1 : 0 Torinfos in de Ticker Bertrand Traoré 7. / Kopbal  (Marko Vejinović)
1 : 1 Torinfos in de Ticker Steven Berghuis 8. / Schot met links
2 : 1 Torinfos in de Ticker Marko Vejinović 73. / Penalty
3 : 1 Torinfos in de Ticker Valeri Qazaishvili 90. / Schot met rechts

90'
In een mindere tweede helft was Vitesse de betere. Er waren minder kansen maar de spanning bleef hoog. Marko Vejinović bracht zijn Vitesse opnieuw op voorsprong door een benutte penalty. In de slotseconden had AZ nog recht op een penalty na hands van Rochdi Achenteh. Deze werd niet gegeven waarna Valeri Qazaishvili profiteerde uit de counter: 3-1.
90'
90'
Doelpunt voor Vitesse, 3:1 door Valeri Qazaishvili
Terwijl AZ een penalty verdient door hands van Rochdi Achenteh profiteert uitblinker Qazaishvili vanuit de counter. De Georgische aanvaller maakt gebruik van de ruimte en schuift de bal van dichtbij perfect langs Esteban: 3-1.
90'
De spanning is om te snijden. Komt AZ nog op gelijke hoogte? Wiedemeijer trekt er in ieder geval vier minuten extra speeltijd bij.
90'
Gele kaart voor Denys Oliynyk (Vitesse)
Ook Oliynyk begaat een stevige overtreding op de enkels van Mattias Johansson en krijgt zeer terecht de gele kaart.
87'
Wissel in bij Vitesse -> Uroš Đurđević
87'
Wissel uit bij Vitesse -> Bertrand Traoré
87'
AZ gaat op standje ultra offensief. Met drie aanvallende wissels hoopt John van den Brom zijn geliefde Vitesse nog pijn te kunnen doen in de laatste minuten van de wedstrijd.
86'
Wissel in bij AZ Alkmaar -> Robert Mühren
86'
Wissel uit bij AZ Alkmaar -> Thom Haye
85'
Wissel in bij Vitesse -> Renato Ibarra
85'
Wissel uit bij Vitesse -> Zakaria Labyad
84'
Daar is Vejinovic weer met een briljant kunstje! Een indraaiende corner gaat maar net voorbij de tweede paal. De middenvelder van Vitesse heeft het al eens eerder geflikt om een hoekschop rechtstreeks tot doelpunt te promoveren.
80'
Een Arnhemse counter kon de wedstrijd beslissen! De ruimtes worden groter achter de verdediging van AZ. Bijna lijkt Bertrand Traoré te kunnen profiteren maar de pass van Labyad is te scherp. In tweede instantie kan ook Denys Oliynyk niet profiteren van de ruimte.
79'
Gele kaart voor Jan-Arie van der Heijden (Vitesse)
De verdediger van Vitesse gaat hard door op de voet van Dabney dos Santos.
78'
Er is nog weinig te zien van een opportunistisch AZ dat wil strijden voor een punt. Op dit moment blijft Vitesse voetballen en is de bal veelal in Arnhems bezit.
75'
Nadat er een fase wat minder gebeurde in de GelreDome staat de thuisploeg weer op voorsprong door een benutte penalty. AZ zal het laatste kwartier aan de bak moeten.
74'
Wissel in bij AZ Alkmaar -> Guus Hupperts
74'
Wissel uit bij AZ Alkmaar -> Muamer Tanković
74'
Wissel in bij AZ Alkmaar -> Dabney dos Santos
74'
Wissel uit bij AZ Alkmaar -> Viktor Elm
73'
Doelpunt voor Vitesse, 2:1 door Marko Vejinović
De middenvelder benut de penalty recht door het midden. Vitesse weer aan de leiding: 2-1.
72'
Penalty voor Vitesse! Wesley Hoedt met de overtreding op Bertrand Traoré.
70'
Nu is het Zakaria Labyad met een schot van afstand. De Marrokaanse buitenspeler is redelijk onzichtbaar vanavond maar weet zich toch te onderscheiden met een geplaatst schot.
