PEC Zwolle Zaterdag, 24. Januari 2015
19:45 uur
AZ Alkmaar
1:1
0 : 1 Torinfos in de Ticker Nemanja Gudelj 5. / Schot met rechts  (Dabney dos Santos)
1 : 1 Torinfos in de Ticker Jody Lukoki 15. / Schot met rechts  (Ryan Thomas)

90'
Samenvatting tweede helft In de tweede helft wisten beide ploegen nauwelijks gevaarlijk te worden. Als een team had moeten winnen in de slotfase, dan was het PEC. Toch kunnen beide ploegen waarschijnlijk leven met een gelijkspel.
90'
90'
Van Hintum net naast! De linksback haalt uit van grote afstand maar het schot gaat net naast!
90'
Er komen twee minuten bij!
89'
PEC is het meest op zoek naar drie punten!
85'
Becker heeft 'm op de schoen! Opnieuw is Lukoki de aangever. Hij geeft een voorzet bij de eerste paal waar Becker staat. Hij schrikt van de mogelijkheid en tikt de bal naast.
82'
Gele kaart voor Celso Ortíz (AZ Alkmaar)
Hij is te laat en moet de overtreding maken, hiervoor krijgt hij geel.
81'
Met nog tien minuten spelen beginnen de supporters van de thuisclub te zingen: "Vink die weet de uitslag al". Duidend op het fluiten van arbiter Pieter Vink. Het is nou ook weer niet zo dat PEC flink wordt benadeeld door de arbitrage vanavond.
77'
Doordat PEC wat aanvallender is gaan spelen, is er meer ruimte voor AZ en dan kan Guus Hupperts een handige speler zijn.
77'
Wissel in bij AZ Alkmaar -> Guus Hupperts
77'
Wissel uit bij AZ Alkmaar -> Aron Jóhannsson
74'
Een afvallende bal valt op de zestienmeter en daar staat Thomas om uit te halen. Zijn schot wordt geblokt door Derrick Luckassen.
71'
Gele kaart voor Jeffrey Gouweleeuw (AZ Alkmaar)
De verdediger van AZ deelt een tik uit aan Becker en ontvangt hiervoor geel.
71'
Jóhannsson is opnieuw op snelheid richting het doel van PEC. Hij wijkt te ver naar buiten uit en daardoor moet hij uithalen vanuit een lastige hoek. Te lastig blijkt, want het schot gaat voorlangs.
70'
Becker is gehuurd van Ajax en mag het nu laten zien in het IJsseldelta stadion. Hij vervangt Nijland.
69'
Thom Haye mag invallen en de jonge Dos Santos mag het veld ruimen.
69'
Wissel in bij AZ Alkmaar -> Thom Haye
69'
Wissel uit bij AZ Alkmaar -> Dabney dos Santos
69'
Wissel in bij PEC Zwolle -> Sheraldo Becker
69'
Wissel uit bij PEC Zwolle -> Stef Nijland
66'
Gele kaart voor Nemanja Gudelj (AZ Alkmaar)
De middenvelder trekt Lukoki naar de grond en haalt er zo een aanval van PEC uit.
63'
Gudelj trapt een vrije bal vanaf twintig meter een meter over het doel van Hahn. Redelijke poging, niet meer dan dat.
59'
Het eerste kwartier na rust heeft voor beide ploegen een grote mogelijkheid opgeleverd, maar het heeft nog niet voor een verandering in de tussenstand gezorgd.
55'
Rienstra! De zoveelste voorzet van Lukoki komt bij de tweede paal en daar legt Jesper Drost de bal klaar voor Rienstra die inloopt op de zestienmeter. Zijn poging gaat rakelings over het doel van AZ.
54'
Aron Jóhannsson is opnieuw op weg naar Hahn, maar Van Hintum zet een goede sliding in en voorkomt zo dat de Amerikaanse spits de bezoekers op voorsprong kan schieten.
51'
Een hoekschop van Dos Santos draait goed in, maar Hahn let goed op en pakt de bal voor de lijn.
47'
Een voorzet vanaf rechts komt bij de vrijstaande Dos Santos, maar zijn kopbal mist de richting en de kracht.
46'
Aron Jóhannsson wil het te mooi doen! Een lange bal wordt in de diepte gegooid en daar loopt Jóhannsson op. Hij loopt Bjelica simpel voorbij en loopt dan op Hahn aan. Hij wil de bal over hem heen stiften, maar hij raakt de bal niet goed en daardoor is de kans verkeken.
46'
Geen wissels bij aanvang van de tweede helft!
46'
45'
AZ begon goed aan de wedstrijd en kwam na vijf minuten op voorsprong door Gudelj. Binnen het kwartier maakte PEC, gelijk door een goal van Lukoki. Na de goal was de wedstrijd minder spectaculair en zodoende is 1-1 de ruststand.
45'
44'
Lukoki geeft opnieuw een voorzet. Dit keer bij de eerste paal, waar Ben Rienstra in komt lopen. Hij komt echter niet bij de bal. Een hoekschop volgt.
40'
Geen toeval dat Vink de penalty niet gaf, want Vink gaf dit seizoen nog geen strafschop. Daarnaast kreeg AZ nog geen penalty tegen dit seizoen.
38'
Is dat geen hands, Pieter Vink? Een voorzet van Lukoki gaat via een stuit op de grond tegen de hand van Mattias Johansson. Hij raakt de bal niet opzettelijk lijkt het, maar de bal had op de stip gekund.Een typisch twijfelgevalletje om over te discussiëren: wel of geen strafschop?
35'
Tanković kapt en draait en haalt vervolgens uit. Zijn poging van zo'n twintig meter is een prooi voor Warner Hahn.
34'
Thomas met het hoofd! Een aangesneden voorzet van Van Hintum op links, kan door Thomas worden verwerkt met het hoofd. De kopbal gaat net langs de paal. Nota bene Thomas maakte bijna een kopgoal dus.
31'
Het eerste half uur zit erop in het IJsseldelta stadion. Het eerste kwartier was spectaculair, maar na de gelijkmaker van de thuisploeg is de amusementswaarde gedaald. Er is daarna weinig meer gebeurd in Zwolle!
27'
Een indraaiende vrije trap van Stef Nijland bereikt Aleksandar Bjelica, maar zijn kopbal is net iets te hoog en gaat over.
24'
Bij AZ zit Wesley Hoedt op de bank. De verdediger ondertekende afgelopen week een contract bij SS Lazio. Daar gaat hij na afloop van dit seizoen spelen. Dit koste hem zijn basisplaats, maar hij mag inmiddels wel weer op de bank zitten.
20'
In de vijfde minuut kwam de goal van AZ tot stand uit een hoekschop. Dat is opvallend, want de vorige vier goals van AZ tegen PEC kwamen ook uit hoekschoppen.
17'
Zo heeft PEC de achterstand vrij snel ongedaan gemaakt. Een leuke openingsfase!
15'
Doelpunt voor PEC Zwolle, 1:1 door Jody Lukoki
Ryan Thomas laat zich niet van de bal afzetten en ziet Lukoki vrij staan in het strafschopgebied. Hij bedient hem en Lukoki schuift de bal onder Esteban door. Zijn tweede competitietreffer.
13'
Van Polen! Een afvallende bal vanuit een hoekschop komt voor de voeten van Jody Lukoki. Hij haalt met zijn linker uit, maar enkele meters voor het doel staat Bram van Polen om de bal van richting te veranderen. De bal gaat zodoende net voor het doel van AZ langs.
11'
De eerste tien minuten zijn voor de bezoekers. Het staat 0-1 maar via Tanković had het al 0-2 kunnen, misschien wel moeten, zijn.
8'
Muamer Tanković bijna met de 2-0! Celso Ortiz speelt Markus Henriksen vrij aan de rechterkant van het strafschopgebied en hij bereikt de ingelopen Tanković, maar zijn schot gaat rakelings voor langs.
5'
Doelpunt voor AZ Alkmaar, 0:1 door Nemanja Gudelj
De hoekschop belandt bij de tweede paal bij Gudelj. Hij neemt de bal op de knie aan en zoekt naar ruimte om uit te halen. Vanaf randje zestien schiet hij de bal in de verre hoek. Prima goal!
3'
Er is vandaag hard gewerkt om het veld sneeuwvrij te maken. Het kunstgrasveld oogt goed bespeelbaar.
1'
AZ heeft afgetrapt in het IJsseldelta stadion!
1'
Welkom! Vanavond kruisen twee subtoppers de degens. AZ Alkmaar gaat op bezoek bij PEC Zwolle. AZ heeft slechts één punt minder en kan bij een overwinning over de concurrent uit Zwolle heen op de ranglijst. Mijn naam is Jari Wesselink en ik doe verslag van deze wedstrijd. Onder de knop wedstrijddetails kunt u de opstellingen voor deze wedstrijd bekijken.

