AZ Alkmaar Zondag, 1. Februari 2015
16:45 uur
Heracles Almelo
3:1
1 : 0 Torinfos in de Ticker Aron Jóhannsson 9. / Schot met rechts  (Nemanja Gudelj)
2 : 0 Torinfos in de Ticker Steven Berghuis 54. / Schot met links  (Markus Henriksen)
2 : 1 Torinfos in de Ticker Brahim Darri 81. / Schot met rechts  (Jeroen Veldmate)
3 : 1 Torinfos in de Ticker Markus Henriksen 88.

90'
90'
De blessuretijd bedraagt drie minuten.
88'
Doelpunt voor AZ Alkmaar, 3:1 door Markus Henriksen
AZ beslist de wedstrijd. Dos Santos probeert met een subtiel lobje Telgenkamp te passeren en dat lukt hem ook. De doelman krijgt echter in eerste instantie hulp van paal en lat, maar door de bal komt terug voor Henriksen die bal met kunst- en vliegwerk binnen werkt. AZ houdt de punten in eigen huis: 3-1.
86'
Heracles probeert een slotoffensief te ontketenen, maar de goede bedoelingen stranden vooralsnog door slordigheden. Kan Heracles nog langszij komen?
83'
Wissel in bij AZ Alkmaar -> Dabney dos Santos
83'
Wissel uit bij AZ Alkmaar -> Steven Berghuis
81'
Doelpunt voor Heracles Almelo, 2:1 door Brahim Darri
En Heracles is weer terug in de wedstrijd! Invaller Darri laat direct zien een aanwinst te zijn. Van links trekt hij naar binnen en vuurt een schot met rechts af. Via het been van Gouweleeuw belandt de bal achter Esteban en zodoende kan het nog wel eens een hectische slotfase worden.
77'
Cziommer vuurt een gevaarlijk schot af op Esteban, maar de doelman kan de bal wegstompen. De rebound van Weghorst gaat net over.
76'
AZ was daar dichtbij de beslissing. Gudelj draait een vrije trap vanuit een moeilijk hoek in een keer op goal. Gelukkig voor Heracles staat Fledderus op te letten en kan de bal wegkoppen. In de nastoot is ook Haye dichtbij, maar hij raakt de bal niet goed.
75'
Wissel in bij Heracles Almelo -> Wout Weghorst
75'
Wissel uit bij Heracles Almelo -> Bryan Linssen
75'
Gele kaart voor Bart Schenkeveld (Heracles Almelo)
Schenkeveld wordt gedold door Gudelj en dat kan de stopper niet hebben. Hij vloert de Serviër en dat kan Kuipers niet waarderen. Gele kaart voor Schenkeveld.
73'
Een prima actie van Hupperts over links. Zijn voorzet is goed, maar Telgenkamp kan de bal net wegstompen voor een aanstormende Henriksen.
70'
Oh Henriksen... daar had je meer mee moeten doen. Een indraaiende vrije trap raakt hij boven op zijn hoofd, waardoor hij in kansrijke positie over kopt.
68'
Een gevaarlijke vrije trap van Nemanja Gudelj, maar Jeffrey Gouweleeuw komt net een paar centimeter te kort om de bal genoeg richting te geven.
68'
65'
Wissel in bij Heracles Almelo -> Brahim Darri
65'
Wissel uit bij Heracles Almelo -> Oussama Tannane
64'
Heracles is dichtbij de gelijkmaker. Maar een schot van Linssen kan net op de lijn worden weggehaald.
60'
AZ schreeuwt om een strafschop, maar de tackle van Breukers was prima op de bal.
58'
Vikor Elm is geblesseerd geraakt aan zijn bovenbeen en hij wordt daarom vervangen door Thom Haye.
58'
Wissel in bij AZ Alkmaar -> Thom Haye
58'
Wissel uit bij AZ Alkmaar -> Viktor Elm
57'
Wissel in bij Heracles Almelo -> Simon Cziommer
57'
Wissel uit bij Heracles Almelo -> Thomas Bruns
54'
Doelpunt voor AZ Alkmaar, 2:0 door Steven Berghuis
Gooit AZ de wedstrijd hier in het slot? Na een vlot lopende aanval bereikt Henriksen met een harde voorzet Steven Berghuis. De vleugelaanvaller hoeft alleen zijn voet er tegen aan te zetten en dat doet ook. 2-0 voor AZ!
52'
Als je niet beter zou weten, zou je denken dat dit de laatste wedstrijd van de competitie was waar niks meer op het spel stond. Zo laag tempo.
47'
Het lijkt erop dat beide teams verder gaan, waar ze de eerste helft mee zijn geëindigd. Namelijk, slecht spelen.
46'
Haps hangt aan het shirtje van Tannane en hij krijgt daarvoor de gele prent.
46'
Gele kaart voor Ridgeciano Haps (AZ Alkmaar)
