niet het enige doelpunt van de topschutter te zijn, die ook de 3-0 en de 4-1 voor zijn rekening nam. Door zijn drie doelpunten heeft Finnbogason dit seizoen alweer veertien doelpunten op zijn naam staan. Ondanks zijn drie doelpunten was het hoogtepunt toch weggelegd voor de eerder genoemde Hakim Ziyech.

In de eerste helft probeerde de 20-jarige middenvelder al van grote afstand doelman Šeda te verschalken. Waar de Waalwijkse doelman de bal toen nog net over de lat wist te tillen, was het in de tweede helft wel raak. Halverwege de helft van RKC nam Ziyech de bal op zijn slof en krulde het leer met een schitterende boog over de doelman in het Waalwijkse doel.

Ondanks de vijf doelpunten van de thuisploeg, waren er ook tegendoelpunten voor de Friezen op het wedstrijdformulier te noteren. Jean-David Beauguel en Michael Lamey zorgden voor de eretreffers voor RKC. Uit de enige twee kansen van de wedstrijd zorgden beide spelers voor de twee tegentreffers.

De verdediging blijft dan ook het zorgenkindje van Heerenveen. Dit seizoen kon doelman Kristoffer Nordfeldt pas één keer zijn doel schoon houden. Alleen in de wedstrijd tegen NAC Breda hield hij de nul. Sterker nog, in de laatste tien thuiswedstrijden moest Heerenveen minimaal één tegentreffer incasseren.