PEC Zwolle ijzersterk in eigen huis
De Blauwvingers zijn dit seizoen nauwelijks te verslaan in eigen huis in de Eredivisie. Alleen FC Twente wist de volle buit mee te nemen uit Zwolle. Alle andere teams liepen averij op in het IJsseldelta stadion. 2014 was een topjaar voor PEC en de club hoopt dit een vervolg te geven in 2015. Tegen NAC Breda is de ploeg van Ron Jans in ieder geval goed gestart. NAC werd met een 4-1 nederlaag teruggestuurd naar Breda. Door van AZ te winnen, deelt Zwolle een tik uit aan een direct concurrent in de strijd om Europees voetbal. Momenteel staat PEC op de vierde plek met 32 punten uit 18 wedstrijden, een klassering waar ze in Zwolle trots op zijn.

AZ won de vorige vijf ontmoetingen in de Eredivisie
AZ kan goede statistieken overleggen wat confrontaties met PEC Zwolle betreft. De laatste vijf wedstrijden eindigden telkens in een overwinning voor de Alkmaarders. Bovendien werden in die vijf wedstrijden slechts twee doelpunten geïncasseerd. Daarnaast is AZ bezig aan een goede serie met slechts één nederlaag in de laatste negen wedstrijden. AZ zal gebrand zijn om te winnen in Zwolle, want dan klimt de ploeg naar de vierde plek en zal het opponent PEC Zwolle voorbij gaan op de ranglijst.

Beide ploegen nog in de race om de KNVB Beker
Beide ploegen zullen ook met een schuin oog kijken naar de bekerwedstrijden komende week. PEC Zwolle kan de bekerwinst van vorig seizoen nog prolongeren, maar moet dan wel afrekenen met SC Cambuur in Leeuwarden. AZ moet op bezoek bij FC Twente. Als zowel PEC als AZ weten te winnen, dan stuiten ze mogelijk op elkaar in de halve finale.