68'
Mooie uithaal Davy Pröpper! Na weer een fluwele actie van Valeri Qazaishvili krijgt Pröpper de bal voor zijn voeten op ruim twintig meter van het doel. De middenvelder van Vitesse haalt hard uit maar ziet zijn inzet over het doel van Esteban zweven.
67'
Nog een kwart te spelen in Arnhem. Wissels blijven nog uit maar lijken toch binnen de kortste keren onvermijdelijk.
64'
Het is wel een duel op het scherpst van de sneden. Scheidsrechter Wiedemeijer laat veel toe waardoor er af en toe harde duels worden uitgevochten.
62'
Nu maakt Muamer Tanković weer een erg slordige fout. Een langlopende aanval van Alkmaarse zijde aan de rechterkant eindigt nadat Tanković de bal inlevert bij een speler van Vitesse. De counter eindigt vervolgens in een corner na goed opletten van Wesley Hoedt.
59'
Ook worden er aan beide kanten veel fouten gemaakt waar kansen uit volgen. Na bijna een uur gespeeld te hebben staat nog steeds de 1-1 op het scorebord.
58'
De wedstrijd in Arnhem blijft zeer levendig. AZ en Vitesse zijn als geen ander aan elkaar gewaagd waardoor de spanning om te snijden is.
55'
Henriksen verprutst een levensgrote kans! Een corner van Vitesse wordt verprutst met een slecht uitgevoerde variant. AZ countert bliksemsnel en komt met twee man richting Eloy Room. Henriksen wacht echter veel te lang waardoor doelman Room het doel goed af kan schermen.
54'
Vitesse heeft de intenties tot goed verzorgde aanvallen maar ziet de eindpass ontbreken aan kwaliteit. Zodoende blijft AZ op de been voorlopig.
51'
Vitesse trekt wat meer het initiatief naar zich toe aan het begin van het tweede bedrijf. De ambitie van de Arnhemse ploeg is niet voor niets directe plaatsing voor Europees voetbal.
49'
Welke ploeg gaat zijn slag slaan in de tweede helft? Bij winst van AZ wordt het gat haast onoverbrugbaar voor Vitesse, namelijk negen punten. Mocht het team van Peter Bosz echter winnen is de spanning in de subtop volledig terug.
47'
De tweede helft is in gang gezet door leidsman Reinold Wiedemeijer. Beide coaches hebben geen wisselingen doorgevoerd in de rust.
46'
45'
In een zeer vermakelijke eerste helft tussen Vitesse en AZ staat 1-1 op het scorebord. Al vrij snel werd veel spektakel geboden. In de zevende minuut opende Bertrand Traoré de score door mistasten van Wesley Hoedt. Een minuut later was het alweer gelijk doordat Steven Berghuis hard scoorde uit de rebound. De wedstrijd bleef spannend en de kansen waren legio, gescoord werd er niet meer: 1-1.
45'
44'
De rust nadert in de Gelredome. Een vermakelijke eerste helft leidt zeer waarschijnlijk tot een 1-1 ruststand. De verhoudingen zijn gelijk en de neutrale toeschouwer is de grote winnaar tot op heden.
42'
Voor weinig geld naar het theater? Het kan blijkbaar nog! Vanavond biedt de voorstelling Arnhem vs. Alkmaar immers veel vertier.
40'
Bij deze stand is nummer drie Feyenoord natuurlijk de grote winnaar. Beide concurrenten pakken een punt en de Rotterdammers hebben de mogelijkheid om door een overwinning zondag in Dordrecht de afstand te vergroten met zowel Vitesse als AZ.
39'
Het spel ligt zo even stil omdat Henriksen veel last heeft. De middenvelder van AZ wordt opgelapt en lijkt verder te kunnen.
38'
Gele kaart voor Davy Pröpper (Vitesse)
Dit is een hele harde overtreding van Pröpper met een rood randje. De middenvelder van Vitesse staat vol op de enkel van Markus Henriksen en komt goed weg met geel.
