24.01.2015 21:41

PEC Zwolle en AZ Alkmaar in evenwicht

Er is geen winnaar gekomen uit de strijd tussen de twee subtoppers PEC Zwolle en AZ Alkmaar (1-1). De wedstrijd begon spectaculair, maar kakte daarna in. Door het gelijkspel verandert er voor beide ploegen niets op de ranglijst.

AZ begon goed aan de wedstrijd en kwam al na vijf minuten op voorsprong. Een hoekschop van Dabney dos Santos belandde bij de tweede paal en daar stond Nemanja Gudelj. Hij nam de bal aan en zocht ruimte om uit te halen en dit deed hij vanaf randje zestienmeter. Zijn schot was Warner Hahn te machtig en ging in de verre hoek tegen te touwen. Daarna had Muamer Tanković de mogelijkheid om er binnen tien minuten 0-2 van te maken, maar zijn schot ging net voor langs.

Na die kans leek PEC wakker geschud te zijn en kwam het beter in de wedstrijd. Aanvoerder Bram van Polen had de kans op de gelijkmaker, vlak voordat Jody Lukoki wél de 1-1 op het scorebord zette. Ryan Thomas speelde de vrijstaande Lukoki aan in het strafschopgebied. De rechtsbuiten schoof de bal vervolgens onder Esteban door. Door het tweede competitiedoelpunt van Lukoki was de voorsprong van AZ snel ongedaan gemaakt.

Daarna daalde de amusementswaarde van dit duel. PEC Zwolle mocht de bal hebben van AZ en kwam zodoende nog tot een grote kans op de 2-1. Een goed aangesneden voorzet van Bart van Hintum kwam op het hoofd van de kleine Thomas. Hij kopte de bal net naast.

Kort voor rust ging de bal tegen de hand van Mattias Johansson, na een voorzet van Lukoki. Er was weinig opzet in het spel, maar de bal ging wél tegen de arm van de verdediger van AZ. Heel Zwolle schreeuwde om een strafschop, maar kreeg het niet. Het zou anders de eerste keer zijn dat arbiter Pieter Vink een bal op de stip legt dit seizoen. Daarnaast kreeg AZ nog geen strafschop tegen deze competitie.

Beide ploegen gingen met een gelijke stand rusten. Binnen een minuut na rust had Aron Jóhannsson de bezoekers opnieuw op voorsprong kunnen zetten. Na een lange bal werd hij de diepte in gestuurd en speelde hij simpel Aleksandar Bjelica uit en zodoende stond hij oog in oog met Hahn. De Amerikaanse spits wilde het te mooi doen en probeerde de bal over Hahn te stiften. Hij raakte de bal niet goed en daardoor was de kans verkeken. Tien minuten later kreeg de thuisploeg een goede mogelijkheid. Een poging van de sterk spelende Ben Rienstra vanaf de zestienmeterlijn ging rakelings over het doel van AZ.

In de slotfase nam PEC het heft weer in handen en wilde het de volle buit in Zwolle houden. Vijf minuten voor tijd kreeg invaller Sherald Becker de mogelijkheid om de thuisploeg op voorsprong te schieten, maar hij schrok van zijn kans bij de eerste paal, na een voorzet van Lukoki. Door de misser van Becker eindigde het duel tussen de subtoppers in een gelijkspel (1-1).

Door dit gelijkspel verandert er niets op de ranglijst. PEC blijft vierde en AZ blijft vijfde. Voor beide ploegen kan de focus op de bekerwedstrijden van deze week. Bekerhouder PEC moet naar Leeuwarden om daar tegen SC Cambuur te spelen. AZ moet afreizen naar Enschede en stuit op FC Twente in de kwartfinale van de KNVB beker.

Door: Jari Wesselink