46'
En we zijn weer onderweg in Alkmaar.
46'
45'
AZ leidt na 45 minuten dankzij een doelpunt van Aron Jóhannsson en de thuisploeg heeft ook het overwicht. Daar is ook alles mee gezegd. Het niveau van de wedstrijd is matig tot zeer matig en Heracles kan maar af en toe een speldenprikje uitdelen. Daarom is de ruststand 1-0 voor AZ.
45'
45'
Er komen twee minuten blessuretijd bij. Wat natuurlijk te maken heeft met de blessurebehandeling van Celso Ortiz.
44'
Gele kaart voor Bryan Linssen (Heracles Almelo)
Linssen onderbreekt een veelbelovende aanval van AZ door Gouweleeuw een pootje te haken. Kuipers kan niks anders dan een gele kaart tonen.
41'
De hoekschop levert geen gevaar op. AZ kan uitverdedigen.
41'
Even weer een kleine opleving in de wedstrijd. Tannane schiet vanuit een moeilijk hoek op de benen van Esteban. Wat rest is een corner.
40'
De wedstrijd begint naar een bedenkelijk niveau af te zakken. AZ heeft het initiatief en daar is zo beetje alles mee gezegd.
39'
Gele kaart voor Fahd Aktaou (Heracles Almelo)
Aktaou is te laat in een duel met Mattias Johonsson. Een gele kaart is zijn straf.
34'
Esteban blijft erg koel oog in met oog Avdic. De keeper kapt de aanstormende aanvaller uit en hervat het spel.
31'
Na een goede fase voor Heracles, zakken de Almeloërs wat verder in. AZ komt wat meer aan de bal.
26'
Gele kaart voor Guus Hupperts (AZ Alkmaar)
In de categorie domme gele kaarten. Hupperts maakt een sliding bij de cornervlag op Bruns. De aanvaller raakt echter de voet, in plaats van de bal en krijgt daarvoor een gele kaart.
24'
Ortiz moet er dan toch af. Zijn pols speelt hem te veel parten. Elm is zijn vervanger.
24'
Wissel in bij AZ Alkmaar -> Viktor Elm
24'
Wissel uit bij AZ Alkmaar -> Celso Ortíz
23'
Esteban is in vorm, en Heracles komt los. De doelman houdt de bal er met een sierlijke zweefduik uit de goal na een schot van Tannane.
20'
Ortiz gaat met een polsblessure naar de kant. Hij kwam ongelukkig op het gewricht te recht na een tackle van Breukers. Het is maar de vraag of hij terug komt.
20'
Weer ligt Esteban een Heracles doelpunt weg. Bel Hassani haalt uit van een meter of 20 en Esteban kan de bal naar de buitenkant stompen.
19'
Esteban redt! De vrije trap van Fledderus houdt Esteban er goed uit, maar hij kan de bal niet klemmen. In de rebound krijgt Linssen zijn voet niet genoeg achter de bal om Esteban te kloppen. De doelman kan de bal vangen.
18'
Misschien dat Heracles nu een mogelijkheid krijgt om te scoren. Op een meter of 25 krijgen de zwartwitten een vrije trap op een gunstige plek.
15'
De intenties van AZ zijn duidelijk. De Alkmaarders willen zo snel mogelijk de wedstrijd beslissen. Heracles lijkt daar vooralsnog aan mee te willen werken, want aanvallen doen de bezoekers amper.
11'
Aron Jóhannsson probeert een fraaie aanval even zo fraai af te ronden. Zijn lobje gaat echter jammerlijk over het doel van Telgenkamp.
9'
Doelpunt voor AZ Alkmaar, 1:0 door Aron Jóhannsson
En nu laat het publiek zich wel horen.... en terecht! Na een afgeslagen corner brengt Gudelj de bal met een sierlijke omhaal de bal weer terug in de zestien. Jóhannsson beroert de bal nog met zijn en hak om derhalve het laatste zetje te geven. AZ leidt in eigen huis!
7'
Het publiek in Alkmaar heeft er vooralsnog weinig zin in. Er zijn bibliotheken waar het rumoeriger is.
4'
Het eerste schot van de wedstrijd komt op naam van Steven Berghuis. De buitenspeler komt van recht naar binnen en vuurt een zwak schot af met zijn linker. Telgenkamp kan eenvoudig ingrijpen.
1'
Fel begin van Denni Avdic. Hij stapt bovenop de voet van Berghuis, die op zijn beurt erg fel reageert. Kuipers sust de zaak.
1'
En we zijn onderweg in Alkmaar.
1'
De spelers komen het veld op in Alkmaar. Dat betekent dat we bijna kunnen beginnen.