35'
Traoré komt goed voor de man! Het echte gevaar bij beide teams komt vanavond van de zijkanten. Nu levert Denys Oliynyk een voorzet af bij de eerste paal richting Bertrand Traoré. De spits uit Burkina Faso poogt maar ziet dat zijn inzet kracht mist.
33'
Schot van Valeri Qazaishvili! De aanvallende middenvelder van Vitesse kapt zich knap vrij en lost een hard en laag schot op doelman Esteban. De redding van de AZ-goalie is moeizaam maar het gevaar is geweken.
32'
Weer een kans voor AZ! Steven Berghuis stuurt met een Xavi-achtige steekbal teamgenoot Markus Henriksen diep. De Noor controleert de bal goed maar heeft teveel tijd nodig waardoor Jan-Arie van der Heijden in kan grijpen.
31'
Bijna een kans voor Aron Jóhannsson! Weer weet Muamer Tanković makkelijk door te breken vanaf links. De voorzet vervolgens is uitstekend op zijn aanvalsmaat Jóhannsson. De afronding van de IJslander wordt geblokt door Kashia.
30'
Het eerste half uur zit erop in Arnhem. De bezoekers uit Alkmaar zijn wat sterker dan het team van Peter Bosz. Ondanks het overwicht staat er een gelijkspel op het scorebord.
27'
Kevin Diks speelt zeer slordig en levert voortdurend ballen in bij de tegenstander. De jonge rechtsback van Vitesse heeft het tevens uitermate lastig met de beweeglijke Muamer Tanković.
25'
De ruim 20.000 toeschouwers krijgen absoluut waar voor hun geld. Vitesse - AZ is nu al een mooie begin van de 27e speelronde in de Eredivisie.
22'
Het duel golft op en neer en heeft inmiddels het tempo van een Engelse Premier League topper. Voorlopig zijn de teams in evenwicht en staat het 1-1.
20'
Denys Oliynyk op de paal! Wat een schitterende actie van de Oekraïense linksbuiten van Vitesse. Vanaf de linkerkant omspeelt Oliynyk twee verdedigers van AZ en puntert hij de bal op de buitenste paal.
19'
AZ is duidelijk de betere in de openingsfase. De beste kansen zijn voor de Alkmaarders en het bluft voorlopig Vitesse af door feller de duels aan te gaan.
17'
De 1-0 van Bertrand Traoré is overigens de 1.500 Eredivisiegoal van Vitesse. Het feestje werd echter vroeg verstoord door de snelle tegengoal van Steven Berghuis.
16'
De corners van Alkmaarse zijde blijven gevaarlijk. Nu hakt Aron Jóhannsson een corner bij de eerste paal net over het doel van Vitesse.
15'
Zo kunnen we concluderen dat het openingskwartier heerlijk is voor de neutrale toeschouwer. Er is veel spanning, strijd en zelfs al twee doelpunten.
12'
Scrimmage voor het doel van Vitesse! AZ lijkt echt door te drukken en zoekt naar de voorsprong. Opnieuw heeft doelman Room het ontzettend lastig met een schot van Steven Berghuis. De rebound is voor Muamer Tanković maar de aanvaller schiet net over.
11'
Schot van Berghuis! Bijna is daar de tweede van Steven Berghuis. Vanaf punt zestien wordt het schot nog aangeraakt en verdwijnt de poging maar net naast het doel.
8'
Doelpunt voor AZ Alkmaar, 1:1 door Steven Berghuis
Wat een sensatie, een minuut later is het weer gelijk! Simon Poulsen komt vanaf links uitstekend op en levert een hard schot af richting doel. Keeper Eloy Room verwerkt de bal niet naar de zijkant waardoor Steven Berghuis op de goede plaats staat. Met zijn linker schiet de linksbuiten de bal strak achter Room: 1-1.
7'
Doelpunt voor Vitesse, 1:0 door Bertrand Traoré
Wat een fout van Wesley Hoedt! De verdediger van AZ glijdt uit waardoor doelpuntenmaker Traoré perfect anticipeert op de steekbal van Marko Vejinović. Doordat ook doelman Esteban mistast vijzelt Traoré zijn doelpuntentotaal op naar negen: 1-0.
