13.03.2015 21:53

Vitesse wint en vergroot spanning in subtop

Marko Vejinovic heeft Vitesse met een strafschop op voorsprong gezet tegen AZ. (13-03-2015)

In een boeiende en zeer vermakelijke wedstrijd heeft Vitesse vrijdagavond het gat met AZ verkleind tot drie punten. De tweede helft was in het voordeel van de thuisploeg met een benutte penalty en een late goal: 3-1.

Beide ploegen hadden iets recht te zetten ten opzichte van vorige week. Vanaf het beginsignaal was zowel Vitesse als AZ dan ook zeer gretig. Door een misverstand en glijpartij in de Alkmaarse defensie kon Bertrand Traoré de score al snel openen: 1-0. De spits van Vitesse profiteerde van het schutteren van Wesley Hoedt en doelman Esteban en maakte alweer zijn negende goal dit seizoen.

Nog geen minuut later was het raak aan de andere kant. De altijd aanvallende linksback Simon Poulsen bracht met een hard schot doelman Eloy Room in onzekerheid. De bal werd slecht verwerkt waardoor Steven Berghuis de rebound voor zich opeiste. De rechtsbuiten van AZ schroomde niet en haalde vernietigend uit: 1-1.

Het begin van dit toch al mooie affiche was zo vrij sensationeel te noemen. Het team van coach John van den Brom ging het beste om met het snelle spel en creëerde meer kansen. Berghuis was bijvoorbeeld tot twee maal toe dichtbij een voorsprong. Maar ook de gastheren lieten zich niet onbetuigd. Denys Oliynyk trok vanaf links prima naar binnen, omspeelde twee verdedigers en zag zijn schot uiteenspatten op de buitenste paal.

Het echte grote gevaar ging wat liggen en het tempo ging een standje lager. Tien minuten voor rust werd de versnelling echter weer ingezet. Vitesse kreeg kansjes via Valeri Qazaishvili en opnieuw clubtopscorer Traoré. Terwijl Markus Henriksen bijna een prachtige assist van Berghuis promoveerde tot een goal. De kansen werden nu echter gemist en de stand bleef 1-1 na 45 minuten spektakelvoetbal.

Vitesse kwam het beste uit de kleedkamers en nam het initiatief. Het ontbrak echter menigmaal aan een goede eindpass. Zelfs een cornervariant werd slecht uitgevoerd waardoor AZ kon counteren met een groot aantal spelers. De daaropvolgende mogelijkheid voor Henriksen was ontzettend groot maar werd ook op een schlemielige wijze verprutst. Zo waren er veel kansen nodig om tot score te komen.

De tweede helft was een stuk slordiger als de eerste. Ook het aantal kansen werd minder. Ondanks dat gegeven bleef de spanning intens en werden de duels hartstochtelijk uitgevochten. Na driekwart wedstrijd besloten kort na elkaar Davy Pröpper en Zakaria Labyad het van grote afstand. In de 73e minuut werd er een penalty gegeven aan Vitesse door de overtreding van Hoedt op Traoré. Marko Vejinovic bleek als vanouds de specialist en bracht zijn Vitesse wederom aan de leiding: 2-1.

AZ wist na opnieuw een achterstand de rug niet echt te rechten. Vitesse bleef dominant en ook de wisselingen aan Alkmaarse kant hadden weinig effect. Doelpuntenmaker Vejinovic wist zelfs nog bijna een corner direct in het doel te werken. Kansen voor AZ bleven uit en Vitesse kon de voorsprong gemakkelijk handhaven. In de absolute slotseconde had AZ recht op een penalty door hands van Rochdi Achenteh. Wiedemeijer gaf deze keer geen strafschop waardoor Valeri Qazaishvili profiteerde vanuit de counter en de definitieve nekslag toebracht: 3-1.

Door de 3-1 overwinning zet Vitesse de ongeslagen reeks voort en passeert het minimaal voor een dag PEC Zwolle op de ranglijst. Het gat met AZ wordt tevens verkleind tot drie punten waardoor de spanning nog groter is geworden. Het team van John van den Brom blijft steken op plek vier en zal de komende weken de draad op moeten pakken wil het nog in aanmerking komen voor een derde eindklassering.

Door: Koen Larmit