Welkom iedereen bij de laatste wedstrijd van deze competitieronde, AZ Alkmaar-Heracles Almelo! Ik ben Jesper Davelaar en ik verzorg het commentaar bij deze wedstrijd.

Heracles fijne tegenstander voor AZ

AZ Alkmaar vindt het traditiegetrouw fijn om in eigen huis tegen Heracles te voetballen. Van de tien voorgaande ontmoetingen in de Kaasstad, verloor de thuisploeg er niet één. Slechts een keer wisten de Almeloërs een puntje te pakken bij AZ. Dat was in het seizoen van de terugkeer in de Eredivisie, 2005/2006. Destijds werd het 2-2, toen in de laatste minuut doelman Martin Pieckenhagen Heracles langszij bracht. Vorig seizoen werd deze wedstrijd 4-0 dankzij doelputen van Aron Jóhannson (2), Mattias Johansson en Viktor Elm. Eerder deze competitie wonnen de Alkmaarders ook vrij eenvoudig. In de eerste speelronde werd het 0-3 door doelpunten van Steven Berghuis, Guus Hupperts en Muamer Tankovic.

Nog niet gescoord in 2015

Heracles Almelo heeft in de laatste paar wedstrijden grote moeite om te scoren. De afgelopen drie wedstrijden kwamen in de Almeloërs niet te scoren. Dat betekent dat de Heraclieden in het kalenderjaar 2015 nog niet gescoord hebben. Heracles is daarmee de enige ploeg in de Eredivisie die in 2015 nog niet het net heeft getroffen. De laatste goal voor de zwart-witten was bijna twee maanden geleden. Oussama Tannane schoot toen zijn ploeg van de strafschop op 1-1 tegen FC Dordrecht.

AZ en Heracles azen op revanche

AZ kreeg midweeks een behoorlijk tik te verwerken. In de beker was FC Twente in eigen huis met 3-0 te sterk. De ploeg uit Enschede was vorige week in de burenruzie tegen Heracles ook al de sterkste door Heracles met 2-0 te kloppen. Beide ploegen azen dus op eerherstel. AZ kan dat doen met een vrijwel compleet fitte groep. Alleen Simon Poulsen is geblesseerd. Ook Heracles is vrijwel op volle oorlogssterkte. Alleen Joey Pelupessy moet de wedstrijd aan zich voorbij laten gaan vanwege een hamstringblessure.

De wedstrijd in het AFAS-stadion staat vandaag onder leiding van Björn Kuipers en hij wordt hierbij geassisteerd door Sander van Roekel en Erwin Zeinstra. Ik wens jullie veel plezier toe met deze wedstrijd.