5'
De sfeer in de GelreDome is zeer goed vanavond! Sinds dat Vitesse weer wat beter is gaan draaien zijn de stoeltjes een stuk beter gevuld in Arnhem.
3'
Verdediger Jeffrey Gouweleeuw neemt vandaag de aanvoerdersband over van de geschorste Nemanja Gudelj. De aanvoerder aan de andere kant is weer Guram Kashia. De Georgiër keert juist terug van een schorsing.
1'
De wedstrijd tussen de subtoppers in de Eredivisie is begonnen. Nummer vier AZ heeft op dit moment zes punten voorsprong op nummer zes Vitesse.
1'
De spelers van beide teams betreden het veld van de GelreDome. Het mooie affiche Vitesse - AZ begint binnen enkele minuten!
Aanvoerder Guram Kashia keert terug van een schorsing en start direct in de basis bij Vitesse.Coach John van den Brom heeft Dabney dos Santos en Robert Mühren geslachtofferd na de blamage vorige week in Utrecht (6-2 verlies). Vervangers zijn Aron Jóhannsson en Muamer Tanković. Ook aanvoerder Nemanja Gudelj ontbreekt bij AZ vanwege een schorsing. Thom Haye is zijn vervanger vanavond in de GelreDome.

Van harte welkom bij de prachtige vrijdagavondwedstrijd Vitesse – AZ Alkmaar! Het duel in de 27e speelronde van de Eredivisie zal worden geleid door Reinold Wiedemeijer en begint om 20.00 uur. Mijn naam is Koen Larmit en ik zal live verslag doen van deze wedstrijd. De opstellingen worden rond de klok van 19.00 uur gepresenteerd onder het kopje wedstrijddetails.

Vitesse
De nummer zes van de vaderlandse Eredivisie verkeert in een uitstekende vorm. Zo is Vitesse de laatste zeven wedstrijden ongeslagen. Van die zeven wedstrijden werden er zes gewonnen. Vorige week werd in de allerlaatste seconden van de wedstrijd een overwinning verspeeld. In Almelo maakte Heracles een late gelijkmaker: 1-1. Ondanks het laatste resultaat is de stijgende lijn absoluut zichtbaar bij de Arnhemmers.

Vanavond zal coach Peter Bosz weer kunnen beschikken over een voltallig fitte selectie. Aanvoerder Guram Kashia zal terugkeren in de basis na een schorsing. Mark Vejinovic, jeugdexponent van AZ, staat als vanouds centraal op het middenveld en is nog altijd clubtopscorer met acht goals. Trainer/coach Bosz verlengde afgelopen week zijn contract met één jaar. Dat betekent dat de charismatische coach ook volgend jaar de lijnen zal uitzetten in de GelreDome.

AZ Alkmaar
De Alkmaarders hebben wat recht te zetten in de wedstrijd tegen Vitesse. Vorig weekend ging de nummer vier van de ranglijst namelijk hard onderuit in Utrecht. Een offday bezorgde AZ een 6-2 nederlaag in de Galgenwaard. John van den Brom was laaiend en liet dit blijken door na rust zijn gehele aanvalslinie te wisselen. Het forse verlies was opmerkelijk aangezien Alkmaar Zaanstreek juist in een fantastische flow stak na de winterstop.

Voor coach Van den Brom is het natuurlijk een bijzondere ontmoeting in Arnhem vanavond. Vanavond wordt er een reünie georganiseerd voor de Arnhemse helden (oud spelers Vitesse) en Van den Brom is één van de genodigden. Wel hoopt de huidig coach van AZ het feestje wat te bedrukken door de drie punten aan het einde van de avond mee te nemen naar Alkmaar. Dit zal in ieder geval bewerkstelligd moeten worden zonder aanvoerder Nemanja Gudelj. De flamboyante middenvelder liep vorige week tegen zijn vijfde gele kaart aan en is geschorst.